Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Ένα Κέντρο Έρευνας, μία Γεωπονική και τέσσερα προγράμματα για ΕΠΑΛ.. Μένει να διευκρινιστούν πολλά..

eisodos paneΜία νέα Σχολή –η Γεωπονική- ένα Κέντρο Έρευνας με τέσσερα Ινστιτούτα και τρία προγράμματα διετούς φοίτησης για αποφοίτους των ΕΠΑΛ, περιλαμβάνουν οι κυβερνητικές εξαγγελίες- δεσμεύσεις για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Το Κέντρο Έρευνας, που αποτελεί το μεγαλύτερο εγχείρημα εξαγγέλλεται για δεύτερη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια. Την πρώτη, έφτασε στο σημείο της θεσμοθέτησης αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς κάθε προσπάθεια πάγωσε, ενώ η είσοδος στα χρόνια των μνημονίων, δεν επέτρεπε ανάλογες διεκδικήσεις.
Το Πανεπιστήμιο έχει ολοκληρωμένη πρόταση και η εξαγγελία για την ίδρυσή του έγινε δια στόματος πρωθυπουργού.
Η πρόταση έχει συζητηθεί στην Σύγκλητο και έχει την ομόφωνη απόφασή της. Ο Πρύτανης Γιώργος Καψάλης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την δρομολόγηση του συγκεκριμένου αιτήματος, καθώς το Κέντρο Έρευνας θα αξιοποιήσει περαιτέρω το ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές και ουσιαστικά θα συμπληρώσει το Πανεπιστήμιο.
Το Κέντρο θα περιλαμβάνει την ίδρυση τεσσάρων επιμέρους Ινστιτούτων στους τομείς της Βιοιατρικής, του Περιβάλλοντος και της Αειφόρου Ανάπτυξης, των Υλικών, Υπολογισμών και Εφαρμογών και των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών.
Αξίζει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην ίδρυση του Ινστιτούτου των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, στο οποίο απέδωσε ιδιαίτερη σημασία τόσο ο Πρύτανης όσο και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα υποβάλει σύντομα ολοκληρωμένη πρόταση και για την άμεση προώθησή της θα υπάρξει συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
Η Γεωπονική Σχολή, αφενός μεν αποτελεί αίτημα της περιοχής και του Πανεπιστημίου καθώς περιλαμβάνεται στον στρατηγικό του σχεδιασμό, αφετέρου όμως θα απαιτήσει χρόνο για την λειτουργία της και κυρίως θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια και καλή διάθεση από όλες τις πλευρές.
Όπως τόνισε ο Πρύτανης, στην περίπτωση αυτή, αναγκαία κρίνεται και η συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το ΤΕΙ Ηπείρου, για να ληφθούν αποφάσεις αναφορικά με τη μορφή του Τμήματος ή των Τμημάτων που θα αποτελούν τη Σχολή, το πρόγραμμα και τη διάρκεια των σπουδών κ.λπ.
Το τρίτο θέμα έχει να κάνει με τη θεσμοθέτηση από το Υπουργείο τριών προγραμμάτων διετούς φοίτησης για αποφοίτους των ΕΠΑΛ, τα οποία θα λειτουργήσουν μελλοντικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το πρώτο πρόγραμμα έχει να κάνει με τη Γαλακτοκομική, το δεύτερο με τη Γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή και το τρίτο με τις Ιχθυοκαλλιέργειες.
Η επιτυχία του νέου αυτού θεσμού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, η διασφάλιση των οποίων θα οδηγήσει στα ανάλογα θετικά αποτελέσματα για έναν ευαίσθητο τομέα, όπως είναι η επαγγελματική εκπαίδευση.
Τέλος, συνεχίζεται ο διάλογος ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου κατεξοχήν μέσω της Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί από το Υπουργείο για τον σκοπό αυτό.
Ο Πρύτανης ευχαρίστησε μεν τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς για τις εξαγγελίες τους αναφορικά με θέματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σημείωσε ωστόσο ότι μόνο με στέρεα και μελετημένα βήματα, θα οδηγηθούμε στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα προς όφελος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και γενικότερα της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!