Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Σε ποιους δήμους της Ηπείρου ιδρύονται τα πρώτα ΚΕΦ

Στη δημιουργία των πρώτων 34 Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) προχωρά το υπουργείο Οικονομικών για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε περιοχές όπου κλείνουν ΔΟΥ στο πλαίσιο του σχεδίου συγχωνεύσεων.Συγκεκριμένα σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, τα πρώτα 5 ΚΕΦ προβλέπεται να δημιουργηθούν στους δήμους της Ηπείρου: Φιλιατών, Κόνιτσας, Πωγωνίου, Ζηρού και Πάργας.Οι υπηρεσίες που θα παρέχουν στους φορολογούμενους τα ΚΕΦ είναι οι εξής:
- Παραλαβή φορολογικών δηλώσεων (αρχικών, συμπληρωματικών, τροποποιητικών) και διαβίβασή τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., στις περιπτώσεις μη υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής.
- Χορήγηση εντύπων φορολογίας εισοδήματος (ενδεικτικά, Ε1, Ε2, Ε3, Ε5, Ε7), παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων για τη συμπλήρωσή τους και την συνυποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.
- Παραλαβή φορολογικών αιτημάτων και διαβίβαση στις Δ.Ο.Υ..
- Παραλαβή (προσωρινή) δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, κερδών από λαχεία και μεταβίβασης ακινήτων.
- Παραλαβή αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ αγροτών, με τα σχετικά δικαιολογητικά και αποστολή τους στη Δ.Ο.Υ.
- Παραλαβή της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας για τη θέση των οχημάτων σε προσωρινή ακινησία.
- Διαδικασίες χορήγησης Α.Φ.Μ.: Δήλωση χορήγησης Α.Φ.Μ φυσικού προσώπου (έντυπο Μ1).
- Διαδικασίες Έναρξης Εργασιών.
- Αιτήσεις Μεταβολής Εργασιών.
- Αιτήσεις μερικής ή ολικής άρσης απαγορευτικών μέτρων.
- Παραλαβή και διαβίβαση αιτημάτων για διαγραφή χρεών λόγω οικονομικής αδυναμίας, άρση ή περιορισμό κατασχέσεων, εξάλειψη ή περιορισμό υποθηκών.
- Υποβολή δηλώσεων συμψηφισμού με απαίτηση κατά του Δημοσίου ή γνωστοποιήσεων.
- Χορήγηση Αποδεικτικού Ενημερότητας μηνιαίας ισχύος ή Βεβαίωσης οφειλής.

Ο δεύτερος διοικητής νοσοκομείου Πρέβεζας, με σοβαρό πρόβλημα υγείας !!!

Εσπευσμένα μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων, ο διοικητής του νοσοκομείου Πρέβεζας κ. Νίκος Τζίμας.Από τους προκατόχους του, επίσης ο Δημήτρης Τσούτσης κατά τη διάρκεια της θητείας του ως διοικητής πέρασε δύσκολη περιπέτεια με την υγεία του. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού οι ευθύνες στη διοίκηση του νοσοκομείου Πρέβεζας είναι τεράστιες, το άγχος επίσης μεγάλο και όταν από κεντρικό επίπεδο δυσχεραίνουν τις συνθήκες λειτουργίας, το άγχος πολλαπλασιάζεται και πνίγει τους διοικητές. Όταν υπάρχουν βασικά προβλήματα λειτουργίας, όταν το προσωπικό είναι απλήρωτο και ζητά -πιεστικά ορισμένες φορές- να ενημερωθεί για το πότε θα πληρωθεί, όλα αυτά έχουν επιπτώσεις στην υγεία του κάθε διοικητή. Επιπτώσεις βεβαίως στην υγεία όλων μας, έχει η σημερινή κατάσταση, συνολικά σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Ευχόμαστε στον διοικητή του νοσοκομείου κ. Τζίμα, να μπορέσει να αντέξει αυτή τη δύσκολη περιπέτεια και να επιστρέψει δριμύτερος. Περαστικά του!

