Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ

  ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΝΗΚΕΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΜΒΩΝ ΜΕΣΑ                                                                  ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ 


Η δημιουργία ανισόπεδου κόμβου μέσα σε μια πόλη αφορά την αρμοδιότητα και την ευθύνη των τοπικών αρχών και των δημόσιων φορέων που είναι υπεύθυνοι για τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την κυκλοφοριακή ρύθμιση. Συνήθως, η ευθύνη αυτή ανήκει στους εξής φορείς:

  1. Δήμος: Ο τοπικός δήμος έχει την ευθύνη για τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την κυκλοφοριακή διαχείριση σε τοπικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, μπορεί να είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση μικρότερων έργων και για τη συντήρηση των υποδομών.
  2. Περιφέρεια: Σε περιπτώσεις μεγαλύτερων έργων υποδομής, όπως οι ανισόπεδοι κόμβοι, η ευθύνη μπορεί να ανήκει στην περιφέρεια, που έχει αρμοδιότητες για την ανάπτυξη και συντήρηση του οδικού δικτύου σε περιφερειακό επίπεδο.
  3. Κεντρική Κυβέρνηση: Για σημαντικά έργα που εμπλέκουν εθνικές οδούς ή αφορούν στρατηγικές κυκλοφοριακές υποδομές, η ευθύνη μπορεί να ανήκει στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση και το συντονισμό μεγάλων έργων υποδομής.

Συνοπτικά, η ευθύνη για τη δημιουργία ανισόπεδου κόμβου σε μια πόλη εξαρτάται από τη συγκεκριμένη τοποθεσία και το μέγεθος του έργου, με την εμπλοκή τοπικών, περιφερειακών και κεντρικών αρχών.

ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ 


  Η είσοδος της Φιλιππιάδας ως έργο εντάχθηκε στο ΠΔΕ το 2019. 

Δεν μπόρεσε όμως να δημοπρατηθεί το έργο   γιατί απλούστατα δεν είχε γίνει αποδεκτό το αίτημα από το Υπουργείο για αναγκαστική απαλλοτρίωση.

 Προσέφυγε η Περιφέρεια  στη Δικαιοσύνη για ορισμό τιμής μονάδας και μόλις εκδόθηκε η απόφαση  έγινε  η δημοπράτηση του έργου. 

 Ο αρχικός προϋπολογισμός των 2, 2 εκ. ευρώ ήταν ενδεικτικός και οριστικοποιήθηκε στο 1.450.000 ευρώ συν τις απαλλοτριώσεις».

Ο Περιφερειάρχης τότε  απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό ότι το Υπουργείο Υποδομών προ του 2019 είχε εξασφαλίσει 30 εκ. ευρώ για το σύνδεση Κόμβος Καμπής-Γέφυρα Καλογήρου, υπενθυμίζοντας ότι τα χρήματα αυτά τα έβαζε η Περιφέρεια (από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ).

«Ενώ αρχικά το Υπουργείο είχε πει ότι το έργο μέσω Προγραμματικής Σύμβασης θα το εκτελέσει η Περιφέρεια, τρεις ημέρες προ των εκλογών ο Γενικός Διευθυντής του  απάντησε ότι ούτε μελέτες έχουν έτοιμες, ούτε μπορεί να κάνουμε προγραμματική σύμβαση», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!