Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

25 σπουδαστές στην επαγγελματική σχολή βοηθών νοσηλευτών του ΓΝ Άρτας


Η Επαγγελματική Σχολή Βοηθών Νοσηλευτών του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας  προκειμένου να προβεί στην εισαγωγή είκοσι πέντε ( 25 ) μαθητών/τριών για  το Σχολικό Έτος 2013 – 2014 καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν από 10/6/2013 μέχρι 28/6/2013 & από 2/9/2013 μέχρι 10/9/2013 και ώρα 8.30 π.μ – 13.00 μ.μ. στη Γραμματεία της Σχολής τα παρακάτω δικαιολογητικά: Αίτηση συμμετοχής ( θα αναγράφονται απαραίτητα όλα τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου, ακριβής δ/νση κατοικίας – τηλέφωνο κ.λ.π ). Για την διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων, διατίθεται σχετικό έντυπο από τη Γραμματεία της Σχολής, Ενδεικτικό προαγωγής από την Α΄ στη Β΄ τάξη Επαγγελματικού ή Γενικού Λυκείου ή Τ.Ε.Ε. Α΄ κύκλου ή Απολυτήριο Γενικού ή Τεχνικού Λυκείου, Πιστοποιητικό Γέννησης ή επικυρωμένη φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας, Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 στην οποία θα αναφέρει ότι ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στη Σχολή και ότι δεν φοιτούν σ’άλλο Σχολείο Δευτεροβάθμιας ή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 στην οποία θα αναφέρεται ο κηδεμόνας του/της μαθητή/τριας εφόσον είναι ανήλικος/κη, Τρείς ( 3 ) φωτογραφίες ( τύπου Αστ. Ταυτότητας ). Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία ή το τηλέφωνο (26810-28344 ) της Σχολής κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Σύμφωνη γνώμη Ε.Δ.Α. Περιφέρειας Ηπείρου για την ανάπλαση Τριγώνου Άρτας

Με έγγραφο του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη εκφράζεται η σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας για: tο σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του έργου «Βελτίωση υποδομών στην περιοχή ανάπλασης Τριγώνου» (σύμφωνη γνώμη υπό προϋποθέσεις), προϋπολογισμού 2,553.136,53 ευρώ. (Φορέας υλοποίησης: Δήμος Αρταίων)

Καμία αλλαγή στα σχολεία της Πρέβεζας

Καμία αλλαγή δεν φέρνει στην Πρέβεζα η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τις ιδρύσεις, προαγωγές, υποβιβασμούς, συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη φετινή χρονιά θα καλυφθεί και οργανικά το μονοθέσιο Νηπιαγωγείου Χειμαδιού, το οποίο είχε ιδρυθεί την περσινή χρονιά, μετά από την εισήγηση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας και την θετική γνώμη του Δήμου Πρέβεζας.

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013




Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013 – Δίπλα στο ιστορικό Γεφύρι



«Ωδή στον Άραχθο και το Γεφύρι του- Πέρασαν κιόλας 30 χρόνια»



Μια πρωτοποριακή εκδήλωση απ’ τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλοβάτου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων απ’ την σωτηρία του ιστορικού Γεφυριού


«Ωδή στον Άραχθο και το Γεφύρι του», είναι ο τίτλος της πρωτοποριακής εκδήλωσης, που αποφάσισε να διοργανώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλοβάτου, σε χώρο δίπλα στα Γεφύρι της Άρτας, με αφορμή την συμπλήρωση τριάντα χρόνων, απ’ την σωτηρία του ιστορικού γεφυριού. Η εκδήλωση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Ιουνίου, μετά τις 9,30 το βράδυ…
Η ιστορία και αφορμή…

Ήταν το καλοκαίρι του 1983, όταν ο νεαρός τότε δημοσιογράφος Κώστας Γκέτσης, με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ στις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», αποκάλυψε ότι το ιστορικό γεφύρι, δεν στηριζόταν πλέον σε βάσεις και ανά πάσα ώρα και στιγμή, κινδύνευε να πέσει και να χαθεί το σημαντικότερο μνημείο της χώρας μας. Είχε προηγηθεί κοπιαστική έρευνα με τον φωτογράφο – κινηματογραφιστή Βασίλη Γκανιάτσα και τον δύτη Βαγγέλη Τσάκαλο, που αποδείκνυε με πλούσιο φωτογραφικό υλικό το μέγεθος του κινδύνου.
Τα δημοσιεύματα των εφημερίδων συγκλόνισαν την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, που ως υπουργός Πολιτισμού, την ίδια ημέρα υπέγραψε πίστωση 500 εκατομμυρίων δραχμών και άρχισαν τα έργα της σωτηρίας, υπό την επίβλεψη του καθηγητή του ΕΜΠ Διονύση Μπαλοδήμου, ο οποίος ολόκληρο το καλοκαίρι του 1983 έμεινε στην Άρτα, για να επιβλέψει ο ίδιος τις εργασίες.
Εκείνη την χρονική στιγμή, ήρθε στην Άρτα ο δημοσιογράφος Σπύρος Μαντάς, ως απεσταλμένος του καλού περιοδικού της εποχής «4 ΤΡΟΧΟΙ» και παρουσίασε ένα εκπληκτικό ρεπορτάζ, για όλη την ιστορία. Αυτή ήταν και η αφορμή για ν’ ασχοληθεί ο ίδιος στην συνέχεια, με τα πέτρινα γεφύρια και να ιδρύσει το Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, που στα τριάντα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, αποδείχτηκε χρήσιμο, λόγω των σημαντικών παρεμβάσεων που έχει κάνει.
Την όλη προσπάθεια, με μεγάλη επιμονή, κατέγραψε με κινηματογραφική κάμερα ο φωτογράφος – κινηματογραφιστής Βασίλης Γκανιάτσας, ο οποίος ως εραστής του Αράχθου και του Γεφυριού, έχει τεράστιο αρχείο φωτογραφιών και ταινιών, έχοντας δημιουργήσει και ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ, το οποίο θα αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμο, σε όποιον θέλει ν’ ασχοληθεί λίγο παραπάνω με τον Άραχθο και το γεφύρι του.


