Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΑΧΟΥΡΑΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ - (ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ )                              ….ΓΙΑΤΙ  Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

 

Επειδή  στο δημοτικό Συμβούλιο Ζηρού ο δήμαρχος και  πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι είναι νέοι αλλά ικανοί , με όρεξη για δουλειά και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, πήρα την πρωτοβουλία με το θάρρος της μακροχρόνιας ενασχόλησής μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα με τον πρώην δήμο Φιλιππιάδας. να  ενημερώσω επιλεκτικά για κάποια από τα πολλά χρονίζοντα θέματα τα οποία αφορούν μεν την  Φιλιππιάδα , αλλά εμμέσως τον ενιαίο  Δήμο Ζηρού.  Στα περισσότερα δε από αυτά  μπορεί να δοθούν ή να δρομολογηθούν λύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται όμως νοικοκυριό, διαφάνεια, αυστηρός έλεγχος σε όλα τα δημοτικά ζητήματα, καθημερινή επαφή με τους δημότες, μαχητική διεκδίκηση των αιτημάτων και να θυμάστε ότι « ο άρχοντας ανθρώπων άρχει, κατά νόμους άρχει, ουκ αεί άρχει»(Στράβων 450-400π.χ),

  Γιατί μόνο για τη Φιλιππιάδα;  Διότι τη Φιλιππιάδα και τις κοινότητες του πρώην δήμου Φιλιππιάδας γνωρίζω καλά και επειδή πιστεύω ότι έχει μέλλον, μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης. Τόπος να ζεις και να δημιουργείς.

 Παραθέτω επίσης -όσο το δυνατόν αντικειμενικά- μία ιστορική διαδρομή, για πράξεις, παραλείψεις, χαμένες ευκαιρίες που ίσως σας φανούν χρήσιμες στα πλαίσια του αρχαίου ρητού « αντλώντας από το παρελθόν ανοικοδομούμε το μέλλον». Εννοείται ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί το ενημερωτικό αυτό σημείωμα ως παρέμβαση στο έργο σας στο δήμο ,αλλά εγώ τις απόψεις μου πάντοτε τις γράφω, τις υπογράφω και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου .

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ: Η Κεντρική πλατεία των οικισμών είναι ένας υπαίθριος δημόσιος χώρος ζωτικής σημασίας , πολυλειτουργικός, που βρίσκεται περίπου στο κέντρο τους και αποτελεί το σημείο αναφοράς της (τοπόσημο), γι αυτό και τα περισσότερα χωριά μας δομήθηκαν περιμετρικά της πλατείας.  Είναι χώρος  συνάντησης και συνάθροισης πολιτών για εμπορικές, πολιτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες, για χαλάρωση και ξεκούραση. Δυστυχώς σήμερα και παρά την πρόσφατη πανάκριβη ανάπλαση που πραγματοποίησε ο Δήμος Ζηρού , η Κεντρική Πλατεία της Φιλιππιάδας , δεν είναι στα καλύτερά της. Επιβάλλεται να δοθούν λύσεις με ορίζοντα το μέλλον. Δήμος, καταστηματάρχες και κάτοικοι  πρέπει αρχικά να αποφασίσουν για την μορφή, το στυλ και τον χαρακτήρα που πρέπει να έχει  ( Παραδοσιακή, Μοντέρνα  κ.α) και κατόπιν να προχωρήσουν με σοβαρή μελέτη στη διαμόρφωσή της. Να συνειδητοποιήσουν, ότι σε πλατεία μικρού σχετικά εμβαδού , με πολλά ανισόπεδα, που ασφυκτιά περικλεισμένη από οικοδομές,  δεν ταιριάζουν οι πακτωμένες υπερκατασκευές, τα γυάλινα στέγαστρα και οι τσιμεντόπλακες . Πιστεύω ότι το συγκριτικό της πλεονέκτημα είναι τα  επτά (7) μεγαλοπρεπή  πλατάνια τα οποία προσφέρουν σκιά, αίσθηση ζωντάνιας και δροσιάς και αποτελούν το ιστορικό ορόσημο, την ταυτότητά της ( παραδοσιακή). Απαιτείται επομένως επανασχεδιασμός της  με περιβαλλοντικά (βιοκλιματικά) κριτήρια όπως, περισσότερο πράσινο, υδάτινα στοιχεία, επιστρώσεις με φυσικά και ψυχρά υλικά, τοποθέτηση καλαίσθητων ομπρελών κ.ά. Να δημιουργηθούν επίσης οι προϋποθέσεις για μικτή χρήση των πέριξ καταστημάτων  δηλ. εγκατάσταση, λειτουργία και συνύπαρξη γραφείων,  εμπορικών  καταστημάτων και καφετεριών , όπως ήταν παλαιότερα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ανάπλαση- διαμόρφωση της Κεντρικής Πλατείας Φιλιππιάδας, που είναι από τις δύσκολες περιπτώσεις, απαιτεί άρτια μελέτη η οποία εκτός από τα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία να συνυπολογίσει - με επί μέρους μελέτες- και άλλες παραμέτρους της σύγχρονης εποχής ,όπως θερμοκρασία, ηλιακή έκθεση, ακουστικότητα ,κινήσεις του αέρα, το οπτικό και ηχητικό περιβάλλον κ.ά ….

