Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ (Φοιτητική Στέγη)

 Φοιτητική Στέγη                                                                            

Μεγάλη η ζήτηση…λίγα τα σπίτια προς ενοικίαση

Άρθρο του ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΩΣΤΑ




Οι παραπάνω πίνακες δείχνουν τη μέση τιμή προσφοράς (€/τ.μ.) στις κατοικίες για το Β’ τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Στο «κυνήγι» αναζήτησης φοιτητικής στέγης βρίσκονται και εφέτος χιλιάδες γονείς και φοιτητές, όπως παραδοσιακά συμβαίνει πάντα τέτοια εποχή. Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να ανέτρεψε τα δεδομένα για όλη τη χώρα μερικούς μήνες πριν, ωστόσο η ζωή πάντα προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Και δη η… φοιτητική ζωή που είναι έτοιμη να ξεκινήσει.

Όπως έχουμε επισημάνει κατά καιρούς με την πολυετή  εμπειρία μας στον χώρο του Real-Estate , η καλύτερη επιλογή για έναν νέο φοιτητή αφορά στην εύρεση στέγης σε εναλλακτικές οικονομικές περιοχές, είτε πρόκειται για γκαρσονιέρες πρώτου ορόφου 30-40 τμ με ενοίκιο έως 300 ευρώ, είτε για διαμερίσματα με δύο υπνοδωμάτια, από 60 τμ, κατάλληλα για συγκατοίκηση δύο φοιτητών με ενοίκιο έως 400 ευρώ.

Τη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 αποφάσισε το  ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ,χαρακτηρίζοντας ως αναγκαιότητα την επιστροφή στην κανονικότητα, στην ακαδημαϊκή ζωή και στη δια ζώσης διδασκαλία.

Αυτή η απόφαση κινητοποίησε άμεσα τον φοιτητικό πληθυσμό, που έσπευσε να  αναζητήσει σπίτι προς ενοικίαση. Ειδικότερα, η πρώτη φοιτητική ροή σε αναζήτηση στέγης στην πόλη της Αρτας σήμανε από το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και όσο περνάνε οι μέρες οδεύει στην κορύφωση. Μέρα με τη μέρα βλέπει κάποιος όλο και περισσότερους φοιτητές/φοιτήτριες που τρέχουν από άκρη σε άκρη πολλές φορές και με τη βοήθεια μελών της οικογενείας τους μέχρι να βρουν κάποιο ενοικιαστήριο.

Κατά’ αρχήν δεν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός κατοικιών που να καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών, επίσης οι περυσινοί επιτυχόντες που λόγω πανδημίας δεν ήρθαν να μισθώσουν κατοικία στην Αρτα με την ανακοίνωση ότι  θα γίνουν τα μαθήματα δια ζώσης, ήρθαν το καλοκαίρι και μίσθωσαν ότι διαθέσιμο  υπήρχε.

Τυχαίνει με την ανακοίνωση των βάσεων να ανακοινώνονται και οι θέσεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και των αναπληρωτών που δυσχεραίνει την διαθεσιμότητα της μίσθωσης των κατοικιών .

Οι τιμές των φοιτητικών σπιτιών διαμορφώνονται ανάλογα και με το αν είναι επιπλωμένα ή όχι.

Κατά πλειονότητα προτιμώνται τα επιπλωμένα διαμερίσματα, ιδίως αν βρίσκονται μέσα στην Άρτα, ενώ δευτερευόντως σε περιπτώσεις μεταφοράς της αναζήτησης και σε περιοχές εκτός πόλης, ελλείψει επιλογών.

Ως το σύνηθες ζήτημα μπορεί να χαρακτηριστεί η μετακίνηση των φοιτητών από και προς τα ΤΕΙ μέσω των αστικών συγκοινωνιών, γι αυτό και προτιμώνται κατοικίες σε προνομιακή για τον σκοπό αυτό τοποθεσία.

Τα σπίτια στο κέντρο της Άρτας είναι κατά 70% παλιά αλλά σε ικανοποιητικό αριθμό ανακαινισμένα ενώ τα καινούρια είναι φανερά λιγότερα, και πιο ακριβά συγκριτικά με τα πιο παλιά και κατά κανόνα εκτός κέντρου.

Στην περιοχή «Τριγώνου» υπάρχουν νεόδμητες γκαρσονιέρες και δυάρια αλλά σε καλές τιμές 230-330 ευρώ ανάλογα αν είναι επιπλωμένες και τετραγωνικών μέτρων , είναι όμως δυσεύρετες λόγω της μεγάλης ζήτησης.

Οι παλιές γκαρσονιέρες μέσα στην πόλη ενοικιάζονται περίπου στα 180  – 270 ευρώ και στα 170-250 ευρώ εκτός πόλης. Όσον αφορά τα δυάρια, με 230 έως 300 ευρώ μπορεί να βρει κανείς ένα πιο παλιό, ενώ ένα καινούριο στα 250-350/μήνα.

