Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Παλαιά Φιλιππιάδα

Δεν αντέχουν άλλο… Ζουν με τη δυσοσμία και τα λύματα

Η έντονη δυσοσμία που είναι αποτέλεσμα της κακής λειτουργίας του αποχετευτικού αγωγού στην Παλαιά Φιλιππιάδα, αποτελεί την αφορμή νέας διαμαρτυρίας των κατοίκων.
Η διαμαρτυρία απευθύνεται στην Υγειονομική Υπηρεσία Πρέβεζας και κοινοποιείται στον δήμαρχο Ζηρού Δημήτρη Γιολδάση και στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
«Σας πληροφορούμε ότι το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύθηκε, αλλά επιδεινώθηκε επικίνδυνα», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο σημείωμα, εννοώντας φυσικά ότι και στο παρελθόν έχουν απασχολήσει τους προαναφερόμενους αρμόδιους, οι οποίοι δεσμεύτηκαν μεν ότι κάτι θα κάνουν, αλλά δεν το έκαναν.
«Λύματα αναβλύζουν απ' τον αγωγό», αναφέρει σε άλλο σημείο το υπόμνημα των κατοίκων, για να υπενθυμίζουν το αυτονόητο. Ότι από καιρό έχει τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και φυσικά θεωρούν την μόλυνση του περιβάλλοντος δεδομένη.
Έντονη η αγανάκτηση των κατοίκων και στο υπόμνημα διατυπώνονται δύο πολύ απλά και σκληρά ερωτήματα:
-Αυτό είναι το ενδιαφέρον σας;
-Τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να συγκινήσουμε κάποιον αρμόδιο;
Απευθυνόμενοι στον κάθε αρμόδιο επισημαίνουν πως «ο εμπαιγμός είναι ολοφάνερος, παρά τα κάποια ημίμετρα που πήρατε. Ντροπή γι' αυτό που συμβαίνει».
Ο επίλογος της ανακοίνωσης έχει το ενδιαφέρον της, αφού οι κάτοικοι θεωρούν ως τελευταία επιλογή τους, την προσφυγή στην Δικαιοσύνη, μη έχοντας τι άλλο να κάνουν.
Θεωρούμε, ότι άμεσα η δημοτική αρχή, θα πρέπει να δει το όλο πρόβλημα, γιατί με τις μεγάλες θερμοκρασίες της εποχής, η ζωή των κατοίκων καθίσταται ανυπόφορη.
   EpirusPost.gr

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Ο Γ.Στουρνάρας νέος υπουργός Οικονομικών

Ποιος είναι ο Γιάννης Στουρνάρας


 

 
Ο νέος «τσάρος» της οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας διαθέτει ένα αρκετά πλούσιο βιογραφικό και μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση οικονομικών θεμάτων, καθώς στους ώμους του σήκωσε ένα μεγάλο βάρος της προσπάθειας εισαγωγής της χώρας στην ΟΝΕ και το ευρώ από τη θέση του προέδρου Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και χαίρει εκτίμησης τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους.

Θεωρείται άνθρωπος πρακτικός και αποφασιστικός και -αντικειμενικά- διαθέτει όλα εκείνα τα εχέγγυα για την κρίσιμη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Τελείωσε το Δημόσιο Γυμνάσιο Φιλοθέης το 1974 και αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το οποίο απέκτησε master και διδακτορικό (MPhil 1980, DPhil 1982) με ειδικότητα στην Οικονομική Θεωρία και Πολιτική. Στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εργάστηκε από το 1981 έως το 1985 ως research fellow και lecturer στο Κολλέγιο St. Catherine’s.

Παράλληλα εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών του ιδίου πανεπιστημίου, με ειδικότητα στην αγορά πετρελαίου και τις επιπτώσεις των πετρελαϊκών κρίσεων στην παγκόσμια οικονομία. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα και την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (1986-1989) σε θέματα δημοσίων επιχειρήσεων και εισοδηματικής πολιτικής, και της Τραπέζης της Ελλάδος (1989-1994) σε θέματα νομισματικής πολιτικής. Την περίοδο εκείνη εκπροσωπούσε την Τράπεζα της Ελλάδος ως αναπληρωματικό μέλος στις συνόδους των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει από το 1989 Μακροοικονομία και Οικονομική Πολιτική, ενώ έχει  δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά σε τομείς όπως: μακροοικονομία, θεωρία άριστης φορολογίας, δυναμική δημοσίου χρέους, Οικονομική και Νομισματική Ενωση, ενεργειακά οικονομικά, νομισματική πολιτική, στρεβλώσεις των χρηματοπιστωτικών συστημάτων.

Τα επιστημονικά και επαγγελματικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους εξής τομείς: μακροοικονομική θεωρία, οικονομική πολιτική, διεθνή οικονομικά, δημόσια οικονομικά, νομισματική πολιτική, οικονομικά των τραπεζών, αξιολόγηση επενδύσεων, επιπτώσεις της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης στην οικονομία, στο τραπεζικό σύστημα και στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, επιπτώσεις των ατελειών του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην πραγματική οικονομία, ενεργειακά οικονομικά.

Από το 1994 έως τον Ιούλιο του 2000 ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Από τη θέση αυτή συμμετείχε στον σχεδιασμό της μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής (ιδιαίτερα στην εκπόνηση των Προγραμμάτων Σύγκλισης) και εκπροσωπούσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από τη θέση αυτή συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Επίσης είχε την ευθύνη για τις ετήσιες διαβουλεύσεις με τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Από το 1994 έως το 1997 ήταν αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), ενώ ήταν μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) από το 1998 έως τον Ιούλιο του 2000.

Από τον Ιούλιο του 2000 μέχρι τον Μάρτιο του 2004 ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών από τον Οκτώβριο του 2000. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Εμπορική Τράπεζα αναδιαρθρώθηκε με σκοπό την ισχυροποίησή της στον χώρο της λιανικής τραπεζικής και συνήψε στρατηγική συμμαχία με τη γαλλική τράπεζα Credit Agricole.

Από το 2004 και μετά εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ως γενικός Διευθυντής.

Είναι παντρεμένος με τη Λίνα Στουνάρα, η οποία ασχολείται με τη διοργάνωση συνεδρίων και έχει δύο κόρες και μία εγγονή.

ΔΙΕΜΕΝΑΝ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ

Εξαρθρώθηκε τετραμελής εγκληματική οργάνωση


- Επί δύο χρόνια διέπραττε κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες
Δύο Αλβανοί συνελήφθησαν στη Νέα Κερασούντα Πρέβεζας οι οποίοι κατηγορούνται για σωρεία κλοπών, διαρρήξεων και ληστειών που είχαν διαπράξει τα δύο τελευταία χρόνια.
Στο πεδίο δράσης τους οι περιοχές της Πρέβεζας, της Θεσπρωτίας και της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ έχουν διαπράξει και μία ληστεία στην Πάργα.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε η Αστυνομία, οι δύο Αλβανοί σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης των ανακριτών Πρέβεζας και Κέρκυρας, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση και πλούσια δράση την τελευταία διετία.
Μεταξύ των άλλων διαπιστώθηκε ότι έχουν αφαιρέσει χρηματικά ποσά, διάφορα αντικείμενα, τρία αυτοκίνητα, μία μοτοσυκλέτα και δύο κυνηγετικά όπλα.
Από την αστυνομία συνελήφθη μία 37χρονη ημεδαπή για συμμετοχή στην ίδια οργάνωση καθώς κι ένας ακόμη κάτοικος της περιοχής ο οποίος κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία.

