Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Δύο Γαλάζιες Σημαίες στον Δήμο της Πρέβεζας

Προσπάθειες για άλλες τρεις σημαίες το 2014

Οι συντονισμένες προσπάθειες που κατέβαλλαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου είχαν ως αποτέλεσμα την βράβευση δύο ακτών της Πρέβεζας, του Μονολιθίου και της Κυανής Ακτής με Γαλάζια Σημαία.Αναφορικά με τις υπόλοιπες ακτές του Δήμου και συγκεκριμένα τα Πλατάνια, την Μέγα Αμμο και τις Τσούκες για τις οποίες είχαν επίσης υποβληθεί φάκελοι, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Κρίσεων οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν για βράβευση το 2014.Όπως υπογραμμίζεται στο ίδιο έγγραφο , σύμφωνα με την στατιστική επεξεργασία των μικροβιολογικών αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην διάρκεια των κολυμβητικών περιόδων και συγκεκριμένα τα έτη 2009 και 2010 προκύπτει ότι δεν υπήρχε ο απαιτούμενος από το πρόγραμμα αριθμός δειγματοληψιών παρότι οι ακτές Πλατάνια, Μέγα Αμμος και Τσούκες διαθέτουν εξαιρετική ποιότητα νερών

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Με συνέχειες ο πόλεμος της Αρχαίας Νικόπολης

Εκτύπωση PDF
Την απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Στράτου Ιωάννου προκάλεσε η παρέμβαση που είχε προηγηθεί από το τοπικό τμήμα της Unesco σχετικά με τις πρωτοβουλίες και την πατρότητά τους για την ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στον ενδεικτικό κατάλογο των υπό προστασία μνημείων.
Η προσπάθεια για ένταξη της Νικόπολης στον κατάλογο της Unesco είχε ξεκινήσει το 2003, όμως μέχρι το 2012 δεν είχε ετοιμαστεί ο φάκελος, όπως αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Ιωάννου. Έτσι υπήρχε κίνδυνος για πλήρη απένταξη. Με την απειλή του αποκλεισμού προ των πυλών, ο αντιπεριφερειάρχης  ΠΕ Πρέβεζας συγκάλεσε επανειλημμένες συσκέψεις, με στόχο την αποτροπή του αποκλεισμού της Νικόπολης, την αναθέρμανση και ανασυγκρότηση του φακέλου υποψηφιότητας της, που πιστεύουμε ότι απολύτως επάξια πρέπει να συμπεριληφθεί στον Κατάλογο της Unesco και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Στις συσκέψεις αυτές συμμετείχαν η Επιστημονική Επιτροπή της Νικόπολης του ΤΔΠΕΑ, η ΛΓ' Εφορεία Αρχαιοτήτων, το ΤΕΕ, ο Δήμος, η Τοπική Επιτροπή Unesco Πρέβεζας και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Με την υφιστάμενη κατάσταση είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει η εγγραφή του μνημείου στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
Έτσι ξεκίνησε άμεσα μία σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών. Οι παρεμβάσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν: μελέτες για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου της Νικόπολης (οι οποίες εκπονούνται από την Επιστημονική Επιτροπή, τη ΛΓ' Εφορία Αρχαιοτήτων, κ.α), την επαναχάραξη της εθνικής οδού Πρέβεζας - Ιωαννίνων που περνάει μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο, την απαλλοτρίωση ή ανταλλαγή ιδιοκτησιών που βρίσκονται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, στο οποίο είναι απαραίτητη η συνδρομή του Δήμου, μελέτες στελέχωσης και βιωσιμότητας του όλου εγχειρήματος, μελέτες για την προσβασιμότητα των μνημείων και τη σήμανση, έργα ανάδειξης των μνημείων στην κατεύθυνση της ενιαιοποίησης του αρχαιολογικού πάρκου και πολλά άλλα.
Είναι ουσιαστικός όρος για την επιτυχημένη υποψηφιότητα να μην περνάει ο εθνικός δρόμος μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο. Για να γίνει η μεταφορά του εθνικού δρόμου έχει ανατεθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου και υλοποιείται μελέτη, η οποία προχωράει καθώςεγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Επιπλέον έχει γίνει η οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, η οποία επίσης εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Καθοριστικής σημασίας, για την ενίσχυση της υποψηφιότητας, είναι επίσης οι παρεμβάσεις που έχουμε κάνει για την ανάδειξη των ίδιων των μνημείων. Με 100.000 ευρώ από πόρους της Π.Ε. Πρέβεζας και 1.5000.000 ευρώ από το ΕΠΑΝ, γίνονται από πέρσι σοβαρές εργασίες ανάδειξης του θεάτρου της Νικόπολης.
Ο κ. Ιωάννου αναφέρεται αναλυτικά σε άλλες ενέργειες που έγιναν και πρωτοβουλίες που αναλήφθηκα και καταλήγει:               
Εάν ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος Unesco, κος Ευάγγελος Κατσίμπρας ανακοίνωσε κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ομίλου την ανανέωση της υποψηφιότητας του Αρχαιολογικού Χώρου της Νικόπολης στα υπό ένταξη Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το έκανε έχοντας μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις. Είχαμε κι εμείς προφορικές διαβεβαιώσεις αλλά επειδή δεν μας αρέσει να μιλάμε και να δίνουμε ελπίδες όταν δεν είμαστε σίγουροι για κάτι δεν το κάναμε.
                Αρχή μας σε ότι κάνουμε είναι η συλλογικότητα και η συνεργασία. Στην προσπάθεια αυτή από την αρχή ζητήσαμε και λάβαμε τη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων φορέων και πολιτών για να πετύχουμε μαζί το βέλτιστο αποτέλεσμα. Διότι έχει γίνει κοινή πεποίθηση ότι η υπόθεση της ένταξης της Νικόπολης στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco είναι τεράστιας σημασίας για τον τόπο μας, για την προοπτική του και ιδιαίτερα για τις επόμενες γενιές.
                Ακριβώς, γι αυτό, και επειδή δεν είναι μόνο ένα σπουδαίο εγχείρημα αλλά και ένα δύσκολο εγχείρημα έχουμε ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας και  ενθαρρύνουμε θερμά και ζητούμε τη συνεργασία και τη βοήθεια όλων.
Η υπόθεση της Νικόπολης υπερβαίνει τα στεγανά των διαχωρισμών αρμοδιοτήτων και σίγουρα υπερβαίνει μικροπολιτικές και άλλες σκοπιμότητες, όπως ατομικής προβολής, γι' αυτό απαιτεί συστράτευση στην προσπάθεια που κάνουμε. Οι δικές μας επίμονες προσπάθειες σαφώς και δεν αναιρούν προσπάθειες άλλων φορέων, συλλόγων και τοπικών παραγόντων.
                Οι αιτιάσεις όμως που κυκλοφόρησαν στον Τύπο και αποσκοπούν στην άντληση επικοινωνιακού οφέλους ή προβολής είναι ανεδαφικές, ανακριβείς και δε συμβάλλουν στην σωστή κατεύθυνση. Η ανακοίνωση μας  είχε ως στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τις ευχάριστες ειδήσεις που προαναφέρθηκαν, μετά την έγγραφη ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο πρόεδρος του Ομίλου Unesco Πρέβεζας, κος Κατσίμπρας θα έπρεπε να επιχαίρει από τη βεβαιωμένη βάσει εγγράφου έκβαση, που ξαναδίνει την ελπίδα για την ένταξή της Νικόπολης στην Unesco, που μέχρι πρότινος από παραλείψεις ή αδράνεια παραλίγο να χαθεί και δεν θα μας ενοχλούσε εάν το έγγραφο της κας Μενδώνη απευθύνονταν σε εκείνον και το ανακοίνωνε αυτός.   
                Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους υπηρεσιακούς παράγοντες και την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής της Νικόπολης του ΤΠΔΕΑ κο Κων/νο Ζάχο, την Προϊσταμένη της ΛΓ' Εφορίας Αρχαιοτήτων κα Χριστίνα Μερκούρη, τον κο Σταύρο Μπένο από το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, το Βουλευτή Ν. Πρέβεζας κο Δημήτρη Τσουμάνη, το Δήμαρχο Πρέβεζας κο Μπαίλη, το ΤΕΕ, την Τοπική Επιτροπή UNESCO Πρέβεζας, το Επιμελητήριο Πρέβεζας, συλλόγους, φορείς και πολίτες για όλη τη βοήθεια και όλες τις προσπάθειες που καταβάλλουν, ο καθένας από τη θέση του, προκειμένου να επιτευχθεί το κοινό μας όραμα.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ήταν…στραβός ο δρόμος, τον «τρώει» και το αποχευτικό!