Εκτός Άρτας στο προάστιο των Κωστακιών υπάρχουν νεόκτιστα σπίτια και σε μεγάλο βαθμό επιπλωμένα με σχετικά χαμηλή τιμή από 180-250 ευρώ και ιδίως σε απόσταση από το Πανεπιστήμιο που διευκολύνει την πρόσβαση με ποδήλατο η και πεζή.

Οδηγίες για την μίσθωση προς τους ιδιοκτήτες

Τα απαραίτητα για την μίσθωση του ακινήτου:
1 Π.Ε.Α. (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης) – Απαραίτητο για την ηλεκτρονική μίσθωση.
2. Αριθμός Παροχής της Δ.Ε.Η. (Θα χρειαστεί για να γίνει αλλαγή ονόματος)
3. Αριθμός του υδρόμετρου (Για να αναφερθεί το όνομα του γονέα ως υπόχρεος και στο μισθωτήριο αλλά και στην Δ.Ε.Υ.Α.Ι.)
4. Ενημέρωση προς τον Διαχειριστή της πολυκατοικίας για το νέο ενοικιαστή, ο οποίος και θα αναλάβει να πληρώνει τα κοινόχρηστα που αναλογούν στο διαμέρισμα που ενοικιάζετε.
5. Στο μισθωτήριο να αναφέρεται η Τράπεζά σας αλλά και το ΙΒΑΝ στο οποίο θα γίνεται η κατάθεση του μισθώματος κάθε μήνα.
6. Εάν πρόκειται για επιπλωμένη κατοικία, ενδείκνυται η πλήρης καταγραφή των κινητών ειδών και η γραπτή αναφορά τους στο μισθωτήριο. Καλό θα ήταν να υπήρχαν και φωτογραφίες αυτών.

Φοιτητικό σπίτι: Τι πρέπει να προσέξουν φοιτητές και γονείς

Η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας πάντα αποτελούσε το άγχος των γονιών του πρωτοετή φοιτητή

Η αναζήτηση του ιδανικού φοιτητικού σπιτιού είναι μεγάλη υπόθεση. Κάθε φοιτητής επιθυμεί να βρει ένα διαμέρισμα που θα είναι κοντά στη σχολή του και θα έχει χαμηλό ενοίκιο.

Το Μεσιτικό Γραφείο EpirusSpiti  θέλοντας να βοηθήσει και να προστατέψει τους φοιτητές και τις οικογένειές τους από επιτήδειους τονίζουμε τι πρέπει να προσέχουν και ποια είναι  τα δικαιώματα, οι υποχρεώσεις τους , αλλά και σε τι θα πρέπει να έχουν το νου τους.

Για την εύρεση κατοικίας, υπάρχουν, σε κάθε πόλη, μεσιτικά γραφεία, αγγελίες, ιστοσελίδες, ενοικιαστήρια, ανακοινώσεις κ.λπ.

 Καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε, από τις τοπικές εφημερίδες, να αξιολογήσουμε τις μικρές αγγελίες που υπάρχουν, στους ειδικούς πίνακες ανακοινώσεων των σχολών, να επισκεφτούμε μεσιτικά γραφεία, να κάνουμε μια βόλτα στην πόλη για να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε την θέση των ακινήτων , την σχολή , αποστάσεις από στάσεις λεωφορείων , φοιτητική λέσχη πρόσβαση στην διασκέδαση  κ.τ.λ.π

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ψάχνοντας, για σπίτι, πρέπει να γνωρίζουμε:

Τα σπίτια, στο κέντρο των πόλεων, είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά, σε σχέση, με αυτά, που βρίσκονται, εκτός κέντρου.

Ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο κ.λπ.).

Ελέγχουμε, καλά, το σπίτι, για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε, στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουμε να κατοικούμε, στο σπίτι.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ενοίκια:

Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται, ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.

Η μίσθωση κατοικίας ισχύει, τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.

Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες.

Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει, μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται, για αόριστο χρόνο, όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.

Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει, με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.

Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία, που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής.

Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή, που πηγάζει, από το νόμο, αλλά έχει επικρατήσει, ως μισθωτική συνήθεια.

Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους, που δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δε συμφωνούμε, απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς, για τους ενοικιαστές π.χ. «Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση, πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια, μέχρι τη λήξη». Τέτοιους όρους τους διαγράφουμε.

Ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να παραδώσει, στον ενοικιαστή, την κατοικία κατάλληλη, για τη χρήση, που συμφωνήθηκε και να τη διατηρεί, κατάλληλα, κατά τη μίσθωση.

Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη του ακινήτου.

Ο ιδιοκτήτης αποδίδει, στον ενοικιαστή, τις αναγκαίες δαπάνες, που αυτός έκανε στο ακίνητο.

Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται, για φθορές ή μεταβολές, που οφείλονται, στη συμφωνημένη χρήση.