Τριάντα χρόνια μετά…
Τριάντα χρόνια μετά και απ’ όλη αυτή την προσπάθεια, για τους συντελεστές της, το μόνο που μένει είναι η μελαγχολία, για τον Άραχθο και το Γεφύρι του, που ως τοπική κοινωνία, τα αντιμετωπίζουμε με αδιαφορία, σα να μην γνωρίζουμε για τίποτα για τους θησαυρούς που η φύση και η ιστορία μας δώρισαν.
Όμως πρέπει να θυμηθούμε. Και με τις θύμησες, να προβληματιστούμε, με την ελπίδα ότι κάτι καλό θα βγει. Και θα βγεί…
Γι’ αυτόν τον λόγο είναι πρωτοποριακή η εκδήλωση που αποφάσισε να διοργανώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλοβάτου, με την ιδέα που κατέθεσε ο δραστήριος πρόεδρός του Πάνος Τσαντήλας. Ο ίδιος με την συζήτηση και την αρωγή των πρωταγωνιστών της εποχής, έχει καταρτίσει ένα σημαντικό πρόγραμμα για την εκδήλωση, το οποίο υλοποιούμενο θα γράψει την δική του ιστορία.
Στην εκδήλωση κεντρικό ρόλο θα παίξει το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Γκανιάτσα, που θα περιλαμβάνει δυό μέρη. Την ιστορία του Γεφυριού συνολικά, αλλά και την ιστορία της διάσωσης με εικόνες και ταινίες της εποχής εκείνης. Μια σπουδαία δουλειά, που στην συγκεκριμένη εκδήλωση, θα έχουν την ευκαιρία να δουν εκατοντάδες συμπολίτες μας και να φύγουν από κει με αυξημένο προβληματισμό.
Θα παιχτούν όλες οι παραλλαγές του τραγουδιού του Γεφυριού της Άρτας, όπως τραγουδήθηκαν σ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης. Οι παραλλαγές συγκεντρώθηκαν σ’ ένα εκπληκτικό cd, που έφτιαξε ο πρόεδρος του Κέντρου Πέτρινων Γεφυριών Σπύρος Μαντάς.
Έχει κληθεί και θα μιλήσει ο καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Διονύσης Μπαλοδήμος, ο οποίος θα αναλύσει την προσπάθεια που έγινε τότε και το τι πρέπει να γίνει σήμερα. Ο πρόεδρος του Κέντρου Πέτρινων Γεφυριών Σπύρος Μαντάς, θα θυμηθεί την προσπάθεια και θα παρουσιάσει το τι κάνουμε σήμερα. Ο καθηγητής Δημήτρης Βλαχοπάνος, θα παρουσιάσει με μια ομιλία του «τον Άραχθο της ψυχής μας».
Και το σημαντικότερο. Η γνωστή κομπανία «ΛΑΛΗΤΑΔΕΣ», θα καλύψει μουσικά την εκδήλωση και θα παρουσιάσει μια σειρά δημοτικά τραγούδια που αφορούν στον Άραχθο και το Γεφύρι του, για ν’ ακολουθήσει ένα παραδοσιακό γλέντι, το οποίο μόνο οι ΛΑΛΗΤΑΔΕΣ, ξέρουν και μπορούν να υποστηρίζουν…

Άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιάς



Σε αποθήκη στο κέντρο της Φιλιππιάδας, αντιμετωπίστηκε άμεσα απ’ την Πυροσβεστική



Φωτιά σε αποθήκη, στο κέντρο της Φιλιππιάδας, εκδηλώθηκε πριν από λίγη ώρα, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, αλλά αντιμετωπίστηκε με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα απ’ την Πυροσβεστική, η οποία έφτασε στο σημείο σε χρόνο ρεκόρ.
Οι ζημιές δεν έχουν καταγραφεί ακόμη, ενώ την έρευνα για το θέμα έχει αναλάβει η τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία…

Ποιους στέλνει η Πρέβεζα στο συνέδριο της ΝΔ

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή, η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροσώπων της Πρέβεζας α το 9ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Το εκλεκτορικό σώμα που συγκροτείτε από την Νομαρχιακή Συνέλευση (ΝΟ.Σ), από τους εκπροσώπους στην αυτοδιοίκηση και το αγροτοσυνεταιριστικό κίνημα, εξέλεξε ως συνέδρους :
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ( ΜΙΚΤΟ )
ΣΟΛΔΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Με 39 σταυρούς
ΑΝΥΦΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Με 35 σταυρούς
ΝΤΑΚΟΥΛΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Με 28 σταυρούς
ΣΜΠΟΝΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Με 25 σταυρούς
ΣΑΡΑΜΠΑΣΙΝΑΣ ΠΑΥΛΟΣ Με 18 σταυρούς
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ( ΓΥΝΑΙΚΕΣ )
ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ με 52 σταυρούς
ΛΑΠΠΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ με 35 σταυρούς
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ με 20 σταυρούς
ΖΟΡΜΠΑ ΚΥΡΙΑΚΗ με 16 σταυρούς
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΓΙΑ Κ.Ε.
ΜΟΤΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ με 80 σταυρούς
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΩΝ και ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ
ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ με 14 σταυρούς
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ με 27 σταυρούς

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Η ιστορία αρχίζει να γράφεται τώρα…

 Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ημερίδα, για την παιδόπολη «Άγιος Αλέξανδρος», που πραγματοποιήθηκε απ’ το ΚΠΕ Ζηρού




Μπορεί να απαιτήθηκε λίγος χρόνος παραπάνω, αλλά ήταν επιβεβλημένο να γίνει, για να φύγουν οι πολλοί επισκέπτες του Ζηρού, την Κυριακή το πρωί, συμφωνώντας ότι πλέον η ιστορία της Παιδόπολης Ζηρού «Άγιος Αλέξανδρος», τώρα αρχίζει να γράφεται και αυτή, θα είναι η τεράστια συμβολή όλων και το χρέος απέναντι στην ιστορία.
Τύχη αγαθή, η λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ζηρού, οι άνθρωποι του οποίου δεν περιορίστηκαν στα αυστηρά υπηρεσιακά τους, καθήκοντα και όλοι μαζί, είπαν να κάνουν το κάτι παραπάνω και το έπραξαν με την σημαντική εκδήλωση που διοργάνωσαν. Πρωτεργάτης της προσπάθειας αυτής η υπεύθυνη του ΚΠΕ Ζηρού Μαριάννα Νάστου και ο συνεργάτης της Βαγγέλης Ντάκουλας. Η προσπάθεια που κάνουν, δεν είναι σημερινή, ούτε εξαντλείται στην εκδήλωση της Κυριακής, η οποία ήταν καθόλα πετυχημένη.
Σημαντικοί και οι προσκεκλημένοι της εκδήλωσης αυτής, οι οποίοι έκαναν και τις εισηγήσεις στην ημερίδα, την οποία με θρησκευτική ευλάβεια παρακολούθησαν οι πάντες. Το «ιστορικό πλαίσιο της εποχής» ανέλυσε η Ρίκη Βαν Μουσχότεν αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Ιστορίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Η ιστορία της παιδόπολης Ζηρού μέσα από μαρτυρίες», ήταν το επόμενο θέμα το οποίο παρουσίασε ο ιστορικός μελετητής Βασίλης Σάνδρης.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, οι παρουσιάσεις των εισηγήσεων, αν και πήραν κάτι παραπάνω απ’ τον προβλεπόμενο χρόνο, καθήλωσαν τους παριστάμενους, οι οποίοι όπως προαναφέρουμε, τις παρακολούθησαν με θρησκευτική ευλάβεια.