Η διέλευση των οχημάτων από την περιοχή του Λούρου, ειδικά τους θερινούς μήνες όπου η κίνηση είναι αυξημένη, συχνά μετατρέπονταν σε Γογλοθά. Οι οδηγοί έπρεπε να είναι εφοδιασμένοι με υπομονή ώστε να αντέξουν την καθυστέρηση και το χάος που συχνά προκαλούνταν.
Ήταν στραβός ο δρόμος λοιπόν.... Τα χειρότερα όμως έπονται και η κατάσταση το φετινό καλοκαίρι θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της εθνικής οδού Πρέβεζας- Γέφυρας Καλογήρου και συγκεκριμένα στο τμήμα που περνά μέσα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λούρου, προχωρά η τροχαία προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εργασίες που αφορούν το έργο της αποχέτευσης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση θα γίνει εκτροπή της κυκλοφορίας τμηματικά στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας και κίνηση των οχημάτων στο άλλο ρεύμα.

Η ρύθμιση θα ισχύει έως τις 31-7-2013, από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ για κάθε μέρα των εργασιών και το τμήμα τροχαίας Πρέβεζας θα επιτηρεί συνεχώς το ανωτέρω οδικό τμήμα με σκοπό την αποφυγή κυκλοφοριακών προβλημάτων και την εξασφάλιση ομαλών συνθηκών οδικής κυκλοφορίας.
Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ.Χρήστος Μπαΐλης οι ρυθμίσεις κρίνονται απαραίτητες για την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας και την ταυτόχρονη πραγματοποίηση των εργασιών του έργου της αποχέτευσης. Ο κ.Μπαΐλης υπογραμμίζει ότι η ταλαιπωρία θα είναι προσωρινή, ωστόσο το μεγάλο έργο που κατασκευάζεται και αφορά την αποχέτευση και τον βιολογικό καθαρισμό, θα δώσει την λύση στο μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των λυμάτων της περιοχής.

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Παλαιές και νέες ονομασίες των χωριών της Πρέβεζας

Αν και η μετονομασία τοπωνυμίων της Ελλάδας άρχισε με το πρώτο διάταγμα της 3ης Απριλίου 1833 (η Πρέβεζα τότε ήταν Τουρκοκρατούμενη), η πορεία αλλαγών δεν ήταν ικανοποιητική. Το έτος 1915 , με 61μετονομασίες θεωρείται καλή χρονιά και μεταξύ ετών 1916 και 1919 σημειώνονται άλλες 65 μετονομασίες. Η χαμηλή παραγωγικότητα της επιτροπής ωθεί την κυβέρνηση, στις 10 Οκτωβρίου 1919 , να υποχρεώσει την επιτροπή να προχωρήσει σε αναγκαστική συνεργασία μετους δασκάλους όλης της χώρας προκειμένου να προχωρήσει ο εξελληνισμός των ονομάτων.Μεταξύ των ετών 1920 και 1925 , ανακοινώνονται μόνο 61 νέες μετονομασίες , λόγω τηςδιεθνούς συγκυρίας, της συζήτησης περί μειονοτικών δικαιωμάτων και τις ανταλλαγές τωνπληθυσμών.