tomistinenimerosi

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

100 χρόνια από την απελευθέρωση της επαρχίας Φιλιππιάδας

Ένα συνοπτικό ημερολόγιο με το χρονικό της απελευθέρωσης της περιοχής μας

Γιώργος Σπ. Γιάννος
Συμπληρώνονται, στις 13 Οκτωβρίου 2012, 100 χρόνια από την ημέρα που το 2ο τάγμα του Ελληνικού Στρατού με διοικητή τον ταγματάρχη Γκιταράκο εγκατεστημένο από την προηγουμένη στη Φιλιππιάδα, περί το μεσημέρι απέστειλε Διμοιρία του 5ου λόχου στο Θεσπρωτικό, απελευθερώνοντας έτσι και τυπικά την περιοχή. Έτσι, από την ημερομηνία αυτή η Λάκκα και ολόκληρη η επαρχία Φιλιππιάδας και τυπικά απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό μετά από αιώνες σκλαβιάς.
Με την ευκαιρία της επετείου, ας δούμε χρονολογικά και συνοπτικά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών που μας οδήγησαν στην απελευθέρωση.
Ο ελληνικός Στρατός στο Γεφύρι της Άρτας, κατά τον ατυχή πόλεμο του 1987.-
Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Μουσείου Μπενάκη
5 Οκτωβρίου. Από το μεσημέρι της 5ης Οκτωβρίου 1912 η Ελλάδα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία. Είχε προηγηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου του 1912 το τελεσίγραφο προς στην Τουρκία, της συμμαχίας των Βαλκανικών κρατών, δηλαδή Σερβίας, Μαυροβουνίου, Ελλάδας, και Βουλγαρίας με το οποίο ζητούσαν την διασφάλιση της αυτονομίας των εθνικών μειονοτήτων τους, που ζούσαν στο έδαφός της. Όπως ήταν φυσικό η Τουρκία απέρριψε το τελεσίγραφο και η σύγκρουση ήταν πλέον αναπόφευκτη. Κάπως έτσι ξεκινούσε ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος που επίσημα κηρύχθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1912, ημερομηνία που εξέπνεε το τελεσίγραφο. Οι επιστρατεύσεις όμως ξεκίνησαν πέντε ημέρες πριν και ο ελληνικός στρατός ήταν παρατεταγμένος από τη γέφυρα του Αράχθου και πίσω που ήταν και τα σύνορα από το 1881. Πρωθυπουργός της Ελλάδας και υπουργός των Στρατιωτικών ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, Αρχιστράτηγος ο Διάδοχος Κωνσταντίνος και αρχηγός του Στρατού Ηπείρου ο Υποστράτηγος Σαπουντζάκης. Έδρα του Στρατηγείου του Στρατού Ηπείρου ήταν η Άρτα.
Τη νύχτα της 5ης Οκτωβρίου λήφθηκε η απόφαση να απωθηθεί η επί του Αράχθου εχθρική δύναμη και να καταληφθεί η αμυντική γραμμή επί των υψωμάτων του Γριμπόβου. Εκδόθηκε διαταγή για τη συγκέντρωση των μονάδων επίθεσης στους καταλλήλους χώρους (θέσεις εξόρμησης) μέχρι το μεσημέρι της επομένης.