Ο εγγονός του αρχιτέκτονα

imerida-ziros-11-b

Είχε προηγηθεί μια συγκινητική σκηνή. Στο βήμα ανέβηκε ο εγγονός (φωτογραφία πάνω) του Ελβετού αρχιτέκτονα, ο οποίος σχεδίασε το χώρο και τα κτίρια, που αποτέλεσαν την Παιδόπολη Ζηρού και ήταν ο άνθρωπος, που όπως από πολλούς με έμφαση τονίστηκε συνέβαλλε τα μέγιστα, για να χρηματοδοτηθεί το έργο απ’ τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, αλλά ήταν και ο άνθρωπος που έπεισε τους παράγοντες της περιοχής, για να παραχωρηθεί ο χώρος των εγκαταστάσεων αυτών. Σημαντικό το αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα, εκτιμήθηκε απ’ τους πάντες και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για άλλα ανάλογα έργα.
Ο εγγονός του αρχιτέκτονα, είχε επισκεφτεί την Φιλιππιάδα και τον Ζηρό, τρεις φορές τα προηγούμενα χρόνια και με οδηγό τις φωτογραφίες που βρήκε στο αρχείο του παππού του, προσπάθησε να επικοινωνήσει με κάποιους παράγοντες και πολίτες της εποχής, διαπιστώνοντας όμως, ότι οι περισσότεροι είχαν φύγει απ’ την ζωή. Με τους ελάχιστους που συνάντησε, φρόντισε και πλούτισε το αρχείο του, το οποίο είναι πλέον στην διάθεση του ΚΠΕ Ζηρού, για την καταγραφή της ιστορίας.
Συγκινητική η στιγμή που παρέδωσε στην υπεύθυνη του ΚΠΕ Ζηρού ηλεκτρονικό αρχείο, με 165 περίπου μοναδικές φωτογραφίες της εποχής, οι οποίες και θα αποτελέσουν την βάση της ιστορικής αναζήτησης…

Το πολύπαθο αρχείο!

Φοβερή η ιστορία του αρχείου της Παιδόπολης Ζηρού «Άγιος Αλέξανδρος»! Το 1986, έκλεισε η Παιδόπολη και το αρχείο βρισκόταν παραπεταμένο, σε μια αποθήκη, δίπλα στο επιβλητικό θέατρο, που κοσμούσε πραγματικά το χώρο. Μέχρι πέντε χρόνια πριν, που άρχισε να λειτουργεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, δεν το είχε αναζητήσει κανένας. Κανένας, κυριολεκτικά. Αυτό καταστρεφόταν απ’ τα ποντίκια, την υγρασία και το χρόνο.
Το video, που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, έδειξε ότι χρειάστηκε ολόκληρη επιχείρηση, για να αποκαλυφτεί η μικρή αποθήκη, δίπλα στο θέατρο, όπου βρισκόταν το αρχείο. Τα βάτα και οι θάμνοι, είχαν ολοκληρωτικά καλύψει την αποθήκη και άντε να βρεις άκρη, άντε να συντηρήσεις το πολύτιμο αρχειακό υλικό. Η προσπάθεια έγινε. Οι άνθρωποι του ΚΠΕ Ζηρού, σ’ αυτή την προσπάθεια, είχαν και το ρόλο του σκαπανέα. Είδαμε όμως ότι το έκαναν με πολύ καλή διάθεση, γιατί οι ίδιοι γνώριζαν, την τεράστια σημασία της προσπάθειας που έκαναν.
Ως όφειλαν οι άνθρωποι του ΚΠΕ Ζηρού, παρέδωσαν όλο το υλικό στην υπηρεσία των Γενικών Αρχείων Νομού Πρέβεζας, που κι εκεί έπρεπε ν’ αρχίσει ο μαραθώνιος της σωτηρίας του. Αυτό άλλωστε ήταν και το θέμα που ανέλυσε στην ημερίδα ο διδάκτωρ ιστορίας και προϊστάμενος των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο νομό Πρέβεζας Σπύρος Σκλαβενίτης.
Είπε χαρακτηριστικά, ότι το μεγαλύτερο μέρος των αρχείων, το είχαν φάει τα ποντίκια, ενώ η υγρασία έκανε χαρακτηριστική ζημιά. Η μούχλα απειλούσε το υλικό, αλλά βρέθηκε ο τρόπος και αποκαταστάθηκαν. Ακολούθησε σκληρή δουλειά και το αρχείο αυτό, είναι σήμερα προσβάσιμο για τον κάθε ερευνητή, τα παιδιά της Παιδόπολης της εποχής εκείνης και φυσικά όποιον πολίτη επιθυμεί ν’ ασχοληθεί με την ιστορία αυτή.
Κάποια στιγμή, σημαντικά στοιχεία απ’ αυτό το αρχείο, θα αναρτηθούν και στο διαδίκτυο, είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Σκλαβενίτης.

