Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Νέες αντικειμενικές αξίες: Σε βάρος της τσέπης μας οι αυξήσεις έως 250%; Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη - Sputnik Ελλάδα
 Μας επιβαρύνουν οι αναπροσαρμογές των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ή, αντιθέτως, "διορθωθούν κενά και αδικίες";
Περιοχές που η αντικειμενική τους αξία εκτοξεύτηκε και στο αστρονομικό 250% προκύπτουν από τις αναπροσαρμογές των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και πλέον καλύπτει το 98% των εντός σχεδίου περιοχών της χώρας, από το 85% που ήταν μέχρι τώρα (3.643 είναι είτε νέες περιοχές που προστέθηκαν στο σύστημα είτε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών).
Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις στη μεσαία τάξη και στη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων, ενώ με την αναπροσαρμογή οι νέες τιμές θα συγκλίνουν με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων, θα διορθωθούν κενά και αδικίες και θα διευρυνθεί η φορολογική βάση μέσω δικαιότερης κατανομής του ΕΝΦΙΑ, καθώς «οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δεν συνεπάγονται αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ».

Πώς διαμορφώνονται οι νέες τιμές ζώνης

Με μια πρώτη ματιά στο σύνολο της επικράτειας η εικόνα για τις νέες τιμές ζώνης είναι γενικά ανοδική +8%. Στο 55% του συνόλου των ζωνών οι αξίες αυξάνονται με την κατά μέσο όρο αύξηση στο 19,5%, στο 21% του συνόλου των ζωνών, καταγράφεται μείωση με μέσο όρο μείωσης 14,76%, ενώ στο 24% του συνόλου των ζωνών παραμένουν αμετάβλητες.;
Στις 133 νέες εντάξεις, οι τιμές ζώνης αυξάνονται 41% κατά μέσο όρο. Στις 3.478 νέες περιοχές που αποκτούν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες, για το 40% υπάρχουν αυξήσεις 26% κατά μέσο όρο και για το 44% προκύπτουν μειώσεις.

«Δεν αλλάζει το συνολικό εισπραχθέν ποσό του ΕΝΦΙΑ»

