Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Ανέφικτη η αναθεώρηση των αξιών στα ακίνητα σε μόλις 20 ημέρες

akinita1--2
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Πλήρως αναμενόμενη εξέλιξη από τους φορείς της αγοράς ακινήτων και δη των εκτιμητών κρίνεται η αποτυχημένη –μέχρι στιγμής– απόπειρα του υπ. Οικονομικών να αναθέσει «στο παρά ένα», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, το έργο της αναθεώρησης των τιμών ζώνης, προκειμένου να υπολογιστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι ότι την ίδια άποψη έχουν τόσο εκείνοι που δεν συμμετείχαν στην προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος όσο και εκείνοι που εντέλει αποφάσισαν να λάβουν μέρος.
Κατ’ αρχάς, το σύνολο των πιστοποιημένων εκτιμητών εκτιμά ότι το χρονικό περιθώριο των 20 ημερών που θα είχαν στη διάθεσή τους για να εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης ήταν ασφυκτικό και ενίσχυε την επιχειρηματολογία όσων αναφέρονταν στην προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκε το όλο εγχείρημα. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που όσοι συμμετείχαν, επέλεξαν τελικά ελάχιστες περιοχές, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο χρονικό περιθώριο που δόθηκε.
Σε σχετική ανάλυσή του, ο κ. Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, τέως πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και επιστημονικός σύμβουλος της Solum Property Solutions, η οποία είναι μεταξύ των εκτιμητικών εταιρειών που έχουν συμμετάσχει στη σχετική διαδικασία, επισημαίνει ότι «η όλη διαδικασία είναι πολύ δύσκολη και πολύ πιεσμένη χρονικά και οικονομικά. Οσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον, ουσιαστικά κάνουν ευγενική προσφορά στην πολιτεία, χωρίς ουσιαστικό οικονομικό όφελος».
Ενώ λοιπόν όλοι γνώριζαν ήδη από τα μέσα του 2016, ότι ήδη από το τέλος του 2017 θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών, όπως αποδείχθηκε ο όποιος σχεδιασμός ήταν ανεπαρκής και αποσπασματικός, με αποτέλεσμα να κληθούν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές να εισηγηθούν τιμές την τελευταία στιγμή και όταν κατέστη πλέον σαφές ότι δεν υπήρχε άλλο χρονικό περιθώριο.
Αιχμές αφήνουν οι εκτιμητές και για την αμοιβή που καθορίστηκε ανά τιμή ζώνης (50 ευρώ), μιλώντας για «εμπαιγμό», δεδομένου ότι οι τιμές στην αγορά (τουλάχιστον με βάση τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου) είναι τουλάχιστον τρεις φορές υψηλότερες ανά εκτίμηση, δηλαδή 150 ευρώ κι αυτό γιατί υπάρχει σημαντικό κόστος διαχείρισης, διασφάλισης ποιότητας και τυχόν επανάληψης εκτιμήσεων, από τις οποίες θα προκύψουν λάθος τιμές.
Ασφυκτικό πλαίσιο
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis, κ. Γιάννης Ξυλάς, «ζητούνται πάρα πολλά πράγματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, έτσι που μόνο κάποιος εκτιμητής που είναι ουσιαστικά άνεργος και χωρίς άλλη δραστηριότητα, να μπορεί να τα υλοποιήσει». Κατά τον ίδιο, θα έπρεπε η όλη διαδικασία καθορισμού των τιμών να έχει περισσότερο χρόνο προετοιμασίας και να συνδράμουν σε αυτήν, όχι μόνο οι εκτιμητές, αλλά και οι ΔΟΥ και οι συμβολαιογράφοι, ώστε οι τιμές να προκύπτουν από έναν συγκερασμό στοιχείων από διαφορετικές πηγές, προκειμένου να είναι πιο αξιόπιστες και πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!