Από πού αρχίζουμε;

Ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι της εκδήλωσης, ήταν αυτό, όπου παιδιά της εποχής εκείνης, συνταξιούχοι σήμερα άπαντες, ήρθαν να καταθέσουν την προσωπική τους εμπειρία. Ήταν εκεί και πήραν το λόγο ο Χαράλαμπος Βαλεράς , ο Κωνσταντίνος Δήμου, ο Όμηρος Βασδέκης, ο Χρήστος Γούσης και ο Λάζαρος Ντίμερης.
Βαθιά συναισθηματική και βιωματική, η παρέμβαση του συνταξιούχου εκπαιδευτικού Όμηρου Βασδέκη, απ’ την Βίτσα Ζαγορίου. Όμως έθεσε, κατά την γνώμη μας, το κομβικό ερώτημα, το οποίο αν απαντηθεί, θα καταγραφεί καλύτερα η ιστορία και θα αποδοθεί η πραγματικότητα, στις επόμενες γενιές, ειδικά την περίοδο που ζούμε.
Απ’ την μια το παιδομάζωμα, απ’ την άλλη οι παιδοπόλεις, την προσφορά των οποίων, με περίσσεια επιχειρημάτων, αλλά και συναισθήματος, ανέλυσαν οι ίδιοι οι φιλοξενούμενοι σ’ αυτές και είχαν πολλά καλά να θυμηθούν και πρέπει να καταγραφούν.
Αξίζει τον κόπο, να υπάρξει έστω και διάθεση παραλληλισμού αυτών των δυό επιλογών, αναρωτήθηκε ο κ. Βασδέκης, ο οποίος με τον χαρισματικό του λόγο, περιέγραψε την δική του ιστορία. Πως δεκάδες παιδιά, σε μια νύχτα, έφυγαν απ’ τα χωριά του Ζαγορίου (Βίτσα το δικό του χωριό, Άνω και Κάτω Πεδινά, Ελαφότοπος κλπ), γιατί η πληροφορία που είχαν οι πάντες και ήταν πραγματική, ανέφερε ότι ακολουθούσε η… επιδρομή για το διαβόητο παιδομάζωμα… Ήταν το έτος 1947, που ο καταστροφικός εμφύλιος, είχε σαρώσει όλη την χώρα και ειδικά την Ήπειρο.
Εκατοντάδες παιδιά, έφυγαν απ’ τα χωριά του Ζαγορίου, για άλλες πόλεις, όπου με την βοήθεια γνωστών και συγγενών τους, θα έπρεπε να αναζητήσουν το μέλλον τους, κάτω από άθλιες συνθήκες. Απ’ την Πρέβεζα, που αρχικά βρέθηκε, παιδάκι τότε ο ομιλητής, πήγε σε παιδόπολη στα Ψηλά Αλώνια της Πάτρας, για να συνεχίσει τις επόμενες δύο τάξεις, σε παιδόπολη του Αγρινίου, που στεγαζόταν σε παλιές καπναποθήκες της περιοχής και να τελειώσει το Δημοτικό στην παιδόπολη Ζηρού, όπου είχε χαρισματικούς δασκάλους, έμαθε γράμματα, για ν’ αφιερώσει ο ίδιος την υπόλοιπη ζωή του, ως δάσκαλος, στα παιδιά. Πέρασαν απ’ τα χέρια μου, είπε, πάνω από χίλια παιδιά. Είχε αναφερθεί λίγο πριν στους χαρισματικούς δασκάλους, που υπηρετούσαν στην Παιδόπολη και είχαν τάξει στόχο της ζωής τους, να μάθουν τα παιδιά της παιδόπολης γράμματα. Το κατάφεραν είπε συμπερασματικά, αποτίοντας σ’ όλους φόρο τιμής και στους δασκάλους και τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους εργαζόμενους στην παιδόπολη.
Η μία μαρτυρία οδηγεί σε περισυλλογή:
-Υπάρχει περίπτωση, σοβαρός άνθρωπος και σκεπτόμενος πολίτης, να οδηγηθεί σε συγκρίσεις, ανάμεσα στο παιδομάζωμα του Εμφυλίου, με την προσφορά των παιδουπόλεων όλης της χώρας και εν προκειμένω της παιδόπολης Ζηρού;
Οι ιστορικοί θα το αποφασίσουν…

Με πολλές σημειώσεις

Ενθουσιασμένος απ’ την προσπάθεια του ΚΠΕ Ζηρού, έδειχνε ο δήμαρχος Ζηρού Δημήτρης Γιολδάσης και πρέπει να έφυγε απ’ την ημερίδα με πολλές σημειώσεις, οι οποίες σημαίνουν ανάληψη πρωτοβουλιών από σήμερα κιόλας. Διαπιστώσαμε ότι ο ίδιος το είχε κατανοήσει. Ο ίδιος δεν έλειψε απ’ την αίθουσα, ούτε λεπτό. Που σημαίνει ότι το ενδιαφέρον του, είναι τεράστιο και εμείς θα αναμείνουμε, να δούμε και τις δράσεις που θ’ ακολουθήσουν.
Ίσως η πλήρης και άμεση αποκατάσταση του μοναδικού θεάτρου, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Ζηρού, είναι το πρώτο μέλημά του. Θα βρεθεί ο τρόπος, να αποκατασταθεί και να αποδοθεί στους πολίτες, για τον απλούστατο λόγο, ότι κανένας δεν μπορεί, πλέον ν’ αδιαφορήσει για το πρόβλημα αυτό.
Στην έναρξη της ημερίδας παραβρέθηκε και ο βουλευτής Πρέβεζας της ΝΔ Δημήτρης Τσουμάνης, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Δώρα χουλιάρα,ενώ ανάμεσα στους άλλους επίσημους παράγοντες, ήταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζηρού Νίκος Μάστορας και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Φιλιππιάδας Κώστας Καμπουράκης.

Μια συγκινητική στιγμή, κατά την έναρξη της ημερίδας, όπου οι παλιοί τρόφιμοι της παιδόπολης σηκώθηκαν απ’ τις θέσεις τους, για να τους δουν οι παριστάμενοι και μια αναμνηστική φωτογραφία, όπως ήταν φυσικό. (Στην κεντρική φωτογραφία).

imerida-ziros-11-c

imerida-ziros-11-d


imerida-ziros-11-e
ΠΗΓΗ ΓΝΩΜΗ ΓΚΕΤΣΗΣ ΚΩ/ΝΟΣ

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού Πρέβεζας- Από την αποδυνάμωση στο λουκέτο;