    Ψήφιση και κυρίως  εφαρμογή νέας σύγχρονης Κανονιστικής Πράξης διαχείρισης  Κοινόχρηστων χώρων.

 

 ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έλεγχος και κατά προτεραιότητα  αποπεράτωση της πλατείας (έστω και προσωρινά) η οποία αν και ήταν από τις καλύτερες πλατείες της Ηπείρου- όπως μπορείτε να το διαπιστώσετε στο filoiko.gr -  έπεσε  θύμα και αυτή της τάσης των ριζικών και «μοντέρνoυ ντιζάιν» επιδιορθώσεων!! Επειδή μάλλον η κατασκευή της πλατείας θα  δημοπρατηθεί εξ αρχής, νομίζω ότι και η μελέτη της πρέπει να επανασχεδιασθεί με περιβαλλοντικά (βιοκλιματικά) κριτήρια και να απευθύνεται κυρίως στη μικρή ηλικία , γιατί η Φιλιππιάδα υστερεί σε παιδότοπους- παιδικές χαρές. ,,,,,Μπάσκετ πάντως  έφηβοι και ενήλικες επιβάλλεται να παίζουν  στα γήπεδα και όχι στις παιδικές χαρές!!!

 Επειδή το Ρολόι που τοποθέτησε ο δήμος στην πλατεία Γεννηματά, ουδόλως ανταποκρίνεται στη βούληση του δωρητή στρατηγού Βασιλείου, νομίζω  ότι στην πλατεία αυτή ταιριάζει να τοποθετηθεί ένα Επιβλητικό έργο επώνυμου Καλλιτέχνη ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ (Πύργος)  που θα μπορούν να θαυμάζουν οι επισκέπτες μετά το Καμπαναριό του Αγίου Βησσαρίωνα και τα διατηρητέα κτίρια της Φιλιππιάδας.

 

 ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΚΟΥΦΑ: (28ης Οκτωβρίου - 13ης Οκτωβρίου - προέκταση Π. Τσαλδάρη - οικία Γαλάνη). Είναι απαράδεκτη η κατάσταση που επικρατεί στο κεντρικότερο σημείο της Φιλιππιάδας με ακατοίκητα - ερειπωμένα σπιτάκια, όπου εκτός από την αισθητική ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Πρέπει επιτέλους να δοθεί κάποια αποδεκτή  λύση κατόπιν συνεννόησης και αποζημίωσης των δικαιούμενων ιδιοκτητών.

         

    ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ: Απαιτείται η άμεση κατασκευή πεζοδρομίων πλησίον των κόμβων Μπιζανίου και Εθνικής Οδού (είσοδος- έξοδος Φιλιππιάδας ) προς αποφυγή και νέων δυστυχημάτων, διότι υπάρχει μεγάλη υψομετρική διαφορά. Εννοείται ότι, όποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν κατόπιν συμφωνίας και αποζημίωσης των θιγόμενων ιδιοκτητών.     

