Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Πως εξελίσσεται η περιουσιακή κατάσταση των Βουλευτών/τριών ανά τα χρόνια;

  Δείτε τα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνάς  για το επίπεδο της οικονομικής κατάστασης των πολιτικών από το εργαλείο του Vouliwatch.


Ο πίνακας για τα ακίνητα των βουλευτών δείχνει την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μπάρκα, από 1 ακίνητο σε 17, της τάξης του 1600%. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να σημειωθεί πως τα 15 από τα 17 ακίνητα ανήκουν στη σύζυγο που απέκτησε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας. Σε απόλυτους αριθμούς η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στον Γιάννη Κεφαλογιάννη, βουλευτή της ΝΔ, από 5 ακίνητα σε 44. Ο παρακάτω πίνακας σε αντίθεση με τους υπόλοιπους παρουσιάζει στοιχεία για έξι βουλευτές, καθώς υπάρχει ίδια μεταβολή σε δύο βουλευτές που κατέχουν την πέμπτη και έκτη θέση.Στην παρούσα έρευνα γίνεται μία παρουσίαση των top-5 των βουλευτών/τριών, ανεξαρτήτως έτους χρήσης των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, στις εξής κατηγορίες: EισοδήματαKαταθέσειςΔάνεια & Οφειλές και Ακίνητα. Τα στοιχεία παρουσιάζονται με κριτήριο την υψηλότερη αύξηση που παρατηρείται επί τοις εκατό για τις εξεταζόμενες κατηγορίες. Δίνονται, ωστόσο, στοιχεία και σε απόλυτους αριθμούς ώστε να υπάρχει η ακριβέστερη αποτύπωση της εκάστοτε κατηγορίας που εξετάζεται. Στα στοιχεία που έγινε επεξεργασία συνυπολογίζονται και τα στοιχεία των συζύγων των βουλευτών/τριών, εφόσον διαθέτουν, και έχει ληφθεί υπόψη η πρώτη δήλωση περιουσιακής κατάστασης και η τελευταία για τον καθένα, ώστε να μπορούν να υπολογιστούν οι μεταβολές που έγιναν.

Καταθέσεις

Στον παρακάτω πίνακα παρατίθεται το top-5 των καταθέσεων των βουλευτών/τριών, όπου με βάση τα στοιχεία η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρείται στον Απόστολο Αβδελά, βουλευτή της Ελληνικής Λύσης και στον Μπουρχάν Μπαράν, Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Οι καταθέσεις του πρώτου από 0 ευρώ, ανήλθαν σε 24.832 ευρώ (μεταβολή της τάξης του 2454480%) και του δεύτερου από 0 ευρώ σε 2.162,53 ευρώ (μεταβολή της τάξης του 216153%). Σε απόλυτα νούμερα, ιδιαίτερα σημαντικές αυξήσεις είχαν ο Ευρωβουλευτής, Εμμανουήλ Φράγκος (Ελληνική Λύση) και ο ανεξάρτητος (προερχόμενος από τη ΝΔ) Ανδρέας ΠάτσηςΓια τον πρώτο, από 164.6 ευρώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν σε 202.112,16 ευρώ και για τον δεύτερο από 3.333,73 ευρώ σε 2.304.946,53 ευρώ.

Εισοδήματα 

Στα εισοδήματα ξεχωρίζει η εντυπωσιακή αύξηση της Βουλεύτριας Κυκλάδων, Κατερίνας Μονογυιού (ΝΔ), καθώς από τα 0,10 ευρώ που δήλωσε ως εισόδημα το 2018, το ποσό ανήλθε στα 73.556,48 ευρώ για τα εισοδήματα του 2020 (αύξηση 73.556.380%!). Ακολουθεί, ο ανεξάρτητος πλέον Ευρωβουλευτής (προερχόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), Αλέξης Γεωργούλης. Από τη μηδενική δήλωση του 2018, το 2020 εμφάνισε εισοδήματα, ύψους 111.503,50 ευρώ (αύξηση 11.150.250%!).

Ακίνητα

Ο πίνακας για τα ακίνητα των βουλευτών δείχνει την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μπάρκα, από 1 ακίνητο σε 17, της τάξης του 1600%. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να σημειωθεί πως τα 15 από τα 17 ακίνητα ανήκουν στη σύζυγο που απέκτησε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας. Σε απόλυτους αριθμούς η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στον Γιάννη Κεφαλογιάννη, βουλευτή της ΝΔ, από 5 ακίνητα σε 44. Ο παρακάτω πίνακας σε αντίθεση με τους υπόλοιπους παρουσιάζει στοιχεία για έξι βουλευτές, καθώς υπάρχει ίδια μεταβολή σε δύο βουλευτές που κατέχουν την πέμπτη και έκτη θέση.

Δάνεια & Οφειλές

Παρατηρείται ότι και οι πέντε βουλευτές που αναγράφονται είχαν αρχικά μηδενικές δανειακές υποχρεώσεις ή οφειλές. Η μεγαλύτερη μεταβολή τόσο ποσοστιαία όσο και σε απόλυτους αριθμούς, αλλά και με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους βουλευτές που αναφέρονται στον πίνακα, εμφανίζεται για τον πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και Ανεξάρτητο πλέον βουλευτή, Ανδρέα Πάτση, όπου από 0 με βάση την τελευταία δήλωση έχει 1,371,858.83 και πρόκειται για αύξηση της τάξης του 1,371,857.83%.

Πολιτικοί Αρχηγοί

Παρακάτω παρατίθενται οι πίνακες για τις ίδιες κατηγορίες που αναφέρθηκαν παραπάνω και για τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων. Ειδικότερα, στις 3 από τις 4 κατηγορίες την μεγαλύτερη μεταβολή με βάση τα στοιχεία την έχει ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η κατηγορία που αφορά στα εισοδήματα, όπου η μεγαλύτερη μεταβολή εμφανίζεται στον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο

Αναφορικά με τον πίνακα των καταθέσεων φαίνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους έχει σημαντική μείωση της τάξης του 41.42%. 

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια και τις οφειλές ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέξης ΤσίπραςΝίκος Ανδρουλάκης και Δημήτρης Κουτσούμπας, αντίστοιχα, έχουν μηδενικές, ενώ μείωση παρουσιάζουν ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Μοναδική αύξηση παρουσιάζει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ύψους 246,21%.

Τέλος, στην κατηγορία που αφορά στα ακίνητα, ο Κυριάκος Βελόπουλος δεν παρουσιάζει καμία αλλαγή και παρά το γεγονός ότι στις δύο πρώτες θέσεις φαίνεται να έχουν το ίδιο ποσοστό μεταβολής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, σε απόλυτους αριθμούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύξησε τα ακίνητά του από 20 σε 40, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας από 1 σε 2.

Αναμένουμε με ανυπομονησία τη δραστηριότητα της νέας ΙΘ' Κοινοβουλευτικής Περιόδου που θα προκύψει από τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν με απλή αναλογική στις 21 Μαΐου.

Το Vouliwatch σας εύχεται καλές εκλογές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!