Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
Ανεξάρτητος Βουλευτής Ν. Πρέβεζας

16-9-2011
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΟ RADIO ZOUGLA ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ»
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 12-9-2011

Θα φανταζόσουνα ποτέ Βαγγέλη Παπαχρήστο ότι τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και οι οίκοι αξιολόγησης θα κρέμονταν από μια τηλεδιάσκεψη για να δουν πως θα συμπεριφερθούν τα επόμενα 24ωρα;
Είναι φυσικό.
Μα είναι σουρεαλιστικό και μάλιστα όχι να μιλάει ο Ομπάμα με τον Εγγλέζο και τον Γερμανό άντε με τον Κινέζο και Ρώσο τον Πούτιν ας πούμε, αλλά να μιλάει η Μέρκελ η οποία δεν ξέρεις αν θα είναι καγκελάριος τις επόμενες εβδομάδες, ο Σαρκοζί ο οποίος δεν ξέρεις αν θα είναι Πρόεδρος τους επόμενους μήνες και ο Γιώργος Παπανδρέου. Θέλω να πω δεν είναι μια τριμερείς, ένα  G7, είναι αυτοί οι τρεις.
 Να σου πω Νίκο ότι επιβεβαιώνει κάτι που λέω με απλό τρόπο. Μια αλυσίδα είναι τόσο δυνατή όσο ο αδύναμος κρίκος της. Ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας  της ευρωζώνης αυτή τη στιγμή είναι η Ελλάδα και όσο και να φαίνεται παράξενο έχει τη δύναμη του πιο δυνατού κρίκου αυτή τη στιγμή , που είναι οι κεντρικές χώρες της Ευρώπης , γιατί από αυτή εξαρτάται εάν σπάσει η αλυσίδα.
Τι περιμένεις σήμερα το απόγευμα;

 Θεωρώ ότι κανένας δεν μπορεί να ξέρει, μιλώντας όμως σαν αναλυτής θεωρώ ότι η σημερινή τηλεδιάσκεψη δείχνει ότι έχει παρθεί η απόφαση να προχωρήσουν σε αυτό που ήταν φυσικό από την αρχή ότι το ελληνικό χρέος δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας η Ελλάδα έχει πρόβλημα φερεγγυότητας και ότι δεν μπορεί να προχωρήσει ένα βαθύ «κούρεμα» αυτού του χρέους. Κάτι το οποίο διαπιστωνόταν από την αρχή. Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιμετωπίζανε το πρόβλημα σαν η Ελλάδα να έχει απλά πρόβλημα ρευστότητας , και γι’ αυτό όλη η πολιτική τους στηρίζεται σε αυτό. Και είναι λαθεμένη από την αρχή. Μεταθέτανε το πρόβλημα. Τώρα έρχονται να το αντιμετωπίσουν, αλλά το κόστος τώρα έχει αυξηθεί γεωμετρικά και δεν είμαι σίγουρος ότι η λύση που θα δώσουν θα είναι ολοκληρωτική λύση του προβλήματος της ευρωζώνης. Γιατί οι ευρωπαίοι κάνουν σαν το πρόβλημα της ευρωζώνης να είναι η Ελλάδα, ενώ το πρόβλημα της ευρωζώνης είναι και οι τράπεζές τους και το πρόβλημα των χρεών της περιφέρεις και οι ευρωπαϊκές ανισορροπίες. Όσο δεν αποφασίζουν αυτά τα τρία ζητήματα, τραπεζικό σύστημα, χρέη των κρατών της περιφέρειας και άρση των ανισορροπιών στην ευρωζώνη να τα λύσουν ταυτόχρονα και γενναία δεν θα είναι ουσιαστική λύση. Εγώ έχω ένα κριτήριο για το αν θα δοθεί λύση. Θα είναι ο ρόλος της κεντρικής τράπεζας. Ο μοναδικός θεσμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο οποίος έχει τις πιο βαθιές τσέπες δεν είναι ούτε ο Γερμανός φορολογούμενος, ούτε ο Γάλλος φορολογούμενος ή ο Φιλανδός, είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Άρα το κριτήριο είναι αν θα ξεπεράσουμε τις πολιτικές αναστολές που έχουν οι Γερμανοί και  να σκεφτούν με όρους ευρωζώνης , είναι να αλλάξει ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία μέχρι στιγμής λειτουργεί σαν κεντρική τράπεζα των τραπεζών και όχι σαν κεντρική τράπεζα των χωρών. Εάν η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μάθει από τη FED, από την αμερικάνικη τράπεζα, δεν πρόκειται να έχουμε ουσιαστική λύση, αλλά μετατόπιση του προβλήματος.