***Επίσης να εξεταστεί η περίπτωση κατασκευής των πεζοδρομίων αυτών με  τροποποίηση  (μετατόπιση ) της Μπιζανίου και του Κόμβου ή με εναέρια σιδηροκατασκευή. .

Πεζοδρόμια πρέπει να γίνουν σε όλη σχεδόν την Φιλιππιάδα, ξεκινώντας από εκεί που ελλείπουν παντελώς όπως π.χ στην οδό Σόλωνα Γκίκα (Ε.Ο), της οποίας το εντός του Σχεδίου πόλης ευρισκόμενο τμήμα με βάσει τη σχετική νομοθεσία είναι  αρμοδιότητα του Δήμου και όχι της ΔΕΣΕ.

 

    ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ 

1) Πλύσιμο- Απολύμανση των κάδων καθαριότητας  σε όλον τον Δήμο, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα.

2) Καθορισμός χώρων για την προσωρινή εναπόθεση κλαδεμάτων και χόρτων από τους πολίτες (Π.Φιλιππιάδα,  Κέντρο.  Ελευθεροχώρι) και συχνή αποκομιδή τους από τον Δήμο.

3) Προμήθεια και λειτουργία φορτηγού ανατρεπόμενου με αρπάγη (Mπίγα) για την περισυλλογή  βαριών αντικειμένων και κλαδιών.  

4)  Βάψιμο εξωτερικών επιφανειών Δημαρχείου γιατί είναι σε άθλια κατάσταση.  

5) Βάψιμο και μικρή επιδιόρθωση Αερογέφυρας Π. Φιλιππιάδας που η κατασκευή της έχει σώσει ζωές.  

6) Άμεση επιδιόρθωση της ασφαλτόστρωσης στο «δρόμο 5χ5», ο οποίος παρουσιάζει μεγάλη κίνηση πεζών (περιπατητών), από το πρωί μέχρι αργά τη νύκτα καθημερινά,  και να προγραμματισθεί η τοποθέτηση Ηλιακών φωτιστικών LED .

 

7) SOSΕκπόνηση Μελέτης για την αξιοποίηση του πρώην Λατομείου Ν, Κερασούντας, διότι θα ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος να το χρησιμοποιήσουν για εναπόθεση βιομηχανικών αποβλήτων . Το έδαφός του λατομείου μπορεί να μη  είναι πολύ  διαπερατό (είναι πέτρωμα και όχι χώμα), αλλά τα απόβλητα θα δημιουργήσουν άλλα προβλήματα στην περιοχή μας (το προνοείν και προλαμβάνειν κρείττων εστί του θεραπεύειν !!).

 

                                             ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  Ο Δήμος έχει χρέος, όχι μόνο να αποκαταστήσει τις βλάβες στην αίθουσα εκδηώσεων του Πνευματικού κέντρου, αλλά να εντάξει, ενοποιήσει και διαμορφώσει το παλαιό δημαρχείο, την αίθουσα , το  νηπιαγωγείο (πρώην ΠΙΚΠΑ) και  τον περιβάλλοντα χώρο τους σε ενιαίο συγκρότημα Πολιτιστικού Κέντρου  στο οποίο πρέπει να λειτουργεί το γραφείο του αντιδημάρχου Πολιτισμού. Της ανάπλασης αυτής εννοείται ότι πρέπει να προηγηθεί Ειδική Αρχιτεκτονική μελέτη για να διεκδικήσει ο Δήμος την αναγκαία χρηματοδότηση.

 

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ: Πολιτισμός δεν είναι  μόνο οι αίθουσες ,ούτε τα εργαστήρια εκμάθησης δημοτικών χορών στα οποία έχουν μετατραπεί οι περισσότεροι πολιτιστικοί σύλλογοι του δήμου Ζηρού.. Η διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου δήμου Ζηρού έχει τη μεγάλη ευθύνη και αποστολή να οργανώσει , ενισχύσει και αναδείξει τις πνευματικές και καλλιτεχνικές δυνάμεις του τόπου και ιδιαίτερα των νέων. Ο ρόλος του είναι σημαντικός γι αυτό δεν πρέπει να περιορίζεται στο να μοιράζει σουβλάκια και τραπεζοκαθίσματα στα πανηγύρια.