Ζήσε τον μύθο σου


Η Κύπρος λοιπόν ζητά και αυτή λεφτά από την Ευρώπη και οσονούπω θα αποκτήσει το δικό της μνημόνιο (κατάργηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, περικοπές στο σύστημα Yγείας, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων κοκ). Βέβαια περισπούδαστοι αναλυτές ορκίζονταν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι η Κύπρος θα βρει λεφτά στην Ρωσία και την Κίνα και δεν θα πέσει στα νύχια του ευρωπαϊκού Βορρά. Δυστυχώς όμως οι Ρώσοι και οι Κινέζοι δεν διαβάζουν, όλοι τους, ελληνικές και κυπριακές εφημερίδες και έτσι άφησαν αβοήθητο τον σύντροφο Χριστόφια. Τώρα θα μου πείτε πώς ένα μαρξιστικό λενινιστικό κόμμα, όπως το ΑΚΕΛ,  δέχεται η χώρα που κυβερνά, να προσφεύγει σε «μηχανισμούς στήριξης»… Έλα ντε! Πάντως το Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού, δεν έπεσε αμαχητί. Αρχές του μήνα στην Λεμεσό διοργανώθηκε μεγάλο Κυπρορωσικό φεστιβάλ ενώ οι «προεδρικοί απεσταλμένοι» (ο υπουργός Τουρισμού της μεγαλονήσου μαζί και τραπεζίτες) πηγαινοέρχονταν συνεχώς στο Πεκίνο. Παρ' όλα αυτά οι Ρώσοι και Κινέζοι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Άλλη μια απόδειξη πόσο κακό κάνει στον (Κινέζο και Ρώσο) άνθρωπο η παγκοσμιοποίηση. Με τόσα που έχουν δει τα μάτια του δεν καταλαβαίνει την αξία του κυπριακού μπάλου, της σεφταλιάς και του χαλουμιού.

Η ενίσχυση της Κυπριακής οικονομίας από Ρώσους και Κινέζους αδελφούς, θα ήταν πάντως μια λύση και για τα δικά μας αδιέξοδα. Κυρίως τα ψυχολογικά. Γιατί και λεφτά να μην παίρναμε, θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να ζούμε με αυτόν τον μύθο. Ότι οι δικοί μας δανειστές είναι κακοί και κάπου, κάπως, κάποτε θα βρεθούν καλοί να μας δανείσουν. Λατινοαμερικάνοι θα είναι αυτοί; Ο Τσάβες ο ίδιος; Ή θα είναι άντρες ψηλοί, χοντροί με κελεμπίες; Ο ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και ο Καμμένος) είχε αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Μιλούσαν για βοήθεια από την Βενεζουέλα, για αραβικά κεφάλαια και κυρίως για Ρώσους και Κινέζους «χορηγούς». Ακόμη και αυτός ο προσεκτικός, τηρουμένων των αναλογιών, Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που μου παραχώρησε δύο μέρες πριν τις εκλογές, μου μίλησε με θαυμασμό για το «αριστερό κυπριακό μοντέλο». Τώρα όμως τι θα κάνουμε που το μοντέλο τρέχει πίσω από τον … Παπανδρέου; Σε ποιόν μύθο να στηριχτούμε; Πόσο να αντέξει μια χώρα (ψυχολογικά πάντα) χωρίς δεξιούς και αριστερούς μύθους; Βγάλαμε με τα χίλια ζόρια μια κυβέρνηση Σαμαρά γιατί δεν μας άρεσαν οι Πασόκοι και τελικά θα μας εκπροσωπήσει στην σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης ένας πρώην υπουργός του Ανδρέα (ο Πρόεδρος Παπούλια) και το δεξί χέρι του Παπακωνσταντίνου (ο υπουργός Ζανιάς). Αυτοί δηλαδή που θα πήγαιναν στις συνόδους κορυφής και το 2010 και το 2011, αν αρρώσταινε ξαφνικά ο Παπανδρέου και ο οικονομικός του υπουργός. Τότε γιατί τον ζήσαμε τον μύθο των εκλογών (εις διπλούν μάλιστα)!

Γιαυτό σας λέω. Βρείτε μου ένα μύθο να στηριχτώ. Είμαι σε αδιέξοδο (ψυχολογικό πάντα).
 

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

ΟΑΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΤΗ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ




Στο ξενοδοχείο ΙΛΙΑΝΑ στην Φιλιππιάδα


Σπουδαίο εστιατόριο, με πολύ καλές τιμές…



Ένα πολύ μοντέρνο εστιατόριο, που όμοιό του δεν συναντάς εύκολα στην περιοχή, λειτουργεί στο ξενοδοχείο ΙΛΙΑΝΑ στην Φιλιππιάδα και ο χώρος του για όλο το χρόνο, αλλά και ειδικά για την εποχή των μεγάλων θερμοκρασιών, είναι ο καλύτερος να απολαύσει ο καθένας πολύ καλό φαγητό σε δροσερό περιβάλλον, μιας και ο κλιματισμός του είναι μοναδικός.
Στο ξενοδοχείο ΙΛΙΑΝΑ στην Φιλιππιάδα«Το εστιατόριο του Iliana προσφέρει ελληνικά παραδοσιακά πιάτα που παρασκευάζονται με τοπικά προϊόντα», εξήγησε στην «Γ» ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου Κώστας Τσώλης, ο οποίος συμπλήρωσε πως εδώ και αρκετό καιρό η διεύθυνση του εστιατορίου προτείνει οικονομικά μενού, για όλους τους πελάτες. Τα λαχανικά, τα κρέατα και όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι τοπικής παραγωγής και καθιστούν τα πιάτα που προσφέρονται μοναδικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το χοιρινό κότσι, το οποίο προσφέρεται στην τιμή των 8 ευρώ και η μία μερίδα, αρκεί για να χορτάσουν δύο άτομα. Και πολλές άλλες προτάσεις, με φόντο και το οικονομικό έχει ετοιμάσει το εστιατόριο.
Όσοι πήγαν, αποτελούν τους μόνιμους θαμώνες του χώρου… Σας προτείνουμε μια επίσκεψη και είμαστε σίγουροι, ότι θα συμφωνήσετε με όσα παραπάνω καταγράφουμε. 

