Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

Η οικονομία σε βρόγχο

 


Στον προγραμματισμό ο όρος loop σημαίνει βρόγχος, θηλειά. Περιγράφει μια επαναλαμβανόμενη σειρά εντολών που εκτελούνται όσο ισχύει μια λογική συνθήκη. Μόλις η συνθήκη πάψει να ισχύει, το πρόγραμμα συνεχίζει στις επόμενες εντολές. Αν ο προγραμματιστής έχει κάνει λάθος στον κώδικα τότε το πρόγραμμα δεν μπορεί να βγει από τον βρόγχο εκτελώντας τις ίδιες εντολές επανάληψης ξανά και ξανά με αποτέλεσμα να "κολλήσει". 

  
Λάθη στον προγραμματισμό έχουν ρίξει την ελληνική οικονομία  σε τέλμα. Το ελληνικό κατακεφαλήν ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης κατρακυλά και βρίσκεται στην προτελευταία θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης .   Ταυτόχρονα η θέση της χώρας ως προς το κόστος ζωής είναι στον μέσο όρο της Ε.Ε. με τάσεις ανόδου. Τα παραπάνω κάνουν την Ελλάδα τη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό πολιτών στην Ευρώπη που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος ζωής και βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο ρυθμός ανάπτυξης βρίσκεται στο 5,8 και βάζει την χώρα στην πρώτη δεκάδα της Ε.Ε. αλλά οι δείκτες δεν λένε πάντα την αλήθεια ή αποπροσανατολίζουν δημιουργώντας μια επίπλαστη πραγματικότητα. Ο ρυθμός ανάπτυξης οφείλετε κυρίως στις χαμηλές αμοιβές του εργατικού δυναμικού. Οι χαμηλές αμοιβές από την μεριά τους δημιουργούν ένα βρόγχο για την ελληνική οικονομία διότι μειώνουν την κατανάλωση των πολλών προς χάριν των κερδών των λίγων, οι οποίοι όμως δεν επενδύουν τα κέρδη τους σε παραγωγικούς τομείς, προτιμώντας άλλες μορφές επένδυσης των υπερκερδών τους, κυρίως μεταφέροντάς τα σε τρίτες χώρες.

Η παραγωγή είναι παράγοντας υγιούς οικονομίας διότι αυξάνει την απασχόληση, φέρνει έσοδα από τις εξαγωγές ενώ αντίστοιχα μειώνει τις εισαγωγές επιδρώντας θετικά στο ισοζύγιο εισαγωγών εξαγωγών. Η μικρή αύξηση των εξαγωγών δεν οφείλετε σε αύξηση παραγωγής αλλά στη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης.
Η Ελλάδα παρόλο το χαμηλό κόστος του εργατικού δυναμικού δεν αποτελεί ελκυστικό προορισμό ούτε για ξένες επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής. Ένας από τους λόγους είναι και η φυγή του υψηλής μόρφωσης και κατάρτισης δυναμικού στο εξωτερικό λόγω της χαμηλής προσφερόμενης αμοιβής. Άλλος λόγος είναι η χαμηλή εγχώρια κατανάλωση που δεν βολεύει ώστε η χώρα να προσφέρεται ως παραγωγός αλλά  ταυτόχρονα και άμεσος καταναλωτής υψηλής αξίας παραγόμενων προϊόντων. 

Μέχρι σήμερα ο τουρισμός αποτελούσε βασικό παράγοντα, την "ατμομηχανή" της ελληνικής οικονομίας  δημιουργώντας το 25% του Α.Ε.Π. Η απότομη και χωρίς έλεγχο αύξηση των τιμών και η αισχροκέρδεια κάνουν την Ελλάδα έναν προς αποφυγή προορισμό για τους τουρίστες του εξωτερικού που κατευθύνονται σε νέους προορισμούς. Είναι ενδεικτικό σημάδι το κίνημα "No Mykonos",  που υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε "No Greece". 
Αυτή η δυσάρεστη τροπή αποτελεί το τρίτο λάθος προγραμματισμού, έναν βρόγχο κατευθείαν στην καρδιά της Ελληνικής οικονομίας.

Χρήστος Χασκής
πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων 
πτυχιούχος Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!