Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Η ενίσχυση του προοδευτικού χώρου αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

 


Το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς της δημοκρατίας δοκιμάζεται. Η απογοήτευση αυξάνεται, τροφοδοτούμενη από την πτώση του βιοτικού επιπέδου, την ανισότητα, την υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου και την απουσία ενός ισχυρού αντιπολιτευτικού πόλου. Αυτά τα προβλήματα έχουν δημιουργήσει ένα αδιέξοδο, το οποίο καθιστά επιτακτική την ανάγκη για πολιτική ανανέωση και νέες προτάσεις.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα είναι εμφανής, και αυτή η κρίση εμπιστοσύνης αντικατοπτρίζεται στα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές και την άνοδο απολίτικων και ακραίων απόψεων. Οι πολίτες αισθάνονται αποστασιοποιημένοι από τα κόμματα που, συχνά, ανακυκλώνουν τα ίδια πρόσωπα και αφηγήματα χωρίς να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες.

Παράλληλα, η πτώση του βιοτικού επιπέδου εντείνει την κοινωνική αστάθεια, καθώς η οικονομική κρίση, η ανεργία και οι συνεχείς περικοπές στις κοινωνικές παροχές διαβρώνουν τη συνοχή. Η οικονομική ανασφάλεια, η φτώχεια και οι ανισότητες ενισχύουν την απογοήτευση, οδηγώντας σε περαιτέρω πολιτική αποστασιοποίηση.

Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας είναι η υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου, που περιορίζει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Η συγκέντρωση των ΜΜΕ σε λίγα χέρια και η καταστολή της ερευνητικής δημοσιογραφίας δυσκολεύουν την ενημέρωση των πολιτών, ενώ η πολιτική ηγεσία εμφανίζεται ανίκανη να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις.

Σε αυτό το κλίμα, τα κόμματα της κεντροαριστεράς, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, δυσκολεύονται να πείσουν τους πολίτες ότι μπορούν να αποτελέσουν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει αντιμετωπίζει προβλήματα εσωτερικής συνοχής και αναζητά την ταυτότητά του ως κόμμα. Οι αντιφάσεις ανάμεσα στις διάφορες τάσεις δυσκολεύουν την προσαρμογή του σε ένα νέο πολιτικό τοπίο και αδυνατεί να συγκροτήσει ένα σαφές όραμα για το μέλλον. Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, προσπαθεί να ξεπεράσει την ιστορική του φθορά και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του, αλλά δεν έχει ακόμα διαμορφώσει ένα ισχυρό αφήγημα που να εμπνέει ελπίδα και προοπτική με αποτέλεσμα να αδυνατεί να αναδειχθεί ως ισχυρός πόλος εναλλακτικής πρότασης.

Παρόλο που η συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει δυσκολίες, λόγω των διαφορετικών ιστορικών και ιδεολογικών τους καταβολών με αποτέλεσμα να φαντάζει ως “πολιτικό θαύμα”, η δημιουργία ενός ενιαίου προοδευτικού πόλου θα μπορούσε να δώσει μια εναλλακτική λύση στην πολιτική σκηνή της χώρας

Η πρόκληση για τα δύο κόμματα είναι να βρουν κοινό έδαφος και να δημιουργήσουν έναν ενιαίο, ισχυρό πόλο που να προσφέρει μια αξιόπιστη και βιώσιμη εναλλακτική απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική τάξη. Αυτό προϋποθέτει τη διαμόρφωση ενός νέου, φρέσκου αφηγήματος που θα ενσωματώνει τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της οικονομικής ισότητας και της προστασίας των δημοκρατικών θεσμών. Οι τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η καθιέρωση ενός δίκαιου, σταθερού και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος αποτελούν πεδία αναζήτησης μιας πολιτικής συνισταμένης που θα διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό υπόδειγμα. Η ενίσχυση του προοδευτικού χώρου αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Χασκής Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!