 Για το λόγο αυτό συστήθηκαν νομαρχιακές επιτροπές από καθηγητές, εφόρουςαρχαιοτήτων, απλούς δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι ανέλαβαν επίσημα καθήκοντα, βάσει του νέου νομοθετικού διατάγματος της 17ης Σεπτεμβρίου 1926 . Το διάταγμα αυτό επικυρώθηκε με νεώτερο διάταγμα της 13ης Νοεμβρίου 1927 και με το νόμο 4096/1929 . Ετσι άρχισε ημαζική μετονομασία των ξενόφωνων ή κακόηχων ονομάτων συνοικισμών, χωριών και πόλεων,προβλέποντας μάλιστα και σχετικές νομικές κυρώσεις για τους παραβάτες. «Πρόστιμο … 100δραχμές και κράτηση μέχρι 10 μέρες». 

Μεταξύ των ετών 1929 – 1952 ακολουθούν 354μετονομασίες . Τη πενταετία 1953 - 1957 σημειώνονται 760 μετονομασίες. Το έτος 1955 , ειδικά,ήταν η χρονιά της μαζικής αλλαγής στα ονόματα των χωριών της Ελλάδας. Για παράδειγμα ο Καρβασαράς (= Caravan Serai ή Saray = Πανδοχείο Ταξιδιωτών) γίνεται Αμφιλοχία . Ειδικότερα στό Νομό Πρέβεζας επήλθε σαρωτική αλλαγή . Σχεδόν όλα τα ονόματα άλλαξαν εκτός της Πρέβεζας (Perevoz, Preveze, Previsione) της Πάργας και της Καμαρίνας !!! Τακακόηχα, τούρκικα, σλαβικά, ρουμανικά, και αλβανικά ονόματα χωριών της Πρέβεζας μετονομάστηκαν σε Ελληνικές ονομασίες.

Αναφέρονται αλφαβητικά τα παλαιά ονόματα και αντιστοιχία με τα νέα: 

 Αγιά (Πάργας) παρέμεινε ως έχει
 Άρτσα, γίνεται Νάρκισσος
 Βλάντα, γίνεται Δεσποτικά 
 Βολέτσι και Στρεβένικο γίνονται Κρανέα
 Βόνιτσα, παρέμεινε ως έχει (σλαβικά Vondina = πόλη με νερά )
Βούλιστα (σλάβικο) γίνεται Παναγιά
 Γιανγκάτες, γίνεται Κορυφούλα
 Γιαννούζι γίνεται Αχερουσία 
Γκιονάλα, γίνεται Ρευματιά 
 Γόρανα γίνεται Τρίκαστρο
 Γορίτσα γίνεται Σταυροχώρι 
  Ζάλογγο είναι το όνομα του βουνού (από το αρχαίο σλαβικό Za + Longu = πυκνό δάσος)
Ζερμή, γίνεται Βρυσούλα 
Ιμάμ Τσαούς (από το Imam Cavus = Τούρκος Ιερέας Λοχίας) γίνεται Αγιος Σπυρίδων 
 Καμαρίνα παρέμεινε Καμαρίνα 
Καντζάς, γίνεται Στεφάνη 
 Κομψιάδες, γίνεται Αμμότοπος (σήμερα δήμος Ξηροβουνίου Αρτας)
 Κορίτιανη, γίνεται Ανω Σκαφιδωτή 
 Κράβαρη, γίνεται Άνω Ράχη
 Λέλοβα, γίνεται Θεσπρωτικό 
 Λούτσα, παρέμεινε ως έχει (σλαβικά Luza = κοιλότητα συλλογής υδάτων)
 Μουζάκα, γίνεται Σφηνωτό 
 Μουζακάτι, γίνεται Μουζακαίικα 
 Μπεσερές (τούρκικο) και Λι Κούρσι (Li kursi, αλβανικό = κάστρο ) , γίνεται Μεσοπόταμος 
 Μποντάρι, γίνεται Βαλανιδούσα 
 Μπουλμέτι, γίνεται Γαλατάς
Νάσιαρη, γίνεται Άσσος
 Νεμίτσα, (σλάβικο) γίνεται Βουβοπόταμος 
Ντάρα, γίνεται Ελιά
 Ντούβιανα, γίνεται Κρυοπηγή
Πάργα, παρέμεινε ως έχει
 Ποδογόρα (από το Σλαβικό Pot + Goria = Πρόποδες Βουνού) γίνεται Ριζοβούνι
 Ράπεζα, ή Ρέπεζα (τούρκικο) γίνεται Ανθούσα 
Ρενιάσα ή Ρηνιάσα, γίνεται Ριζά 
 Ρουσιάτσα, γίνεται Πολυστάφυλο
Σέσοβο (σλάβικο), γίνεται Πολύβρυσο 
 Σπλάντζα, γίνεται Αμμουδιά 
 Στρεβίνα, γίνεται Καμπή 
 Σφελέγγο, γίνεται Δρυόφυτο
Ταμπάνι γίνεται Θέμελο 
 Τζαραβίνα, γίνεται Σκεπαστό 
 Τουρκοπάλουκο, γίνεται Κυψέλη 
 Φτήνα, γίνεται Αηδονιά
by Dr. Harry Gouvas

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Νέα γραφεία στη Φιλιππιάδα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ


Με έδρα τη Φιλιππιάδα η Τοπική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε από την Τρίτη μόνιμη στέγη επιδιώκοντας ο χώρος να μην στεγάζει μόνο την κομματική λειτουργία, αλλά να γίνει το σημείο αναφοράς των δράσεων αλληλεγγύης για την περιοχή.
Ο Γραμματέας της Τοπικής Επιτροπής Κώστας Καμπουράκης υπογράμμισε, ότι υπάρχει η ανάγκη ενός θαρραλέου κοινωνικού και πολιτικού κινήματος για να ανατρέψει τα Μνημόνια και τις πολιτικές δυνάμεις, που τα εκφράζουν.
Ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας Ηλίας Χάιδας τόνισε, ότι οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη δημοκρατική τους λειτουργία σε κάθε περιοχή είναι τα κύτταρα οργάνωσης της ανατροπής. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ με ξεκάθαρες θέσεις θα δώσουν νέα δυναμική στο λαό, επισήμανε μεταξύ άλλων.
Την εκδήλωση των εγκαινίων χαιρέτισε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Άρτα, Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας, ότι έναν χρόνο μετά τις εκλογές της 6ης Μαϊου μεγαλύτερα κομμάτια του λαού εναποθέτουν την ελπίδα τους στο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας, ότι όλοι και όλες θα πρέπει να εργαστούν στην κατεύθυνση της ανατροπής, ώστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα ο λαός με τη δημοκρατική δύναμη της ψήφου του να ξεμπερδεύει με τα Μνημόνια.
dsc 0313
Ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Κώστας Μπάρκας, μιλώντας για την πολιτική συγκυρία ανέφερε ότι τα προβλήματα της περιοχής είναι συνδεδεμένα με τα Μνημόνια, άρα η αναγκαία ανατροπή είναι η μόνη λύση και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Φιλιππιάδας, της Πρέβεζας, της Ηπείρου. Κάλεσε το λαό της περιοχής και να εμπιστευθεί και να ενταχθεί στο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας, ότι και η συμμετοχή και η άποψη όλων είναι χρήσιμη.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων τα μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Κιτσαντά, Σπύρος Παγκράτης, Βασίλης Γιολδάσης, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, παλαιά, αλλά και καινούρια μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με ιδιαίτερα ενθαρρυντική τη συμμετοχή νεολαίων.

Τοπικό τουριστικό δίκτυο δημιουργήθηκε στην Πρέβεζα



Τοπικό τουριστικό δίκτυο δημιουργήθηκε στην Πρέβεζα και τα μέλη του συζητούν, προβληματίζονται και θέτουν ζητήματα σχετικά με τον Τουρισμό κάθε Τετάρτη στις 7.00 το απόγευμα στη Δημοτική Αγορά.Το τοπικό τουριστικό δίκτυο, δημιουργήθηκε έπειτα από έγγραφο της ΚΕΔΕ που ζητούσε τη σύσταση ενός άτυπου συμβουλευτικού οργάνου, στελεχωμένο από ενεργούς πολίτες, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την Επιτροπή Τουριστικής Προβολής &Ανάπτυξης του Δήμου Πρέβεζας αλλά τη συμπληρώνει και τη στηρίζει, παρέχοντας της μεταξύ άλλων μια ευρύτερη εικόνα της τοπικής τουριστικής κοινωνίας, των τοπικών κοινωνικών προβλημάτων που οφείλονται ή σχετίζονται με τον τουρισμό, αλλά και περισσότερες ιδέες που θα μπορούν ενδεχομένως να αξιοποιηθούν σε επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης, μάρκετινγκ κι άλλα.Στην πρόσκληση που απηύθυνε ο Δήμος Πρέβεζας ανταποκρίθηκαν φορείς και επαγγελματίες σχετικοί με τον Τουρισμό, ενώ στόχος του δικτύου είναι η διεύρυνση του.

Κατήγγειλε στη Βουλή το «έγκλημα» του ΔΝΤ από το 2010

 Βαγγέλης παπαχρήστος λάθος
πολλαπλασιαστης ΔΝΤ

Η ανάλυση του ΔΝΤ για τον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο υπολογίστηκε η ύφεση που θα έφερναν οι περικοπές (το λάθος με τον λεγόμενο «πολλαπλασιαστή») δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, τουλάχιστον για λίγους που ξέρουν οικονομικά και είχαν τη διορατικότητα, αλλά και το πολιτικό θάρρος να χτυπήσουν το καμπανάκι από νωρίς.
Ο πρώην βουλευτής Βαγγέλης Παπαχρήστος (φωτογραφία), ο οποίος είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα αλλά διεγράφη το 2010 επειδή καταψήφισε τις πρώτες ρυθμίσεις του μνημονίου για τα Εργασιακά, είχε επισημάνει το πρόβλημα από τότε με ομιλία του στη Βουλή. Στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό είχε πει τότε ότι το ΔΝΤ κάνει  «δημιουργική οικονομετρία», δηλαδή βγάζει προβλέψεις οι οποίες δεν ευσταθούν αλλά κατασκευάζονται για να εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες. Είχε πει συγκεκριμένα: «Εδώ βλέπουμε μέσα από τις συνεχείς αλλαγές των προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -θα τολμήσω να το πω- την αντικατάσταση μιας δημιουργικής λογιστικής με μια δημιουργική οικονομετρία». Ο κ. Παπαχρήστος έκρουσε πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ αλλάζουν κάθε τρίμηνο, αλλά και ότι παρόμοια «δημιουργική οικονομετρία» εφαρμόστηκε στην Αργεντινή.
Ο πρώην βουλευτής έχει το προνόμιο να είναι από τους λίγους πολιτικούς που είχαν στέρεα οικονομική κατάρτιση προτού ασχοληθεί με την πολιτική. Είδε έγκαιρα ότι δεν επρόκειτο για λάθος, αλλά για προμελετημένο έγκλημα. Δεν εισακούστηκε, όμως.