Στην ιστοσελίδα του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας, διαβάζουμε ότι το Κ.Υ. Θεσπρωτικού αποτελεί μία αποκεντρωμένη μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας και ότι το Κ.Υ. Θεσπρωτικού, λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως και μαζί με τα 8 Περιφερειακά Ιατρεία, εξυπηρετεί περίπου 15.000 πληθυσμό ευθύνης του, στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Θεσπρωτικού, Λούρου και Κοινότητας Κρανέας.Αυτός ο ρόλος είχε ανατεθεί στο Κ.Υ. Θεσπρωτικού από τον καιρό της ίδρυσής του το 1985 και τον επιτέλεσε σωστά και με συνέπεια, στις δύο πρώτες δεκαετίες της λειτουργίας του, οπότε μάλιστα είχε χαρακτηριστεί, και ως πρότυπο Κ.Υ.Εδώ όμως και πέντε περίπου χρόνια, με αποφάσεις των υπερκείμενων διοικητικών οργανισμών, έχει αρχίσει η σταδιακή αποδυνάμωσή του σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα σήμερα την πλημμελή λειτουργία του και κατά συνέπεια και την πλημμελή προσφορά υγειονομικών υπηρεσιών και πρωτοβάθμιας περίθαλψης στον κόσμο των 15.000 κατοίκων της περιοχής, που είναι ο πληθυσμός της ευθύνης του.Ήδη από το 2008 ο, τότε Βουλευτής Πρέβεζας, Βαγγέλης Παπαχρήστος, είχε επισημάνει το πρόβλημα, που πήγαινε να δημιουργηθεί και είχε καταθέσει σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, στην οποία, μεταξύ άλλων ανέφερε:''.Το Κέντρο Υγείας του Δήμου Θεσπρωτικού Πρεβέζης, λειτουργεί από το 1985, και εξυπηρετεί, πέραν από τους 2500 χιλιάδες κατοίκους του Δήμου Θεσπρωτικού και τα οκτώ δημοτικά του διαμερίσματα, και κατοίκους από τους όμορους δήμους. Το ΚΥΘ ήταν για πολλά χρόνια πρότυπο ΚΥ σε μια ημιορεινή αγροτική περιοχή, όπως είναι αυτή του Θεσπρωτικού, και προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες περίθαλψης σε ανθρώπους του μόχθου, κατά το πλείστον αγρότες και κτηνοτρόφους.Το ΚΥΘ έχει περί τις 3500 επισκέψεις το μήνα στο παθολογικό τμήμα, στο οδοντιατρικό τμήμα και στα πλαίσια του προγράμματος προληπτικής ιατρικής οι επισκέψεις το 2007 ήταν 3247, οι μικροβιολογικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται ξεπερνούν τις 60. 000 το χρόνο και συνολικά οι επισκέψεις τις 55.000.Τα τελευταία όμως χρόνια παρατηρείται μια συστηματική αποψίλωση του ΚΥΘ με αποσπάσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού του προσωπικού για ολική ή παράλληλη προσφορά υπηρεσιών σε άλλα ΚΥ, πράγμα το οποίο οδηγεί σε υπολειτουργία το ΚΥΘ και στη συστηματική αποδυνάμωσή του, η οποία, αν συνεχιστεί κατά τον ίδιο τρόπο, θα το οδηγήσει σε κλείσιμο.''.Αλλά και ο τότε δήμαρχος, του πρώην δήμου Θεσπρωτικού, Χρήστος Αθανασίου, τον Απρίλη του 2008, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας, επεσήμαινε:''.Σε έναν Δήμο που είναι απομακρυσμένος από το Νομαρχιακό Νοσοκομείο και δέχεται 55.000 άτομα το χρόνο και κάνει 61.000 μικροβιολογικές εξετάσεις, κυρίως σε ανθρώπους του μόχθου, αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι δεν έχουν το χρόνο και την πολυτέλεια να κινηθούν προς το κέντρο του Νομού, σε απόσταση 40 χλμ. δεν το αποδυναμώνουμε, αλλά το στηρίζουμε. Ζητούμε:Εκτός των παραπάνω προβλημάτων, λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, σας επισημαίνουμε ότι στις κτιριακές εγκαταστάσεις υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, καθ' ότι έχουν να επισκευαστούν από την έναρξη της λειτουργίας του.''


Ψήφισμα
Στο φύλλο 2376 της 10ης Μαϊου 2013 στην Εβδομαδιαία Εφημερίδα ''Φωνή του Αγρότη'', που εκδίδεται στη Φιλιππιάδα φιλοξενείται εκτενές δημοσίευμα, που αφορά το Κ.Υ. Θεσπρωτικού. Στο δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, αναφέρονται και τα ακόλουθα:''.Με πρωτοβουλία του Εμποροβιοτεχνικού Συλλόγου Θεσπρωτικού έγινε συνέλευση στην Τ. Κ. Θεσπρωτικού, την Κυριακή 7-4-2013 με θέμα: «Αποδυνάμωση του Κέντρου Υγείας Θεσπρωτικού» (αποσπάσεις, μετακινήσεις, μεταθέσεις προσωπικού κλπ).Στο τέλος η συνέλευση συνέταξε ψήφισμα, το οποίο υπογράφεται από 12 τοπικούς Συλλόγους, το οποίο κατέθεσε προς το Δημοτικού Συμβούλιο του Δήμου Ζηρού.Το ψήφισμα, μεταξύ άλλων αναφέρει:Επιτροπή Αγώνα πρώην Δήμου Θεσπρωτικού και Κοινότητας Κρανέαςμε θέμα την αναβάθμιση και μη αποδυνάμωση του Κ.Υ. Θεσπρωτικού.Η υγεία είναι το βασικότερο αγαθό. Υποχρέωση κάθε κοινωνίας είναι να υπερασπίζεται και να προάγει αυτό το αγαθό για όλα τα μέλη της. Σήμερα αυτή η ανάγκη γίνεται πιο επιτακτική, καθώς λόγω των πολιτικών του μνημονίου τα εισοδήματα μειώνονται, μισθοί και συντάξεις περικόπτονται, ο αριθμός των ανέργων αυξάνει καθημερινά, και όλα αυτά έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Τις παρεχόμενες υπηρεσίες τις έχουμε πληρώσει πολλαπλάσια μέσα από τους έμμεσους και άμεσους φόρους που έχουμε καταβάλει και καταβάλλομε.Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων των πρώην Δήμων Θεσπρωτικού, Λούρου και της Κοινότητας Κρανέας, του πρώην Δήμου Δερβιζιάνων και αρκετών κοινοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Ζηρού εξυπηρετούνται από το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού.