6 Οκτωβρίου. Στις 2 το μεσημέρι της 6ης Οκτωβρίου το 7ο Τάγμα διέβαινε πρώτο την ιστορική γέφυρα της Άρτας και εγκατέστησε προγεφύρωμα δυτικά της. Υπό την προστασία του πέρασαν τη γέφυρα διαδοχικά και τα υπόλοιπα τμήματα του Ελληνικού Στρατού ανενόχλητα από τον εχθρό.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις των Ελλήνων ανέρχονταν σε 11.000 στρατιώτες, έναντι 20.000 των Τούρκων. Συγκεκριμένα: Το 15ο Σύνταγμα Πεζικού. Τα 3ο, 7ο και 10ο Τάγμα Ευζώνων (Τσολιάδων). Το 2ο Ανεξάρτητο Τάγμα Ευζώνων. Επί πλέον υπήρχαν δύο μοίρες πεδινού και ορειβατικού πυροβολικού, ένας λόχος Μηχανικού, μία ίλη Ιππικού, μονάδες εφοδιασμού και χειρουργείων. Εκτός αυτών, ο Στρατός Ηπείρου ενισχύθηκε και με εθελοντικά σώματα Κρητών. Είχε προηγηθεί η μυστική προετοιμασία από το Ελληνικό Κράτος των εθελοντικών αντάρτικων σωμάτων Ηπειρωτών για την προστασία των πληθυσμών από τις Αλβανικές συμμορίες και την προετοιμασία του Αγώνα. Στην περιοχή μας οργανώθηκε το ΜΗΣ (Μικτό Ηπειρωτικό Στράτευμα υπό τον υπολοχαγό μηχανικού Δημήτριο - Τιμολέοντα Νότη Μπότσαρη.
6 μέχρι 8 Οκτωβρίου. Οι Περισσότερες Ελληνικές δυνάμεις είχαν διέλθει τη γέφυρα και είχαν πάρει τις θέσεις τους σε τρεις κυριότερους τομείς ευθύνης:
1) του Γριμπόβου, με ηγέτη τον διοικητή του 15ου Συντάγματος, αντ/χη Γεώργιο Πολυμενάκο,
2) των πεδινών χωριών, με ηγέτη τον διοικητή του 3ου Τάγματος Ευζώνων, αντ/χη Αλέξανδρο Κοντούλη και
3) του Αμμότοπου, με ηγέτη τον διοικητή του 7ου Τάγματος Ευζώνων ταγματάρχη Καπετανάκη. Στο διάστημα αυτό η σύγκρουση των δύο αντιπάλων περιοριζόταν σε αναγνωριστικούς αραιούς κανονιοβολισμούς των θέσεων εκατέρωθεν.
9 Οκτωβρίου. Το πρωί της 9ης τα Ελληνικά τμήματα στον Αμμότοπο, επιτέθηκαν κατά των Τούρκων στο Γυμνότοπο και τις νοτιοδυτικές πλαγιές του Γοργομύλου, χωρίς αποτέλεσμα.
10 Οκτωβρίου. Οι Τούρκοι πραγματοποιούν σφοδρή αντεπίθεση με 3.000 άνδρες με αποτέλεσμα τα Ελληνικά τμήματα με 600 άνδρες χωρίς εφεδρείες να υποχωρήσουν δίνοντας σκληρές μάχες. Έτσι, κατά τις τρεις το απόγευμα, οι Τούρκοι κατέλαβαν τον Αμμότοπο, κατέσφαξαν πολλούς κατοίκους άλλους συνέλαβαν, λεηλάτησαν και έκαψαν το χωριό. Τις βράδυνες και νυχτερινές ώρες συνέχισαν λυσσαλέα τις επιθέσεις και επεκτάθηκαν μέχρι το Κορφοβούνι. Τις βραδινές ώρες, από το χωριό Στρεβίνα, κατευθύνθηκαν προς τα υψώματα του Γριμπόβου. Με γενική επίθεση εκτοπίζουν τα Ελληνικά τμήματα από τα βόρια υψώματα του Γριμπόβου και στράφηκαν προς τα νότια. Εκεί ο στρατός μας, με ηγέτη το διοικητή του 15ου Συντάγματος αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Πολυμενάκο, αντιστάθηκε γενναία και ηρωικά και σταμάτησε την προέλαση. Όλη τη νύχτα το Γρίμποβο αποτέλεσε πεδίο φοβερών συγκρούσεων με τους Τούρκους να προσπαθούν με λυσσαλέες επιθέσεις να διασπάσουν τη γραμμή των Ελλήνων και τους Έλληνες να αμύνονται με αυταπάρνηση, αυτοθυσία και ηρωισμό, μέχρι θανάτου.
11 Οκτωβρίου. Το πρωί της 11ης Οκτωβρίου οι θέσεις των Ελλήνων ενισχύονται και πραγματοποιούν ορμητική αντεπίθεση και μέχρι τις 10 το πρωί, εκτοπίζουν άτακτα τους Τούρκους προς τα υψώματα της Στρεβίνας (Καμπή), από τα οποία ξεκίνησαν το προηγούμενο βράδυ. Μέχρι το βράδυ τα Ελληνικά τμήματα προσπαθούσαν να καταλάβουν τις θέσεις των Τούρκων συναντώντας όμως σθεναρή αντίσταση.
12 Οκτωβρίου. Ο Ελληνικός στρατός της περιοχής, άρχισε τις ετοιμασίες για την συνέχιση της επίθεσης. Οι εμπροσθοφυλακές δεν δέχτηκαν πυρά και διαπίστωσαν ότι οι Τούρκοι είχαν εξαφανισθεί. Είχαν φύγει τη νύχτα από όλη την περιοχή χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Ο λόγος ήταν ότι ένα απόσπασμα 150 Ευζώνων, είχε καταλάβει το Ανώγειο. Το μικρό αυτό τμήμα και με τη συνδρομή Ανωγειατών ανταρτών που γνώριζαν καλά τα κατατόπια, οργάνωσε τον έλεγχο της περιοχής και αντιστάθηκε στις επιθέσεις των Τούρκων από διαφορετικές μεριές. Με το σούρουπο, επιτέθηκαν και κατέλαβαν το Φρούριο των Πέντε Πηγαδιών. Με την είδηση αυτή, ο αρχιστράτηγος των Τούρκων Εσάτ Πασάς διέταξε την άμεση υποχώρηση του στρατού του προς τα Γιάννενα για να μην αποκοπεί και εξοντωθεί στην κοιλάδα του Λούρου και στα δύσκολα περάσματα των Πέντε Πηγαδιών.
Έτσι με τη στρατηγική ενέργεια των Ελλήνων Ευζώνων στο Ανώγειο και στα «Πέντε Πηγάδια», η Φιλιππιάδα απελευθερώθηκε αναίμακτα.
Οι Έλληνες αξιωματικοί, αφού βεβαιώθηκαν ότι οι Τούρκοι είχαν εξαφανισθεί, ανέφεραν αμέσως το γεγονός στο Στρατηγείο.
