----- Γενικό πολεοδομικό σχέδιο για όλους τους πολίτες … ----- Πρέπει να αξιοποιηθούν και να μη χαθούν περιουσίες… |
Κύριε Δήμαρχε, κύριοι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, Κυρίες Μελετήτριες-εισηγήτριες του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, Κύριοι Τοπογράφοι και Μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων
Αγαπητοί μου συμπολίτες, λίγους μήνες πριν τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ, αισθάνομαι την ανάγκη και την υποχρέωση να καταθέσω τις παρακάτω σκέψεις και προτάσεις, με όσο το δυνατό απλό και κατανοητό τρόπο, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσουν, στην ενημέρωση των πολιτών, αλλά και στην πρόοδο της διαβούλευσης που διεξάγεται για το νέο «Σχέδιο Πόλης».
Εκφράσεις και προτάσεις που ακούγονται εδώ και 40 χρόνια από όλους μας είναι οι παρακάτω:
1. Πότε θα γίνει η επέκταση του Σχεδίου της πόλης μας;
2. Προς τα πού θα επεκταθεί το Σχέδιο της πόλης μας;
Από τα δύο παραπάνω διαχρονικά ερωτήματα κρατάω σαν λέξη κλειδί τον όρο «ΕΠΕΚΤΑΣΗ» και τις λέξεις «πότε;» και «προς τα πού». Με αφορμή τα παραπάνω ερωτήματα που εκφράζουν την αγωνία των πολιτών και ακούγονται σε όλα τα στέκια, έχω να σημειώσω τα παρακάτω:
Α. Το Γενικό Πολεοδομικό, έτσι όπως προτείνεται από τις Μελετήτριες κα. Γεωργούλα και κα. Παπαγεωργίου, είναι κατά την άποψή μου σε «Λάθος βάση από την αρχή» διότι δεν επεκτείνεται το υπάρχον από το 1953 «Σχέδιο πόλης» πέραν της Α’ και Β’ ζώνης ως μια λογική συνέχεια, αλλά προς έκπληξη και απορία όλων προτείνεται και η μείωση του συντελεστή δόμησης στις παραπάνω ζώνες κατά 25% περίπου, χωρίς να έχει βεβαίως καμία σχέση με το ύψος των οικοδομών.
Β. Αφήνει εκτός ένταξης την παλιά Φιλιππιάδα και το Ελευθεχώρι με αποτέλεσμα να μένουν αναξιοποίητα δεκάδες οικόπεδα εντός αστικών περιοχών και να χάνονται περιουσίες.
Γ. Προτείνονται προς «ένταξη» διάσπαρτες και απομακρυσμένες, μη αστικές περιοχές και αφήνει απ’ έξω ημι-δομημένες μικρές περιοχές πλησίον της πόλης.
Αξιότιμες κυρίες Μελετήτριες, αντί να μελετάτε από την πρωτεύουσα τους χάρτες τις περιοχής μας καλό θα είναι ο «έλεγχος» να μην γίνεται μόνο μέσα από τους Η/Υ και το Google, αλλά θα ήταν καλύτερο να έλθετε και να μείνετε τουλάχιστον για μία εβδομάδα στη φιλόξενη πόλη μας. Με επιτόπιες αυτοψίες και το ανάλογο «περπάτημα της περιοχής», σε συνδυασμό με την άριστη επιστημονική σας γνώση, την εμπειρία σας και το διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες, είναι σίγουρο πως θα οδηγηθούμε σε ασφαλέστερες προτάσεις και συμπεράσματα.
Αγαπητοί συνδημότες, κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, πρέπει όλοι να μην ξεχνάμε την ιστορία μας και να μη παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι αν δεν προϋπήρχαν η παλιά Φιλιππιάδα και το Ελευθεροχώρι είναι σίγουρο ότι δεν θα χτιζόταν η νέα Φιλιππιάδα με το υπάρχον Σχέδιο, που δεν έχει ούτε Εκκλησία στο κέντρο της.
Αναφέρθηκα στα παραπάνω, διότι σήμερα δεν πρέπει το Ελευθεροχώρι και η παλιά Φιλιππιάδα να αντιμετωπίζονται πολεοδομικά μόνο σαν οικισμοί προϋπάρχοντες το 1923, αλλά και σαν «Αναπόσπαστα» αστικά και οργανικά κομμάτια που έχουν ενωθεί μεταξύ τους σε μια ενιαία και αδιαίρετη πόλη που είχε και θα έχει διάρκεια και συνέχεια.
Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω αγαπητοί συμπολίτες και για να προχωρήσει το «Νέο Σχέδιο Πόλης» θα πρέπει να ισχύσουν προϋποθέσεις, όροι και πολεοδομικά κριτήρια που να είναι δίκαια για όλους τους συμπολίτες μας. Ποιο συγκεκριμένα οι προτάσεις μου είναι οι εξής:
§ Οι άξονες που θα αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά και τους πυλώνες του «Νέου Σχεδίου» πρέπει να είναι οι παρακάτω:
I. Η εθνική οδός Πρέβεζας – Ιωαννίνων που είναι, πλέον υποβαθμισμένη και πιο συγκεκριμένα το κομμάτι που περιλαμβάνεται από το πρώην Στρατόπεδο της παλιάς Φιλιππιάδας μέχρι τη διασταύρωση του ΦΙΞ.
II. Η πρώην εθνική οδός Μπιζανίου και όλοι οι παράλληλοι και κάθετοι δρόμοι που περιλαμβάνονται εντός και περιμετρικά τους ισχύοντος Σχεδίου.
III. Η επαρχιακή οδός που διέρχεται από τη γέφυρα Καμπής και θα αποτελέσει την είσοδο και έξοδο προς την Ιόνια Οδό. (Αθήνα – Θεσσαλονίκη)
Αγαπητοί συνδημότες, αν ισχύσουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, τότε όπως είναι λογικό, η πόλη της Φιλιππιάδος θα επεκταθεί, θα αναπτυχθεί και θα αναπνεύσει από τα «μέσα προς τα έξω». Θα αναπτυχθεί δηλαδή ένθεν και ένθεν της Εθνικής οδού, από το Ελευθεροχώρι μέχρι την Παλιά Φιλιππιάδα όπου υπάρχουν «άκτιστες μικρές περιοχές και οικόπεδα» τα οποία υποστηρίζονται από τις υπάρχουσες υποδομές «παράλληλοι δρόμοι, αποχέτευση, ύδρευση, ΟΤΕ, ΔΕΗ κτλ.» (Γι’ αυτό εξάλλου έγιναν από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές), πράγμα που σημαίνει ότι ο Δήμος μας θα έχει μεγάλο οικονομικό όφελος και δεν θα χρειασθεί επιπλέον δαπάνες για την προσβασιμότητα και τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.
Επιπλέον αγαπητοί συμπολίτες σε όλα τα παραπάνω αν προσθέσουμε και τις περιοχές που εφάπτονται με το ισχύον «Σχέδιο Πόλης», σε ένα λογικό μήκος και πλάτος που επιτρέπουν οι πολεοδομικοί κανόνες «π.χ. Όριο δάσους, μυλαύλακας, ή άλλο φυσικό όριο», τότε μπορούμε να οριοθετήσουμε και τις κτηνοτροφικές ζώνες, τα βιοτεχνικά πάρκα και όλες τις υπόλοιπες υποδομές, που απαιτούνται για μια λειτουργική και σύγχρονη πόλη, που θα σέβεται το περιβάλλον και τους κατοίκους της.
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω, ότι δεν χρειάζεται καμία μείωση του συντελεστή δόμησης στην Α’ και Β’ ζώνη ούτε αυτό αποτελεί Προϋπόθεση, όπως μας διαβεβαίωσαν οι μελετήτριες στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου για την πρόοδο του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Κοινή λογική και συλλογική προσπάθεια χρειάζεται από όλους μας, χωρίς εντάσεις, αντιθέσεις και κυρίως χωρίς ενστάσεις, γιατί ο χρόνος τελειώνει και απαιτείται τώρα παρά ποτέ, η μέγιστη κοινωνική συναίνεση.
Ο καθένας ανάλογα με το ρόλο του, θα πρέπει να αναλάβει τις δικές του ευθύνες και να πάρει καθαρή θέση, χωρίς μισόλογα, «νοήματα» και χτυπήματα στις πλάτες… Κυρίως οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, πρώην και νυν πρέπει να τοποθετηθούν με σαφήνεια.
Ας πάμε λοιπόν όλοι μαζί σε μία νέα συλλογική δράση με όλους τους πολίτες που θα έχουν καλή ενημέρωση και πληροφόρηση, και ας αφήσουμε πίσω μας την συλλογική αμεριμνησία του παρελθόντος. Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι μαζί απέναντι στις νέες γενιές να διασφαλίσουμε μία δίκαιη χωροταξική ευταξία, πάνω στην οποία θα στηριχθεί η πρόοδος, η ισόρροπη ανάπτυξη και η προκοπή του τόπου μας. Το χρωστάμε εξάλλου στα παιδιά μας και στη νέα γενιά.
Ελπίζω και εύχομαι να επικρατήσει η κοινή λογική και να μη χαθεί και αυτή η ευκαιρία, γιατί το «Έργο» των αποτυχημένων προσπαθειών, οι πολίτες της Φιλιππιάδος, το έχουν ξαναδεί πολλές φορές στο παρελθόν και δεν πρέπει να απογοητευτούν για μια ακόμα φορά .….
| Με εκτίμηση Κώστας Δημήτρης Δρ. Παιδαγωγικών και Αθλητικών Επιστημών Πρώην Αντινομάρχης Πρέβεζας Κιν. : 6944474522 |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!