Εξυπηρετεί τους κατοίκους μιας τεράστιας περιοχής
Το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού εξυπηρετεί τους κατοίκους μιας τεράστιας περιοχής από τις πιο φτωχές της Ευρώπης με μεγάλες αποστάσεις από τα αστικά κέντρα και αραιή-προβληματική συγκοινωνία. Ταυτόχρονα η καλή στελέχωσή του σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με την πρωτοβάθμια φροντίδα ιατρικής περίθαλψης συμβάλλει, εκτός από την πρόληψη της αποκατάστασης της υγείας των συμπολιτών μας, και στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων Άρτας, Πρέβεζας και Ιωαννίνων. Και ενώ θα έπρεπε να αναβαθμιστεί το Κ.Υ.Θ. με τον διορισμό ενός γενικού γιατρού, ενός καρδιολόγου και την μετάκληση ενός ψυχιάτρου, όπως γίνονταν παλιότερα, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό συρρικνώνεται με μετακινήσεις του υπάρχοντος προσωπικού στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας και στα άλλα Κέντρα Υγείας του νομού. Έτσι σε καθημερινή βάση υπάρχει μόνο ένας γιατρός και μετά την υποτίθεται, προσωρινή μετακίνηση της παιδιάτρου, τα παιδιά παραμένουν ανεμβολίαστα και οι γονείς τους θα πρέπει να διανύουν τεράστιες αποστάσεις για να τα περιθάλψουν.Γι' αυτό και συγκεντρωθήκαμε σήμερα, 7 Απριλίου, στην αίθουσα συνελεύσεων του πρώην Δημαρχείου Θεσπρωτικού, οι κάτοικοι και όλοι οι Φορείς του πρώην Δήμου Θεσπρωτικού κι αποφασίσαμε να ζητήσουμε από την 6η Δ.Υ.Π.Ε. και το Υπουργείο Υγείας να επιστρέψει η παιδίατρος και να σταματήσει άμεσα η μετακίνηση των γιατρών που ανήκουν στο Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού. Αυτό μπορεί να γίνει με την στελέχωση του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της περιοχής και όχι με τις εμβαλωματικές λύσεις των αποσπάσεων και κάλυψης των εφημεριών με προσωπικό των Κέντρων Υγείας. Αν δεν ληφθούν αυτά τα μέτρα, μετά την αγορά φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και υπηρεσιών Υγείας από τους ασθενείς, μετά την περικοπή των ασθενοφόρων τις Κυριακές, απογευματινές βάρδιες και αργίες, μετά την υποβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας που παρέχονται από τα Κέντρα Υγείας, δεν απομένει παρά η καταφυγή στους κομπογιανίτες και τις συνταγές της γιαγιάς.Επειδή, κύριε υπουργέ και κύριοι υπεύθυνοι των Φορέων Υγείας, αρνούμαστε να γυρίσουμε στις συνθήκες, που ζούσε ο κόσμος πριν από δυο αιώνες, απαιτούμε την άμεση επιστροφή της παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας και την απαγόρευση της μετακίνησης του υπάρχοντος ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Διαφορετικά σας υποσχόμαστε μία κινητοποίηση από εκείνη που έγινε το 1983 για την ίδρυση του Κέντρου Υγείας. Με τιμή, Οι Πρόεδροι των Φορέων''Τη δεινή θέση, στην οποία έχει περιέλθει το Κ.Υ. Θεσπρωτικού είχαμε τη δυσάρεστη ευκαιρία να δοκιμάσουμε και τη δυσάρεστη εμπειρία να υποστούμε αυτοπροσώπως, όταν, την Πέμπτη 9 Μαϊου 2013, προσήλθαμε, περί την 10η πρωινή για αναγραφή των τακτικών μας φαρμάκων. Στους χώρους υποδοχής του Κέντρου δεκάδες επισκέπτες, άλλοι για ιατρικές εξετάσεις και άλλοι για την τακτική αναγραφή φαρμάκων.Πρωινή βάρδια μία παθολόγος γιατρός και μία αγροτική γιατρός, με την ευθύνη να εξετάσουν όλον αυτόν τον κόσμο και να αναγράψουν τα φάρμακά του.Μετά τις 1 η ώρα το μεσημέρι, αποχώρησε η παθολόγος και παρέμεινε να εξετάζει και να αναγράφει φάρμακα μόνη η αγροτική ιατρός.Κατά τις 2 η ώρα, που ήρθε η σειρά μου, η αγροτική γιατρός, μόλις και μετά βίας, στεκόταν όρθια. Σηκωνόταν να εξετάζει, επέστρεφε να αναγράφει φάρμακα, με κούραση και με ευθύνη, κι αυτό θα γινόταν συνέχεια με τους επόμενους ασθενείς και επισκέπτες.Αυτό, Αξιότιμοι κύριοι της κάθε Εξουσίας, δεν λέγεται υγειονομική περίθαλψη Ελλήνων πολιτών, αλλά εξοντωτική ταλαιπωρία όλων : πολιτών, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Σε ποια όρια φτώχειας και βασανιστικής καταισχύνης σκοπεύετε να οδηγήσετε τους Έλληνες πολίτες;Και κάτι ακόμα: Είναι τόσο δύσκολο, οι επισκέπτες του Κ.Υ., είτε για εξέταση, είτε για αναγραφή φαρμάκων, να εφοδιάζονται με αριθμό, ώστε να μην συμβαίνουν τα γνωστά παρατράγουδα, ως προς τη σειρά προτεραιότητας ;

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Θέμα ημερών να βγουν μπουλντόζες στην Ιόνια Οδό και τον Ε-65


Λίγη ακόμη υπομονή χρειάζεται ώστε να δούμε τα εργοτάξια να ανοίγουν στην Ιόνια Οδό και τον άξονα Ε-65. Είναι οι δύο από τους τέσσερις οδικούς άξονες όπου ακόμη οι μπουλντόζες δεν έπιασαν δουλειά, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών αυτό αναμένεται να γίνει εντός των επομένων ημερών.
Πολύ σύντομα λοιπόν θα έχουν αναπτυχθεί τα εργοτάξια και στους τέσσερις αυτοκινητοδρόμους παραχώρησης, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για τη συμβολή των μεταφορικών υποδομών στην ανάπτυξη.

 Ήδη, σύμφωνα με το υπουργείο, λειτουργούν σε μεγάλη έκταση εργοτάξια στους αυτοκινητοδρόμους Κορίνθου - Πατρών και Λαμίας - Ημαθίας, ενώ απομένουν της Ιονίας Οδού και του Ε-65 (Λαμία - Γρεβενά).
Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι αναμένεται η τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην καταρχήν συμφωνία της ελληνικής πλευράς με τις τράπεζες, ελληνικές και ευρωπαϊκές, για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των μεγάλων αυτοκινητόδρομων.