ΑΝ ΗΘΕΛΕ ΘΑ ΗΤΑΝ ΗΔΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

 Πολλά γράφονται και ακόμα πιο πολλά… ακούγονται για την τοποθέτηση του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, Βαγγέλη Παπαχρήστου, στη θέση του αναπληρωτή εκπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι, υπό τον νέο εκπρόσωπο, καθηγητή Γιώργο Πρεβελάκη, που αντικαθιστά την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη στις 10 Ιουνίου. Μπορεί η θέση του εκεί να επιβάλλεται να έχει την έγκριση του Αντώνη Σαμαρά και το γεγονός να προκάλεσε κάποια «ενόχληση» στη σημερινή ηγετική ομάδα της Ιπποκράτους, όμως καθόλου… χατιρικά δεν του παραχωρήθηκε. Καθώς ναι μεν ο Βαγγέλης Παπαχρήστος έγινε γνωστός από την… αντιμνημονιακή του στάση που τον οδήγησε εκτός ΚΟ ΠΑΣΟΚ, πλην όμως στα οικονομικά έχει τεράστια πορεία. Τώρα, όσοι –εντός ή εκτός ΠΑΣΟΚ– «άσπονδοι φίλοι» του έχουν πρόβλημα με αυτό, ας αναλογιστούν ότι, αν μη τι άλλο, πρόκειται για μία τεχνοκρατική θέση και όχι πολιτική (είχε άλλωστε πολλές προτάσεις να κατέβει υποψήφιος στις εκλογές με άλλο κόμμα, τις οποίες και δεν αποδέχθηκε), οπότε… δεν απειλούνται.

Η έκπληξη Σαμαρά με τον πρώην «κολλητό» του Γ. Παπανδρέου

Επέλεξε τον Βαγγέλη Παπαχρήστο, ως αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ


Η κίνηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά να επιλέξει τον Βαγγέλη Παπαχρήστο, έναν κατεξοχήν αντιμνημονιακό πολιτικό και πρώην στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, για τη θέση του αναπληρωτή μόνιμου αντιπροσώπου της χώρας μας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ασφάλειας (ΟΟΣΑ) χαρακτηρίζεται ως αντιμνημονιακό λίφτινγκ που εξυπηρετεί πολιτικούς και εκλογικούς στόχους.Ανθρωποι που γνωρίζουν έλεγαν στις «6μέρες» πως δεν πρόκειται για επιλογή που έχει τα χαρακτηριστικά μίας συνηθισμένης πολιτικής «μεταγραφής», αλλά εμπεριέχει έναν σαφέστατο πολιτικό συμβολισμό από την πλευρά του πρωθυπουργού, ο οποίος στο τελευταίο διάγγελμά του είχε πει πως «στόχος είναι να βγούμε από τα μνημόνια» και ότι «σε λίγο χρόνο, η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται πια από μνημόνια».Ο Βαγγέλης Παπαχρήστος υπήρξε ακραιφνής Παπανδρεϊκός, στήριξε πολλές επιλογές του Γιώργου, αλλά διέρηξε τις σχέσεις του όταν ο τότε πρωθυπουργός αποδέχθηκε την είσοδο της χώρας στον μηχανισμό στήριξης.Ποιο ήταν το σκεπτικό για την επιλογή του Βαγγέλη Παπαχρήστου; Πρόκειται για έναν τεχνοκράτη – οικονομολόγο, με πολιτική εμπειρία και συγκεκριμένα ιδεολογικοπολιτικά χαρακτηριστικά.Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πρόκειται για προσωπική επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού, καθώς ο Α. Σαμαράς έχει σε μεγάλη εκτίμηση τον πρώην βουλευτή, ενώ υπάρχει μεταξύ τους γνωριμία πολλών ετών, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν επί χρόνια σε διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα.Με την επιλογή αυτή ο πρωθυπουργός θέλει να δείξει ότι κάνει ανοίγματα στους αντιμνημονιακούς χώρους, με τους οποίους είχε ταυτιστεί και ο ίδιος όταν ήταν στην αντιπολίτευση και κατά του πρώτου μνημονίου.Επιπλέον, έχει και έναν διαφορετικό συμβολισμό, καθώς σε αντίθεση με τον Γ. Παπανδρέου, που επέλεξε την Τίνα Μπιρμπίλη για τη θέση του μόνιμου αντιπροσώπου της χώρας μας στον ΟΟΣΑ, εκείνος για τη δεύτερη κατά σειρά θέση του αναπληρωτή αντιπροσώπου στον Οργανισμό προτίμησε να κάνει μία διαφορετική επιλογή που δεν έχει τα χαρακτηριστικά μίας «προνομιακής φιλικής ή κομματικής σχέσης».Ο Βαγγέλης Παπαχρήστος υπήρξε ακραιφνής Παπανδρεϊκός, μέχρι τη στιγμή της διαγραφής του από το ΠΑΣΟΚ. Μαζί με τον επιστήθιο φίλο του και άλλοτε σύντροφό του στο ΚΚΕ, Ν. Κοτζιά, διαφώνησαν με τον Γ. Παπανδρέου από τη στιγμή της εισόδου της χώρας στον μηχανισμό στήριξης, στο πλευρό του οποίου βρέθηκαν για πολλά χρόνια. Κάποιοι θυμούνται πως «όταν ο Γιώργος μετρούσε τους φίλους του μετά την εκλογική ήττα του 2007, οι Παπαχρήστος και Κοτζιάς ήταν δίπλα του έτοιμοι για όλα».

