Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

«ΜΝΗΜΟΝΙΟ» ΤΟ Γ.Π.Σ. ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ
(Διώροφα στο κέντρο. Xάνονται περιουσίες)

Θεωρώ επιεική το χαρακτηρισμό της Β1 φάσης ΓΠΣ-ΣΧΟΑΠ πρώην Δήμου Φιλιππιάδας ως «Μνημόνιο», το οποίο έρχεται να προστεθεί στα τόσα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά οι δημότες μας.
   Δυστυχώς οι μελετητές αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και των προσδοκιών μας. Προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο. Λαθεμένα στοιχεία και τοπογραφικά διαγράμματα, σκοπιμότητες, άγνοια της σημερινής κατάστασης και κυρίως χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική. Μια τυποποιημένη μελέτη που μπορούσε να προταθεί για οποιοδήποτε Δήμο.
   Για τη Φιλιππιάδα η μελέτη προτείνει «κούρεμα» του Συντελεστή Δόμησης από 2,1 σε 1,6 στην Α΄ζώνη και από 1,8 σε 1,35 στη Β’ ζώνη του σχεδίου πόλης. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα οικόπεδο 300μ2 στην Α΄ζώνη που τώρα κτίζεις οικοδομή 630μ2 (300Χ2,1), με το νέο ΓΠΣ θα χτίζεις 480μ2 (300Χ1,6) δηλ. 150μ2 λιγότερο. Αν το οικόπεδο ήταν στη Β΄ζώνη που τώρα κτίζεις οικοδομή 540μ2 (300Χ1,8) με το νέο ΓΠΣ θα κτίζεις 405μ2 (300Χ1,35) δηλ. 135μ2 λιγότερο. Εννοείται ότι η οικοδομή θα έχει μέγιστο ύψος 11,50μ (τριώροφη) αλλά κατ’ ουσία κόβεται ένας όροφος (θα γίνονται πλέον διώροφες) και δεκάδες ιδιοκτήτες θα χάσουν πολλά χρήματα από την υποβάθμιση της περιουσίας τους. Τιμωρούνται όσοι ιδιοκτήτες αντιστάθηκαν στις αντιπαροχές, ενώ κάποιοι άλλοι θα τα οικονομήσουν. Θίγονται όσοι δεν ολοκλήρωσαν τις οικοδομές τους και  όσοι  μεταβίβασαν υπόλοιπο δόμησης, γιατί θα αποδειχθεί ότι μεταβίβασαν «αέρα κοπανιστό», ενώ κάποιοι άλλοι  θα   βρεθούν εκτός   οικογενειακού   προγραμματισμού. 
Η Π. Φιλιππιάδα και το Ελευθεροχώρι δεν εντάσσονται στο σχέδιο πόλης και θα κτίζονται με το υπάρχον καθεστώς (δηλ. δυσμενέστερα π.χ. από την Καμπή), ενώ στα χωριά δεν προβλέπεται καμία επέκταση.
Οικοδομές που κτίσθηκαν με νόμιμες άδειες εντός οικισμού θα θεωρούνται αυθαίρετες. Οικόπεδα που αγοράστηκαν με προοπτική στα υψώματα, είναι εκτός επέκτασης και προορίζονται για ....λαχανόκηπους. Γιατί άλλες εκτάσεις που βρίσκονται κάτω από το μυλαύλακα εντάσσονται στο σχέδιο πόλης και μάλιστα με υψηλό συντελεστή δόμησης και άλλες όχι; Υπήρξαν κριτήρια αξιολόγησης ή μήπως έγιναν παρεμβάσεις και εξυπηρέτηση ημετέρων;
   Συμπερασματικά όσα προτείνει η Β1 φάση του ΓΠΣ-ΣΧΟΑΠ πρώην Δήμου Φιλιππιάδας, δεν προσφέρουν τίποτα στο μέλλον του τόπου, ενώ δημιουργούν προβλήματα και αδικίες. Είναι προτιμότερο να επιστραφεί στους μελετητές για να το επεξεργαστούν εξ αρχής και να θεωρηθεί ότι δεν έγινε παρουσίαση.
   Επειδή όμως η πολεοδόμηση  σε Π.Φιλιππιάδα-Ελευθεροχώρι και στις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης για δημιουργία άρτιων οικοπέδων, κοινόχρηστων χώρων κλπ κοστίζει περίπου 20.000.000 ευρώ, τα οποία εννοείται δεν υπάρχουν, γίνεται αντιληπτό σε πόσα χρόνια θα προκύψουν νέα οικόπεδα.
Να λάβουμε ακόμη υπόψη ότι η Φιλιππιάδα σήμερα με τον Καλλικράτη και αύριο με την συνένωση νομών θα γίνει δυναμικό κέντρο ευρύτερης περιοχής και θα χρειαστούν κατοικίες. Κι όμως μπορεί να γίνουν επεκτάσεις χωρίς να μειωθούν οι συντελεστές δόμησης, όπως συμβαίνει σε όλους τους Δήμους και το παραδέχθηκαν οι μελετητές κατά την παρουσίαση του ΓΠΣ. Πολιτική βούληση απαιτείται και όραμα. Αρκετά «μίκρυνε» η πόλη μας τα τελευταία χρόνια. Θέλω να επισημάνω ότι ο συντελεστής δόμησης στο κέντρο της Άρτας, στην Ηγουμενίτσα και στα Γιάννενα  είναι 2,4 και στις πρόσφατες επεκτάσεις στην Πρέβεζα είναι 0,4.
Σημείωση. 1) Σύμφωνα με το Ν. 2508/97 και την Υπ.Αποφ. 9572/1845 τα ΓΠΣ-ΣΧΟΑΠ πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον τα όρια κάθε Δήμου και όχι μέρος αυτού, όπως συμβαίνει τώρα.                 
2) Οι αποφάσεις του Δήμου στις μελέτες ΓΠΣ-ΣΧΟΑΠ δεν είναι εκτελεστές, αλλά γνωμοδοτικές προς το ΣΧΟΠ και τον Περιφερειάρχη, γι’ αυτό πρέπει να έχουν διεκδικητικό χαρακτήρα προς όφελος των κατοίκων.
3) Τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η μελέτη του ΓΠΣ-ΣΧΟΑΠ είχα επισημάνει σε παλιότερα δημοσιεύματα μου, αλλά εις ώτα μη ακουότων. Δυστυχώς αρκετοί πρώην Δημ. Σύμβουλοι ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουν ότι ψήφισαν μείωση των συντελεστών δόμησης με την Α΄φάση του ΓΠΣ. Δεν προσδιόρισαν  όμως πόση θα είναι η μείωση αυτή και το «κούρεμα με την ψιλή» είναι έργο άλλων παραγόντων.                          
                                                   Φιλιππιάδα 20-2-1012
                                                    Μιχ. Κατραχούρας
                                                    Πρώην Δήμαρχος Φιλιππιάδας  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!