Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Με συνέχειες ο πόλεμος της Αρχαίας Νικόπολης

Εκτύπωση PDF
Την απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Στράτου Ιωάννου προκάλεσε η παρέμβαση που είχε προηγηθεί από το τοπικό τμήμα της Unesco σχετικά με τις πρωτοβουλίες και την πατρότητά τους για την ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στον ενδεικτικό κατάλογο των υπό προστασία μνημείων.
Η προσπάθεια για ένταξη της Νικόπολης στον κατάλογο της Unesco είχε ξεκινήσει το 2003, όμως μέχρι το 2012 δεν είχε ετοιμαστεί ο φάκελος, όπως αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Ιωάννου. Έτσι υπήρχε κίνδυνος για πλήρη απένταξη. Με την απειλή του αποκλεισμού προ των πυλών, ο αντιπεριφερειάρχης  ΠΕ Πρέβεζας συγκάλεσε επανειλημμένες συσκέψεις, με στόχο την αποτροπή του αποκλεισμού της Νικόπολης, την αναθέρμανση και ανασυγκρότηση του φακέλου υποψηφιότητας της, που πιστεύουμε ότι απολύτως επάξια πρέπει να συμπεριληφθεί στον Κατάλογο της Unesco και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Στις συσκέψεις αυτές συμμετείχαν η Επιστημονική Επιτροπή της Νικόπολης του ΤΔΠΕΑ, η ΛΓ' Εφορεία Αρχαιοτήτων, το ΤΕΕ, ο Δήμος, η Τοπική Επιτροπή Unesco Πρέβεζας και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Με την υφιστάμενη κατάσταση είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει η εγγραφή του μνημείου στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
Έτσι ξεκίνησε άμεσα μία σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών. Οι παρεμβάσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν: μελέτες για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου της Νικόπολης (οι οποίες εκπονούνται από την Επιστημονική Επιτροπή, τη ΛΓ' Εφορία Αρχαιοτήτων, κ.α), την επαναχάραξη της εθνικής οδού Πρέβεζας - Ιωαννίνων που περνάει μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο, την απαλλοτρίωση ή ανταλλαγή ιδιοκτησιών που βρίσκονται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, στο οποίο είναι απαραίτητη η συνδρομή του Δήμου, μελέτες στελέχωσης και βιωσιμότητας του όλου εγχειρήματος, μελέτες για την προσβασιμότητα των μνημείων και τη σήμανση, έργα ανάδειξης των μνημείων στην κατεύθυνση της ενιαιοποίησης του αρχαιολογικού πάρκου και πολλά άλλα.
Είναι ουσιαστικός όρος για την επιτυχημένη υποψηφιότητα να μην περνάει ο εθνικός δρόμος μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο. Για να γίνει η μεταφορά του εθνικού δρόμου έχει ανατεθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου και υλοποιείται μελέτη, η οποία προχωράει καθώςεγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Επιπλέον έχει γίνει η οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, η οποία επίσης εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Καθοριστικής σημασίας, για την ενίσχυση της υποψηφιότητας, είναι επίσης οι παρεμβάσεις που έχουμε κάνει για την ανάδειξη των ίδιων των μνημείων. Με 100.000 ευρώ από πόρους της Π.Ε. Πρέβεζας και 1.5000.000 ευρώ από το ΕΠΑΝ, γίνονται από πέρσι σοβαρές εργασίες ανάδειξης του θεάτρου της Νικόπολης.
Ο κ. Ιωάννου αναφέρεται αναλυτικά σε άλλες ενέργειες που έγιναν και πρωτοβουλίες που αναλήφθηκα και καταλήγει:               
Εάν ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος Unesco, κος Ευάγγελος Κατσίμπρας ανακοίνωσε κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ομίλου την ανανέωση της υποψηφιότητας του Αρχαιολογικού Χώρου της Νικόπολης στα υπό ένταξη Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το έκανε έχοντας μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις. Είχαμε κι εμείς προφορικές διαβεβαιώσεις αλλά επειδή δεν μας αρέσει να μιλάμε και να δίνουμε ελπίδες όταν δεν είμαστε σίγουροι για κάτι δεν το κάναμε.
                Αρχή μας σε ότι κάνουμε είναι η συλλογικότητα και η συνεργασία. Στην προσπάθεια αυτή από την αρχή ζητήσαμε και λάβαμε τη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων φορέων και πολιτών για να πετύχουμε μαζί το βέλτιστο αποτέλεσμα. Διότι έχει γίνει κοινή πεποίθηση ότι η υπόθεση της ένταξης της Νικόπολης στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco είναι τεράστιας σημασίας για τον τόπο μας, για την προοπτική του και ιδιαίτερα για τις επόμενες γενιές.
                Ακριβώς, γι αυτό, και επειδή δεν είναι μόνο ένα σπουδαίο εγχείρημα αλλά και ένα δύσκολο εγχείρημα έχουμε ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας και  ενθαρρύνουμε θερμά και ζητούμε τη συνεργασία και τη βοήθεια όλων.
Η υπόθεση της Νικόπολης υπερβαίνει τα στεγανά των διαχωρισμών αρμοδιοτήτων και σίγουρα υπερβαίνει μικροπολιτικές και άλλες σκοπιμότητες, όπως ατομικής προβολής, γι' αυτό απαιτεί συστράτευση στην προσπάθεια που κάνουμε. Οι δικές μας επίμονες προσπάθειες σαφώς και δεν αναιρούν προσπάθειες άλλων φορέων, συλλόγων και τοπικών παραγόντων.
                Οι αιτιάσεις όμως που κυκλοφόρησαν στον Τύπο και αποσκοπούν στην άντληση επικοινωνιακού οφέλους ή προβολής είναι ανεδαφικές, ανακριβείς και δε συμβάλλουν στην σωστή κατεύθυνση. Η ανακοίνωση μας  είχε ως στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τις ευχάριστες ειδήσεις που προαναφέρθηκαν, μετά την έγγραφη ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο πρόεδρος του Ομίλου Unesco Πρέβεζας, κος Κατσίμπρας θα έπρεπε να επιχαίρει από τη βεβαιωμένη βάσει εγγράφου έκβαση, που ξαναδίνει την ελπίδα για την ένταξή της Νικόπολης στην Unesco, που μέχρι πρότινος από παραλείψεις ή αδράνεια παραλίγο να χαθεί και δεν θα μας ενοχλούσε εάν το έγγραφο της κας Μενδώνη απευθύνονταν σε εκείνον και το ανακοίνωνε αυτός.   
                Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους υπηρεσιακούς παράγοντες και την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής της Νικόπολης του ΤΠΔΕΑ κο Κων/νο Ζάχο, την Προϊσταμένη της ΛΓ' Εφορίας Αρχαιοτήτων κα Χριστίνα Μερκούρη, τον κο Σταύρο Μπένο από το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, το Βουλευτή Ν. Πρέβεζας κο Δημήτρη Τσουμάνη, το Δήμαρχο Πρέβεζας κο Μπαίλη, το ΤΕΕ, την Τοπική Επιτροπή UNESCO Πρέβεζας, το Επιμελητήριο Πρέβεζας, συλλόγους, φορείς και πολίτες για όλη τη βοήθεια και όλες τις προσπάθειες που καταβάλλουν, ο καθένας από τη θέση του, προκειμένου να επιτευχθεί το κοινό μας όραμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!