Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Τρία Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου αλλάζουν Γιάννινα, Άρτα και Πρέβεζα..


Τρία Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου έρχονται να αλλάξουν την εικόνα σε τρεις πρωτεύουσες της Ηπείρου. Στα Γιάννινα, την Άρτα και την Πρέβεζα. Τα Ανοιχτά Κέντρα αποτελούν ένα καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιείται από το ΕΣΠΑ και αφορά σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αναπλάσεων σε χώρους που έχουν επιλεγεί και χαρακτηρίζονται από την λειτουργία εμπορικών επιχειρήσεων. Οι εντάξεις των έργων είχαν γίνει τον περασμένο Ιούνιο και σταδιακά πλέον παίρνουν τον δρόμο της υλοποίησης. 
Το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου της Άρτας έχει προϋπολογισμό 1,9 εκατομμύρια ευρώ, της Πρέβεζας 1,4 και των Ιωαννίνων 1,8 εκατομμύρια.
Στο Δήμο Ιωαννιτών η παρέμβαση παίρνει πλέον τον δρόμο της δημοπράτησης καθώς στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο εγκρίθηκε η τροποποίηση του προγράμματος έργων ώστε να συμπεριλάβει την αναβάθμιση δικτύου εμπορικών οδών στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης που αποτελεί υποέργο της πράξης για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου του Δήμου Ιωαννιτών.
Το επόμενο βήμα, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του δήμου, είναι η έγκριση των όρων δημοπράτησης από την Οικονομική Επιτροπή.
Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» από την προηγούμενη δημοτική αρχή και σκοπός της σημερινής είναι να προχωρήσει στην υλοποίησή του με ταχείς ρυθμούς.
Σημειώνεται ότι υλοποιείται σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.
Η περιοχή παρέμβασης είναι το ιστορικό- εμπορικό κέντρο της πόλης που οριοθετείται από τις οδούς Αραβαντινού, Παπάζογλου, Λόρδου Βύρωνος, Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος, Τσιριγώτη, Καπλάνη, Παλαιολόγου, Κωλέττη, Κατσαντώνη, Χατζηκώστα (Άγιος Νικόλαος) και Ευαγγελίδη.
Οι ενέργειες που περιλαμβάνονται είναι η αναβάθμιση του δικτύου των εμπορικών οδών, με έργα ανάπλασης, νέο αστικό εξοπλισμό και φυτεύσεις, τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων, εγκατάσταση εξοπλισμού πρόσβασης στο διαδίκτυο ενώ περιλαμβάνει και δράσεις για την ανάδειξη της ταυτότητας της εμπορικής περιοχής και την υποστήριξη λειτουργίας και προβολής του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1,8 εκατομμύρια.
Στην Πρέβεζα πριν από λίγες μέρες έγινε σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του έργου με προϋπολογισμό 1,4 εκατομμύρια.
Οι δράσεις που προβλέπεται να υλοποιηθούν από το Δήμο στην περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνουν την αναβάθμιση του οδοφωτισμού, την προμήθεια βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων, τη δημιουργία και τον εξοπλισμό υπαίθριου κινηματογράφου , τη δημιουργία σταθμού και την προμήθεια κοινόχρηστων ποδηλάτων με την ταυτόχρονη οριοθέτηση ποδηλατόδρομου, την προμήθεια και εγκατάσταση “έξυπνου ηλιακού φορτιστή” και “έξυπνου ηλιακού στύλου”, τον εκσυγχρονισμό της παιδικής χαράς έναντι του Κηποθεάτρου με πρόβλεψη για Α.Μ.Ε.Α, τη δημιουργία Ανοικτού Γυμναστηρίου έναντι του Κηποθεάτρου ,την προμήθεια υβριδικών minibus για τις μετακινήσεις εντός του Ιστορικού Κέντρου της πόλης καθώς και την αντικατάσταση υπαίθριων καθισμάτων, ζαρντινιέρων κλπ.
Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες για την ανάλογη παρέμβαση με προυπολογισμό 1,9 εκατομμύρια και στον Δήμο Άρτας. Το έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της πόλης της Άρτας, όπου θα γίνει νέα πλακόστρωση όλου του πεζοδρομημένου τμήματος και θα τοποθετηθούν νέα δέντρα, νέες ζαρντινιέρες λουλουδιών, νέα παγκάκια, ηλεκτροφωτισμός και υπαίθρια παιχνίδια. Επίσης, θα κατασκευαστούν δύο σιντριβάνια (ένα στην κεντρική πλατεία και ένα στα Ψαροπλια), ενώ θα πραγματοποιηθεί ανάπλαση στο χώρο δίπλα στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Αμβρακίας. Επιπλέον, θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας, όπως τοποθέτηση υδραυλικών μπαρών στην είσοδο των πεζοδρόμων για την ελεγχόμενη είσοδο οχημάτων στον πεζόδρομο, την προμήθεια κοινόχρηστων ποδηλάτων, την προμήθεια και εγκατάσταση νέου ασύρματου δικτύου και τον διαγωνισμό Αστικής Τέχνης «Art Mall».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!