Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Κατήγγειλε στη Βουλή το «έγκλημα» του ΔΝΤ από το 2010

 Βαγγέλης παπαχρήστος λάθος
πολλαπλασιαστης ΔΝΤ

Η ανάλυση του ΔΝΤ για τον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο υπολογίστηκε η ύφεση που θα έφερναν οι περικοπές (το λάθος με τον λεγόμενο «πολλαπλασιαστή») δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, τουλάχιστον για λίγους που ξέρουν οικονομικά και είχαν τη διορατικότητα, αλλά και το πολιτικό θάρρος να χτυπήσουν το καμπανάκι από νωρίς.
Ο πρώην βουλευτής Βαγγέλης Παπαχρήστος (φωτογραφία), ο οποίος είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα αλλά διεγράφη το 2010 επειδή καταψήφισε τις πρώτες ρυθμίσεις του μνημονίου για τα Εργασιακά, είχε επισημάνει το πρόβλημα από τότε με ομιλία του στη Βουλή. Στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό είχε πει τότε ότι το ΔΝΤ κάνει  «δημιουργική οικονομετρία», δηλαδή βγάζει προβλέψεις οι οποίες δεν ευσταθούν αλλά κατασκευάζονται για να εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες. Είχε πει συγκεκριμένα: «Εδώ βλέπουμε μέσα από τις συνεχείς αλλαγές των προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -θα τολμήσω να το πω- την αντικατάσταση μιας δημιουργικής λογιστικής με μια δημιουργική οικονομετρία». Ο κ. Παπαχρήστος έκρουσε πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ αλλάζουν κάθε τρίμηνο, αλλά και ότι παρόμοια «δημιουργική οικονομετρία» εφαρμόστηκε στην Αργεντινή.
Ο πρώην βουλευτής έχει το προνόμιο να είναι από τους λίγους πολιτικούς που είχαν στέρεα οικονομική κατάρτιση προτού ασχοληθεί με την πολιτική. Είδε έγκαιρα ότι δεν επρόκειτο για λάθος, αλλά για προμελετημένο έγκλημα. Δεν εισακούστηκε, όμως.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!