Με εντολή του Σαπουντζάκη μια ίλη ιππικού υπό τον υπίλαρχο Γιαννόπουλο, από τους Χαλκιάδες πέρασε την πέτρινη γέφυρα Καλογήρου το μεσημέρι της 12ης Οκτωβρίου. Ανίχνευσε τη γύρω περιοχή και διαπίστωσε ότι οι πραγματικά δεν υπήρχαν πουθενά Τούρκοι στρατιώτες.
Το ανακοινωθέν του υπίλαρχου Γιαννόπουλου είναι πλήρως κατατοπιστικό:
«Γέφυρα Καλογήρου 12 Οκτωβρίου 1912, ώρα 13.10 μ.μ. Στρατηγείον: Η διάβασις της γέφυρας ελευθέρα, τα πολυβολεία κενά. Η γέφυρα έχει ανάγκη επιδιορθώσεως προς διάβασιν πυροβολικού, καθότι το ξύλινο κατάστρωμά της έχει καταστραφεί εις πολλά μέρη. Άφησα τμήμα τι προς φρούρησιν της γέφυρας και με το υπόλοιπο του ουλαμού βαίνω προς Φιλιππιάδα».
Αφού εγκατέστησε φρουρά στη γέφυρα, κάλπασε με την υπόλοιπη δύναμη προς την Φιλιππιάδα. Περνώντας από Ελευθεροχώρι και Νέα Φιλιππιάδα, έφτασε στην Παλαιά Φιλιππιάδα, εκδίδοντας νέο ανακοινωθέν:
«Φιλιππιάς 12 Οκτωβρίου 1912, ώρα 02.25' μ.μ. Στραγηγείον. Φιλιππιάς τελείως ελευθέρα. Ευρίσκομαι εν αυτή αναμένων διαταγάς σας».
Στη συνέχεια έφτασε τις βραδινές ώρες μετά από πεζοπορία από τους Χαλκιάδες, χωρίς καμιά ενόχληση το 2ο τάγμα υπό την διοίκηση του Ταγματάρχη Γκιταράκου, ο οποίος αφού έλαβε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, έστειλε το ανακοινωθέν:
«Φιλιππιάς 12-10-12, ώρα 11 νυκτός. Αρχηγείον Στρατού. Εκτελούντες διαταγήν σας, κατέλαβον Φιλιππιάδα, λαβόντες παν μέτρον κατάλληλον προς εξασφάλισιν της τάξεως, θέσαντες φρουρούς εις τα δημόσια καταστήματα, αναβάλλοντες δι' αύριον την καταγραφήν των εν αυτοίς ειδών ως εκ του προκεχωρηκότος της ώρας... Εν γένει δε τα μέτρα της ασφάλειας εξετελέσθησαν τη επιβλέψει λοχαγού Αντωνιάδου».
Λίγο αργότερα και ο λοχαγός Αντωνιάδης έστελνε και αυτός στο Στρατηγείο το δικό του ανακοινωθέν:
«Φιλιππιάς 13-10-1912, ώρα 2.30' πρωίας. Αρχηγείον. Κατελάβομεν Φιλιππιάδα, Ελευθεροχώρι. Πολλά πολεμοφόδια, τρόφιμα και 12 αιχμάλωτοι εις χείρας μας. Ουλαμός κατέχει γέφυραν Καλογήρου, 6ος λόγος πρωτοφυλακή προς Παντάνασσαν, 7ος λόχος εις Ελευθεροχώρι, 8ος πρωτοφυλακή προς Πρέβεζαν».
Μετά τα ιστορικά για την περιοχή μας γεγονότα, το αρχηγείο του Στρατού Ηπείρου με δύο διαδοχικά ανακοινωθέντα ενημέρωνε τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο.
1ο ανακοινωθέν: «Άρτα 12-10-1912, Υπουργείον Στρατιωτικών - Αθήνας. 8ον Δελτίον. Απεσύρθη σήμερον ο εχθρός εκ Κιάφας, θέσεως εφ' ης επί τριήμερον διεξήγητο επίμονος αγών, καθ’ ον ο εχθρός υπέστη μεγάλας απωλείας. Κατόπιν αναγνωρίσεως προς Φιλιππιάδα, διέταξα όπως ανάλογον στράτευμα καταλάβη την ειρημένην πόλιν περί εσπέραν ταύτης. Περί 5ην ώραν μ.μ. της σήμερον ήρξατο η κατάβασις εκ Γριμπόβου αναλόγου δυνάμεως ημών προς κατάληψιν Στρεβίνας. Αναγνώρισις ενεργείται προς χωρίον και στενωπόν Κουμουτζάδων. Οι κάτοικοι του χωρίου Κουμουτζάδων κατά την νύχτα της προχθές καθ' ην διεξήγετο μάχη υπέστησαν κατά πληροφορίας διασωθέντος και προσελθόντος ενταύθα Χριστιανού εκ Κουμουτζάδων φρικώδη βασανιστήρια εκ μέρους των Τούρκων. Οι νεώτεροι των ανδρών του χωρίου ανερχόμενοι εις 25 περίπου δεθέντες δια σχοινίων προσήχθησαν επί του πεδίου της μάχης, όπου τουφεκίσθησαν εκ των όπισθεν φονευθέντες άπαντες πλην δύο, οίτινες εσώθησαν προσποιηθέντες τον νεκρόν. Επίσης γυναικόπαιδα του ειρημένου χωρίου εγκλεισθέντα εν μια οικία υπέστησαν φρικώδη βασανιστήρια. Τούτων αγνοείται η τύχη. Ταύτα πάντα εγένετο τη διαταγή αυτού του διοικούντος τον εκεί Τουρκικόν στρατόν, όστις κατά θετικάς πληροφορίας ήτο αξιωματικός ανώτερος. Επίσης κατά πληροφορίας κατοίκων Φιλιππιάδος, νέοι της πόλεως ταύτης δεθέντες οδηγούνται παρά του υποχωρήσαντος στρατού εις Ιωάννινα όπως φονευθώσι».
13 Οκτωβρίου. Το 2ο Τάγμα παρέμεινε στις θέσεις του γύρω από τη Φιλιππιάδα. Εκτός των άλλων περί το μεσημέρι απέστειλε Διμοιρία του 5ου λόχου στο Θεσπρωτικό, απελευθερώνοντας έτσι και τυπικά την περιοχή.
2ο ανακοινωθέν: «Άρτα 13-10-1912. Υπουργείων Στρατιωτικών Αθήνας". 9ον Δελτίον. Χθες την 5.30 μ.μ. κατελάβομεν την Φιλιππιάδα, τον Λούρον, Ελευθεροχώρι και γέφυραν Παντανάσσης, την δε 7ην εσπερινήν ώρας κατελάβομεν την Στρεβίναν. Ο Τουρκικός στρατός φεύγων εγκατέλειψε πάμπολλα πολεμοφόδια, τρόφιμα και άλλα υλικά, ων το ποσόν θέλομεν αναφέρει άμα τη καταγραφή των. Συνελήφθησαν 12 αιχμάλωτοι, ως εις αξιωματικός. Διέταξα τα δέοντα δια την ασφάλειαν των κατοίκων των καταληφθέντων μερών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος».