Α) Ενίσχυση των τοπικών Ωδείων. Επανεκκίνηση, δραστηριοποίηση της Φιλαρμονικής Μουσικής και αναβάθμισή της σε μπάντα και ορχήστρα Πνευστών

Β) Επανέκδοση του ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ( όχι πολιτιστικού ) ΟΔΗΓΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ  ΚΑΙ  ΧΑΡΤΗ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ  αφού πρώτα γίνει  επικαιροποίηση και  αναμόρφωσής του για να περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή του δήμου Ζηρού .

Γ) Ενίσχυση και προβολή εκδόσεων τοπικών συγγραφέων και ποιητών.

Δ) Ενίσχυση του Συλλόγου περί Βιβλίου ,του Συλλόγου Γυναικών, του ΚΑΔΡΩ και της Εικαστικής Ομάδας  «Καλλιτεχνείν».

Ε) Λειτουργία της Σχολής Αγιογραφίας σε ετήσια Βάση

ΣΤ) Αξιοποίηση της Μελέτης- Εργασίας του Λυκείου  Θεσπρωτικού (Θρησκευτικές Διαδρομές) στα πλαίσια του Erasmus .

Ζ) Διοργάνωση ετήσιου διεθνούς Φεστιβάλ δημοτικών χορών σε συνεργασία με όμορους Δήμους.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Οι Πολιτιστικοί σύλλογοι της Φιλιππιάδας νομίζω ότι μπορεί να στεγαστούν στο ισόγειο των Γυμνασίων,  αφού διαμορφωθεί  κατάλληλα, και να χρησιμοποιούν για  πρόβες την αίθουσα εκδηλώσεών του εκ περιτροπής .  Με αυτό τον τρόπο θα αξιοποιηθεί ένα ανενεργό τμήμα του Σχολείου και θα ενισχυθούν οι σύλλογοι που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα επιβίωσης.

 

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ: Είναι γνωστή σε όλους η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αίθουσα. Σύσταση επιτροπής για καταγραφή ζημιών και ελλείψεων και εκπόνηση μελέτης για την αποκατάστασή της. Μελέτη για τη στατική επάρκεια του κτιρίου .  Ένταξη σε προγράμματα χρηματοδότησης του τύπου «εξοικονομώ» ή σε αντίστοιχα του Υπ. Πολιτισμού.

  ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Για την κατασκευή της αίθουσας έγινε επέκταση του στεγάστρου Γυμναστικής του παλαιού Γυμνασίου- Λυκείου Φιλιππιάδας το οποίο στεγάζονταν τότε στο παραδοσιακό πέτρινο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου. Μετά την κατασκευή του σχολικού συγκροτήματος των Γυμνασίων, στο οποίο στεγάστηκαν τα 1ο και 2ο Γυμνάσια, τα 1ο και 2ο Λύκεια και το Τεχνικό Λύκειο, το πέτρινο κτίριο χρησιμοποιήθηκε σαν Δημαρχείο Φιλιππιάδας και το στέγαστρο διαμορφώθηκε σε αίθουσα εκδηλώσεων, συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου κλπ. Έχει φιλοξενήσει κατά το παρελθόν δεκάδες πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις καθώς και κορυφαίες θεατρικές παραστάσεις διότι διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές σκηνές στην Ήπειρο. Σημειωτέον ότι στη Φιλιππιάδα υπήρχε παλαιότερα η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού συλλόγου Κρυστάλλης από την οποία αναδείχτηκαν αξιόλογοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες.

