Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Αναγέννηση Άρτας :Η Μαύρη Θύελα 

 
Του Γιώργου Μπακόλα
Πενήντα οκτώ χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος η Αναγέννηση Άρτας. Χρονολογικά δεν είναι ούτε η πρώτη ομάδα της πόλης (ο Παναμβρακικός το 1928 ήταν αυτός που εισήγαγε το ποδόσφαιρο σε οργανωμένη μορφή στην ίδια περιοχή που κατά την αρχαιότητα υπήρχε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Ηπείρου, η Αμβρακία), ούτε καν η δεύτερη (Αετός Άρτας, 1948). Είναι όμως αυτή που η δημοτικότητά της ξεπέρασε τα στενά όρια του νομού φτάνοντας να έχει φιλάθλους σε γειτονικές πόλεις στηριζόμενη μάλιστα αποκλειστικά σε γηγενείς αθλητές.
Το 1960 ο «Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Αναγέννηση Άρτας», όπως είναι η πλήρης ονομασία του συλλόγου, προέκυψε από τη συγχώνευση των δύο παραπάνω σωματείων και του Ολυμπιακού Άρτας που είχε ιδρυθεί δέκα χρόνια νωρίτερα. Κατόπιν προτροπών της τότε κυβέρνησης, η Άρτα ήταν από τις πρώτες πόλεις που συγχώνευσε τα τρία ποδοσφαιρικά της σωματεία ώστε να δημιουργηθεί μια ισχυρή ομάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως αρχικά υπήρχε η ιδέα να ονομαστεί Πύρρος και αργότερα Αμβρακία, τελικά όμως προτιμήθηκε το όνομα Αναγέννηση.
Με χρώματα το άσπρο (κοινό και των τριών προγενέστερων ομάδων) και το μαύρο και έβλημα τοθρυλικό πέτρινο γεφύρι της Άρτας, η νέα ομάδα μπήκε από νωρίς στο δρόμο των επιτυχιών. Αποκορύφωμα η δεκαετία του 1970 κατά την οποία έφτασε κοντά στο να αναρριχηθεί στην Α’ κατηγορία. Λάιος, Τσιάφης, Σκούρας, Χρηστάκης, Παντελής, Γιαννούλης, Κοντογιώργος, Σιακούφης, Τζαχρήστος, Μπέκας, Ρέντζος, Αμβράζης, Πέτσας, Νίκου, Παπαδιώτης, Κουτσογιώργος, Ευταξίας και Τσίτσικας ήταν η «χρυσή» δεκαοκτάδα τη δεκαετία του ’70.


Τη σεζόν 1969-1970 η Αναγέννηση τερμάτισε στην 3η θέση του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής συγκεντρώνοντας 78 βαθμούς κόντρα σε ισχυρούς αντιπάλους της εποχής, όπως ο Απόλλων Αθηνών, ο ΠΑΣ Γιάννινα, η Καλαμάτα και ο Παναιτωλικός. Εκείνη την περίοδο μάλιστα σημειώθηκε ένα από τα μεγαλύτεραsoldoutστην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου όταν κόπηκαν 7.389 εισιτήρια (ανάμεσα τους αρκετοί Γιαννιώτες) στην αναμέτρηση με τον ΠΑΣ Γιάννινα όπου οι δύο ομάδες αναδείχτηκαν ισόπαλες 0-0.
Στη συνέχεια και μέχρι το 1974 διεκδικούσε πάντα την άνοδο στην κορυφαία τη τάξει κατηγορία μέχρι που το 1975 υποβιβάστηκε. Επέστρεψε όμως αμέσως στη Β’ Εθνική όπου και παρέμεινε για άλλα τρία χρόνια. Τη σεζόν 1978-79 έπαιξε όλη τη χρονιά σε ένα ιστορικό μπαράζ στη Ριζούπολη με αντίπαλο τη Βέροια. Η Αναγέννηση ηττήθηκε 1-0 σκορπώντας θλίψη σε 10.000 Αρτινούς που είχαν κάνει... κατάληψη για να ενισχύσουν την αγαπημένη τους ομάδα που πάλευε να κρατηθεί στην κατηγορία, χωρίς ωστόσο αυτό να συμβεί. Ήταν η τελευταία φορά που οι «ασπρόμαυροι» αγωνίστηκαν στη Β’ Εθνική κι έκτοτε ακολούθησαν μια πορεία με διαρκή σκαμπανεβάσματα, που την οδήγησαν σε πλήρη ποδοσφαιρική απαξίωση τη δεκαετία του 2000. Η πρόκριση στους 16 του κυπέλλου Ελλάδας τη σεζόν 1983-84 ήταν η «όαση» σε μια εποχή όπου η Αναγέννηση βίωσε έναν πρωτόγνωρο αγωνιστικό κατήφορο και με τα οικονομικά προβλήματα να γιγαντώνονται έφτασε να παλεύει μεταξύ Γ’, Δ’ Εθνικής και Τοπικών.
Το Σεπτέμβριο του 2016 με κοινή τους ανακοίνωση οι διοικήσεις της Αναγέννησης και της Α.Ε. Καραϊσκάκης γνωστοποιούν την πρόθεσή τους να πορευτούν μαζί. Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν ο τότε πρόεδρος του ΓΑΣ Αναγέννησης Άρτας κ. Ηλίας Καρίνος και ο πρόεδρος της Α.Ε. Καραϊσκάκης κ. Δημήτρης Γεωργίου.
Ωστόσο, η συνεργασία των δύο πλευρών δεν προχωρά και η Αναγέννηση δε συμμετέχει στο πρωτάθλημα της β’ ΕΠΣ Άρτας όπως δικαιούται. Στις 25/9/2017 η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ έκανε δεκτή την ανανεωμένη σύνθεση του Δ.Σ. που προέκυψε στο σωματείο ΓΑΣ Αναγέννηση Άρτας στις 13/9 και έτσι στο νέο πρωτάθλημα της Β’ ΕΠΣ Άρτας η«ασπρόμαυρη» αγάπη των Αρτινών φιλάθλων θα λάβει κανονικά μέρος με νέο προπονητή τον παλαίμαχος ποδοσφαιριστή της ομάδας, Τάσο Νταλάκα.
Αξίζει να τονίσουμε πως τον περασμένο Αύγουστο ο φίλαθλος κόσμος της Άρτας κατέκλυσε το Δημοτικό Στάδιο της πόλης για να παρακολουθήσει τους φιλανθρωπικούς αγώνες των βετεράνων της Αναγέννησης (με τους αντίστοιχους Ολυμπιακού, ΑΕΚ και Ηρακλή), οι οποίοι επισήμαναν σε ανακοίνωσή τους ότι η «Μαύρη Θύελλα» της Άρτας κάποια στιγμή θα αναγεννηθεί και αυτοί θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο ύμνος της ομάδας
Είναι η ομάδα μας
του Αράχθου η ορμή
και του ήλιου άναμμα
στην ψηλότερη κορφή.
Είναι κάστρο άπαρτο
που θ’ αφήσει εποχή
και γεράκι άπιαστο
με περήφανη ψυχή.
Αναγέννηση μπροστά
Αναγέννηση φωτιά
Αναγέννηση
της θύελλας παιδιά.
Αναγέννηση μπροστά
Αναγέννηση φωτιά
Αναγέννηση
της Άρτας η γροθιά
Είναι η ομάδα μας
τα φτερά των αετών
και γεφύρι αθάνατο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!