Το ολοκαύτωμα του Κομμένου στο Θεσπρωτικό Πρέβεζας Οι μαθητές του Λυκείου και Γυμνασίου έμαθαν για το Κομμένο
Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία η παρουσίαση της μαρτυρικής σελίδας του Κομμένου στους μαθητές του Λυκείου και Γυμνασίου Θεσπρωτικού Πρέβεζας. Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου ο τοπικός σύμβουλος Κομμένου Ηλίας Λάμπρης και ο φιλόλογος Δημήτρης Βλαχοπάνος, ύστερα από πρόσκληση του Βασίλη Σταυρόπουλου, διευθυντή του Λυκείου Θεσπρωτικού, μετέφεραν την ιστορία του Κομμένου στο Θεσπρωτικό και παρουσίασαν στους καθηγητές και καθηγητές ένα μέρος του τραγικού ολοκαυτώματος.
Μέσα από ένα ειδικά για μαθητές διαμορφωμένο ντοκουμέντο με οπτικοακουστικό υλικό, στο οποίο περιλαμβάνονται ένα σύντομο ιστορικό της σφαγής του Κομμένου, μαρτυρίες των επιζώντων του ολοκαυτώματος και εικόνες από παρόμοια εγκλήματα που διαπράττονται σήμερα σε πολλά μέρη του πλανήτη μας, οι μαθητές δε γνώρισαν μόνο τη φρίκη που σκόρπησαν οι γερμανικές ναζιστικές ορδές στο Κομμένο και στα χωριά της Πρέβεζας, αλλά και τη φρίκη που βιώνουν σήμερα οι συνάνθρωποί μας, ιδίως τα παιδιά, σε χώρες που η βία του πολέμου εξακολουθεί να πυρπολεί τις ζωές τους.
Μπροστά στα έκπληκτα μάτια των μαθητών του Λυκείου και Γυμνασίου Θεσπρωτικού ξεδιπλώθηκε, μέσα κυρίως από τις αφηγήσεις των επιζώντων, όλο το δράμα των ανθρώπων που βρέθηκαν ξαφνικά να θρηνούν απελπισμένοι μέσα στα συντρίμμια και τα ερείπια της καταστροφής και της φρίκης. Οι μαθητές πληροφορήθηκαν πως ένας οργανωμένος τακτικός στρατός εκτελεί σε λίγες ώρες δίχως έλεος 72 παιδιά ηλικίας 4 μηνών έως 10 χρονών, 144 γυναίκες και 101 άντρες, μεταξύ των οποίων 37 υπερήλικες. Και έμαθαν τι σημαίνει έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Οι 317 νεκροί του Κομμένου, μαζί με τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της χώρας μας κατά τη διάρκεια της κατοχής, αποτελούν μια διαρκή καταγγελία κατά της βίας και της βαρβαρότητας του ναζιστικού καθεστώτος της Γερμανίας, που πρόβαλε την κτηνωδία ως αξία και έσπειρε το μαζικό θάνατο στον κόσμο. Επισημάνθηκε πως η 1η μεραρχία εντελβάις που έκαψε το Κομμένο, προκάλεσε μεγάλες καταστροφές, με πυρπολήσεις και εκτελέσεις, και στα χωριά της Πρέβεζας και του Θεσπρωτικού. Η ιστορία των χωριών μας είναι ακόμη ζωντανή, γιατί την κουβαλούν άσβηστη στη μνήμη τους οι παππούδες και οι γιαγιάδες των σημερινών μαθητών.
Την εκδήλωση προλόγισε ο διευθυντής του Λυκείου Βασίλης Σταυρόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε τους δύο καλεσμένους του Κομμένου και αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η γνώση της ιστορίας, παγκόσμιας και τοπικής, για την ειρήνη και την πρόοδο των ανθρώπων και των κοινωνιών. Στους μαθητές μίλησε μετά το τέλος της προβολής και η διευθύντρια του Γυμνασίου Φρειδερίκη Νάση, η οποία έχει ασχοληθεί με την τοπική ιστορία και έχει δημοσιεύσει εργασίες σχετικά με τις ωμότητες των στρατιωτών της 1ης μεραρχίας εντελβάις στα χωριά της Πρέβεζας και του Θεσπρωτικού.
Βασική επιδίωξη της προσπάθειας αυτής, υπογραμμίστηκε από τους ομιλητές, δεν είναι απλά η ανάδειξη της ιστορίας του Κομμένου. Είναι κυρίως η ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων πάνω σε θέματα βίας και θηριωδίας κατά των συνανθρώπων μας. Οι εκτελέσεις αμάχων, τονίστηκε, συνιστούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα δηλαδή που δεν μπορεί και δεν πρέπει να διαγράφει και να ξεχνά κανείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!