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                   
ΔΗΜΟΣ   Ζ Η Ρ Ο Υ                                                                             
                      
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ                                     ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ   09η
Π    Ρ    Ο    Σ    Κ    Λ    Η    Σ    Η

   ΠΡΟΣ   ΤΟΥΣ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ
Καλείστε  να  προσέλθετε  στην  αίθουσα  συνεδριάσεων  του  Δημαρχιακού  Καταστήματος  την  Δευτέρα  25  Ιουνίου  2012  και  ώρα  19 : 00΄  σε  συνεδρίαση  για  συζήτηση  και  λήψη  αποφάσεων  στα  παρακάτω  θέματα  της  ημερήσιας  διάταξης :
1.      Κατανομή  στις  σχολικές  επιτροπές  Πρωτοβάθμιας  και  Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης  του  ποσού  των  18.670,00 €,  χρηματοδότηση  από  το  Υπουργείο  Εσωτερικών  για  επισκευή  και  συντήρηση  σχολικών  κτιρίων   ( ΣΑΤΑ  2011 )
2. Αποδοχή  ποσού  33.400,00 €  από  το  Υπουργείο  Εσωτερικών  για  την  κάλυψη  δράσεων  Πυροπροστασίας,  τροποποίηση  του  προϋπολογισμού  και  του  Τεχνικού  Προγράμματος  του  Δήμου  Ζηρού  οικονομικού  έτους  2012 – έγκριση  ενεργειών  που  θα  πραγματοποιηθούν  και  καθορισμός  τρόπου  πραγματοποίησής  τους
3.  Αποδοχή  ποσού  27.771,00 €  από  το  Υπουργείο  Υγείας  και  Κοινωνικής  Αλληλεγγύης  και  έγκριση  καταβολής  του  στην  Αποστόλου  Δημητρούλα  του  Θεοδώρου ( πρώην  υπάλληλος  του  ΕΟΠ ) ως  εφάπαξ  βοήθημα  λόγω  συνταξιοδότησης  σύμφωνα  με  το  Νόμο  103/1975   
4.             Αποδοχή  ποσού  27.357,87 €  από  το  Υπουργείο  Εσωτερικών  για  κάλυψη  δαπανών  μεταφοράς  μαθητών 
5.             Ενίσχυση  κωδικών  αριθμών  προϋπολογισμού  του  Δήμου  οικονομικού  έτους  2012 
6.             Έγκριση  καταβολής  δαπάνης  στη  Ντέλλου  Όλγα  σύμφωνα  με  την  αριθ.  1/2012  απόφαση  του  Ειρηνοδικείου  Φιλιππιάδας 
7.             Έγκριση  καταβολής  δαπάνης  στην  Παπακώστα  Βασιλική  σύμφωνα  με  την  αριθ.  33/2008  απόφαση  του  Ειρηνοδικείου  Φιλιππιάδας  και  την  αριθ.  68/2010  απόφαση  του  Πολυμελούς  Πρωτοδικείου  Άρτας
8.             Τροποποίηση  των  αριθ.  147/2010  και  217/2010  Αποφάσεων  του  Δημοτικού  Συμβουλίου  του  πρώην  Δήμου  Φιλιππιάδας  ως  προς  το  σκοπό  αύξησης  του  μετοχικού  κεφαλαίου  της  ΔΗ. ΖΗ.  Α.Ε.   Ο.Τ.Α.  
9.             Έγκριση  Απολογισμού  Σχολικής  Επιτροπής  Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης  Δήμου  Ζηρού,  οικονομικού  έτους  2011  ( από  01 – 07 – 2011  έως  31 – 12 – 2011 )
10.        Έγκριση  Απολογισμού  Σχολικής  Επιτροπής  Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης  Δήμου  Ζηρού,  οικονομικού  έτους  2011  ( από  01 – 07 – 2011  έως  31 – 12 – 2011 )
11.        Αποδοχή  παραίτησης  και  αντικατάσταση  Δημοτικού  Συμβούλου  από  τακτικό  μέλος  της  επιτροπής  παραλαβής  πάσης  φύσεως   εργασιών  
12.        Συζήτηση  και  λήψη  απόφασης  σε  αίτημα  του  Μαλτέζου  Ναπολέοντα  για  χορήγηση  άδειας  διάνοιξης  δρόμου  για  την  πρόσβαση  στο  αγροτεμάχιό  του  που  βρίσκεται  στη  θέση  « Τσερόπολις »  της  Τοπικής  Κοινότητας  Ριζοβουνίου
13.     Εξέταση  και  λήψη  απόφαση  επί  αιτήματος  της  εταιρείας  ΘΕΩΝ  ΤΕΧΝΙΚΗ  Α. Ε.  για  εργασίες  αναβάθμισης  δικτύου  οπτικών  ινών  της  εταιρείας  CYTA  ΕΛΛΑΣ  ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ  Α. Ε.  στη  Δημοτική  Κοινότητα  Φιλιππιάδας  
14.      Συζήτηση  και  λήψη  απόφασης  σε  αίτημα  του  Τοπικού  Συμβουλίου  της  Τοπικής  Κοινότητας  Ρωμιάς  για  ίδρυση  νέου  Νεκροταφείου  στη  Ρωμιά 
15.   Έγκριση  για  συμμετοχή  και  υποβολή  προτάσεων  του  Δήμου  Ζηρού  στην  3η  πρόσκληση  του  προγράμματος  Διασυνοριακής  Συνεργασίας  « Ελλάδα – Ιταλία »            2007 – 2013
16.    Συζήτηση  και  λήψη  απόφασης  σε  αίτημα  του  Μούτου  Αθανασίου  του  Βησσαρίωνα  για  μεταφορά  Περιπτέρου  
17.        Συζήτηση  και  λήψη  απόφασης  σε  αίτημα  του  Μορφωτικού  Συλλόγου  Αγίου  Γεωργίου  για  είσπραξη  χρημάτων  από  την  μίσθωση  της  κεραίας  της  COSMOTE   για  την  κάλυψη  λειτουργικών  αναγκών  του  συλλόγου  και  την  πραγματοποίηση  εκδηλώσεων
18.     Τροποποίηση  Τεχνικού  προγράμματος,  αναμόρφωση  του  προϋπολογισμού
19.    Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού  Πίνακα  Εργασιών  του έργου : « Οδοποιία  στον  οικισμό  Ξηρόκαμπου »  
20.       Καθορισμός  εργασιών  για  την  εκτέλεση  του  έργου : « συνδέσεις  παροχών  ύδρευσης  στην  Τοπική  Κοινότητα  Παναγιάς »  προϋπολογισμού  12.529,48 €
21.    Καθορισμός  εργασιών  για  την  εκτέλεση  του  έργου : « Κατασκευή  αποστραγγιστικών  τάφρων  και  διελεύσεων  στην  Τοπική  Κοινότητα  Πέτρας »  προϋπολογισμού  12.600,00 €
22.        Έγκριση  πρωτοκόλλου  προσωρινής  παραλαβής  του  έργου : « Κατασκευή  Ελαστικού  δαπέδου  σε  υφιστάμενα  γήπεδα  τένις » 
23.   Έγκριση  πρωτοκόλλου  προσωρινής  παραλαβής  του  έργου : « Οδοποιία  στον  οικισμό  Γοργόμυλο  Τ.  Δ.  Γοργομύλου » 
24.        Λήψη  απόφασης  περί  οφειλών  της  Πρώην  Κοινότητας  Κρανέας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ Α.Π.Σ.