Έτσι, μπορούμε να διεκδικήσουμε: 1) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να κάνει, με δικά του έξοδα, τις απαραίτητες επισκευές, στο σπίτι (π.χ. βάψιμο, επισκευή παραθύρων κ.λπ.), ώστε αυτό να είναι κατάλληλο, για να κατοικήσουμε, 2) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να επισκευάζει, με δικά του έξοδα, τις βλάβες, που θα προξενούνται, στο σπίτι, στα πλαίσια της συνηθισμένης, από εμάς χρήσης του. Φυσικά, ο ιδιοκτήτης δεν είναι υποχρεωμένος να αποκαθιστά ζημιές, που εμείς προκαλούμε, λόγω κακής χρήσης του σπιτιού.

Αφού συμφωνήσουμε, υπογράφουμε, γραπτό μισθωτήριο.

 Σε καμία περίπτωση, δεν αποδεχόμαστε προτάσεις για αποδείξεις ενοικίου ή συμφωνητικά, για ποσά διαφορετικά των πραγματικών. Γινόμαστε συνένοχοι, σε φοροδιαφυγή του ιδιοκτήτη.

Εμείς, από την πλευρά μας, ως ενοικιαστές, πρέπει να επιδείξουμε συνέπεια, ως προς την καταβολή των μισθωμάτων (= ενοικίων), την καλή χρήση του σπιτιού και την εφαρμογή των κανονισμών της οικοδομής.

Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου.

Ο ενοικιαστής, κατά τη λήξη της μίσθωσης, έχει υποχρέωση να αποδώσει την κατοικία, στην κατάσταση, που την παρέλαβε.

Προσοχή! Από 01.01.2008, το χαρτόσημο έχει καταργηθεί, για τις κατοικίες.

Εάν απευθυνθούμε, σε μεσιτικό γραφείο, προσέχουμε να είναι νόμιμο. Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή γι’ αυτό ρωτούμε ποια είναι η αμοιβή του, και καταβάλουμε την αμοιβή μόνο αν ενοικιάσουμε το σπίτι, που μας πρότεινε. Επομένως, πληρώνουμε, αφού υπογράψουμε το συμβόλαιο, με τον ιδιοκτήτη.

Τα σπίτια τα επισκεπτόμαστε και τα ελέγχουμε, ημέρα.

Πριν αποφασίσουμε να υπογράψουμε συμβόλαιο, ενημερωνόμαστε, για τα κοινόχρηστα τους λογαριασμούς του σπιτιού και όλα τα έξοδα, που θα επιβαρύνουν το σπίτι, πέραν του ενοικίου.

Οργανώστε την αναζήτησή σας και μη σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε. Εάν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μην το δεχθείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε, λίγο παραπέρα!

 Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα τα οποία σήμερα ενοικιάζονται πολύ φθηνότερα από τα μικρότερα.

Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε, καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Εάν είναι βράδυ, ζητήστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.

 Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές εάν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητάει είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.

Αυτό τον καιρό, εμφανίζονται και δήθεν «μεσίτες», που με το «αζημίωτο» προσφέρονται να συνδράμουν στην εξεύρεση σπιτιού, στους αγωνιούντες γονείς και φοιτητές.

Μακριά από τα δήθεν «γραφεία πληροφοριών» τα οποία υπόσχονται ότι εάν προκαταβάλλετε κάποιο ποσό, θα σας βρουν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε! Τις περισσότερες φορές οι «πληροφορίες» τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμία αξία. Γενικά, μην προκαταβάλλετε σε κανέναν οποιοδήποτε ποσό ως αμοιβή πριν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι! Απευθυνθείτε μόνο σε οργανωμένα Μεσιτικά γραφεία και προσέξτε αυτούς που σας ζητούν χρήματα για να σας υποδείξουν ακίνητα , μην το δεχτείτε !.

Οι άλλες επιλογές

«Ενημερωθείτε από την αρχή για τις επιπλέον δαπάνες. Πριν αποφασίσετε, ενημερωθείτε κατά το δυνατόν πληρέστερα για τις επιπλέον δαπάνες που θα επιβαρύνουν το μηνιαίο κόστος του σπιτιού, πλην του ενοικίου: λογαριασμοί (ύδρευση και ηλεκτρικό), ενδεχομένως θέρμανση, κοινόχρηστα.

Συνίσταται αξιολόγηση της τοποθεσίας του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην σχολή κ.λπ.).

Καλό θα ήταν να ελέγξετε εκτενώς το σπίτι ώστε να διαπιστώσετε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνετε στον ιδιοκτήτη ώστε να τις διορθώσει πριν μετακομίσετε.

Φυσικά οι ενοικιαστές πρέπει να επιδείξουν συνέπεια ως προς την καταβολή των ενοικίων, την καλή χρήση του σπιτιού και την εφαρμογή των κανονισμών της οικοδομής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!