Μια πρώτη «ανάγνωση» των μεταρρυθμίσεων ζητήσαμε από τον επαΐοντα, πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, Λευτέρη Ποταμιάνο, που προβλέπει «γκρίνιες» μόνο στην ανατίμηση προς τα πάνω, που θα συμπαρασύρει και τον ΕΝΦΙΑ, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο «έχει λογική, γιατί συνέβη σε περιοχές που έχουν οι τιμές πάρει την ανιούσα. Στα Λιόσια, για παράδειγμα, οι αντικειμενικές τιμές έπεσαν, ενώ στο φιλέτο του αθηναϊκού κέντρου που έχουν αγοράσει Ισραηλινοί βλέπουμε άνοδο. Λογικό κι αναμενόμενο» υποστηρίζει.
«Το σημαντικό είναι ότι το συνολικό εισπραχθέν ποσό του ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει, θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα» είναι από τα πρώτα σχόλιά του. «Οι εσωτερικές μεταβολές με την εισβολή νεών περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών είναι επίσης θετικό σημάδι», προσθέτει, «με την έννοια ότι πολλές περιοχές δεν ήταν καθόλου σε αντικειμενικό προσδιορισμό αξιών, με αποτέλεσμα, προκειμένου να προκύψει το προϋπολογισμένο ποσό, να επιβαρύνονται άλλες περιοχές αδίκως. Είναι δηλαδή θετικό βήμα».
Ο κ. Ποταμιάνος κοιτώντας τον κατάλογο των αναπροσαρμογών, βρίσκει «να έχουν έρθει, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός, οι αντικειμενικές πιο κοντά στις εμπορικές τιμές. Αλλά η σωστή ευθυγράμμιση πρέπει να γίνεται σε ετήσια τουλάχιστον βάση. Όσοι ασχολούμαστε με την κτηματαγορά ξέρουμε ότι πρέπει να ισχύει η τακτικότερη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, βάσει των οποίων φορολογούνται οι πολίτες, ιδανικά στο εξάμηνο, το αργότερο στον χρόνο, καθώς με επικαιροποιήσεις στα 3 ή 4 χρόνια οι αντικειμενικές αξίες είναι διαρκώς λανθασμένες, αφού πολλές περιοχές αλλάζουν άρδην όψη, μορφή και τιμή στο μεσοδιάστημα. Γενικώς τις ανακοινώσεις του υπουργού τις βλέπω προς τη σωστή κατεύθυνση αρκεί να γίνεται επικαιροποίηση σε ετήσια βάση. Θέλει δουλειά» υπογραμμίζει.
Αστρονομική αύξηση, κατά 229%, εντοπίζεται σε τρεις ζώνες της Μυκόνου, καθώς υπολογίζονταν μέχρι σήμερα με τιμή 1.200 ευρώ. Η τελική τιμή τους διαμορφώνεται πλέον στα 3.800 και 3.950 ευρώ, ενώ σημαντικές αυξήσεις εντοπίζονται και σε ζώνες περιοχών, μεταξύ άλλων, όπως στο παράκτιο μέτωπο στο Λαγονήσι, από 750 σε 1.450 ευρώ (αύξηση 93%), το Μαρούσι, από 1.300 σε 2.000 ευρώ (αύξηση 54%), το Χαλάνδρι, από 1.250 σε 1.900 ευρώ (αύξηση 52%), την Κέρκυρα, από 1.050 σε 1.600 ευρώ (αύξηση 52%), και τη Νέα Αλικαρνασσό, από 650 σε 900 ευρώ (αύξηση 38%). Την ίδια στιγμή, αυξήσεις εντοπίζονται σε περιοχές των οποίων η τιμή ζώνης ήταν εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, όπως η Ιθάκη, όπου καταγράφηκε αύξηση 250% (από 600 σε 2.100 ευρώ)!
Έχει λογική η ανατίμηση έως και 250%; «Ναι, αν έχεις αφήσει μια περιοχή χωρίς αλλαγές στην αντικειμενική τιμή για πολύ καιρό. Η τελευταία αναπροσαρμογή των τιμών είχε γίνει το 2018, αλλά είχε να αναπροσαρμοστεί από το 2008. Και πάλι από το 2018 ως το 2021 είναι πολλά χρόνια και προκλήθηκαν πολλές αδικίες. Φυσικά ο αντικειμενικός προσδιορισμός έχει μείνει και πάλι πολύ πίσω σε σχέση με αντικειμενική αγορά» υπογραμμίζει ο κ. Ποταμιάνος.
«Οι εκτιμητές του υπουργείου βγάζουν τις ζώνες αντλώντας στοιχεία από αγγελίες ακινήτων και από τους μεσίτες» συνεχίζει. «Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει τίποτα στη Μύκονο που να πωλείται με τιμή 1.200 ευρώ. Σαφώς φαίνεται τρομερή η ανατίμηση της τάξης του 200%-250%, αλλά όταν έχεις αφήσει για χρόνια την αναπροσαρμογή της τιμής, αυτό είναι πολύ λογικό να συμβαίνει. Αν η Μύκονος πλέον ανήλθε στα 3.800 ευρώ και γίνει η νέα επικαιροποίηση των τιμών σε 7 χρόνια, και πάλι τότε θα μιλάμε για αύξηση 500%. Το ίδιο έχει συμβεί με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής» συνοψίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής.

Το πρόβλημα με τις οριζόντιες αυξήσεις

Μπορούν να προκύψουν αδικίες από τις οριζόντιες αυξήσεις;
«Διαφορετικά κοιτάς την αγορά εξετάζοντας ένα ένα τα ακίνητα και αλλιώς οριζοντίως. Είναι σαφές πως όταν προσπαθεί το υπουργείο να βγάλει φόρο, δεν μπορεί να κοιτάξει ένα ένα τα ακίνητα, τα γκρουπάρει ανά περιοχή. Ένα ακίνητο συγκριτικά με ένα γειτνιάζον, που βρίσκονται, δίπλα δίπλα σε ίδια τιμή ζώνης μπορούν όντως να έχουν τεράστιες διαφορές, όπως, λ.χ., μια καλή θέα στην Ακρόπολη. Είναι άλλο πράγμα μια τέτοια θέα, καθώς αποτελεί παράγοντα που προκαλεί τεράστια διαφορά στην τιμή ενός ακινήτου. Ο αντικειμενικός προσδιορισμός δηλαδή δεν μπορεί να πιάσει αυτή την ουσιώδη διαφορά. Αυτό είναι δεδομένο. Επομένως, επανερχόμαστε, το μόνο που μπορεί να γίνει για να βγάλουμε αντικειμενικές αξίες για να φορολογούνται όσο πιο δίκαια γίνεται οι πολίτες είναι η τακτική επικαιροποίηση των τιμών. Η λεπτομέρεια δεν θα μπορεί να πιαστεί ποτέ» καταλήγει ο κ. Ποταμιάνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!