Το στρατιωτικό νοσοκομείο έξω από τη Φιλιππιάδα
Η Φιλιππιάδα από την ημέρα της απελευθέρωσης της στις 12 Οκτωβρίου 1912, μέχρι την ημέρα απελευθέρωσης ολόκληρης της Ηπείρου στις 21 Φεβρουαρίου 1913, αποτέλεσε σταθμό σημαντικών γεγονότων. Σ' αυτήν μεταφέρθηκε και εγκαταστάθηκε το Ελληνικό Στρατηγείο, ιδρύθηκε Νοσοκομείο περίθαλψης και διακομιδής τραυματιών, εγκαταστάθηκαν κέντρα εφοδιασμού του στρατού, ήρθαν και διέμεναν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο διάδοχος Κωνσταντίνος.

20 Οκτωβρίου: Μετά την απελευθέρωση της Φιλιππιάδας, ο Ελληνικός Στρατός περνάει το Τουρκικό φυλάκιο Φλάμπουρων, το οποίο καταλαμβάνει εύκολα και φτάνει στη Νικόπολη, στην οποία υπάρχει τουρκική φρουρά, η οποία μετά από μάχη εξουδετερώνεται. Η Τούρκικη Φρουρά Πρέβεζας περικυκλωμένη από στεριά και από Θάλασσα από τον Ελληνικό Στρατό αποφασίζει την ειρηνική παράδοση της πόλης και ξημερώνοντας η 21η υπογράφεται το σχετικό σύμφωνο.

21 Οκτωβρίου: Το μεσημέρι ο συνταγματάρχης Παναγιώτης Σπηλιάδης εισέρχεται έφιππος στην σημαιοστολισμένη πόλη της Πρέβεζας και εγκαθίσταται στο φρούριο του Αγίου Ανδρέα. Έτσι με τα γεγονότα αυτά όλος ο νομός Πρέβεζας είναι ελεύθερος και τα Ελληνικά Στρατεύματα οδεύουν προς την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και της Ηπείρου ολόκληρης.

Επερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Κώστα Αρβανίτη στον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας για τη στέγαση των υπηρεσιών


Επερώτηση προς τον Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Πρέβεζας για τα ζητήματα των μισθώσεων για τη στέγαση των υπηρεσιών υπέβαλε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ κ. Κώστας Αρβανίτης και πρόκειται να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Στην επερώτηση αναφέρεται στην ανάγκη να αναλάβει η αντιπεριφέρεια συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των υπερβολικών ετήσιων δαπανών για τη στέγαση των υπηρεσιών της, ώστε να εξοικονομήσει πόρους για άλλες πιο πιεστικές ανάγκες των πολιτών της περιοχής.
Ξεκινώντας από την παρατήρηση ότι μέχρι σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης δεν έχει κάνει τίποτε ουσιαστικό προς την κατεύθυνση αυτή, στηλιτεύει το γεγονός ότι στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των πελατειακών του σχέσεων έχει προβεί σε νέα μίσθωση κτιρίου με τίμημα 15 % μεγαλύτερο (ανά τετραγωνικό μέτρο) από ότι πριν.
 «Βέβαια το συνολικότερο ζήτημα της στέγασης των υπηρεσιών της αντιπεριφέρειας είναι πολύ πιο ουσιαστικό από το συγκεκριμένο επί μέρους, το οποίο είναι τουλάχιστον περίεργο» αναφέρει η επερώτηση.
 «Θα περίμενε κανείς η αντιπεριφέρεια να περιορίσει τους χώρους για τη στέγαση των υπηρεσιών της, ώστε να εξοικονομήσει πόρους για άλλες ουσιαστικές ανάγκες. Έχουμε νοικιασμένα 4.610 τ.μ. και η μείωση του συνολικού εμβαδού των χώρων που μισθώνονται από την ΠΕ σε σχέση με την 1.1.2011 ήταν αμελητέα (λιγότερο από 5 %). Αν θεωρήσουμε ως εύλογη μια σχέση 10 - 12 τ.μ. ανά εργαζόμενο και μαζί με τους χώρους υποδοχής και συνεδριάσεων στα 13 - 15 τ.μ, οι νοικιασμένοι χώροι θα έφταναν για στέγαση 310 υπαλλήλων περίπου. Με περίπου 180 εργαζόμενους η Περιφερειακή Ενότητα θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά τους χώρους που χρειάζεται να νοικιάσει. Και το ότι δεν έγινε ακόμη είναι ευθύνη σας. Σε κάθε περίπτωση όμως πάρτε αφορμή από την επερώτησή μας για να το δρομολογήσετε τώρα» καταλήγει ο κ. Αρβανίτης.
Εξάλλου με δεδομένο ότι ήδη υπάρχει σχετική συνεργασία με το δήμο Πρέβεζας, αφού σε χώρο που ανήκει στην Περιφέρεια στεγάζεται το μουσικό σχολείο, θα μπορούσε να εξεταστούν λύσεις για τη στέγαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας στην Πρέβεζα, με τη συνεργασία και του δήμου και γιατί όχι και με τη συνεργασία κρατικών υπηρεσιών. Μήπως είναι ευκαιρία να εξεταστεί η δυνατότητα αξιοποίησης της λέσχης αξιωματικών, που παραμένει κλειστή και βρίσκεται σε πολύ πλεονεκτική θέση;
 Κώστας Αρβανίτης
 Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Πρέβεζας

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Συνελήφθησαν δύο Αλβανοί για κατοχή και εμπορία ναρκωτικών ουσιών

 

Είχαν σε «καβάτζα» και σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες στο αυτοκίνητό τους 31κιλά κάνναβης

Συνελήφθησαν, χθες το απόγευμα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιππιάδας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Σταθμού Τροχαίας Φιλιππιάδας, δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 47 και 27 ετών, κατηγορούμενοι για κατοχή και μεταφορά ναρκωτικών ουσιών (κάνναβη).Ειδικότερα, χθες το απόγευμα στο 48ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Αντιρρίου, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί.Αστυνομικοί μετέβησαν στο σημείο για τη διερεύνηση των συνθηκών του τροχαίου ατυχήματος όπου από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, οι δύο συλληφθέντες είχαν αποκρύψει ανάμεσα σε θάμνους, κοντά στο τόπο του ατυχήματος, δεκατρία (13) δέματα με κάνναβη, συνολικού βάρους (6.910) γραμμαρίων.Επίσης, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητο, βρέθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες (στο ρεζερβουάρ καυσίμων, στις πίσω πόρτες και στο μπροστινό φτερό) άλλα σαράντα έξι (46) δέματα με κάνναβη, συνολικού βάρους (24.755) γραμμαρίων.Τα ναρκωτικά, το όχημα και δύο συσκευές κινητής τηλεφωνίας που βρέθηκαν στην κατοχή των δραστών κατασχέθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας που διενεργεί την προανάκριση.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Άγρια συμπλοκή τεσσάρων ατόμων στο Γοργόμυλο Φιλιππιάδας