Έχοντας υπ'όψιν:
1.Τις διατάξεις του καταστατικού μας
ΚΑΛΟΥΜΕ
Σε τακτική Γενική Συνέλευση τα μέλη του σωματείου μας την ΤΕΤΑΡΤΗ 27/06/2012 και ώρα 20:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ζηρού
Με τα κάτωθι θέματα ημερησίας διάταξης :
1.Εκλογη Προεδρείου Γ.Σ.
2.Οικονομικός και Διοικητικός Απολογισμός Δ.Σ.
3.Εκλογή νέου Δ.Σ.
4.Λήψη αποφάσεων για την λειτουργία των ακαδημιών.
Σε περίπτωση μη απαρτίας θα επαναληφθεί την επόμενη μέρα ΔΕΥΤΕΡΑ 02/07/2012,την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο, με τα ίδια θέματα ημερησίας διάταξης.
Φιλιππιάδα 22 Ιουνίου 2012
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Στο μυαλό πολλών συμπατριωτών μας σήμερα ξημερώνει η μέρα που θα παρακολουθήσουμε τη μητέρα των μαχών. Ναι, είναι επιτέλους η ευκαιρία μας! Να πετάξουμε τους Γερμανούς εκτός Εuro και να τρίψουμε την πρόκρισή μας στη μούρη της μαντάμ Mέρκελ, γαρνιρισμένη με λίγο γρασίδι από το γήπεδο του Γκντάνσκ (καθόλου τυχαίο ότι η πόλη αυτή ήταν η αφορμή του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, γιατί η προφητεία λέει ότι από κει θα ξεκινήσει η επανάσταση της Ευρώπης απέναντι στον νέο Γερμανικό ζυγό…).

Δεν έχω δει ακόμα αλλά δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη φαντασία για να μαντέψεις τους τίτλους των αθλητικών (και όχι μόνο) εφημερίδων. Κάτι ανάλογο των πρωτοσέλιδων των οπαδικών εφημερίδων πριν από ντέρμπι. Τα λογοπαίγνια θα δίνουν και θα παίρνουν, όπως και οι εθνικές παροτρύνσεις προς τους παίκτες να «πατήσουν» τους δανειστές - «κατακτητές». Έτσι, οι περαστικοί από τα περίπτερα θα σταθούν να χαζέψουν νιώθοντας μερικά δευτερόλεπτά εθνικής ανάτασης πριν πιάσουν θέση στην ουρά κάποιας δημόσιας υπηρεσίας για να πάρουν «κάποιο χαρτί που λείπει»…

Ο φτωχός Νότος λοιπόν εναντίον του πλούσιου Βορρά είναι το έργο που παίζεται στα ΜΜΕ με φόντο τον προημιτελικό του Euro μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Τέτοια ζευγάρια – κράχτες με «συγκρουσιακές» προσδοκίες είναι λαχείο για τους διοργανωτές γιατί προκαλούν το ενδιαφέρον στο προϊόν τους, άσχετα αν αυτό οφείλεται σε εξω-ποδοσφαιρικούς λόγους. Προβάλλοντας ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι στην οικονομική ή πολιτική σφαίρα (βλέπε π.χ. το Αγγλία – Αργεντινή στο μουντιάλ του Μεξικό το 1982, με το «χέρι του Θεού», λίγους μήνες μετά τα Φώκλαντς) προσελκύει πολύ περισσότερα βλέμματα απ’ όσα του αναλογούν υπό κανονικές συνθήκες.

Όσο όμως κι αν ο συνηθισμένος σε «πιασάρικα» πρωτοσέλιδα οπαδικός τύπος προσπαθεί να εξάψει τα αίματα (αυτό το κάνει καλά άλλωστε), οι πραγματικοί πρωταγωνιστές,  μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ευτυχώς θα έχουν άλλα στο μυαλό τους. Μην περιμένετε λοιπόν από τους παίκτες μας να δουν στο πρόσωπο του Λαμ και του Σβαϊνστάιγκερ την Μέρκελ και τον Σόιμπλε. Μέσα στο χορτάρι δεν θα είναι δανειζόμενοι εναντίον δανειστών αλλά επαγγελματίες εναντίον επαγγελματιών. Για να φτάσεις σε τέτοιο επίπεδο να παίζεις στην εθνική ομάδα της χώρας σου ή και ακόμα να κάνεις καριέρα στο εξωτερικό, σημαίνει ότι είσαι έξυπνος άνθρωπος. Έχεις δει και πέντε  πράγματα στη ζωή σου. Δεν παραμυθιάζεσαι από εθνικιστικές κορώνες και λεονταρισμούς εκτός αν το θες ο ίδιος. Ότι θα έκαναν λοιπόν παίζοντας εναντίον π.χ. της συμπτωχεύουσας Ισπανίας, θα το κάνουν και εναντίον των Γερμανών. Άλλωστε το γερμανικό πρωτάθλημα ήταν (είναι) φιλόξενο για αρκετούς από αυτούς. Γερμανός δεν ήταν άλλωστε αυτός που πριν 8 χρόνια οδήγησε την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης;

Ας γυρίσουμε όμως στα καθ’ ημάς. Πιστεύω ότι ο συσσωρευμένος θυμός της ελληνικής κοινωνίας έχει διοχετευθεί εντέχνως προς τους ξένους δανειστές μας για να ξεχαστούν οι αμαρτίες του δικού μας πολιτικού συστήματος. Ο λαϊκισμός, ως συνήθως, βοήθησε πολύ σε αυτό. Κάποτε ήταν οι «Αμερικάνοι φονιάδες των λαών». Τώρα, ο πιο πρόσφατος δράκος στο παραμύθι μας είναι οι Γερμανοί τους οποίους οι παίκτες μας θα προσπαθήσουν ως άλλοι Αη Γιώργηδες να κατατροπώσουν στο ποδόσφαιρο και να πάρουμε την εκδίκησή μας για όσα μας κάνουν τελευταία. Φευ όμως, μια νίκη στο ποδόσφαιρο δεν μπορεί να κρύψει την ήττα της κοινωνίας μας.

Μιας κοινωνίας που αρέσκεται σε μύθους Δαβίδ – Γολιάθ γιατί πάντα ήταν κομμάτι της ιστορικής μας κληρονομιάς. Από τους περσικούς πολέμους ως το 1940, πάντα ήμασταν οι αδύνατοι που τα έβαζαν με τους δυνατούς και κέρδιζαν. Αυτό προσπαθούμε να το βιώνουμε σε κάθε ευκαιρία όπως είναι π.χ. μια αθλητική διοργάνωση. Το γεγονός λοιπόν ότι είμαστε το απόλυτο αουτσάιντερ σ’ αυτόν τον αγώνα γιγαντώνει ακόμα περισσότερο τη μυθολογία γύρω από το τι θα σημάνει μια νίκη μας.

