Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Χωρίζει τους πολίτες σε δυό κατηγορίες το νέο Πολεοδομικό
 

Από επιστολή του πρώην Δημάρχου Φιλιππιάδας κ. Μιχάλη Κατραχούρα με αφορμή της Β1 φάσης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Φιλιππιάδας σταχυολογούμε κάποιους χαρακτηρισμούς που περιγράφουν τις απόψεις του για τις προτάσεις των μελετητών:
«Μνημόνιο», το οποίο έρχεται να προστεθεί στα τόσα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά οι δημότες μας.
Δυστυχώς οι μελετητές αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και των προσδοκιών μας. Προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο. Λαθεμένα στοιχεία και τοπογραφικά διαγράμματα. Σκοπιμότητες, άγνοια της σημερινής κατάστασης και κυρίως χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική. Μια τυποποιημένη μελέτη που μπορούσε να προταθεί για οποιοδήποτε Δήμο. Μειώνονται (κουρεύονται) οι συντελεστές δόμησης στην Α΄και Β΄ζώνη του υπάρχοντος σχεδίου πόλεως έτους 1953 με αποτέλεσμα να χάνονται περιουσίες και να χτίζονται πλέον διώροφες οικοδομές.
Η Παλαιά Φιλιππιάδα και το Ελευθεροχώρι δεν εντάσσονται στο σχέδιο πόλης και θα κτίζονται ως οικισμοί προϋφιστάμενοι του 1923, ενώ στα χωριά δεν προβλέπεται καμία επέκταση.
Οικοδομές που κτίσθηκαν με νόμιμες άδειες εντός οικισμού θα θεωρούνται αυθαίρετες. Οικόπεδα που αγοράστηκαν με προοπτική στα υψώματα, είναι εκτός επέκτασης και προορίζονται για ....λαχανόκηπους.   Συμπερασματικά όσα προτείνει η Β1 φάση του ΓΠΣ-ΣΧΟΑΠ πρώην Δήμου Φιλιππιάδας, δεν προσφέρουν τίποτα στο μέλλον του τόπου, ενώ δημιουργούν προβλήματα και αδικίες. Είναι προτιμότερο να επιστραφεί στους μελετητές για να το επεξεργαστούν εξ αρχής και να θεωρηθεί ότι δεν έγινε παρουσίαση.
Η Φιλιππιάδα σήμερα με τον Καλλικράτη και αύριο με την συνένωση νομών θα γίνει δυναμικό κέντρο ευρύτερης περιοχής και θα χρειαστούν κατοικίες. Κι όμως μπορεί να γίνουν επεκτάσεις χωρίς να μειωθούν οι συντελεστές δόμησης, όπως συμβαίνει σε όλους τους Δήμους και το παραδέχθηκαν οι μελετητές κατά την παρουσίαση του ΓΠΣ. Πολιτική βούληση απαιτείται και όραμα. Αρκετά «μίκρυνε» η πόλη μας τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία το σχέδιο πόλης ζημιώνει περίπου το 90% των ιδιοκτητών στη Φιλιππιάδα, γι’ αυτό και έχει συσταθεί επιτροπή πολιτών για τις περαιτέρω ενέργειες.
Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στη Δημοτική Αρχή ότι αν οι πολίτες καταφύγουν σε ενστάσεις και προσφυγές, δεν πρόκειται να προχωρήσει το σχέδιο πόλης, γι’ αυτό πρέπει να πρυτανεύσει η λογική στο σχέδιο πόλης και η ευαισθησία σ’ ένα τόσο σοβαρό θέμα. Επίσης ζήτημα μπαίνει ότι θα κληθούν να ψηφίσουν το ΓΠΣ Φιλιππιάδας και Δημοτικού Σύμβουλοι που ανήκουν στο διευρυμένο Δήμο Ζηρού.
ΓΝΩΜΗ ΑΡΤΑΣ

1 σχόλιο:

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!