Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

DIGTAL NOMADS & REMOTE WORKES

 

Digital nomads, η νέα τάση που ήρθε για να μείνει

 


Το τελευταίο διάστημα ακούμε όλο και περισσότερο τους όρους digital nomads και remote workers.  Διαβάζουμε ότι διάφοροι προορισμοί σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα, προχωρούν σε κινήσεις για την προσέλκυσή τους.

Τι είναι όμως οι ψηφιακοί νομάδες και γιατί ενδιαφέρουν τους ιδιοκτήτες short-term rentals & villas;

Τι είναι οι ψηφιακοί νομάδες

Ψηφιακοί νομάδες ονομάζονται όσοι μπορούν να εργάζονται απομακρυσμένα, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Μπορεί να είναι υπάλληλοι κάποιας εταιρείας ή αυτοαπασχολούμενοι.

Αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός τους, έρευνες εκτιμούν ότι περίπου 4,8 εκατομμύρια ανεξάρτητοι εργαζόμενοι σήμερα περιγράφονται ως «ψηφιακοί νομάδες». Να σημειωθεί ότι το 35% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού είναι freelancers.

Οι περισσότεροι digital nomads απασχολούνται σε «δημιουργικά» επαγγέλματα (τέχνες, συγγραφείς, σχεδιαστές ιστοσελίδων, μόδα, κ.λπ.). Επίσης κλάδοι όπως η πληροφορική και το μάρκετινγκ κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην προσέλκυση ψηφιακών νομάδων.

Σε αυτούς, θα πρέπει να προστεθούν και οι (απομακρυσμένοι εργαζόμενοι)

remote workers, οι οποίοι επίσης εργάζονται εξ αποστάσεως και έχουν τη δυνατότητα -εφόσον το θελήσουν- να εργαστούν μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους. Ωστόσο οι remote workers, συνήθως επιστρέφουν γρηγορότερα στη βάση τους.

Επιλογή lifestyle

Ο ψηφιακός νομαδισμός είναι η επιλογή ενός διαφορετικού τρόπου ζωής. Οι άνθρωποι επιλέγουν τον τόπο που θα ζήσουν και θα δουλέψουν εξ αποστάσεως. Το διάστημα παραμονής ποικίλει από μερικούς μήνες έως και κάποια χρόνια. Κατόπιν μετακινούνται σε άλλο τόπο.

Οι digital nomads προϋπήρχαν της πανδημίας. Ωστόσο η αύξηση της ανάγκης για εξ αποστάσεως εργασία, εκτιμάται ότι θα αυξήσει αυτό το ρεύμα. Μια τάση που -καθώς φαίνεται- ήρθε για να μείνει. Σύμφωνα με την PwC, το 80% των επιχειρήσεων παγκοσμίως που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα, δήλωσαν ότι η υιοθέτηση της εξ αποστάσεως εργασίας είναι η νέα κανονικότητα.

Η τάση αυτή έχει έρθει και στην Ελλάδα. Ενεργές κοινότητες, αλλά με μικρό αριθμό μελών, υπάρχουν όχι μόνο στην Αθήνα αλλά στη Ρόδο, στην Κρήτη, στη Λέσβο, στα Τρίκαλα, Ιόνιο ακόμα και στην Αρτα-Μενίδη -Πρέβεζα-Λευκάδα κ.ά. Κάποιοι προορισμοί μάλιστα έχουν εντάξει στη στρατηγική τους την προσέλκυση digital nomads.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει θεσπίσει κίνητρα για αυτούς. Ψήφισε νόμο με τον οποίο δίνεται έκπτωση 50% στον φόρο εισοδήματος για τους ψηφιακούς νομάδες που θα εγκατασταθούν στη χώρα μέσα στο έτος. Η φοροαπαλλαγή θα έχει διάρκεια επτά ετών και έχει δύο απαραίτητες προϋποθέσεις:

– ο εργαζόμενος να μην έχει υπάρξει στο παρελθόν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδας

– να μην έχει αφαιρέσει αντίστοιχη θέση εργασίας από την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδρύθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα το Παρατηρητήριο Ψηφιακών Νομάδων. Πρόκειται για έναν φορέα-γέφυρα των Ψηφιακών Νομάδων, των φορέων διοίκησης και των επιχειρήσεων. 


Τι λαμβάνουν υπ’ όψη οι νομάδες όταν επιλέγουν προορισμό

Τα βασικά κριτήρια που έχουν οι digital nomads όταν επιλέγουν τον επόμενο προορισμό τους, είναι τα εξής:

Συνολικό Κόστος Ζωής

Επαρκείς Δραστηριότητες

Κόστη Μετακίνησης

Εναλλακτικοί Χώροι Εργασίας

Καθαρή Ατμόσφαιρα

Επιχειρηματική / Νομαδική Κοινότητα

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι οι άνθρωποι αυτοί, αν και δεν είναι τουρίστες με την κλασική έννοια, ωστόσο αξιοποιούν τις τουριστικές υποδομές. Τους ενδιαφέρει να υπάρχουν αξιοθέατα στην περιοχή αλλά και δραστηριότητες τόσο εντός όσο και εκτός του οικισμού.

Η ύπαρξη κοινότητας είναι απαραίτητο στοιχείο γι’ αυτούς. Και ο λόγος είναι ότι επιλέγοντας να αφήσουν πίσω τους φιλικούς και οικογενειακούς δεσμούς, αναζητούν την επαφή με άλλους ανθρώπους με αντίστοιχο τρόπο ζωής.

Επίσης χρειάζονται εναλλακτικούς χώρους εργασίας, όπως co-working spaces, όπου μπορούν να εργαστούν με τον υπολογιστή τους αλλά και να συναναστραφούν με άλλους digital nomads. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν εργάζονται και στο κατάλυμά τους.

Γιατί τα short-term rentals ( βραχυχρόνιες ενοικιάσεις)

μπορούν να προσελκύσουν νομάδες

Τα short-term rentals & villas αποτελούν μια συνήθη επιλογή των digital nomads για τη διαμονή τους.

Χρειάζονται πλήρως εξοπλισμένα σπίτια, με άνετους χώρους που περιλαμβάνουν οπωσδήποτε χώρο εργασίας. Και φυσικά, πολύ καλή γραμμή internet.

Τα μεγάλα σπίτια, με πολλά υπνοδωμάτια, επιλέγονται πολλές φορές από ομάδες digital nomads, οι οποίοι συγκατοικούν και ενδεχομένως συνεργάζονται.

Η διαμόρφωση ενός σπιτιού έτσι ώστε να είναι κατάλληλο για digital nomads αποτελεί μια ιδανική εναλλακτική για ενοικίαση ενός καταλύματος. Στα θετικά αυτής της λύσης είναι ότι πρόκειται για μισθώσεις μεγάλης διάρκειας. Κάτι που σημαίνει ότι το κατάλυμα αποφέρει έσοδα ακόμα και κατά τις low seasons. Επίσης εξοικονομείτε χρόνο (και κόστος) από τα συνεχή check-in / check-out αλλά και από τον ενδιάμεσο καθαρισμό.

bnbnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!