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Οι «πύρινες» ομιλίες του στη Βουλή κατά του μνημονίου ήταν σημείο αναφοράς στην προηγούμενη Βουλή. Ηταν τόσο κοντά στον Γ. Παπανδρέου, όπου σε μία σύσκεψη Ηπειρωτών βουλευτών υπό τον τότε πρωθυπουργό, του είχε πει: «Πρόεδρε, ξέρεις ότι διαφωνώ με το μνημόνιο, αλλά το ψήφισα για να σου δώσω χρόνο. Αν πουληθεί η Δωδώνη, ακόμα και αν επιβάλεις κομματική πειθαρχία, εγώ θα καταψηφίσω».Ισως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το πρόσωπο και η συμπεριφορά του Γ. Παπακωνσταντίνου. Στο ΚτΕ του ΠΑΣΟΚ πριν από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά (το οποίο στη συνέχεια καταψήφισε, με αποτέλεσμα τη διαγραφή του) είχε καλέσει τον τότε υπουργό Οικονομικών «να δεσμευτεί ότι θα πάρει πίσω την τροπολογία που έλεγε ότι η Βουλή απλώς θα ενημερώνεται για κάθε επικαιροποίηση του μνημονίου και όχι ότι θα κυρώνεται από αυτήν». Τότε, ο υπουργός Οικονομικών τού απάντησε ότι εκείνος ήταν που το είχε ψηφίσει ως βουλευτής. Οσοι θυμούνται τη στιγμή, ο Β. Παπαχρήστος έγινε έξαλλος. Βγήκε από την αίθουσα για να καπνίσει τα άφιλτρα «Καρέλια» που είναι ένα από τα πάθη του, μαζί με τα μαθηματικά, τα οικονομικά, αλλά και το Ιnternet.Παραφράζοντας έναν στίχο του Καβάφη, ο Βαγγέλης Παπαχρήστος την επομένη της διαγραφής του από το ΠΑΣΟΚ στις 14 Δεκεμβρίου 2010 από τον Γιώργο Παπανδρέου, επειδή καταψήφισε το νομοσχέδιο με τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας (ήταν το πρώτο επικαιροποιημένο μνημόνιο), έλεγε στους διαδρόμους της Βουλής: «Κι αν δεν μπορείς να κάνεις την πολιτική όπως τη θέλεις. Τούτο προσπάθησε, όσο μπορείς, μην την εξευτελίσεις…»Ο ίδιος προτίμησε έναν μοναχικό δρόμο, ως ανεξάρτητος βουλευτής. «Εγώ ένας απλός βουλευτής της επαρχίας είμαι που λέει την άποψή του» συνήθιζε να λέει. Δεν μετείχε σε «ομάδες», ούτε μεταπήδησε σε άλλον πολιτικό χώρο, ούτε πολιτεύτηκε στις τελευταίες διπλές εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου του 2012, παρά την επαναπροσέγγιση που του έγινε από το ΠΑΣΟΚ, ενώ προτάσεις είχε και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, ο πολιτικός από την Πρέβεζα ετοιμάζεται πλέον για το ταξίδι στο Παρίσι, εκεί όπου εδρεύει ο ΟΟΣΑ.

Πολιτικός κρατούμενος στα 18 χρόνια του
Ο Β. Παπαχρήστος γεννήθηκε το 1955. Είναι γιος του γιατρού Καλλίμαχου Παπαχρήστου, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ της περιόδου 1977-1981. Στα μαθητικά του χρόνια συνελήφθη και καταδικάστηκε σε εξαετή φυλάκιση, γεγονός που τον έκανε τον μικρότερο σε ηλικία πολιτικό κρατούμενο της χούντας. Υπήρξε ο νεότερος πολιτικός κρατούμενος, σε ηλικία μόλις 18 ετών, ενώ αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 1974 με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Εssex της Μ. Βρετανίας και στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας. Αποχώρησε από το ΚΚΕ το 1989 διαφωνώντας με τη συγκυβέρνηση και από το 1999 ήταν συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ. Εξελέγη βουλευτής Πρέβεζας με το ΠΑΣΟΚ το 2004, το 2007 και το 2009. Διαγράφηκε το 2010 και παρέμεινε ανεξάρτητος. Είναι παντρεμένος με τη Χέιζελ Παπαχρήστου και έχουν μία κόρη.

ΠΡΕΒΕΖΑ:«Αναμνήσεις διαδρομών» στο Μουσείο Νικόπολης

Στις 11 Μαΐου, στις 8:30 μ.μ., στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης, εγκαινιάζεται η έκθε-ση ζωγραφικής - ψηφιδωτού της Μαντούς Παπαϊωάννου με τίτλο: «Αναμνήσεις διαδρομών».
Τα εγκαίνια εντάσσονται στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου) ο οποίος για το 2013 κινείται στον θεματικό άξονα: «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική αλλαγή.Η έκθεση ανταποκρίνεται στους στόχους του εορτασμού του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης, το οποίο, ως χώρος διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελεί πηγή ζωντανής μνήμης και βιωματικής γνώ-σης, φιλοξενώντας δε έργα σύγχρονων δημιουργών δίνει το δικό του στίγμα στη συνομιλία του παρελθόντος με το παρόν που ορίζει το μέλλον.Τα έργα της Μαντούς Παπαϊωάννου, τοποθετημένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, μπορούν να παραπέμψουν νοητικά στον χώρο της αρχαίας Νικόπολης αλλά και την τέχνη του ψηφιδωτού μέσα απ τη ματιά ενός σύγχρονου δημιουργού.Η πορεία της αρχαιολόγου-ζωγράφου ξεκινάει από τη συνάντησή της με την υψηλή τέχνη της Μονής του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία και η δημιουργική της έκφραση βρήκε το νόημά της στην τέχνη του ψηφιδωτού και της ζωγραφικής. Στα εικαστικά της τοπία, τα δένδρα ως σύμβολα εμπεριέχουν κυρίαρχες μορφές και ανακαλούν θύμησες, δημιουργώντας το προσωπικό της ιδίωμα και ορίζοντας το δικό της ζωγραφικό τοπίο. Με αφετηρία την προσωπική βιωματική της γνώση, μεταφέρει μέσα από την αφαιρετική περιγραφή των πραγμάτων, την ουσία τους αλλά και το πνεύμα του ίδιου του τοπίου.Η Μαντώ Παπαϊωάννου εργάζεται ως αρχαιολόγος στη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του ΥΠΑΙΠΘΑ. Έχει σπουδάσει θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.Έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από είκοσι ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα. Έργα της βρίσκονται σε ιδιω-τικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Διάρκεια έκθεσης: 11 Μαΐου– 18 Αυγούστου.