Αν  κερδίσουμε (μακάρι), θα το αποδώσουμε βέβαια στην αθάνατη ελληνική ψυχή. Θα προτιμούσα πάντως να το αποδίδαμε στη δουλειά, στην οργάνωση και στην καλή συνεργασία της ομάδας. Αν χάσουμε, θα φταίει μάλλον ο διαιτητής ή οι επιλογές του προπονητή ή «το σύστημα» που μας πολέμησε ή και όλα αυτά μαζί. Δεν θα περάσει από το μυαλό μας ότι μπορεί να τύχει να είναι καλύτερος ο αντίπαλος. Ανεξάρτητα όμως από το αποτέλεσμα του αγώνα το πραγματικό κέρδος για μένα θα είναι αν κάποιοι, έστω λίγοι, τουλάχιστον αναρωτηθούν : Τι είναι αυτό που κάνει τον αθλητισμό μας ακόμα να διακρίνεται σε μια χώρα που βρίσκεται στην προτελευταία θέση της ανταγωνιστικότητας μεταξύ 59 χωρών; Σε ποιο άλλο τόσο δημοφιλές μάλιστα «γήπεδο» μπορούμε να παίξουμε τους Γερμανούς στα ίσα;

Είναι αλήθεια ότι ο αθλητισμός σήμερα είναι από τις λίγες ανταγωνιστικές δραστηριότητες στην οποία στεκόμαστε αξιοπρεπώς (ακόμα) ως χώρα και ακουγόμαστε για κάποιες επιτυχίες του. Το γιατί συμβαίνει αυτό το έχω ξαναγράψει. Για μένα η εξήγηση σε μια μόνο πρόταση είναι ότι στον αθλητισμό δεν σε παίρνει να κοροϊδεύεις γιατί υπάρχει καθημερινή προσπάθεια, στοχοπροσήλωση, αξιοκρατία, αξιολόγηση.  Ο ανεπαρκής δεν μπορεί να κρυφτεί όσους  μπαρμπάδες στην Κορώνη και να έχει, ότι «βύσμα» και να βάλει. Όποιος δουλεύει κι έχει επιμονή αργά ή γρήγορα ανταμείβεται. Σε μια χώρα που βουλιάζει τέτοιες συμπεριφορές είναι οι τελευταίες που θα πνιγούν. Ο αθλητισμός δεν φτάνει όμως, είναι τραγικά λίγος. Καλός για παραδείγματα, αλλά όχι αρκετός για να μας ξελασπώνει ως χώρα. Μην ξεχνάμε ότι το να κάνεις μια καλή εθνική ομάδα είναι πολύ πιο εύκολο από το να κάνεις ένα καλά οργανωμένο κράτος.

Στην παρούσα φάση λοιπόν η κοινωνία μας δεν νομίζω ότι έχει ανάγκη από «ήρωες», «γερμανοφάγους», «ψυχάρες» κλπ, αλλά από καλά παραδείγματα. Μεμονωμένα πρόσωπα ή, ακόμα καλύτερα, ομάδες συμπολιτών μας που πετυχαίνουν σε πείσμα των συνθηκών. Μακάρι κάθε καλό αποτέλεσμα, σε οποιοδήποτε τομέα, να μας έκανε να τραβήξουμε λίγο την κουρτίνα να δούμε τι κρύβεται από πίσω. Και αυτό το κάτι να το μεταφέρουμε στάλα-στάλα στη δική μας πραγματικότητα. Ας παρακολουθήσουμε λοιπόν το σημερινό ματς  βυθισμένοι για 90 (ή 120;) λεπτά στη γοητεία του παιχνιδιού κι όχι στην ψευδαίσθηση ενός νέου Ρούπελ. Η συντριβή της μαντάμ Μέρκελ μπορεί να περιμένει.

Δεν λέω καλή επιτυχία στην ομάδα γιατί ούτως ή άλλως την θεωρώ επιτυχημένη ως εδώ που μας έφτασε. Θα της πω όμως καλή τύχη γιατί όσο κι αν την κρατάς στα χέρια σου στον αθλητισμό, πάντα χρειάζεσαι λίγο παραπάνω…
 

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Η πορεία του Μακαριστού Μητροπολίτη Νικοπόλεως Μελέτιου


Γεννήθηκε το 1933 στην Αλαγονία Καλαμάτας. Πτυχιούχος Θεολογίας και Φιλολογίας-Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξελέγη και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης το 1980. Συγγραφέας πολλών βιβλίων είχε βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών για το πόνημά του «Η Ε΄ Οικουμενική Σύνοδος».
Ο Μακαριστός έδωσε μεγάλη ώθηση στο κήρυγμα και στην εξομολόγηση. Έτσι, συγκρότησε από τους μορφωμένους κληρικούς της Μητροπόλεως Νικοπόλεως μία ομάδα κατηχητών και ιεροκηρύκων (20 ιερομονάχων και 10 ιερέων) και μία πνευματικών-εξομολόγων (10 ιερομονάχων και 20 ιερέων), που έχουν αναλάβει τους ευαίσθητους αυτούς τομείς της εκκλησιαστικής ζωής και δράσης. Σε δηλώσεις και συνεντεύξεις που έχει δώσει, επικρίνει την επικέντρωση κλήρου και λαού σε θέματα που αποπροσανατολίζουν την Εκκλησία από το ένα και μοναδικό έργο της και τονίζει ότι πρώτη και μοναδική προτεραιότητα για την Εκκλησιαστική ιεραρχία πρέπει να είναι η ποιοτική εξύψωση του κλήρου· η μετατροπή των τελετουργών σε ιεραποστόλους· που τα έργα τους θα λάμπουν έμπροσθεν των ανθρώπων και θα τους κάνουν να ενώνονται στην ευχαριστιακή σύναξη της δοξολογίας του Θεού και του Χριστού Του.

Χαρακτηριστικά αναφέρει σε μία συνέντευξή του:

"Κλήρο χρειαζόμαστε. Κλήρο καλό. Ένα κλήρο, που να μπορεί να μαζέψει το δεκαεξάχρονο αγοράκι, πού σε μία αποθέωση και αποχαλίνωση του υποκειμενισμού θέλει να έχει γνώμη, ίση -αν μη και μεγαλύτερη- με τον απόστολο Πέτρο.

Χρειαζόμαστε μία ανασύνταξη πνευματική. Να βροῦμε τούς πνευματικούς μας στόχους. Μέσα στα πλαίσια του αληθινού πνεύματος του Χριστού και της Ορθοδοξίας.

Δεν είναι σωστό, δεν κάνει να χωρίζομε τους αδελφούς μας σε πιστούς και σε άπιστους. Η διάκριση αυτή είναι αντιθεολογική. Ο άγιος Συμεών ο νέος θεολόγος λέγει, ότι δεν υπάρχουν άπιστοι. Ολιγόπιστοι υπάρχουν. Άπιστοι δεν υπάρχουν. Και ο Κύριος με την παραβολή των ζιζανίων μας είπε, ότι δεν πρέπει να απορρίπτομε κανέναν. Ούτε τον θεωρούμενον, σαν το χειρότερο κατακάθι του υποκόσμου. Γιατί και γι' αυτόν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας, που μπορεί να την χάσει ο θεωρούμενος επίγειος άγγελος αν...Όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο καζάνι. Και βράζομε στο ίδιο καζάνι. Και για όλους μας ισχύει μία συμβουλή: Να αγωνιζόμαστε κάθε ημέρα να κάνομε ένα μικρό πνευματικό βήμα προς τον Χριστό, που είναι η ζωή και η Ανάστασις ημών. Στον Χρίστο πάμε κοντά μόνο με την αγάπη και με τα καλά έργα.

