Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Η ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ εκπέμπει SOS – Μηδενική οδική ασφάλεια!!!!


 

Βασίλης Ιωάννου 

 Το πρόσφατο θανατηφόρο τροχαίο στην Φιλιππιάδα, επανέφερε εκ των πραγμάτων στην επικαιρότητα το μείζον θέμα της οδικής ασφάλειας, που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη πόλη.

Έντονη η αγανάκτηση και δικαιολογημένα τα παράπονα των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι κάθε τόσο βλέπουν να χάνονται συμπολίτες τους, “χωρίς να ιδρώνει το αυτί” κανενός αρμόδιου!!!.

Και αν θέλουμε να δούμε κατάματα την πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην έδρα του Δήμου Ζηρού, δεν νομίζω ότι έχει προηγούμενο.

Έχουμε ένα μεγάλο τμήμα της Εθνικής Οδού Αντιρρίου -Ιωαννίνων, να διασχίζει κάθετα τον αστικό ιστό της πόλης και να δημιουργεί σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα.

Ένας δρόμος προδιαγραφών του1960, χωρίς πεζοδρόμια, κάθετες και οριζόντιες σημάνσεις, χωρίς κόμβους και φανάρια, ο οποίος δέχεται ένα τεράστιο κυκλοφοριακό φορτίο.

Έχω γράψει επανηλλειμένα ότι ο δρόμος από τη Γέφυρα Καλογήρου μέχρι και το Στρατόπεδο Πετροπουλάκη, που λειτουργεί ως δομή φιλοξενίας προσφύγων, χρήζει ΑΜΕΣΩΝ παρεμβάσεων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την προστασία των πεζών (μαθητών, προσφύγων, ηλικιωμένων κλπ ),που χρησιμοποιούν καθημερινά το συγκεκριμένο δρόμο.

Επιπροσθέτως έχουμε και το φαινόμενο, όλα τα οχήματα που εξέρχονται από την Ιόνια Οδό, με προορισμούς την Πρέβεζα, τη Λευκάδα κ.α. να διοχετεύονται είτε στην προαναφερόμενη Ε.Ο, είτε να διασχίζουν το κέντρο της πόλης προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο και σοβαρά τροχαία.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά από αυτή την κατάσταση είναι αυτονόητα:

Είναι δυνατόν μία μικρή πόλη με δεδομένες τις οδικές υποδομές, να μπορεί να απορροφήσει αυτό το μεγάλο κυκλοφοριακό φορτίο, χωρίς συνέπειες;

Είναι δυνατόν, ακόμη και σήμερα, εθνική οδός να διασχίζει μια πόλη χωρίς να διαθέτει ούτε στοιχειώδη μέτρα οδικής ασφάλειας;

Είναι  δυνατόν να σπαταλούνται τεράστια ποσά σε οδικά έργα ήσσονος σημασίας και τα αιτήματα που αφορούν τη ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων της Φιλιππιάδας να μην ικανοποιούνται εδώ και χρόνια;

Πόσες φορές δεν έχει αναδειχθεί η αναγκαιότητα της «Παράκαμψης της Φιλιππιάδας» με την κατασκευή του οδικού άξονα που θα συνδέει την «Ιόνια Οδό  με τη Γέφυρα Καλογήρου».

Και πόσες φορές οι αρμόδιοι του Υπουργείου και της Περιφέρειας Ηπείρου δεν έχουν κοροϊδέψει την τοπική κοινωνία, με ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς τα τελευταία πολλά χρόνια:

Ότι «Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η μελέτη και κρατάμε γι’ αυτό το έργο 30 εκατ. από το ΕΣΠΑ..»

«Δεν είναι καλή η μελέτη, θα εκπονήσουμε άλλη, η οποία σύντομα θα ολοκληρωθεί και θα δημοπρατήσουμε το έργο…»

Και τώρα τι μας λένε;

«Ότι αναλαμβάνει νέος τεχνικός σύμβουλος για να ολοκληρώσει τη μελέτη…», που υποτίθεται ότι ήταν έτοιμη.

Με άλλα λόγια….“Ζήσε Μάη μου…” λένε στους πολίτες της περιοχής.

 Πριν από χρόνια200 και πλέον κάτοικοι της Φιλιππιάδας, τρομαγμένοι από τα πολλά θανατηφόρα δυστυχήματα, μάζεψαν υπογραφές και απέστειλαν υπόμνημα στην Περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να μεριμνήσει και να  βελτιώσει το τμήμα της Εθνικής Οδού, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να υπάρχει κάποια θετική ανταπόκριση.

Και εμείς ρωτάμε για πολλοστή φορά:

Γιατί οι αρμόδιοι, όποιοι κι αν είναι αυτοί, δεν κάνουν κάτι για να αντιμετωπίσουν ή να μετριάσουν το πρόβλημα;

Είναι δυνατόν ένα τόσο σοβαρό θέμα να αντιμετωπίζεται με αυτή την πολιτική ελαφρότητα και ο ένας να πετάει το μπαλάκι των αρμοδιοτήτων στον άλλον;

Γιατί τόσα χρόνια ο Δήμος Ζηρού δεν έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα το συγκεκριμένο πρόβλημα;

Και τέλος, γιατί φορείς και πολίτες της Φιλιππιάδας, μπροστά σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, αρκούνται σε ήπιες διαμαρτυρίες και δεν προβαίνουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις;

Καυτά ερωτήματα που αναμένουν απαντήσεις, πριν θρηνήσουμε στην άσφαλτο και τα επόμενα θύματα!!!!!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!