Οι παγκόσμιες αγορές σήμερα, οι ευρωπαϊκές κυρίως περιμένουν ένα θετικό σινιάλο για να μπορέσουν να πάρουν μια ανάσα. Η ανάσα θα είναι βραχυπρόθεσμη. Ιδιαίτερα σήμερα και μετά την υποβάθμιση των γαλλικών τραπεζών, πράγμα το οποίο ενισχύει το επιχείρημά σου ότι αυτή τη στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ευρωζώνης είναι οι τράπεζές της και η έκθεσή τους γενικώς σε ομόλογα και όχι αυτή η αρλούμπα που λένε ότι είναι μόνο τα ελληνικά ομόλογα.
 Το πρώτο της πρόβλημα. Όχι μόνο σε ομόλογα ελληνικά και μόνο σε κρατικά ομόλογα. Έχουν έκθεση αυτές οι τράπεζες σε τράπεζες των χωρών της περιφέρειας που έχουν επισφαλή δάνεια λόγω της φούσκας. Μα η Ελλάδα ήταν μια ειδική περίπτωση που την κάνανε παράδειγμα  μόνο επειδή ωφελούσε ένα λαθεμένο σχήμα που είχε ο Σόιμπλε ότι για την κρίση στην ευρωζώνη φταίνε οι σπάταλες κυβερνήσεις. Εάν αυτό ήταν το πρόβλημα της ευρωζώνης , τότε πρέπει να δούμε ποιοι θα είχαν πρόβλημα με αυτή τη λογική. Ποιες ήταν οι χώρες που ποτέ δεν περάσανε  3% το έλλειμμα και  δημόσιο χρέος  60%, που έβαζε το Μάαστριχτ . Μήπως ήταν η Γερμανία και η Γαλλία; Μα οι πρώτες που παραβιάσανε το 3% ήταν η Γαλλία και η Γερμανία, και η Γερμανία είχε πάνω από 60% και την τελευταία δεκαετία αύξανε το δημόσιο χρέος της. Ποιες ήταν οι χώρες που ποτέ δεν ξεπεράσανε αυτά τα στοιχεία; Ήταν η Ιρλανδία και η Ισπανία. Οι πρωταθλητές στη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη ήταν δυο χώρες που σήμερα είναι στο μάτι του κυκλώνα.
 Άρα είναι εντελώς παράλογο το αξιακό σύστημα που χρησιμοποίησε ο Σόιμπλε.
 Η διάγνωση που κάνανε ήταν λάθος. και θα φέρω κάτι ως παράδειγμα : « Εάν έχεις πνευμονία και εσύ νομίζεις ότι έχεις κρυολόγημα έστω και άσχημο και είναι ζήτημα χρόνου να περάσει, τότε θα ανακαλύψεις ότι από την πνευμονία μπορεί και να πεθάνεις. Δεν σημαίνει ότι την πνευμονία δεν μπορούμε να την εξυγιάνουμε, αλλά μπορεί  και να σε σκοτώσει εάν εσύ ακολουθείς φαρμακευτική αγωγή για ένα άσχημο κρυολόγημα.» Είναι λάθος η διάγνωση του προβλήματος. Όσο δεν αλλάζουν τη διάγνωση του προβλήματος οι λύσεις που θα προτείνουν θα είναι λάθος.