Μόνον έτσι πάμε λίγο "μπροστά". "Μπροστά" πηγαίνουμε μόνον, όταν πηγαίνουμε πνευματικά "μπροστά". Τότε ξεπερνιούνται τα αδιέξοδα. Με την χάρη και με την δύναμη του Χριστού. Αυτώ η δόξα".

Φρόντισε ακόμη, για την πνευματική καθοδήγηση του λαού με το γραπτό κήρυγμα: μηνιαίο φυλλάδιο πνευματικής οικοδομής Η ΛΥΧΝΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ (23.000 αντίτυπα τον μήνα μοιράζονται δωρεάν στους εκκλησιαζομένους) και ένα μεγάλο κατάλογο πνευματικών βιβλίων εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεως και της Μονής Προφήτου Ηλία, πολλές από τις οποίες έχουν τιράζ πολλές δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα.

Διαβάστε στη Μυριόβιβλο το έργο του Μακαριστού για τον Άγιο Νεκτάριο Αιγίνης.

Η σωρός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ η μέρα της νεκρώσιμης ακολουθίας θα είναι αργία για την πόλη. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί το Σάββατο 23 Ιουνίου στις 11 το πρωί από τον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Πρεβέζης.

Η σύνθεση της κυβέρνησης

Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Υπουργός Ανάπτυξης ο Κ. Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας ο Γ. Βρούτσης, υπουργός Εσωτερικών ο Ευρ. Στυλιανίδης. Τα ηνία του υπουργείου Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Δ. Αβραμόπουλος. Επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας με επικεφαλής τον Κώστα Μουσουρούλη. Αυτόνομο υπουργείο και για τον κλάδο του Τουρισμού, με υπουργό την Ολγα Κεφαλογιάννη.Αναλυτικά:Η σύνθεση της Κυβέρνησης
Πρωθυπουργός: Αντώνης Σαμαράς
Υπουργός Επικρατείας: Δημήτρης Σταμάτης
Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Σίμος Κεδίκογλου


Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπουργός: Αντώνης Μανιτάκης
Υφυπουργός: Μανούσος Βολουτάκης

Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Ευριπίδης Στυλιανίδης
Υφυπουργός: Χαράλαμπος Αθανασίου
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός: Βασίλης Ράπανος

Αναπληρωτής υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας
Υπουργός: Γιώργος Μαυραγάνης


Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος
Υφυπουργός: Δημήτρης Κούρκουλας


Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Υπουργός: Πάνος Παναγιωτόπουλος
Υφυπουργός: Παναγιώτης Καράμπελας
Υφυπουργός: Δημήτριος Ελευσινιώτης

Υπουργείο Ανάπτυξης, Μεταφορών, Δικτύων
Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης
Υφυπουργός: Θανάσης Σκορδάς
Υφυπουργός: Σταύρος Καλογιάννης
Υφυπουργός: Νότης Μηταράκης

Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου
Υπουργός: Κώστας Μουσουρούλης
Υφυπουργός: Γιώργος Βερνίκος


Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργός: Ευάγγελος Λιβιεράτος
Αναπληρωτής υπουργός: Σταύρος Καλαφάτης
Υφυπουργός: Ασημάκης Παπαγεωργίου


Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού
Υπουργός: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
Αναπληρωτής υπουργός: Κώστας Τζαβάρας
Υφυπουργός: Θεόδωρος Παπαθεοδώρου
Υφυπουργός Αθλητισμού: Γιάννης Ιωαννίδης

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός: Νίκος Νικολόπουλος

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπουργός: Ανδρέας Λυκουρέντζος
Υφυπουργός: Μάριος Σαλμάς
Υφυπουργός: Φωτεινή Σκοπούλη

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Αθανάσιος Τσαυτάρης
Αναπληρώτης υπουργός: Μάξιμος Χαρακόπουλος


Υπουργείο Δημοσίας Τάξης
Υπουργός: Νίκος Δένδιας


Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Αντώνης Ρουπακιώτης
Υφυπουργός: Κώστας Καραγκούνης

Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη

Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Υπουργός Θεόδωρος Καράογλου

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Έγινε εκείνο που φαινόταν ότι θα γίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ “φούσκωσε” απότομα από την πλημμυρίδα των “μετοίκων” που έτρεξαν “πατείς με πατώ σε” να στεγαστούν στην αγκαλιά του, εκτινάσσοντάς τον στις παρυφές της εξουσίας.   Ο παρηγορητικός λόγος του χαρισματικού Αλέξη Τσίπρα ήταν βάλσαμο για όσους υφίστανται την βίαιη και άδικη σε πολλές περιπτώσεις ανατροπή των συντεταγμένων της ζωής τους από τη μνημονιακή λαίλαπα. Όταν σου υπόσχονται ότι θα τερματιστεί το βασανιστήριο που υφίστασαι, είναι προφανής η επιλογή που θα κάνεις. Συντάσσεσαι με τον “απελευθερωτή” σου.
Όμως, όσα επαγγέλθηκε προεκλογικά ο  ηγέτης της Κουμουνδούρου έδωσαν ελπίδα σε πολλές και διαφορετικές μάζες πολιτών, όχι κατ'αναγκη πενόμενων, οι οποίοι ωστόσο ανήκουν στην μεγάλη δεξαμενή που συγκροτεί -ηλικιακά και επαγγελματικά- τον παραγωγικό ιστό της ελληνικής κοινωνίας. Εκείνα τα τμήματα της που πρέπει να σηκώσουν το βάρος της ανόρθωσης της χώρας ανεξαρτήτως μνημονίου. Γιατί το μνημόνιο είναι “μια κάποια λύση” που θα 'λεγε και ο ποιητής, για όσους θέλουν και δεν μπορούν να αλλάξουν τα κακώς κείμενα, αλλά και για όσους δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτα. Και εδω πρέπει να προσέξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ όσων “όρμησαν” να στοιχηθούν πίσω από τον   ελκυστικό λόγο του Αλέξη Τσιπρα  βρίσκονται και ένθερμοι ριζοσπάστες που δεν βλέπουν την ώρα να εξαερωθεί η παλιά Ελλάδα, αλλά και ένθερμοι υποστηρικτές και ευνοημένοι της παλιάς Ελλάδας. Υπάρχουν εκείνοι που θέλουν αξιοκρατία, δικαιοσύνη και την χώρα μια σύγχρονη Δημοκρατία με βιώσιμη οικονομία, υπάρχουν και οι άλλοι που θέλουν να συνεχιστεί η κρατική φενάκη της αναξιοκρατίας, του μέσου όρου, των ημετέρων με “αριστερό” μανδύα και επιδιώκουν να παραμείνει η χώρα ό,τι ήταν: δυτική ανατολικού τύπου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δέσμιος της επιτυχίας του. Ποιό ρεύμα θα τον κερδίσει τώρα που έγινε κόμμα εξουσίας; Όσοι φωνάζουν “Αλέξη, άλλαξε τα όλα” ή οι αντίρροποι τους που εννοούν “Αλέξη, μην αλλάξεις τίποτα”; Γιατί  μετά την πλημμυρίδα έρχεται η άμπωτη. Αποσύρονται τα νερά και η “δανεική” ψήφος όποιο πρόσημο κι αν έχει...