ΠΡΕΒΕΖΑ:To έθιμο του καγκελάρη, θα αναβιώσει και φέτος στους Παπαδάτες

To έθιμο του καγκελάρη, θα αναβιώσει και φέτος σήμερα Παρασκευή ανήμερα της γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής στις Παπαδάτες του Δήμου Ζηρού  Πρέβεζας.Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα αμέσως μετά το τέλος της λειτουργίας μικροί και μεγάλοι θα συγκεντρωθούν στην πλατεία του χωριού και αφού πιαστούν από το χέρι με έναν τρόπο που θυμίζει αλυσίδα, θα χορέψουν και θα τραγουδήσουν παραδοσιακά τραγούδια που χάνονται στα βάθη του χρόνου. Σε αυτόν τον χορό δεν υπάρχουν μουσικά όργανα ενώ τα τραγούδια που ακούγονται εξυμνούν την πίστη μας, την Παναγία και τον Άγιο Γεώργιο, που αναφέρονται στην εκκλησία, στην αγάπη, στην ξενιτιά, στον πόλεμο των Σουλιωτών με τους Τούρκους και την προσδοκία για την απελευθέρωση του γένους από τον Τουρκικό ζυγό, στην τοπική παράδοση και σε διάφορα άλλα γεγονότα.Μπροστάρηδες του χορού είναι άνδρες με τις τοπικές στολές , ακολουθούν οι ηλικιωμένοι, οι νεώτεροι άνδρες οι γυναίκες και τα παιδιά. Ο κύκλος μεγαλώνει, ανοίγει προκειμένου να χωρέσουν όλοι, ενώ «αγκαλιάζει» ολόκληρη την πλατεία του χωριού. Οι στίχοι των τραγουδιών μεταφέρονται ακέραιοι από γενιά σε γενιά, ενώ το έθιμο του καγκελάρη συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου στην περιοχή.

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

"Κρέμασε" πάνω από 700 επιχειρηματίες ο Δήμος Πρέβεζας...

PREBEZA DHMARXEIO 30Στα κρύα του λουτρού μένουν περισσότεροι από εφτακόσιοι επιχειρηματίες, εργολάβοι και προμηθευτές της Πρέβεζας, οι οποίοι περιμένουν άλλοι μικρότερο κι άλλοι μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματα που τους οφείλει ο Δήμος.
Σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σε όλους τους Δήμους της χώρας, οι οποίοι επωφελήθηκαν των διαδικασιών που ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και καταβάλλουν πλέον τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο Δήμος της Πρέβεζας δεν ολοκλήρωσε τις διαδικασίες και με επιλογή της Δημοτικής Αρχής δεν απέστειλε τα στοιχεία ώστε να αποδοθούν τα χρήματα. Έτσι απεμπολεί ποσό άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα με τα οποία θα μπορούσαν να εξοφληθούν οι εφτακόσιοι περίπου προμηθευτές, εργολάβοι και επιχειρηματίες. Το χειρότερο δε είναι ότι πρόκειται για καθαρά πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής και αποτελεί ίσως τη μοναδική στην Ελλάδα. Έτσι ενώ σε όλες τις περιοχές, ακόμη και σε μικρότερους δήμους, όπως του Ζαγορίου, της Ζίτσας, της Πάργας ξεκίνησε η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην Πρέβεζα δεν πρόκειται να πέσει ούτε ένα ευρώ. Αξιοσημείωτο δε είναι ότι η πλειοψηφία είναι τοπικοί επιχειρηματίες, γεγονός που σημαίνει ότι τα χρήματα θα έπεφταν στην τοπική αγορά.
 
Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πρέβεζας με δύο αποφάσεις που έλαβε το Φεβρουάριο κατέγραψε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και ενέκρινε την πληρωμή τους. Η μία απόφαση αφορά οφειλές ύψους 2,1 εκατομμυρίων ευρώ σε 608 προμηθευτές, εταιρίες και επιχειρηματίες και η δεύτερη αφορά σε οφειλές ύψους 512 χιλιάδων σε άλλους εκατόν πενήντα περίπου.
Στο εξής όμως τα στοιχεία δεν απεστάλησαν στο Υπουργείο Οικονομικών, όπως ζητήθηκε από όλους τους δήμους, ώστε να γίνει η εξόφληση. Πηγές από το Δημαρχείο αναφέρουν ότι η δημοτική αρχή επικαλείται ότι μία τέτοια κίνηση μπορεί να οδηγήσει το δήμο στην επιτήρηση!!! Φυσικά κάτι τέτοιο απέχει μακράν της πραγματικότητας καθώς όλοι οι δήμοι της χώρας τελούν ουσιαστικά υπό επιτήρηση στέλνοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα οικονομικά τους στοιχεία στο Παρατηρητήριο.
Εντυπωσιακά είναι τρία ακόμη στοιχεία:
-         Από την καταγραφή των παλιών οφειλών που έκανε η παρούσα δημοτική αρχή δεν επιβεβαιώνονται οι ανακοινώσεις που κατά καιρούς είχε κάνει για χρέη άνω των επτά εκατομμυρίων. Αντιθέτως γίνεται σαφές ότι οι οφειλές αυτές δεν ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια.
-         Είναι απορίας άξιον γιατί με το θέμα αυτό δεν έχει ασχοληθεί καμία από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και γιατί δεν ζητήθηκε η παραμικρή εξήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
-         Με την εξέλιξη που παίρνουν τα πράγματα, το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει άλλη ευκαιρία για την εξόφληση των παλιών οφειλών και οι εφτακόσιοι επιχειρηματίες ή να χάσουν οριστικά τα λεφτά τους ή να περιμένουν πολύ καιρό ακόμη για κάποια άλλη ρύθμιση.
Η επιχειρηματολογία της Δημοτικής Αρχής Πρέβεζας σαφώς δεν μπορεί να πείσει κανέναν, όταν το σύνολο των δήμων της χώρας, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, έχει επωφεληθεί των διατάξεων αυτών και ήδη πληρώνει παλιές οφειλές.
 

