Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Η έκπληξη Σαμαρά με τον πρώην «κολλητό» του Γ. Παπανδρέου

Επέλεξε τον Βαγγέλη Παπαχρήστο, ως αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ


Η κίνηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά να επιλέξει τον Βαγγέλη Παπαχρήστο, έναν κατεξοχήν αντιμνημονιακό πολιτικό και πρώην στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, για τη θέση του αναπληρωτή μόνιμου αντιπροσώπου της χώρας μας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ασφάλειας (ΟΟΣΑ) χαρακτηρίζεται ως αντιμνημονιακό λίφτινγκ που εξυπηρετεί πολιτικούς και εκλογικούς στόχους.Ανθρωποι που γνωρίζουν έλεγαν στις «6μέρες» πως δεν πρόκειται για επιλογή που έχει τα χαρακτηριστικά μίας συνηθισμένης πολιτικής «μεταγραφής», αλλά εμπεριέχει έναν σαφέστατο πολιτικό συμβολισμό από την πλευρά του πρωθυπουργού, ο οποίος στο τελευταίο διάγγελμά του είχε πει πως «στόχος είναι να βγούμε από τα μνημόνια» και ότι «σε λίγο χρόνο, η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται πια από μνημόνια».Ο Βαγγέλης Παπαχρήστος υπήρξε ακραιφνής Παπανδρεϊκός, στήριξε πολλές επιλογές του Γιώργου, αλλά διέρηξε τις σχέσεις του όταν ο τότε πρωθυπουργός αποδέχθηκε την είσοδο της χώρας στον μηχανισμό στήριξης.Ποιο ήταν το σκεπτικό για την επιλογή του Βαγγέλη Παπαχρήστου; Πρόκειται για έναν τεχνοκράτη – οικονομολόγο, με πολιτική εμπειρία και συγκεκριμένα ιδεολογικοπολιτικά χαρακτηριστικά.Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πρόκειται για προσωπική επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού, καθώς ο Α. Σαμαράς έχει σε μεγάλη εκτίμηση τον πρώην βουλευτή, ενώ υπάρχει μεταξύ τους γνωριμία πολλών ετών, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν επί χρόνια σε διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα.Με την επιλογή αυτή ο πρωθυπουργός θέλει να δείξει ότι κάνει ανοίγματα στους αντιμνημονιακούς χώρους, με τους οποίους είχε ταυτιστεί και ο ίδιος όταν ήταν στην αντιπολίτευση και κατά του πρώτου μνημονίου.Επιπλέον, έχει και έναν διαφορετικό συμβολισμό, καθώς σε αντίθεση με τον Γ. Παπανδρέου, που επέλεξε την Τίνα Μπιρμπίλη για τη θέση του μόνιμου αντιπροσώπου της χώρας μας στον ΟΟΣΑ, εκείνος για τη δεύτερη κατά σειρά θέση του αναπληρωτή αντιπροσώπου στον Οργανισμό προτίμησε να κάνει μία διαφορετική επιλογή που δεν έχει τα χαρακτηριστικά μίας «προνομιακής φιλικής ή κομματικής σχέσης».Ο Βαγγέλης Παπαχρήστος υπήρξε ακραιφνής Παπανδρεϊκός, μέχρι τη στιγμή της διαγραφής του από το ΠΑΣΟΚ. Μαζί με τον επιστήθιο φίλο του και άλλοτε σύντροφό του στο ΚΚΕ, Ν. Κοτζιά, διαφώνησαν με τον Γ. Παπανδρέου από τη στιγμή της εισόδου της χώρας στον μηχανισμό στήριξης, στο πλευρό του οποίου βρέθηκαν για πολλά χρόνια. Κάποιοι θυμούνται πως «όταν ο Γιώργος μετρούσε τους φίλους του μετά την εκλογική ήττα του 2007, οι Παπαχρήστος και Κοτζιάς ήταν δίπλα του έτοιμοι για όλα».