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Κυβέρνηση ανοχής – αλλά ποιανού;


Εκεί, μέσα στην εκπληκτική αυτή κατάσταση που επεκράτησε μετά τις κάλπες της 17ης Ιουνίου, δηλαδή να διαπραγματευόμαστε εμείς οι Έλληνες – ακριβέστερα: τα κόμματα και οι κομματικές ηγεσίες για λογαριασμό μας… - με τον εαυτό μας και με τους διπλανούς μας και πάλι με τον εαυτό μας, αντί να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο αληθινής επαναδιαπραγμάτευσης/επαναπροσδιορισμού του Προγράμματος Προσαρμογής για την Ελλάδα, του διαβόητου Μνημονίου που οδηγεί στοργικά την οικονομία στον πάτο, ανέβηκε στην επιφάνεια η συζήτηση για Κυβέρνηση ανοχής. Αντί να συγκροτηθεί Κυβέρνηση με δυναμική συμμετοχή των κομμάτων της «κεντρικής Ευρωπαϊκής προσέγγισης», αντί να δοθεί σε ένα σχήμα διακυβέρνησης εμπιστοσύνης όχι απλώς στην ψηφοφορία επί των προγραμματικών δηλώσεων αλλά και στην συνέχεια (στα δύσκολα!), άνοιξε μια κουβέντα για Κυβέρνηση ανοχής.

Μπορεί να ξεπεραστεί. Όμως αφήνει πίσω ένα πολλαπλά επίφοβο ρήγμα σε ό,τι τελικά προκύψει. Υπό συνθήκες ακραίας κρίσης, οικονομικής περιδίνησης και κοινωνικής θρυμματοποίησης, η ίδια η έννοια της ανοχής παγιδεύει το πολιτικό σύστημα. Σε τι; Σε εσωστρέφεια. Αλλά και διαπραγματευτική ηττοπάθεια «προς τα έξω».

Όταν διαπραγματεύεται η Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ. Στο ΠΑΣΟΚ, οι πάντες με τον Βαγγέλη Βενιζέλο και εκείνος με το επιτελείο του και (ήδη) με τους απόντες του χώρου για την συμμετοχή ή μη στην Κυβέρνηση. Στην ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης με τους διστάζοντες για συμμετοχή στην Κυβέρνηση: όταν γίνονται διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό ή μη Κυβέρνησης, παράλληλα για το είδος και την «φερεγγυότητα» προσώπων που θα συμμετάσχουν, ύστερα για την κατανομή των αρμοδιοτήτων (οικονομικά, επαναδιαπραγμάτευση, επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακά, δημόσια ασφάλεια), ταυτόχρονα για την κατανομή των «επιρροών», τότε οι «έξω», οι Ευρωπαίοι/το διεθνές σύστημα διαπραγματεύονται την ουσία του δικου μας αύριο αντί για εμάς.

Επικρατεί ήδη εκεί, στην Ευρώπη, κλίμα αντίστοιχο μ’ εκείνο που είχε διαμορφωθεί επί σχεδίου Μάρσαλ στις ΗΠΑ για την Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ΄50. Απόγνωση με την αναποτελεσματικότητα – δυσπιστία με την συσσώρευση εσωτερικών αδιεξόδων – ανάληψη όλο και μεγαλύτερο μέρους της ευθύνης των πραγμάτων – de facto παραμερισμός των Ελληνικών ευαισθησιών – συσσώρευση παρεξηγήσεων – και πάλι από την αρχή…

Οπότε, η ενσωμάτωση στην πολιτική μας λογική της έννοιας της ανοχής κινδυνεύει να σημάνει όχι απλώς μια τεχνική/συνταγματική διευθέτηση (μονόχρωμη ή σχεδόν μονόχρωμη Κυβέρνηση που αφήνεται να προχωρήσει «και βλέπουμε»), αλλά και στάση έναντι της κοινής γνώμης («κλείστε τα μάτια κι αφήστε μας να προωθήσουμε κάποια πράγματα – και βλέπουμε πάλι») ου μην αλλά και στάση έναντι των «εξω» («δώστε μας μια-δυο ρυθμίσεις να προχωρήσει ο καιρός – και βλέπουμε γι αργότερα»).

Η έννοια της ανοχής έχει μέσα της την παραίτηση. Και η παραίτηση τραυματίζει. Τραυματίζει μονιμότερα απ’ όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως.
 
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ το ζητούμενο για το ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα

Η πράσινη έδρα στην Πρέβεζα αποτελεί παρελθόν, όμως παραμένει αναπάντητη η απορία για το πως γίνεται το ΠΑΣΟΚ από τις εκλογές της 6ης Μαΐου να χάνει 1.000 ψήφους και ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει 4.300 ψήφους!!! Τη στιγμή που προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο υποψηφίων έδινε σύσσωμο -πλην ενός- τη μάχη χωριό το χωριό για να διατηρηθεί η διαφορά των 600 ψήφων από τον τρίτο (στις 6 Μαΐου) ΣΥΡΙΖΑ, τα σενάρια... έδιναν και... έπαιρναν. Την αλήθεια και τους πρωταγωνιστές δεν θα τους μάθουμε ποτέ, όμως οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες του τι πραγματικά έγινε. Μαζικές αποχωρήσεις πράσινων στελεχών και μελών δεν είχαμε στην Πρέβεζα, οπότε δεν μπορεί κανείς με λογικοφανείς υποθέσεις να εκτιμήσει το τι έγινε. Πάντως έγινε του... κουτρούλη ο γάμος και αυτό το ξέρουν και οι πέτρες! Θα διαφωνήσει κανείς ότι η ΑΞΙΟΠΡΈΠΕΙΑ αποτελεί σήμερα το νούμερο ένα ζητούμενος για το ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα;
Μία μόλις ημέρα μετά τις εκλογές, η αίσθηση που έχω ακούγοντας χθές τον Αλέξη Τσίπρα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, είναι πως θα δούμε σε επανάληψη το προεκλογικό έργο τους. Κάποιοι θα παίζουν τον καλό αστυνόμο και κάποιοι τον κακό. Εκλογικά τους βγήκε. Άλλοι μοίραζαν λεφτά, άλλοι τους μάζευαν, άλλοι έταζαν δραχμή, άλλοι ορκίζονταν στο ευρώ, κάποιοι τους διέψευδαν και με αυτό τον πολτό απόψεων έπεισαν ένα μέρος του εκλογικού σώματος.

