Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

"Κρέμασε" πάνω από 700 επιχειρηματίες ο Δήμος Πρέβεζας...

PREBEZA DHMARXEIO 30Στα κρύα του λουτρού μένουν περισσότεροι από εφτακόσιοι επιχειρηματίες, εργολάβοι και προμηθευτές της Πρέβεζας, οι οποίοι περιμένουν άλλοι μικρότερο κι άλλοι μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματα που τους οφείλει ο Δήμος.
Σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σε όλους τους Δήμους της χώρας, οι οποίοι επωφελήθηκαν των διαδικασιών που ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και καταβάλλουν πλέον τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο Δήμος της Πρέβεζας δεν ολοκλήρωσε τις διαδικασίες και με επιλογή της Δημοτικής Αρχής δεν απέστειλε τα στοιχεία ώστε να αποδοθούν τα χρήματα. Έτσι απεμπολεί ποσό άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα με τα οποία θα μπορούσαν να εξοφληθούν οι εφτακόσιοι περίπου προμηθευτές, εργολάβοι και επιχειρηματίες. Το χειρότερο δε είναι ότι πρόκειται για καθαρά πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής και αποτελεί ίσως τη μοναδική στην Ελλάδα. Έτσι ενώ σε όλες τις περιοχές, ακόμη και σε μικρότερους δήμους, όπως του Ζαγορίου, της Ζίτσας, της Πάργας ξεκίνησε η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην Πρέβεζα δεν πρόκειται να πέσει ούτε ένα ευρώ. Αξιοσημείωτο δε είναι ότι η πλειοψηφία είναι τοπικοί επιχειρηματίες, γεγονός που σημαίνει ότι τα χρήματα θα έπεφταν στην τοπική αγορά.
 
Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πρέβεζας με δύο αποφάσεις που έλαβε το Φεβρουάριο κατέγραψε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και ενέκρινε την πληρωμή τους. Η μία απόφαση αφορά οφειλές ύψους 2,1 εκατομμυρίων ευρώ σε 608 προμηθευτές, εταιρίες και επιχειρηματίες και η δεύτερη αφορά σε οφειλές ύψους 512 χιλιάδων σε άλλους εκατόν πενήντα περίπου.
Στο εξής όμως τα στοιχεία δεν απεστάλησαν στο Υπουργείο Οικονομικών, όπως ζητήθηκε από όλους τους δήμους, ώστε να γίνει η εξόφληση. Πηγές από το Δημαρχείο αναφέρουν ότι η δημοτική αρχή επικαλείται ότι μία τέτοια κίνηση μπορεί να οδηγήσει το δήμο στην επιτήρηση!!! Φυσικά κάτι τέτοιο απέχει μακράν της πραγματικότητας καθώς όλοι οι δήμοι της χώρας τελούν ουσιαστικά υπό επιτήρηση στέλνοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα οικονομικά τους στοιχεία στο Παρατηρητήριο.
Εντυπωσιακά είναι τρία ακόμη στοιχεία:
-         Από την καταγραφή των παλιών οφειλών που έκανε η παρούσα δημοτική αρχή δεν επιβεβαιώνονται οι ανακοινώσεις που κατά καιρούς είχε κάνει για χρέη άνω των επτά εκατομμυρίων. Αντιθέτως γίνεται σαφές ότι οι οφειλές αυτές δεν ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια.
-         Είναι απορίας άξιον γιατί με το θέμα αυτό δεν έχει ασχοληθεί καμία από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και γιατί δεν ζητήθηκε η παραμικρή εξήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
-         Με την εξέλιξη που παίρνουν τα πράγματα, το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει άλλη ευκαιρία για την εξόφληση των παλιών οφειλών και οι εφτακόσιοι επιχειρηματίες ή να χάσουν οριστικά τα λεφτά τους ή να περιμένουν πολύ καιρό ακόμη για κάποια άλλη ρύθμιση.
Η επιχειρηματολογία της Δημοτικής Αρχής Πρέβεζας σαφώς δεν μπορεί να πείσει κανέναν, όταν το σύνολο των δήμων της χώρας, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, έχει επωφεληθεί των διατάξεων αυτών και ήδη πληρώνει παλιές οφειλές.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!