Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Μία πρόταση για ύδρευση των ορεινών χωριών Φιλιππιάδας

Αποτέλεσμα εικόνας για χρηστοσ αποστολου φιλιππιαδαΑφορμή για τη δημόσια αυτή  επιστολή στάθηκε το γεγονός ότι ο Δήμος Ζηρού κατέθεσε τρεις προτάσεις για έργα ύδρευσης  στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι του Υπουργείου Εσωτερικών.
Μεταξύ των προτάσεων αυτών είναι και η υδροδότηση του οικισμού Βούλιστας Τ.Κ. Παναγιάς ,  προϋπολογισμού 398.000 Ευρώ,  που  είναι έργο αναγκαίο για τους κατοίκους της περιοχής  καθώς η Βούλιστα αποτελεί έναν οικισμό του Δήμου Ζηρού που το έτος 2018  δεν υδροδοτείται.
 Επειδή όμως απ΄ότι διαφαίνεται η μελέτη προβλέπει τη μεταφορά νερού από την Παναγιά στη Βούλιστα θα ήθελα να εκφράσω μερικές σκέψεις :
Το νερό από τη γεώτρηση της Παναγιάς σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν από το Δήμο Φιλιππιάδας το 2005 δεν επαρκεί για την υδροδότηση και της Βούλιστας.  Με τα σημερινά δεδομένα  και τις αυξημένες υδρευτικές ανάγκες  πως είναι δυνατόν να επαρκεί    η υφισταμενη  γεώτρηση της Παναγιάς.
Πιστεύω ότι εάν ο Δήμος  Ζηρού θέλει να δώσει μακρόπροθεσμη λύση στα προβλήματα  ύδρευσης  εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους εξεύρεσης νερού , πρέπει να πραγματοποιήσει ερευνητικές γεωτρήσεις στη Βούλιστα και είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί  και μάλιστα άφθονο νερό, όπως έχουμε το παράδειγμα ιδιωτικής γεώτρησης.  Και σε άλλα χωριά ισχυρίζονταν παλαιότερα ότι δεν υπήρχε νερό (Γυμνότοπος, Γοργόμυλος) ,  όμως διαψεύστηκαν.
Παλαιότερα από τις πηγές Σάμπαλη με μία γεώτρηση – αντλιοστάσιο στον συνοικισμό Βαθύ Γοργομύλου , υδρεύονταν  το Βαθύ , το Τσαγκαρόπουλο, ο Γοργόμυλος , ο Γυμνότοπος , το Δρυόφυτο και ο Αμμότοπος . Σήμερα τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας  Φιλιππιάδας: Δρυόφυτο, Γυμνότοπος, Κερασώνας , Παναγιά,  Κλεισούρα και της  Δημοτικής Ενότητας  Ανωγείου: Γοργόμυλος ,Τσαγκαρόπουλο και Δρυμώνας υδρεύονται από ξεχωριστές γεωτρήσεις – αντλιοστάσια .
Μήπως  ο Δήμος αφού λάβει υπόψιν του , την ποιότητα νερού , το κόστος λειτουργίας όλων των γεωτρήσεων-αντλιοστασίων να μελετήσει  την περίπτωση υδροδότησης όλων των παραπάνω χωριών από τις πηγές Αγίου Γεωργίου όπου υπάρχει άφθονο νερό άριστης ποιότητας και χαμηλού κόστους ; Γιατί είναι σχήμα οξύμωρο να υδρεύονται από τις πηγές Αγίου Γεωργίου  οι νομοί Πρέβεζας. ΄Αρτας και Λευκάδας και τα γειτονικά χωριά του δήμου μας  να αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα ύδρευσης.
Αποστόλου Χρήστος
πρώην Δημοτικός Σύμβουλος δήμου Φιλιππιάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!