Συνελήφθησαν στο Γοργόμυλο Πρεβέζης, τέσσερις Έλληνες, τρεις άνδρες (28, 30 και 71 ετών) και μία 63χρονη γυναίκα, για βαριά σωματική βλάβη.Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από λογομαχία για προσωπικές διαφορές, τα τέσσερα άτομα συνεπλάκησαν και μάλιστα χρησιμοποίησαν μαχαίρι, ξύλα και πέτρες! Κατά την συμπλοκή τραυματίστηκαν και οι τέσσερις, τρεις από τους οποίους νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο της Άρτας.

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Τι συμβαίνει στους Δήμους Ζηρού, Πάργας και Μετσόβου;

Τι συμβαίνει στους Δήμους Ζηρού, Πάργας και Μετσόβου;

Στις διακηρύξεις βλέπεις μία μεγάλη.... γυναικεία φωτογραφία!





Λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 είχε εμφανιστεί ανά την Ήπειρο εκπρόσωπος εταιρίας η οποία πουλούσε δημοσκοπήσεις σε υποψηφίους δημάρχους. Και κάποιοι βέβαια «τσίμπησαν» γιατί το προεκλογικό άγχος, όπως και να το κάνεις, είναι μεγάλο…
Βέβαια η σχέση που είχαν οι δημοσκοπήσεις αυτές με την πραγματικότητα –καθώς είχαν πλασαριστεί και σε τοπικά έντυπα προς βοήθεια των εκλεκτών- ήταν τόση όση η σχέση της Άντζελα Μέρκελ με την Αντζελίνα Τζολί....
Μαζί με τις εκλογές τελείωσε και η ιστορία αυτή. Απλά κάποιοι την θυμούνται ακόμη.
Το τελευταίο διάστημα και παρακολουθώντας κανείς τις διακηρύξεις έργων που δημοσιεύονται από κάποιους δήμους της Ηπείρου, αυτό που βλέπει είναι μία μεγάλη....γυναικεία φωτογραφία!
Στατιστικώς....
Όσοι μιλούν για στημένες προκηρύξεις κάτι παραπάνω θα γνωρίζουν. Και φυσικά οφείλουν οι αρμόδιες αρχές να το διερευνήσουν.
Κάποια άλλα σημεία βέβαια βγάζουν μάτι ακόμη και για τους αδαείς.
Παράδειγμα....
Το ιλιγγιώδες ποσό των 70.000 Ευρώ σκοπεύει να δαπανήσει ο Δήμος Μετσόβου για φυλλάδιο προβολής του έργου "La Route" που χρηματοδοτείται από τον Interreg.
Και το ποιο ωραίο είναι ότι στην προκήρυξη που έβγαλε δεν αναφέρει ούτε τον αριθμό των φυλλαδίων ούτε τις σελίδες του φυλλαδίου....
Στο ποσό συμπεριλαμβάνεται και η διαχείριση του έργου ... δηλαδή λίγες ώρες δουλειά.
Κάπου εκεί ανάμεσα προβάλλει και η... γυναικεία φωτογραφία.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με άλλους δήμους της Ηπείρου (Πάργας, Ζηρού, Ν. Σκουφά)
Τυχαίο σίγουρα δεν είναι. Ούτε συμπτωματικό. Το σίγουρο είναι ότι το θέμα έχει μέλλον!

Πηγή: epiruspost.gr

Δήλωση Χρ.Γκόκα για την πωληση της ΔΩΔΩΝΗΣ

Η απόφαση για την πώληση του ποσοστού της ΔΩΔΩΝΗΣ Α.Ε. που κατέχει η ΑΤΕ, είναι το αποτέλεσμα ενός διαγωνισμού για τον οποίο εξ αρχής υπήρχαν πολλές επιφυλάξεις και πολλά σκοτεινά σημεία.Πρόκειται για σκανδαλώδη απόφαση, στο βαθμό που τελικά και παρά τις επίμονες προσπάθειες όλων όσων πραγματικά ενδιαφέρθηκαν για την υπόθεση αυτή, αγνοήθηκαν, τόσο η πρόβλεψη του καταστατικού της εταιρείας για την μεταβίβαση του ποσοστού των μετοχών της ΑΤΕ στις Ενώσεις όσο και η πρόταση των ΕΑΣ Ηπείρου που αποκλείστηκαν από την τελική φάση του διαγωνισμού, χωρίς επαρκείς και πειστικές εξηγήσεις.Στις προσπάθειες αυτές συμμετείχαμε πολλοί, όπως και στις προσπάθειες για να γίνει γνωστό το θέμα στο ψηλότερο δυνατό επίπεδο.Δυστυχώς τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες και την θέληση των Ηπειρωτών.Εκφράζω την αντίθεση μου στην απόφαση αυτή και συμμερίζομαι την αγανάκτηση και την οργή των παραγωγών και των φορέων τους, και θα εξαντλήσω από την πλευρά μου κάθε δυνατότητα, στηρίζοντας τον αγώνα, ώστε να μην υλοποιηθεί στην πράξη η απόφαση που πάρθηκε και να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε για την ΔΩΔΩΝΗ.

