Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Ευτυχώς…Γίνεται η αρχή…




Η καταγραφή της ιστορίας της Παιδόπολης, είναι αναγκαία…



Του
ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ


Το παραδέχονται όλη. Η ιστορία της Παιδόπολης Ζηρού, μπορεί και ν΄ αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, μπορεί ν’ αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη. Μόνο που για δεκαετίες τώρα, αν και η καταγραφή της ιστορίας, αποτελούσε αίτημα και συμφωνία όλων των τοπικών παραγόντων, δεν είχε γίνει τίποτα απολύτως και ο κίνδυνος να φύγουν απ’ την ζωή, οι πρωταγωνιστές της περιόδου εκείνης, αυτοί δηλαδή που μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ιστορική αναζήτηση, ήταν ορατός.
Τύχη καλή… Η λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον Ζηρό, αποδείχτηκε πολύ χρήσιμη. Μόλις στο προηγούμενο φύλλο κάναμε αναφορά, στην τεράστια συμβολή του, στην προβολή του μοναδικού τοπίου και την ανάπτυξη της περιοχής. Δεν περιορίστηκαν στα αυστηρά υπηρεσιακά καθήκοντα, οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί. Έκαναν το ένα βήμα μπροστά και προσπαθούν να καταγράψουν την ιστορία της Παιδόπολης Ζηρού, απ’ όπου πέρασαν εκατοντάδες παιδιά, τα οποία έχουν γράψει την δική τους ιστορία και όλα μαζί, με τους δασκάλους και υπεύθυνους, την συνολική ιστορία της Παιδόπολης.
Και η ερχόμενη Κυριακή 9 Ιουνίου, μπορεί να καταγραφεί ως ημερομηνία – σταθμός, για την προσπάθεια της πλήρους καταγραφής της ιστορίας του Ζηρού. Πραγματοποιείται η πρώτη ημερίδα της οποίας ο τίτλος είναι χαρακτηριστικός, αλλά και όλη της η φιλοσοφία. «Η Ιστορία της Παιδόπολης Ζηρού μέσα από μαρτυρίες», είναι ο γενικός τίτλος της εκδήλωσης και το περιεχόμενο της, όπως παρουσιάζεται περισσότερο ενδιαφέρον. Διακεκριμένοι καθηγητές ιστορίας (όχι σαν την Ρεπούση) έχουν να παρουσιάσουν σημαντικά στοιχεία, τα οποία θα αποτελέσουν το χρήσιμο κομμάτι για την έναρξη της καταγραφής στης ιστορίας. Εξ ίσου σημαντικές και οι μαρτυρίες παιδιών της Παιδόπολης, που θα βρεθούν εκεί, να καταθέσουν με την ψύχραιμη σκέψη, δεκαετιών μετά, τις δικές τους εμπειρίες και μαρτυρίες. Και ο καλός φίλος, ο Κώστας Τραγανός εκεί… Πέρασε μεγάλο κομμάτι της ζωής του εκεί και θα κάνει μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση.
Έχουμε τις δικές μας αναφορές στον Ζηρό και η περισσότερη ευαισθησία μας, για την αναγκαιότητα καταγραφής της ιστορίας της, δικαιολογημένη, μιας και ο μακαρίτης ο πατέρας μου, όπως και η μητέρα μου, εργάστηκαν εκεί, κοντά στα παιδιά, για κάποιες δεκαετίες.
Και φυσικά θα είμαστε την Κυριακή εκεί, την Κυριακή το πρωί, για να καταγράψουμε τα όσα ακουστούν και φυσικά να τα προβάλλουμε με τον τρόπο που αρμόζει στην περίπτωση.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η φωτογραφία ιστορική. Η βασίλισσα Φρειδερίκη επισκέπτεται την παιδόπολη «Άγιος Αλέξανδρος» Ζηρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!