  

ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ:   Η ετήσια εμποροπανήγυρη Φιλιππιάδας τις δημοτικές περιόδους  1995-1999 και 2003-2007 που διετέλεσα δήμαρχος Φιλιππιάδας διοργανώθηκε ΜΕΣΑ στο κέντρο της πόλης  (Μπιζανίου , Ναπ.Ζέρβα,  Βελουχιώτη, 28ης Οκτωβρίου) με τεράστια επιτυχία και με περισσότερο κέρδος απ’ ότι στη Γέφυρα Καλογήρου. Το  πανηγύρι ανήκει κυρίως στους εμπόρους της πόλης που δεινοπαθούν τα τελευταία χρόνια και όχι στους ξένους, οι  οποίοι  βεβαίως είναι ευπρόσδεκτοι, γι αυτό  επιβάλλεται να διεξαχθεί μέσα στην πόλη. Οι ισχυρισμοί κάποιων ότι αυτό απαγορεύεται διότι  εγκυμονεί κινδύνους είναι αβάσιμοι.. Και νόμιμο και  εύκολη περίπτωση είναι (μία μεγάλη Λαϊκή Αγορά), διότι υπάρχει εμπειρία και τεχνογνωσία. Επίσης είναι ευκαιρία οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι να  κριθούν  και να   ...διακριθούν..

 

Ιερός Ναός ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Η Φιλιππιάδα είναι πόλη φαινόμενο γιατί, ενώ η εμποροπανήγυρη διοργανώνεται ένεκα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου, στην πόλη δεν υπάρχει ομώνυμος  Ναός !!. Ο παλαιός ναός του Αγίου Δημητρίου γκρεμίστηκε από τους Τούρκους που κατασκεύασαν στο χώρο αυτό Τζαμί . Μετά την απελευθέρωση κατασκευάστηκε εκεί Ηλεκτρικός σταθμός, Οικοκυρική σχολή, γραφεία Προσκόπων και τελικά το σημερινό Δημαρχείο.

 Συνιστά διαχρονική υποχρέωση των κατοίκων και του Δήμου η κατασκευή Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στη Φιλιππιάδα που ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΝΑΟΥ !!!

 Κατά το παρελθόν προτάθηκαν για την ανέγερση του ναού τα εξής οικόπεδα: α) το parking  δίπλα στο Κ.Υ., β) πίσω από το Διοικητήριο (γήπεδο μπάσκετ, παιδική χαρά), γ) το Στάδιο εάν και όταν αυτό μεταφερθεί, δ) το οικόπεδο ΖΕΖΑ (ιδιωτικό) και ε) το parking  έναντι ΚΕΠ, τα οποία όμως παρουσιάζουν πολλά προβλήματα.  Κατάλληλο οικόπεδο μπορεί να προκύψει και με την επέκταση του Σχεδίου Πόλης ή με αγορά από ιδιώτες.

 

ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ: Τα Κοιμητήρια Αγίου Αθανασίου στο Ελευθεροχώρι  και Αγίου Γεωργίου στην  Π.Φιλιππιάδα  βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένη περιοχή  και έχουν κορεσθεί  εδώ και 25 χρόνια, όπως προκύπτει από  έγγραφα των εκκλησιαστικών επιτροπών.

 * Οι Δήμοι σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι αρμόδιοι για την ίδρυση, κατασκευή και λειτουργία των κοιμητηρίων και όχι η Εκκλησιαστική Επιτροπή.

 * Τα Κοιμητήρια ανήκουν στα πράγματα Εκτός Συναλλαγής. 

 * Οι δήμοι χορηγούν την άδεια ταφής για συγκεκριμένη χρήση δημοτικού χώρου και δεν παραχωρούν ιδιοκτησιακό δικαίωμα. Το ίδιο ισχύει και για τους οικογενειακούς τάφους.         

 * Ο ενταφιασμένος νεκρός δεν είναι τα μάρμαρα κ.λ.π. του μνημείου (μνήματος), αλλά, σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα οστά του αποσυνθεμένου  πτώματος. Δυστυχώς αυτό δεν είναι κατανοητό από πολλούς γι αυτό ασχολούνται με πάθος με τον καλλωπισμό τους .