Ποιοι εκλέχθηκαν στο Δ.Σ. της Τράπεζας Ηπείρου

Με συμμετοχή που έφτασε σχεδόν τους 4500 ψηφοφόρους σε Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Τράπεζας Ηπείρου. Έξι παλιοί πέτυχαν την επανεκλογή τους, ενώ στο Δ.Σ. εισέρχονται και τρία νέα πρόσωπα.
1. Ζωνίδης Κων/νος με 1420 ψήφους
2. Τζιάλλας Αθανάσιος με 1054
3. Χήτας Παύλος με 651
4. Γιαννάκης Γιώργος με 633
5. Κολιός Βασίλης με 533
6. Νάσης Δημήτριος με 527
7. Λέφας Αθανάσιος 526
8. Οικονόμου Αθανάσιος με 516
9. Μπαράτσας Κων/νος με 459

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Δήμος Πάργας, Δήμος Ζηρού και Δήμος Μετσόβου. Τι κοινό μπορεί να έχουν;

Δήμος Πάργας, Δήμος Ζηρού και Δήμος Μετσόβου. Τι κοινό μπορεί να έχουν;Φαινομενικά κανένα. Αλλά πολύ συχνά τα φαινόμενα –κι όχι μόνο- απατούν!Οι καιροί μπορεί να είναι δύσκολοι για τους δημάρχους και να γίνουν ακόμη δυσκολότεροι αλλά όχι και για….πριγκίπισσες!Νέα, ωραία, επικίνδυνα γοητευτική και σέξι.Εκρηκτικό μείγμα.Για το χατίρι της οι Δήμαρχοι την βλέπουν εκτός από τον ύπνο τους και στις διακυρήξεις έργων που βγάζουν φωτογραφίζοντας την.Έτσι αθόρυβα έχει μαζέψει μερικά εκατομμύρια έργων…αέρα δηλαδή Project management, μελέτες, έρευνες αγοράς κλπ.
 ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΣΤΕ  ΣΥΝΤΟΜΑ ΜΕ ΝΕΟΤΕΡΑ

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

«Φουντώνουν» και πάλι τα σενάρια για φύλαξη μεταναστών στο στρατόπεδο Φιλιππιάδας

Στο προσκήνιο ξανά το στρατόπεδο «Πετροπουλάκης» στην Φιλιππιάδα καθώς «φουντώνουν» και πάλι τα σενάρια για το ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι υποψήφιος για τη δημιουργία Κέντρου Φύλαξης Μεταναστών στην Ήπειρο, τη στιγμή μάλιστα που ο δήμος Ζηρού, περιμένει την τελική υπογραφή για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την οριστική απόδοση του στρατοπέδου στο γειτονικό Δήμο.
Προβληματισμένος για την καθυστέρηση είναι ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Δημήτρης Γιολδάσης και σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας ενημέρωσε ότι η απάντηση του υπουργείου σε επιστολή που έστειλε τον Αύγουστο και ζητούσε διευκρινήσεις για τους λόγους που καθυστερεί να υπογραφεί η τελική απόδοση του στρατοπέδου δεν τον ικανοποίησε. Σύμφωνα με τον κ. Γιολδάση το υπουργείο «δικαιολογούσε» την καθυστέρηση στις συνεχείς αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου. «Σήμερα, τίποτα δεν είναι σίγουρο και τίποτα δεν είναι δεδομένο» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ζηρού ενώ σχετικά με τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι μικτό κλιμάκιο αξιωματούχων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης επισκέφτηκε το στρατόπεδο «Πετροπουλάκης» στη Φιλιππιάδα και επιθεώρησε τους χώρους, ο κ. Γιολδάσης υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει κάτι σχετικά με το θέμα.
 

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012

Μολυσμένος σολομός με σαλμονέλα,από εργοστάσιο ολλανδικής εταιρείας στην Πρέβεζα!!!

Καπνιστός σολομός μολυσμένος με το βακτήριο της σαλμονέλας, ο οποίος πιστεύεται ότι προήλθε από εργοστάσιο της ολλανδικής εταιρείας Foppen στην Πρέβεζα, έγινε αιτία να αρρωστήσουν περίπου 200 άνθρωποι στην Ολλανδία και περισσότεροι από 100 στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να ανακληθούν ποσότητες του προϊόντος σε αυτές τις δύο χώρες, ανακοίνωσαν χθες οι ολλανδικές υγειονομικές Αρχές. Η Foppen διαθέτει ψάρια σε πολλά μεγάλα ολλανδικά σουπερμάρκετ και σε καταστήματα τροφίμων σε όλο τον κόσμο.Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Μπαρτ ντε Βρις δήλωσε πάντως πως η Foppen δεν πιστεύει ότι έχει πουληθεί μολυσμένο ψάρι σε άλλες χώρες.Η Foppen, η οποία επεξεργάζεται ψάρια στην Ολλανδία και στο εργοστάσιό της στη Βιομηχανική Περιοχή της Πρέβεζας, ερευνά τα αίτια της μόλυνσης. «Διεξάγεται έρευνα η οποία δείχνει πως το πρόβλημα περιορίζεται σε μία γραμμή παραγωγής, σε ένα εργοστάσιο (στην Ελλάδα)», δήλωσε ο Ντε Βρις. «Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ποια ήταν η αιτία της μόλυνσης». Η Foppen σταμάτησε όλα τα στάδια της παραγωγής καπνιστού σολομού μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.Το ολλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο για τη Δημόσια Υγεία ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του πως περίπου 200 άνθρωποι - και πιθανόν περισσότεροι - στην Ολλανδία και περισσότεροι από 100 στις ΗΠΑ αρρώστησαν από ένα στέλεχος του βακτηρίου που αποκαλείται Salmonella Thompson. Ο Χάραλντ Ουίτσγκελ, εκπρόσωπος του ινστιτούτου, δήλωσε πως οι πληροφορίες για Αμερικανούς που αρρώστησαν από τη σαλμονέλα έφτασαν από τα κέντρα των ΗΠΑ για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC).ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ. Σύμφωνα ωστόσο με τη Foppen, ο αριθμός των μολύνσεων μπορεί να είναι μεγαλύτερος.Ο εκπρόσωπός της Ντε Βρις δήλωσε πως εδώ και δύο ημέρες που η εταιρεία έθεσε στη διάθεση του κοινού μια τηλεφωνική γραμμή για να αναφέρει συμπτώματα, περίπου 1.400 άνθρωποι τηλεφώνησαν και περίπου 350 εξ αυτών «ανέφεραν συμπτώματα που συνάδουν με μόλυνση από σαλμονέλα». Οσοι μολύνονται από το βακτήριο της σαλμονέλας εμφανίζουν συμπτώματα όπως πυρετός, εμετός και διάρροια.Ο Ντε Βρις δήλωσε πως στις ΗΠΑ η Foppen πουλάει προϊόντα της μόνο σε μία εταιρεία, την Costco, η οποία και θα ασχοληθεί με την ανάκληση του προϊόντος στη χώρα. Χθες το βράδυ δεν είχε γίνει σαφής η ποσότητα μολυσμένου σολομού που είχε πουληθεί στην Αμερική.