Οι τροποποιημένες συμβάσεις για τους αυτοκινητοδρόμους θα κατατεθούν προς κύρωση στη Βουλή, μέσα στο καλοκαίρι.
Όπως είπε ο υπουργός, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2012, δημοπρατήθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν πάνω από 40 σημαντικά έργα, συνολικού ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους προβλέπεται ότι θα έχουν δημοπρατηθεί ή συμβασιοποιηθεί πάνω από 20 έργα μεταφορικών υποδομών, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.
Μεταξύ των σημαντικών αυτών έργων, είναι οι επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ και του ΤΡΑΜ προς Πειραιά.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί και να θέσει εκτός μνημονίου το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τους όρους της νέας προγραμματικής περιόδου, να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις από την υποταγή στους μεταπράτες και στο τραπεζικό σύστημα.

Σε αργία 20 ημερών ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων!!!

Για τις παράνομες μεταδημοτεύσεις του 2006


Σε έγγραφο της αποκεντρωμένης διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας,ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων Νικόλαος Γκόντας,βρίσκεται σε 20ήμερη αργία από την 29η Μαίου 2013,για την υπόθεση των παράνομων μεταδημοτεύσεων προ των δημοτικών εκλογών του 2006.Να θυμίσουμε πως η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την 904/2012 απόφαση της, είχε απορρίψει  την προσφυγή που είχε καταθέσει ο κ. Γκόντας, μετά την θέση του σε αργία από Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου και την, χωρίς αποτέλεσμα, ένσταση του στον υπουργό Εσωτερικών.

Ο ΠΑΣ Πρέβεζα ισοπέδωσε τον Σκουφά


Πήρε τη νίκη με 5-0 και το εισιτήριο για την Γ’ Εθνική



Η κιτρινόμαυρη φανέλα με τον Ιππόκαμπο στο στήθος είναι τελικά πολύ βαριά. Ο ΠΑΣ Πρέβεζα ισοπέδωσε με σκορ 5-0, τον Σκουφά Κομποτίου στο «Αθανασία Τσουμελέκα», πήρε την πρώτη θέση στον 8ο Όμιλο των μπαράζ και μαζί το εισιτήριο για τη Γ' Εθνική.
Ο Σκουφάς Κομποτίου είχε χάσει από τα... αποδυτήρια. Μέσα σε μία εκπληκτική ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα μπροστά σε 2.000 φιλάθλους (ανάμεσά τους 200 εκδρομείς από την Άρτα), ο ΠΑΣ Πρέβεζα μπήκε πολύ δυνατά στο ματς και άνοιξε το σκορ στο 4' με τον Χαϊδάκη. Το 2-0 έγινε στο 42' με κεφαλιά του Σιδέρη, ενώ και στο δεύτερο ημίχρονο οι «κιτρινόμαυροι» συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό.
Στο 60' ο Ντέτσικας με πλασέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 3-0 και το 4-0 έκανε με παραπλήσιο τρόπο ο Δημουλιάς τέσσερα λεπτά αργότερα. Το «κερασάκι» στην... τούρτα έβαλε ο Χαϊδάκης στο 80', αφού πρώτα ξεπέρασε και το εμπόδιο του τερματοφύλακα του Σκουφά (5-0).
Μετά το τέλος του αγώνα, παίκτες, προπονητικό τιμ και οπαδοί έγιναν ένα και πανηγύρισαν έξαλλα την ιστορική άνοδο στη Γ' Εθνική.

Ευτυχώς…Γίνεται η αρχή…




Η καταγραφή της ιστορίας της Παιδόπολης, είναι αναγκαία…



Του
ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ


Το παραδέχονται όλη. Η ιστορία της Παιδόπολης Ζηρού, μπορεί και ν΄ αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, μπορεί ν’ αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη. Μόνο που για δεκαετίες τώρα, αν και η καταγραφή της ιστορίας, αποτελούσε αίτημα και συμφωνία όλων των τοπικών παραγόντων, δεν είχε γίνει τίποτα απολύτως και ο κίνδυνος να φύγουν απ’ την ζωή, οι πρωταγωνιστές της περιόδου εκείνης, αυτοί δηλαδή που μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ιστορική αναζήτηση, ήταν ορατός.
Τύχη καλή… Η λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον Ζηρό, αποδείχτηκε πολύ χρήσιμη. Μόλις στο προηγούμενο φύλλο κάναμε αναφορά, στην τεράστια συμβολή του, στην προβολή του μοναδικού τοπίου και την ανάπτυξη της περιοχής. Δεν περιορίστηκαν στα αυστηρά υπηρεσιακά καθήκοντα, οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί. Έκαναν το ένα βήμα μπροστά και προσπαθούν να καταγράψουν την ιστορία της Παιδόπολης Ζηρού, απ’ όπου πέρασαν εκατοντάδες παιδιά, τα οποία έχουν γράψει την δική τους ιστορία και όλα μαζί, με τους δασκάλους και υπεύθυνους, την συνολική ιστορία της Παιδόπολης.
Και η ερχόμενη Κυριακή 9 Ιουνίου, μπορεί να καταγραφεί ως ημερομηνία – σταθμός, για την προσπάθεια της πλήρους καταγραφής της ιστορίας του Ζηρού. Πραγματοποιείται η πρώτη ημερίδα της οποίας ο τίτλος είναι χαρακτηριστικός, αλλά και όλη της η φιλοσοφία. «Η Ιστορία της Παιδόπολης Ζηρού μέσα από μαρτυρίες», είναι ο γενικός τίτλος της εκδήλωσης και το περιεχόμενο της, όπως παρουσιάζεται περισσότερο ενδιαφέρον. Διακεκριμένοι καθηγητές ιστορίας (όχι σαν την Ρεπούση) έχουν να παρουσιάσουν σημαντικά στοιχεία, τα οποία θα αποτελέσουν το χρήσιμο κομμάτι για την έναρξη της καταγραφής στης ιστορίας. Εξ ίσου σημαντικές και οι μαρτυρίες παιδιών της Παιδόπολης, που θα βρεθούν εκεί, να καταθέσουν με την ψύχραιμη σκέψη, δεκαετιών μετά, τις δικές τους εμπειρίες και μαρτυρίες. Και ο καλός φίλος, ο Κώστας Τραγανός εκεί… Πέρασε μεγάλο κομμάτι της ζωής του εκεί και θα κάνει μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση.
Έχουμε τις δικές μας αναφορές στον Ζηρό και η περισσότερη ευαισθησία μας, για την αναγκαιότητα καταγραφής της ιστορίας της, δικαιολογημένη, μιας και ο μακαρίτης ο πατέρας μου, όπως και η μητέρα μου, εργάστηκαν εκεί, κοντά στα παιδιά, για κάποιες δεκαετίες.
Και φυσικά θα είμαστε την Κυριακή εκεί, την Κυριακή το πρωί, για να καταγράψουμε τα όσα ακουστούν και φυσικά να τα προβάλλουμε με τον τρόπο που αρμόζει στην περίπτωση.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η φωτογραφία ιστορική. Η βασίλισσα Φρειδερίκη επισκέπτεται την παιδόπολη «Άγιος Αλέξανδρος» Ζηρού.

