Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Ανάσα για περιοχές του Νομού Πρέβεζας το Leader Αλιείας


Ζεστό χρήμα 50 εκατ. ευρώ σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές για επενδύσεις που αφορούν από παραδοσιακά μεζεδοπωλεία, μέχρι αλιευτικό και καταδυτικό τουρισμό, διαδρομές με ιστιοπλοϊκά και μονάδες παρασκευής αλίπαστων, φέρνει στην αγορά το πρόγραμμα Leader Αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Από το πρόγραμμα θα επηρεαστεί θετικά και ο Νομός Πρέβεζας.
Πρόκειται για πρόγραμμα που αφορά συνολικά εννέα παράκτιες περιοχές και 27 μικρά και μεγάλα νησιά, από τις Μικρές Κυκλάδες μέχρι τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, και επιδοτεί κατά 40%-60% επενδύσεις που έχουν σχέση τόσο με την αλιεία, όπως οδικά λιμενικά έργα, όσο και ευρύτερα με την τοπική οικονομία: από ανάπλαση πλατειών και κατασκευή δρόμων μέχρι ανάπλαση ολόκληρων παραδοσιακών χωριών, πάρκων, δημιουργία μουσείων, αγορά παραδοσιακών στολών και μουσικών οργάνων.
Επιδοτεί επίσης την ίδρυση παραδοσιακών εστιατορίων, δράσεις καταδυτικού τουρισμού, τουριστικές κατοικίες και καταλύματα, χώρους αναψυχής σε βιολογικά αγροκτήματα, προβολή τοπικών βιολογικών προϊόντων, τουριστικές διαδρομές με ιστιοπλοϊκά σκάφη, εκθέσεις αγροτουρισμού, κ.ά.
Αμεσα και έμμεσα εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν συνολικά πάνω από 240.000 κάτοικοι σε 36 περιοχές της χώρας. Πρόκειται για Χαλκιδική, Κάλυμνο, Δυτική Ακτή Θερμαϊκού (Θεσσαλονίκη - Πιερία), Θάσο, Μεσολόγγι, Ναύπακτο, τα 14 νησιά των Μικρών Κυκλάδων (Κουφονήσια, Σχοινούσσα, Ηρακλειά κ.ά), τμήματα των Νομών Αρτας, Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας, Λέσβο, Λήμνο, Αγ. Ευστράτιο, Χίο, Οινούσσες, Ψαρά, Εύβοια, Σκύρο, Σάμο, Ικαρία και Φούρνους.

Πώς λειτουργεί

Συνολικά έντεκα τοπικές αναπτυξιακές εταιρείες (ομάδες τοπικής δράσης) στις προαναφερόμενες περιοχές έχουν μέχρι σήμερα υπογράψει συμβάσεις για αντίστοιχα Leader Αλιείας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τη διαχείριση των κονδυλίων που τους αναλογούν από τα συνολικά 50 εκατ. ευρώ του προγράμματος.
Εν συνεχεία απηύθυναν πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο για την υποβολή επενδυτικών προτάσεων και αφού επέλεξαν τους φακέλους που πληρούσαν τα κριτήρια, τις υπέβαλαν προς έγκριση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν αρχίσει ήδη οι εκταμιεύσεις.
Εφόσον δεν απορροφώνται τα κονδύλια του κάθε τοπικού Leader Αλιείας από τους αλιείς που έχουν προτεραιότητα στην υποβολή επενδυτικών προτάσεων, δικαίωμα κατάθεσης φακέλων έχουν και οι κάτοικοι της κάθε περιοχής.

Παραδείγματα

Τα παρακάτω παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά. Στο Leader Θεσσαλονίκης χρηματοδοτείται η αναβάθμιση της δημοτικής βιβλιοθήκης στην παράκτια περιοχή του Κορινού, η αποκατάσταση και η οικοτουριστική ανάπτυξη της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου, η δημιουργία τουριστικού περιπτέρου στον Μακρυγιαλό, αλιευτικό μουσείο στα Κύμινα κ.α. Στην περίπτωση της Καλύμνου, όπου και υπάρχει μεγάλη παραγωγή ερυθρού τόνου, μπορούν να χρηματοδοτηθούν μονάδες παρασκευής αλίπαστων ακόμη και με εξαγωγικό προσανατολισμό. Δράσεις προβολής τοπικών βιολογικών προϊόντων, μαζί με εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες θα χρηματοδοτηθούν και από τα Leader των Μικρών Κυκλάδων, των νησιών του Βόρειου Αιγαίου κ.λπ. «Σε περίοδο κρίσης προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε ορθολογικά το κάθε ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο από την τελευταία προκήρυξη που αφορά Εύβοια, Σκύρο, Χίο, Ψαρά, Οινούσσες θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη για πάνω από 30.000 πολίτες από επενδύσεις που αφορούν ευρύτερα την ανάπτυξη των αλιευτικών αυτών περιοχών», λέει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!