Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Το κύμα ακρίβειας σαρώνει τα νοικοκυριά

 


Κύμα ανατιμήσεων σαρώνει τα νοικοκυριά και εξανεμίζει το μηνιαίο εισόδημα. Οι ανατιμήσεις που ξεκίνησαν από την ενέργεια έχουν μεταφερθεί στα περισσότερα βασικά προϊόντα και βάζουν φωτιά στο καλάθι της νοικοκυράς.

Την ίδια ώρα τα μέτρα που μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί δεν φαίνονται αρκετά για να αναχαιτίσουν την ακρίβεια και να ανακουφίσουν τους πολίτες.

«Πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί το ό,τι δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για τη διάρκεια του κύματος των ανατιμήσεων, με αποτέλεσμα να προκύπτουν διαρκώς νέες ανάγκες. Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως τα μέτρα στήριξης θα παρατείνονται για όσο διάστημα χρειάζεται, ωστόσο δεν είναι μυστικό πως τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πεπερασμένα.

Σε αυτή τη φάση τα μέτρα που ανακοινώνονται χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Η πρώτη κατηγορία αφορά μόνιμα μέτρα, όπως για παράδειγμα ο νέος ΕΝΦΙΑ και η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει μέτρα προσωρινού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και για την «απορρόφηση» των αυξήσεων σε βασικά αγαθά.

Να σημειωθεί πάντως πως η ένταση του φαινομένου της ακρίβειας οδηγεί σε τροποποιήσεις στον κυβερνητικό σχεδιασμό και στο τραπέζι πλέον έχουν μπει και μέτρα, που μέχρι πρότινος ήταν εκτός ατζέντας. Μεταξύ αυτών είναι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ενώ αναζωπυρώθηκαν σενάρια ακόμα και για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα. Μάλιστα εξετάζονται – σύμφωνα με πληροφορίες – και μέτρα έκπληξη, με στόχο για παράδειγμα την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως στο μέτωπο της πανδημίας δεν αναμένονται εντυπωσιακές εξελίξεις το επόμενο διάστημα, ενώ οι χειρισμοί στην πρόσφατη κακοκαιρία κάθε άλλο παρά βοήθησαν την «γαλάζια» εικόνα. Επομένως, είναι κρίσιμο – και από πολιτική σκοπιά- να μην χαθεί η μάχη της οικονομίας, με δεδομένο πως ήδη η αντιπολίτευση έχει βγει μπροστά στο θέμα αυτό και ζητά γενναία μέτρα στήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!