Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Οι επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων από την άνοδο του πληθωρισμού



Σε επιβράδυνση της ανάκαμψης και στον τομέα της ιδιωτικής κατασκευαστικής δραστηριότητας αναμένεται να οδηγήσει η άνοδος του πληθωρισμού λόγω εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους.

Σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank οι συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία αναμένονται μέσω: της ενδεχόμενης αναβολής υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων και άμεσων ξένων επενδύσεων, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί, εξέλιξη που συμπιέζει μεσοπρόθεσμα την προσφορά κατοικιών.

Δεύτερον, της ανόδου των τιμών των υλικών κατασκευής και του ενεργειακού κόστους και της ενδεχόμενης μετακύλησης μέρους αυτής στις τιμές των κατοικιών.

Τρίτον, σε περίπτωση παρατεταμένης πληθωριστικής πίεσης, μέσω της στροφής των επενδυτών από τις κινητές αξίες στα ακίνητα, προκειμένου να προστατευτούν από τον φόβο ενός ισχυρού πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τραπέζης, οι τρεις παραπάνω παράγοντες μπορεί να επιβραδύνουν, αλλά δύσκολα θα ανακόψουν την ανοδική πορεία της κατασκευαστικής δραστηριότητας, ενώ δρουν μάλλον αυξητικά επί των τιμών των ακινήτων.

Πόσο θα επηρεάσει τα ακίνητα ο πόλεμος

Σύμφωνα με την ανάλυση της Alpha Bank, o βαθμός στον οποίο ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επηρεάσει την ελληνική αγορά ακινήτων θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τη διάρκειά του. Οι πληθωριστικές πιέσεις που συνδέονται με τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν ήδη αυξήσει το κόστος των επιχειρήσεων του τομέα των κατασκευών και αναμένεται να συμπιέσουν τα κέρδη τους, ενώ ενδέχεται μέρος του αυξημένου κόστους να μετακυληθεί στις τιμές των νέων κατοικιών. Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή επιπρόσθετα δύναται να οδηγήσει σε διάβρωση του πλούτου των νοικοκυριών με αποτέλεσμα τη στροφή τους σε επενδύσεις σε ακίνητα, για την προστασία των αποταμιεύσεων που σωρεύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης (19,1 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο του 2020, έως και τον Δεκέμβριο του 2021). Αυτό μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική της αγοράς ακινήτων, καθώς ο πληθωρισμός μπορεί να λειτουργήσει ως "εργαλείο αποθεματοποίησης πλούτου". 

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η άνοδος του επιπέδου τιμών, παράλληλα με την κατάργηση των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας, που αποτέλεσε έναν από τους παράγοντες συσσώρευσης των καταθέσεων, μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση των αποταμιεύσεων, για την κάλυψη του αυξημένου κόστους διαβίωσης και των καταναλωτικών αναγκών.

Φρένο στις επενδύσεις λόγω έλλειψης υλικών

Όπως έχει γράψει το Capital.gr η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει σημαντικά εμπόδια στην ανάπτυξη νέων επενδύσεων όχι μόνο λόγω της ανόδου της τιμής των οικοδομικών υλικών αλλά και της έλλειψης πρώτων υλών. 

Ήδη τα αποθέματα υλικών εξαντλούνται και κανείς δεν προχωρά σε νέες παραγγελίες, αφού δεν γνωρίζουν ούτε τις τιμές στις οποίες θα παραλάβουν, ούτε και τον ακριβή χρόνο παράδοσης της παραγγελίας τους. 

"Έχει αρχίσει να καταγράφεται έλλειψη πρώτων υλών στην αγορά και κανείς προμηθευτής δεν παίρνει στην παρούσα φάση το ρίσκο να φέρει νέα υλικά", επισημαίνει ο Θανάσης Τσόκας Πρόεδρος της Ιστός Κατασκευαστική, μία από τις μεγάλες εταιρείες που ειδικεύεται στην μελέτη και κατασκευή Βιομηχανικών Κτιρίων, Αποθηκευτικών Χώρων και Εμπορικών Επαγγελματικών Κτιρίων. 

Σύμφωνα με τον ίδιο "αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να δεσμευτούμε για τον χρόνο ολοκλήρωσης μεγάλων έργων, παρά μόνο για έργα με όγκο εργασιών 2 εώς 3 μηνών". 

Οι ελλείψεις αφορούν κυρίως διαμορφωμένα ελάσματα, σωληνώσεις, μοτέρ ασανσέρ καθώς και βιομηχανικά καλώδια, εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω Κίνας, ενώ στερεύουν και τα αποθέματα σιδήρου καθώς μεγάλες χαλυβουργίες παγκοσμίως έχουν κατεβάσει ρολά. 

Παύση εργασιών παρατηρείται και σε πολλά λατομεία, αφού η μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους, καθιστά ασύμφορη την λειτουργία τους. 

capital.gr Tης Ελένη Μπότα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!