Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Αυγέρης Δημήτριος : H λειτουργία της Ανώνυμης Εταιρείας του Δήμου Ζηρού έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα .....



 Τα  παιδία μάλλον ΔΕΝ παίζει……… και  η αναγκαιότητα ύπαρξης ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ στο Δήμο Ζηρού.

Με αφορμή την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 24 Ιανουαρίου 2024 και στο 4ο  θέμα ‘’  ορισμός διοικητικού συμβουλίου της ΔΗ.ΖΗ. Α.Ε. Ο.Τ.Α. ‘’   έχω να παρατηρήσω τα παρακάτω :

Στους Δήμους αλλά και σε άλλους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης  δίνεται η δυνατότητα να  συνιστούν ανώνυμες εταιρείες οι οποίες λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις της εμπορικής και φορολογικής νομοθεσίας δηλαδή η λειτουργία τους δεν έχει καμμία σχέση με τον τρόπο που λειτουργούν οι Δήμοι.

Εδώ τίθεται το ΠΡΩΤΟ μεγάλο ερώτημα. Για ποιό λόγο ο νομοθέτης προέβλεψε κάτι τέτοιο ;  Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του Ν.3463/2006 ( Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων ) οι ανώνυμες εταιρείες που μπορούν να συνιστούν οι Δήμοι και οι Κοινότητες  δρούν με τρείς μορφές:   

1.Τίς κοινές ανώνυμες εταιρείες του Ν.2190/1920 για τις οποίες προβλέπεται η υποχρεωτική λύση τους μετά από τρείς συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις και μετά την πρώτη διετία λειτουργίας τους.

2. Τις αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων συμμετέχουν μόνο φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ή και φορείς του Δημοσίου έχοντας αποκλειστικό αντικείμενο την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των Ο.Τ.Α. κλπ.

3. Τις μονομετοχικές ανώνυμες εταιρείες δηλαδή εκείνες που συνιστώνται μόνο από ΕΝΑΝ ΔΗΜΟ ή μία Κοινότητα οι οποίοι εισφέρουν το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου και έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την αξιοποίηση της ακίνητης δημοτικής ή κοινοτικής περιουσίας ή την εκμετάλλευση  κοινοχρήστων χώρων. 

Σύμφωνα με τα  παραπάνω  ο Δήμος  Ζηρού είναι ο μοναδικός μέτοχος στην « Δημοτική Ζηρού  Ανώνυμη Εταιρεία » η οποία έχει αποκλειστική αρμοδιότητα ΒΑΣΙΚΑ ΕΣΟΔΑ του ΔΗΜΟΥ όπως είναι τα έσοδα από τήν διοργάνωση της εμποροπανήγυρης , τα έσοδα από την εκμίσθωση των ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ και τα έσοδα από τις εκμισθώσεις του κτιρίου που στεγάζει το ΚΤΕΛ ,  και το αναψυκτήριο στα γήπεδα τέννις Φιλιππιάδας.,

Ποιος συμπολίτης δεν θυμάται ότι από την ίδρυση της Κοινότητας Φιλιππιάδας και μετά του Δήμου Φιλιππιάδας τα σφαγεία και το ΄΄παζάρι΄΄ δημοπρασία τα έβγαζε ΠΑΝΤΑ η υπηρεσία του Δήμου σύμφωνα με το ΒΔ (ΦΕΚ 114/15-6-1959 τ.Α΄) ¨ περί οικονομικής διοικήσεως και λογιστικού των Δήμων και Κοινοτήτων ¨.  

Επειδή στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν κατέστη δυνατός ο ορισμός του νέου διοικητικού συμβουλίου στην ανώνυμη εταιρεία του Δήμου διαφωνώντας μάλιστα σημαντικός αριθμός δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας.

Επειδή θα πρέπει να εξηγηθεί στους δημότες η ανάγκη ύπαρξης της ΔΗ.ΖΗ. Α.Ε. Ο.Τ.Α. και  γιατί θα πρέπει να εξακολουθεί ο Δήμος να παραχωρεί βασικά του έσοδα στην ανώνυμη εταιρεία ;

Επειδή η λειτουργία της Ανώνυμης Εταιρείας του Δήμου Ζηρού έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα που είναι γνωστά στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ και όχι μόνο.

Επειδή η συνοχή του Δημοτικού Συμβουλίου είναι απαραίτητη προκειμένου η νέα διοίκηση να δρομολογήσει ότι έχει υποσχεθεί στους δημότες.

Επειδή οι ανώνυμες εταιρείες Ο.Τ.Α. συγχωνεύονται , διασπώνται ή ΛΥΟΝΤΑΙ  σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Ν. 4548/2018 .

Επειδή αγαπητέ Δήμαρχε , φίλε Γιώργο

Διαφορετικές προτάσεις μόνο προβλήματα δημιουργούν

Ιδού η Ρόδος ……

Για   ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ  

1 Φεβ. 2024

                                                                                                Μίμης Αυγέρης

                                                                                                Οικονομολόγος       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!