Χθες το μεσημέρι ο Τσίπρας είπε στον Σαμαρά το όχι που όλοι γνωρίζαμε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι πρέπει να σχηματισθεί αμέσως(!) κυβέρνηση(αλλά χωρίς αυτόν),διότι η χώρα δεν αντέχει…μπλα…μπλα…και ότι το κόμμα του θα ασκήσει «υπεύθυνη αντιπολίτευση». Το πόσο υπεύθυνη  ανέλαβε να το εξηγήσει –ποιος άλλος;- ο Λαφαζάνης. Πριν καν υπάρξει απόφαση για τη δημιουργία κυβέρνησης έσπευσε δύο ώρες μετά τις δηλώσεις Τσίπρα, να αφορίσει(9,84 FM, Άρης Τόλιος) με τη βεβαιότητα που διαθέτει κάθε ανεύθυνος: «Αυτή η κυβέρνηση που θα δημιουργηθεί δεν θα  προσφέρει τίποτα στον τόπο…» , υπονοώντας ότι αφού οι ΄Ελληνες δεν τους έδωσαν την εξουσία, η χώρα θα πάει κατά διαβόλου. Για να εμπεδώσουμε καλύτερα την «υπεύθυνη στάση» κατά τον Τσίπρα, ο Λαφαζάνης αποκάλεσε την προσπάθεια που κάνουν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ «συναινετική σούπα» και «σαλάτα της κακιάς ώρας». Καταλάβαμε έτσι τι σημαίνει σοβαρή πολιτική σκέψη μίας τάσης της «υπεύθυνης» αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μετά τη σούπα και τη σαλάτα ήρθε το απαραίτητο κερασάκι με την κλασική επίθεση σε όλα τα ΜΜΕ, για διαστρέβλωση, συκοφαντίες και τα λοιπά γνωστά. Αλλά σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσω με τον Λαφαζάνη και έφτασε η ώρα να καταθέσω την προσωπική μου μαρτυρία: Ήταν ένα βροχερό ανοιξιάτικο βράδυ τότε που μαζευτήκαμε από όλη την  Ελλάδα εκπρόσωποι των ΜΜΕ με στόχο να πλήξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ένα από τα ικανότερα στελέχη του, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Μετά από πολλές συζητήσεις έγινε αποδεκτή ,το ομολογώ, η πιο ανήθικη πρόταση: Να γράψουμε και να μεταδώσουμε όλοι μαζί ότι ο Λαφαζάνης δήλωσε ότι επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή! Ξεκινήσαμε, λοιπόν, αυτή την εκστρατεία και το συκοφαντημένο στέλεχος της Κουμουνδούρου σε μία επίδειξη ανωτερότητας δεν καταδέχθηκε ούτε να το διαψεύσει.

Πέρα από τα αστεία, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν θα κάνει υπεύθυνη αντιπολίτευση, αλλά θα είναι ένας μόνιμος παραγωγός προβλημάτων μέσα και έξω από τη Βουλή. Μπορεί να αντιμετωπισθεί αυτή η πάγια υπονομευτική τακτική στην οποία προσχώρησε χθες και ο Καμμένος; Νομίζω ναι, αλλά υπό προϋποθέσεις: Να δημιουργηθεί μία ισχυρή κυβερνητική ομάδα, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Να γίνουν α μ έ σ ω ς λίγες έστω μεταρρυθμίσεις και να βοηθηθούν οι ανήμποροι. Να αναταχθεί ο διαλυμένος κρατικός μηχανισμός και να πεταχτούν σαν την τρίχα από το ζυμάρι όσοι μποϋκοτάρουν αυτό το έργο. Να συνδράμουν τις αμέσως επόμενες ημέρες οι θεσμικοί παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνοντας ανάσες στην ελληνική οικονομία.

Δύσκολος δρόμος, συμφωνώ. Αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να κατεβούν από τα κεραμίδια οι Λαφαζάνηδες και οι Καμμένοι. Για να επιβιώσουμε δηλαδή.
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ



ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ





















Ιούνιος 2012Μάιος 2012

ΚόμμαΠοσοστόΨήφοιΠοσοστόΨήφοι
Νέα Δημοκρατία41,35 %2.34732,96 %1.897
ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό κοινωνικό μέτωπο23,64 %1.34215,00 %863
ΠΑ.ΣΟ.Κ11,50 %65312,55 %722
Ανεξάρτητοι Ελληνες - Πάνος Καμμένος6,29 %35711,24 %647
Λαικός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή5,76 %3276,76 %389
Δημοκρατική Αριστερά4,55 %2584,00 %230
Κ.Κ.Ε.3,07 %1746,22 %358
ΛΑ.Ο.Σ0,92 %521,67 %96
δημιουργία, ξανά! (δημιουργία ξανά!-Δράση-Φιλελεύθερη Συμμαχία)0,79 %45
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ0,53 %301,56 %90
ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ0,46 %260,80 %46
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ0,32 %18
Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.)0,28 %160,83 %48
Κόμμα Πειρατών Ελλάδας0,23 %130,61 %35
ΚΚΕ (μ-λ) - Μ-Λ ΚΚΕ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ0,12 %70,35 %20
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ συνεχιστών του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ0,11 %60,36 %21
Ενωση Κεντρώων0,09 %50,36 %21
ΑΝ.ΑΝ.ΑΡΙΣΤ., ΑΝ.ΔΕΞΙΑ, ΑΝ.ΠΑΣΟΚ, ΑΝ.Ν.Δ., ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ Κ. ΕΠΙΧ.ΧΑΡ.ΟΙΚ.ΧΑΡ.ΧΡΕΗ ΣΩΖΩ ΖΩΕΣ ΠΑΝ.ΕΡΓ.ΚΙΝ.ΕΛΛ. ΠΑ.Ε.Κ.Ε.

Κόμμα Φιλελευθέρων

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ

Κ.Ε.ΑΝ. ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Ανεξ./Μεμονωμένοι Υποψήφιοι



























ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ

















Ιούνιος 2012Μάιος 2012

ΚόμμαΠοσοστόΨήφοιΠοσοστόΨήφοι
Νέα Δημοκρατία41,54 %4.65033,00 %3.779
ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό κοινωνικό μέτωπο22,53 %2.52213,18 %1.509
ΠΑ.ΣΟ.Κ12,91 %1.44514,58 %1.670
Λαικός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή5,66 %6336,02 %689
Ανεξάρτητοι Ελληνες - Πάνος Καμμένος5,42 %60710,07 %1.153
Δημοκρατική Αριστερά4,27 %4784,46 %511
Κ.Κ.Ε.3,81 %4277,08 %811
ΛΑ.Ο.Σ0,93 %1041,74 %199
δημιουργία, ξανά! (δημιουργία ξανά!-Δράση-Φιλελεύθερη Συμμαχία)0,89 %100 
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ0,38 %421,53 %175
ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ0,37 %410,60 %69
Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.)0,37 %411,62 %186
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ0,33 %37 
Κόμμα Πειρατών Ελλάδας0,23 %260,51 %58
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ συνεχιστών του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ0,13 %140,32 %37
ΚΚΕ (μ-λ) - Μ-Λ ΚΚΕ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ0,13 %140,31 %36
Ενωση Κεντρώων0,11 %120,31 %35
ΑΝ.ΑΝ.ΑΡΙΣΤ., ΑΝ.ΔΕΞΙΑ, ΑΝ.ΠΑΣΟΚ, ΑΝ.Ν.Δ., ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ Κ. ΕΠΙΧ.ΧΑΡ.ΟΙΚ.ΧΑΡ.ΧΡΕΗ ΣΩΖΩ ΖΩΕΣ ΠΑΝ.ΕΡΓ.ΚΙΝ.ΕΛΛ. ΠΑ.Ε.Κ.Ε. 
 
Κόμμα Φιλελευθέρων 
 
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ 
 
Κ.Ε.ΑΝ. ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 
 
Ανεξ./Μεμονωμένοι Υποψήφιοι