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Ο Δήμος Ζηρού στην Κοινωνική Εργασία: Προσέλαβε 110 να κάθονται


Να γίνει χαφιές, προέτρεψε κατ' ουσίαν ο δήμαρχος Ζηρού Δημήτρης Γιολδάσης τον επικεφαλή της «Συνεργασίας Πολιτών» Γιώργο Ζυγούρη, όταν εκείνος, με καθυστέρηση τριών μηνών είναι η αλήθεια, κατέθεσε ερώτηση για το πού και πώς απασχολούνται οι 110 που προσέλαβε ο δήμος μέσω του προγράμματος της « Κοινωνικής Απασχόλησης». «Έλα και κάνε ονομαστική καταγγελία για το ποιος δεν δουλεύει, άμα έχεις τέτοια στοιχεία» ήταν η αποστροφή του δημάρχου εντός του Δ.Σ.
Βοά ο τόπος, ότι ο δήμος Ζηρού αφήνει τους ανθρώπους αυτούς να κάθονται ή και να μην εμφανίζονται καθόλου στα πόστα τους τρεις μήνες μετά αφότου προσελήφθησαν κι ο Δήμαρχος αντιπαρέρχεται την κριτική της αντιπολίτευσης με το να τους αποστέλει απλά την κατάσταση με τα ονόματα των προσληφθέντων ανά κατηγορία και αριθμό.
«Δεν σας ζητήσαμε τα ονόματα, αλλά πού δουλεύει ο καθένας και τι έχει κάνει μέχρι σήμερα... Δεχόμαστε καταγγελίες πολιτών ότι δεν εμφανίζονται καν στις θέσεις τους ή ότι δεν τους αναθέτετε τίποτα. Με έναν άνθρωπο σε κάθε χωριό για πέντε μήνες, θα είχατε κάνει τα χωριά και την πόλη αγνώριστη...Μια αξιοπρεπή προσφορά θα ήθελαν και οι ίδιοι να έχουν. Εσείς δεν έχετε προγραμματισμό, ούτε έλεγχο...» κατήγγειλε σε γενικές γραμμές τόσο η παράταξη του κ. Ζυγούρη όσο και του κ. Βογιατζή κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Δ.Σ μετά από γραπτό ερώτημα της «Συνεργασίας Πολιτών».
Ο κ. Γιολδάσης απ' τη μεριά του απάντησε με το απίστευτο, ότι «αυτό το πρόγραμμα δεν εφαρμόστηκε για να επωφεληθούμε εμείς αλλά για να πάρουν το σχετικό επίδομα των 525ευρώ οι άνεργοι κι ήταν επιτυχία μας που μας ενέκριναν 110 θέσεις»! Υποστήριξε επίσης πως «δεν είναι είλωτες» για να κάνουν όλες τις δουλειές και παραδέχτηκε πώς όντως «κάποιοι δεν κάνουν τίποτα».
Από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι σαφώς και δεν έγινε ποτέ προγραμματισμός έργου και αναγκών που θα μπορούσαν να καλυφθούν αξιοποιώντας τα 110 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων. Φάνηκε επίσης πως στην έδρα του δήμου και τις άλλες δημοτικές ενότητες πλην του Θεσπρωτικού που έχει πάρει την υπόθεση πάνω του ο αντιδήμαρχος κ. Αθανασόπουλος δεν υπάρχει κανένας αποκλειστικά αρμόδιος για τη διαχείριση του προγράμματος.
Σε γενικές γραμμές, η φιλοσοφία της δημοτικής αρχής Ζηρού, είναι να περάσουν δυο μήνες ακόμα χωρίς να αποκομίσει καμία ουσιαστική ωφέλεια από την εφαρμογή του προγράμματος για να μην δυσαρεστήσει πολλούς από τους 110, που βολεύονται με το να μην κάνουν απολύτως τίποτα ή να κάνουν το ελάχιστο. Η διαφορά όμως με τους όμορους δήμους στην αξιοποίηση του προγράμματος είναι πια εμφανής και κριτικάρεται αναλόγως από τους δημότες.