Urban Bike Music Festival στο Παραλίμνιο Πάρκο Άρτας

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, Τη Δευτέρα 6 έξι Μαΐου 2013, ώρα 16:00 οι GAP Αρτινοί Ποδηλάτες συμπληρώνοντας τα δυο χρόνια από την έναρξη των δραστηριοτήτων τους, που έχει σαν σκοπό αναπτυχθεί και στην πόλη μας η χρήση του ποδηλάτου ως μέσω αστικής μετακίνησης, θα πραγματοποιήσουν μια ποδηλατοβόλτα στην γύρω περιοχή την Άρτας. Στις 18:00 συνδιοργανώνουν με τους: STARSOUND, DJ Soul Affair, Dj John Katsibras το Urban Bike Music Festival στο Παραλίμνιο Πάρκο Άρτας (κάτω από τα ΚΤΕΛ Άρτας) για ένα 7ωρο event.ΣΤΙΣ 16:00 Η ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΑΡΕΑ ΘΑ ΜΑΖΕΥΤΕΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΩΣ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΛΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΙΝ ΤΟ EVENT ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ ΧΩΡΟ....!!! 16:00 ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ ΠΑΡΚΟ...Παράλληλα και λόγω των εορτών θα έχει και φιλανθρωπικό σκοπό με την αγορά δώρων &παιχνιδιών, μέσω χορηγιών, για τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου (ΑμεΑ) Άρτας,Με την ευγενική χορηγία της Α.Δ.Α.Ε.Ο.Τ.Α. και τη συναίνεση του Δήμου Αρταίων.Να σημειωθεί ότι η κίνησή μας αυτή είναι αφιλοκερδής, εθελοντική και δεν έχει σαν σκοπό το κέρδος.«ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟ, ΚΑΝΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΖΩΗ ΣΟΥ!»

Η 17χρονη πιανίστρια από την Πρέβεζα που σαρώνει τα βραβεία!

Μετά το εκπληκτικό ρεσιτάλ πιάνου που έδωσε η ταλαντούχος νεαρή από την Πρέβεζα πριν 1 μήνα στην Όαση και πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από τις θερμές κριτικές αλλά και από το σημαντικό γεγονός ότι επελέγη να συνεχίσει τις Πανεπιστημιακές της σπουδές στο πιάνο στη Νέα Υόρκη, με πλήρη υποτροφία, στην τάξη του καθηγητή Paul Ostrovsky, η Ελεονώρα Αποστολίδη φέρνει ένα ακόμη βραβείο για την ίδια και για τη πόλη της Πρέβεζας.Το τριήμερο 27 – 29 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, όπου η νεαρή Πρεβεζάνα πιανίστα απέσπασε το 2ο βραβείο, ανάμεσα από την αφρόκρεμα τον νέων Ελλήνων Πιανιστών έως 23 ετών. Μάλιστα, ο τελευταίος γύρος του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε με τη συνοδεία της ορχήστρας των σπουδαστών του ΚΩΘ.Η πιανίστα της Επιτροπής Ντόρα Μπακοπούλου δήλωσε, «δεν θα ξεχάσω ποτέ με πόση δεξιοτεχνία εκτέλεσε τη Wilde Jagd και τη μαγεία που δημιούργησε στο Μoment Musicaux no.1 του Ραχμάνινωφ», ενώ ο καταξιωμένος πιανίστας Δημήτρης Τουφεξής αρκέστηκε να πει «εγώ απλά την απόλαυσα…»!Παρότι η Ελεονώρα θα μας «αποχαιρετίσει» από την 1η Σεπτέμβρη για τις σπουδές της στη Νέα Υόρκη, δεν δείχνει διατεθειμένη να εγκαταλείψει το βραβείο της που της εξασφαλίζει προσωπικό ρεσιτάλ στον ετήσιο κύκλο συναυλιών του Φ. Νάκα στην Αθήνα για την περίοδο 2013-14 και μια ακόμη γκαλά-συναυλία μαζί με τους βραβευθέντες του διαγωνισμού στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός» στην Αθήνα.Ο Δήμος Πρέβεζας αλλά και το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας «Σπύρος Δήμας» αισθάνονται ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη λαμπρή πορεία που ήδη διαγράφει η απόφοιτος διπλωματούχος πιάνου του Ωδείου Ελεονώρα Αποστολίδη και της εύχονται καλή σταδιοδρομία και πάντοτε επιτυχίες.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Το χαρμόσυνο μήνυμα της πρώτης Ανάστασης θα αναβιώσει στο Σαιτάν Παζάρ

Το χαρμόσυνο μήνυμα της πρώτης Ανάστασης θα αναβιώσει φέτος όχι μόνο στο Σαιτάν Παζάρ αλλά και σε ολόκληρη την κεντρική αγορά της Πρέβεζας. Το έθιμο με τα πήλινα που διατηρούν ζωντανό όλα αυτά τα χρόνια οι καταστηματάρχες του γραφικού στενού φέτος θα το ενισχύσουν με την παρουσία τους τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου του Ιστορικού Κέντρου της Πρέβεζας . Οι καμπάνες της πρώτης Ανάσταση θα σημάνουν στις 9.30 το πρωί του Μ.Σαββάτου προκειμένου οι επισκέπτες να έχουν τον χρόνο να φτάσουν στο Σαιτάν Παζάρ και στην κεντρική αγορά. Τα πήλινα θα σπάσουν και στο Σαιτάν Παζάρι αλλά και σε όλο τον πεζόδρομο δίνοντας μια γιορτινή ατμόσφαιρα στην πόλη. Το έθιμο χάνεται στα βάθη της Τουρκοκρατίας όταν οι χριστιανοί έκαναν θόρυβο προκειμένου να κρατήσουν μακριά από το στενό του Σαιτάν Παζάρ τους Τούρκους και να γιορτάσουν έτσι ανενόχλητοι την Ανάσταση. Στόχος της νέας αυτής προσπάθειας είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών και επισκεπτών στο δημοφιλές αυτό έθιμο το οποίο έχει καταγραφεί ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πασχαλινά δρώμενα της περιοχής.