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση στον Ζηρό


«Η Ιστορία της Παιδόπολης Ζηρού μέσα από μαρτυρίες»



Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας διοργανώνει Ημερίδα με τίτλο: «Η Ιστορία της Παιδόπολης Ζηρού μέσα από μαρτυρίες». Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013, 9:30 π.μ. και είναι ανοιχτή για το κοινό. Η Ημερίδα αποσκοπεί στην αποτύπωση των συνθηκών που επικρατούσαν στην Ελλάδα το χρονικό διάστημα πριν τη δημιουργία των παιδοπόλεων, οι οποίες και δημιούργησαν την ανάγκη ίδρυσής τους. Αποσκοπεί επίσης στην αποτύπωση των συνθηκών διαβίωσης και εκπαίδευσης των παιδιών στην Παιδόπολη Ζηρού, των σχέσεών τους με το προσωπικό και τους δασκάλους καθώς και την πορεία των παιδιών της παιδόπολης μετά την έξοδο τους από αυτή.
Ακόμα, θα παρουσιαστούν ιστορικά στοιχεία για την ίδρυση 53 παιδοπόλεων στη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου και τη μετεμφυλιακή εξέλιξη τους σε κέντρα νεότητας στην ύπαιθρο.Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις προφορικές μαρτυρίες παιδοπολιτών και πρώην υπαλλήλων της Παιδόπολης Ζηρού οι οποίοι θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν για τις εμπειρίες τους και τη ζωή τους στην παιδόπολη.Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας η κα Νάστου Μ., Υπεύθυνη ΚΠΕ Φιλιππιάδας, θα παρουσιάσει τις δράσεις, τη λειτουργία και τις προοπτικές του ΚΠΕ Φιλιππιάδας το οποίο στεγάζεται σε χώρους της Παιδόπολης.
Η κα Βαν Μπουσχότεν, Αναπληρ. Καθηγήτρια Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα παρουσιάσει «Το Ιστορικό Πλαίσιο της Εποχής» το οποίο στηρίζεται σε έρευνα που η ίδια πραγματοποίησε και αφορά ιστορικά στοιχεία για την ίδρυση των παιδοπόλεων στην Ελλάδα, την οργάνωση τους, το ημερήσιο πρόγραμμα, την εκπαίδευση και φροντίδα των τροφίμων καθώς και το ιδεολογικό πλαίσιο του Ιδρύματος.
Στη συνέχεια, ο κος Σάνδρης, ιστορικός μελετητής των παιδοπόλεων της Ελλάδας και της παιδόπολης Ζηρού, θα μιλήσει για τους λόγους που οδήγησαν στην ίδρυσή τους, τις σχέσεις των παιδιών με τους δασκάλους τους και τους εργαζομένους καθώς και την εκτίμηση των πρώην τροφίμων για τη συμβολή της παιδόπολης στην προσωπική και κοινωνική ζωή τους.
Μετά το διάλειμμα, ο κος Ντάκουλας, Αναπλ. Υπεύθυνος ΚΠΕ Φιλιππιάδας θα μιλήσει για την «Ανεύρεση του αρχείου της παιδόπολης Ζηρού» και ο κος Σκλαβενίτης, Προϊστάμενος ΓΑΚ- Αρχείου Πρέβεζας, θα παρουσιάσει «Το αρχείο της Παιδόπολης Ζηρού».Η Ημερίδα θα συνεχιστεί με τις μαρτυρίες παιδοπολιτών, πρώην μαθητών και υπαλλήλων της Παιδόπολης Ζηρού και συγκεκριμένα των κυρίων Χαράλαμπο Βαλερά, Κωσταντίνο Δήμου, Όμηρο Βασδέκη, Γεώργιο Πάζιο, Χρήστο Γούση, Λάζαρο Ντίμερη, Γιώργο Ντούλα, Τηλέμαχο Καλογήρου και θα κλείσει με ξενάγηση στους χώρους από τον Κώστα Τραγανό, πρώην εργαζόμενο της Παιδόπολης Ζηρού.

Διακοπή κυκλοφορία σε τμήμα της Ε.Ο Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας


Σας ενημερώνουμε ότι με την απόφαση με αριθμ. πρωτ. 49955/4703/31.03.2013 του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ.Αλέξανδρου Καχριμάνη, στο πλαίσιο της βελτίωσης της Ε.Ο Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας κατά τμήματα, υπότμημα Καρτέρι-Γερακάρι-Πάργα:
1)Διακόπτεται έως Παρασκευή 21/06/2013 η κυκλοφορία στο τμήμα της Ε.Ο Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας από Χ.Θ.0+000 έως Χ.Θ. 14 +937,20
2)Για την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας, βάση της ίδιας απόφασης της Περιφέρειας, η κίνηση των βαρέων οχημάτων από Ηγουμενίτσα προς Πρέβεζα και αντίστροφα θα γίνεται μέσω Ιωαννίνων διερχόμενων από την Εγνατία Οδό. Η κίνηση όλων των υπολοίπων οχημάτων θα μπορεί να εξυπηρετηθεί εντός του έργου σε εργοταξιακό δρόμο (με άσφαλτο η οδοστρωσία (3Α) ταχύτητα 30χλμ./ώρα και με μονοδρόμηση από φωτεινό σηματοδότη.

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ :Υπερκομματική επιλογή μπορεί να γίνει ο άνθρωπος-κλειδί της χώρας στον ΟΟΣΑ

Μπορεί να πήγε ο Βαρουφάκης βοηθός του Γκουρία στον ΟΟΣΑ, όμως άλλος είναι το πρόσωπο-κλειδί , ο οποίος, αν και χαμηλών τόνων ,είναι πρωτοκλασάτος οικονομολόγος .Πρόκειται για τον Βαγγέλη Παπαχρήστο , ο οποίος διακρίνεται για το ακαδημαϊκό του background αλλά και τη γνώση του για τη λειτουργία των κεντρικών τραπεζών .