 Σήμερα θα γίνει μια κουβέντα στην οποία επενδύει και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνηση γιατί μπορεί να της δώσουν έναν βραχύβιο πολιτικό χρόνο. Ένας πολιτικός χρόνος που φάνηκε ξαφνικά το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη ότι έχει τελειώσει. Υπάρχουν λοιπόν δυο επίπεδα σε αυτή την κουβέντα. Το ένα επίπεδο θα βγει προς τα έξω και προς τα έξω φαντάζομαι και για τις αγορές θα βγει ότι η Ελλάδα θα πάρει την έκτη δόση μετά από τη συζήτηση στο Eurogroup το Σαββατοκύριακο που θα πάει και ο Βενιζέλος, ο οποίος είναι και το κόκκινο πανί όπως αντιλαμβάνεσαι πλέον των Ευρωπαίων γενικώς,  νομίζεις ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα δρόμο που αρχίζει και «συμμορφώνεται» με τις δεσμεύσεις της και το δεύτερο επίπεδο θα είναι αυτό το οποίο πιθανόν να μην μάθουμε σε λεπτομέρειες, είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε μια συντεταγμένη αναδιάρθρωση του χρέους της τάξης του 50% των ομολόγων όπως λέγετε ήδη και από την Wall Street Journal και από άλλες εξειδικευμένες επιθεωρήσεις και όχι από τα λαϊκά φύλλα τύπου Bild κλπ.
 Μην πάτε στα λαϊκά φύλλα. Η BNP Paribas στην τελευταία έκθεσή της λέει εγώ έχω κεφαλαιακή επάρκεια και θα πάρω και άλλα μέτρα ακόμα με την προϋπόθεση ότι θα γίνει 55% «κούρεμα» του χρέους στην Ελλάδα.
 Αυτό πότε το βλέπεις να γίνεται;
 Δηλαδή κάνουν υπολογισμού και δίνουν τέτοια επιχειρήματα. Αυτό είναι κάτι που κυκλοφορεί ευρύτατα.
 Άρα χρονικά πως μπορεί να το συμμορφώσει αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου, διότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα δεσμευθεί σήμερα το βράδυ ότι από 1ης Οκτωβρίου…
 Το πρόβλημα για μας ποιο είναι; Ότι εμείς δεν είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είμαστε στην αίθουσα αναμονής. Δεν συμμετέχουμε ούτε καν στη διαπραγμάτευση της λύσης . Εγώ ξέρω ότι όταν ένα τραπέζι στο οποίο εγώ δεν είμαι παρόν και αποφασίζει για τη δική μου τύχη, δεν θα λάβει υπόψη τα δικά μου συμφέροντα. Άρα εμένα η στρατηγική μου σαν χώρα  έπρεπε να ήτανε να εκμεταλλευτώ ότι ευκαιρίες είχα να επιστρέψω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτό δεν το έκανε η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι σε πανικό γιατί όταν σε αυτό το τραπέζι οι λύσεις, τα μηνύματα είναι αντικρουόμενα, εγώ που είμαι στην αίθουσα αναμονής και παίρνω αντικρουόμενα μηνύματα, ο πανικός μου είναι διπλός, γι’ αυτό και ο πανικός στην κυβέρνηση. Στον Παπανδρέου θα πούνε εσύ να κάνεις μόνο τις δεσμεύσεις σου, μη σε απασχολεί η λύση, η λύση είναι δικό μας θέμα. Θα του βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό μόνο και μόνο αυτό που ζητάνε είναι να εφαρμόσει αυτά που του έχουν ζητήσει και να πάρει πάνω όχι μόνο τις δικές του αστοχίες αλλά και τις δικές τους. Γιατί οι προβλέψεις δεν ήταν μόνο της κυβέρνησης και δεν θέλω να βγάλω λάδι την κυβέρνηση, ήταν και δικές τους αστοχίες. Αυτό που θέλουν να καλύψουν είναι τις δικές τους αστοχίες στο πολιτικό εκλογικό σώμα που έχουν στις  δικές τους χώρες τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!