Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

ΒΑΦΤΙΣΑΝ ΩΣ ΝΕΟ ΕΡΓΟ…. ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΖΗΡΟΥ

 


Το απόγευμα της Δευτέρας 26 Ιουνίου, την επομένη δηλ. των Εθνικών εκλογών και που παραπέμπει σε άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου  , ο δήμος Ζηρού εγκαινίασε το  Κλειστό Γυμναστήριο Φιλιππιάδας το οποίο ο κ. Δήμαρχος χαρακτήρισε ΝΕΟ και Σύγχρονο !! Αποσιώπησε σκόπιμα το γεγονός ότι πρόκειται για παλαιό έργο το οποίο με δική του ευθύνη καθυστέρησε πολλά χρόνια  να  ολοκληρωθεί δεδομένου ότι ο ίδιος βρίσκεται στο τιμόνι του δήμου από το έτος 2014.

 ΙΣΤΟΡΙΚΟ

 Ο Δήμος Φιλιππιάδας την δημοτική περίοδο 1995-1998 αγόρασε έκταση 16 στρεμ. για την άμεση  κατασκευή Τεχνικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ) το οποίο στεγάζονταν στο κτίριο των Γυμνασίων Φιλιππιάδας , Κλειστού Γυμναστηρίου και Κολυμβητηρίου. Το ΕΠΑ.Λ κατασκευάστηκε με ταχύτατους ρυθμούς και ολοκληρώθηκε- εγκαινιάστηκε τη δημοτική περίοδο 1999-2002. Το Κλειστό Γυμναστήριο (τύπος Τ11β) εντάξαμε για χρηματοδότηση το έτος 2003 στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ περίπου. Κατασκευάστηκε το έτος 2006 αλλά, επειδή παρουσίαζε δυσκολίες στη χρηματοδότηση  δεν παρελήφθη έγκαιρα.  Υπολείπονταν κάποιες εργασίες στο εσωτερικό και ο περιβάλλων χώρος μικρού σχετικά κόστους που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την τόσο μεγάλη καθυστέρηση. Το βασικότερο όμως είναι ότι δεν έγιναν από το δήμο Ζηρού όλες οι προβλεπόμενες εργασίες και ενέργειες ώστε να ολοκληρωθεί το έργο για να ακολουθήσουν τα εγκαίνια.

Δεν πραγματοποιήθηκε καμία εργασία στον περιβάλλοντα χώρο (πλακοστρώσεις, πράσινο ,φωτισμός ,περίφραξη) που προβλέπει η μελέτη.

Δεν προέβησαν σε ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου ,απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη και οικονομική λειτουργία του.

 Επίσης δεν γνωρίζουμε εάν έχει  παραληφθεί  και εάν διαθέτει άδεια και κανονισμό λειτουργίας

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

– Ελέγχθηκε από ειδικούς εάν η μακροχρόνια εγκατάλειψη δεν δημιούργησε προβλήματα στην κατασκευή και δεν εγκυμονεί κινδύνους;  

-Τα μέτρα πυρασφάλειας έχουν προσαρμοστεί στις πρόσφατες αυστηρές διατάξεις ;      

Τέλος καλό όμως, όλα καλά. Ένας χώρος για τον αθλητισμό, αλλά και τον πολιτισμό παραδόθηκε προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.. Εάν λάβουμε υπόψη την άθλια κατάσταση της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου, το κλείσιμο της Φιλαρμονικής με αποτέλεσμα οι παρελάσεις να γίνονται με σφυρίχτρα, ότι πολλοί οικισμοί του Δήμου αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίας και οι κάδοι καθαριότητας έχουν χρόνια να πλυθούν-απολυμανθούν…τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

 Και επειδή «χαλεπώτερον το φυλάττειν του κτήσασθαι» προβλέπεται ζοφερό το μέλλον του Κλειστού. Η λειτουργία του πρέπει να γίνει με σωστό σχεδιασμό, νοικοκυριό και  σεβασμό στη δημοτική περιουσία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ορισθεί  διοίκηση ευρείας συναίνεσης καιαποδοχής με γνώσεις στο αντικείμενο, όρεξη για δουλειά, υπεύθυνη και υπόλογη έναντι του Δήμου και των δημοτών. Όμως ο δήμος ήδη με απόφασή του ανέθεσε τη λειτουργία του Κλειστού σε Δημοτική Επιχείρηση ,ενώ  στη σημερινή  Κυβέρνηση ο Αθλητισμός υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η κατασκευή  Κολυμβητηρίου στη Φιλιππιάδα  είναι  απολύτως απαραίτητη γι αυτό ενόψει των δημοτικών εκλογών πρέπει να αποτελεί κύριο στόχο και προτεραιότητα από τους υποψηφίους δημάρχους. Δεν είναι δύσκολο να κατασκευασθεί το κολυμβητήριο . Με τη σημερινή τεχνολογία ,τεχνογνωσία και εμπειρία, το κατασκευαστικό και λειτουργικό κόστος τους έχει μειωθεί κατά πολύ. Αποφασιστικότητα και ..τρέξιμο χρειάζεται.

                                                                                                     Φιλιππιάδα 28-6-23

 Μιχάλης  Κατραχούρας              

 π..Δήμαρχος Φιλιππιάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!