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Οι «πύρινες» ομιλίες του στη Βουλή κατά του μνημονίου ήταν σημείο αναφοράς στην προηγούμενη Βουλή. Ηταν τόσο κοντά στον Γ. Παπανδρέου, όπου σε μία σύσκεψη Ηπειρωτών βουλευτών υπό τον τότε πρωθυπουργό, του είχε πει: «Πρόεδρε, ξέρεις ότι διαφωνώ με το μνημόνιο, αλλά το ψήφισα για να σου δώσω χρόνο. Αν πουληθεί η Δωδώνη, ακόμα και αν επιβάλεις κομματική πειθαρχία, εγώ θα καταψηφίσω».Ισως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το πρόσωπο και η συμπεριφορά του Γ. Παπακωνσταντίνου. Στο ΚτΕ του ΠΑΣΟΚ πριν από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά (το οποίο στη συνέχεια καταψήφισε, με αποτέλεσμα τη διαγραφή του) είχε καλέσει τον τότε υπουργό Οικονομικών «να δεσμευτεί ότι θα πάρει πίσω την τροπολογία που έλεγε ότι η Βουλή απλώς θα ενημερώνεται για κάθε επικαιροποίηση του μνημονίου και όχι ότι θα κυρώνεται από αυτήν». Τότε, ο υπουργός Οικονομικών τού απάντησε ότι εκείνος ήταν που το είχε ψηφίσει ως βουλευτής. Οσοι θυμούνται τη στιγμή, ο Β. Παπαχρήστος έγινε έξαλλος. Βγήκε από την αίθουσα για να καπνίσει τα άφιλτρα «Καρέλια» που είναι ένα από τα πάθη του, μαζί με τα μαθηματικά, τα οικονομικά, αλλά και το Ιnternet.Παραφράζοντας έναν στίχο του Καβάφη, ο Βαγγέλης Παπαχρήστος την επομένη της διαγραφής του από το ΠΑΣΟΚ στις 14 Δεκεμβρίου 2010 από τον Γιώργο Παπανδρέου, επειδή καταψήφισε το νομοσχέδιο με τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας (ήταν το πρώτο επικαιροποιημένο μνημόνιο), έλεγε στους διαδρόμους της Βουλής: «Κι αν δεν μπορείς να κάνεις την πολιτική όπως τη θέλεις. Τούτο προσπάθησε, όσο μπορείς, μην την εξευτελίσεις…»Ο ίδιος προτίμησε έναν μοναχικό δρόμο, ως ανεξάρτητος βουλευτής. «Εγώ ένας απλός βουλευτής της επαρχίας είμαι που λέει την άποψή του» συνήθιζε να λέει. Δεν μετείχε σε «ομάδες», ούτε μεταπήδησε σε άλλον πολιτικό χώρο, ούτε πολιτεύτηκε στις τελευταίες διπλές εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου του 2012, παρά την επαναπροσέγγιση που του έγινε από το ΠΑΣΟΚ, ενώ προτάσεις είχε και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, ο πολιτικός από την Πρέβεζα ετοιμάζεται πλέον για το ταξίδι στο Παρίσι, εκεί όπου εδρεύει ο ΟΟΣΑ.

Πολιτικός κρατούμενος στα 18 χρόνια του
Ο Β. Παπαχρήστος γεννήθηκε το 1955. Είναι γιος του γιατρού Καλλίμαχου Παπαχρήστου, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ της περιόδου 1977-1981. Στα μαθητικά του χρόνια συνελήφθη και καταδικάστηκε σε εξαετή φυλάκιση, γεγονός που τον έκανε τον μικρότερο σε ηλικία πολιτικό κρατούμενο της χούντας. Υπήρξε ο νεότερος πολιτικός κρατούμενος, σε ηλικία μόλις 18 ετών, ενώ αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 1974 με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Εssex της Μ. Βρετανίας και στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας. Αποχώρησε από το ΚΚΕ το 1989 διαφωνώντας με τη συγκυβέρνηση και από το 1999 ήταν συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ. Εξελέγη βουλευτής Πρέβεζας με το ΠΑΣΟΚ το 2004, το 2007 και το 2009. Διαγράφηκε το 2010 και παρέμεινε ανεξάρτητος. Είναι παντρεμένος με τη Χέιζελ Παπαχρήστου και έχουν μία κόρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!