 * Η Ιερά Μητρόπολη Πρέβεζας συμφωνεί- στηρίζει την υποχρεωτική εκταφή (ανακομιδή λειψάνων) και την χρήση -  λειτουργία Οστεοφυλακίου.

.* Εκπόνηση, ψήφιση και κυρίως εφαρμογή νέου Κανονισμού Λειτουργία Κοιμητηρίων δήμου Ζηρού .

      

 Το νέο κοιμητήριο του Αγίου Ιωάννη ξεκίνησε να κατασκευάζεται το έτος 2000  στο Ελευθεροχώρι σε οικόπεδο  που αγόρασε ο Δήμος για το σκοπό αυτό και ο πρώτος ενταφιασμός  έγινε το έτος 2006. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα εκεί δεν προσιδιάζει με Ιερό Χώρο. Απαιτείται καθαριότητα (ευπρεπισμός) , επισκευή  των WC που έχουν καταστραφεί και αποπεράτωση του ημιτελούς Οστεοφυλακίου. Το Παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη είναι εδώ και χρόνια ολοκληρωμένο και αγιογραφημένο γι αυτό   πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει για να προσδώσει την αναγκαία ιερότητα στο Κοιμητήριο. Με απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου  Φιλιππιάδας   Ναός του Κοιμητηρίου είναι η Αγία Κυριακή.

 * Είναι αναγκαία μελέτη για την πλήρη  καταγραφή των τάφων (ονόματα ενταφιασμένων) με την ημερομηνία της τελευταίας ταφής, σχεδιαγράμματα με αρίθμηση των τάφων (ταφολόγιο ) κλπ. Ορισμός συγκεκριμένου δημοτικού υπαλλήλου  για τον έλεγχο , ευταξία και εφαρμογή των διατάξεων στο Κοιμητήριο αυτό

    

  Το Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου αντιμετωπίζει προβλήματα λειτουργίας (αδειοδότηση) και κορεσμού. Επειδή ο οικισμός δεν  μπορεί να εξυπηρετηθεί από το κοιμητήριο του Αγίου Ιωάννη πρέπει να κατασκευασθεί Νέο Κοιμητήριο στη Π. Φιλιππιάδα, λαμβάνοντες υπόψη ότι οι επιλογές για την εξεύρεση κατάλληλης και νόμιμης τοποθεσίας δεν είναι πολλές.

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 1)Στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων υπάρχουν τρία(3) Κοιμητήρια, στην Άρτα δύο (2), στην Πρέβεζα ένα (1)  και στη  Φιλιππιάδα τέσσερα (3+1) …...

   2)Στα κοιμητήρια των Ιωαννίνων οι τάφοι είναι ομοιόμορφοι, χαμηλού κόστους και κατασκευάζονται από τις υπηρεσίες του Δήμου με το σκεπτικό ότι στο θάνατο είμαστε όλοι ίδιοι!!

    ΑΠΟΡΙΑ: Οι κάτοικοι των πόλεων στις οποίες εφαρμόζεται η ανακομιδή  λειψάνων, η τοποθέτησή τους στο Οστεοφυλάκιο και η απελευθέρωση του χώρου για νέα χρήση δεν είναι καλοί Χριστιανοί ;

 

ΔΡΟΜΟΣ ΜΥΛΑΥΛΑΚΑ: Αποτύπωση (τοπογραφικό) του Μυλαύλακα και του περιβάλλοντα Δημοτικού χώρου, από Νερόμυλο Π. Φιλιππιάδας μέχρι Αγία Κυριακή, λαμβάνοντας υπόψη τους Χάρτες του Δήμου και κυρίως το Κτηματολόγιο. Σε πολλά σημεία ο δρόμος είναι πλήρως διανοιγμένος. Η ασφαλτόστρωσή του από την Υψηλάντη μέχρι Αγία Κυριακή σε πολλά τμήματα έχει καταστραφεί.  

 Μελέτη για την επικάλυψή  του Μυλαύλακα και διαμόρφωσή του σε  πεζόδρομο - χώρο αναψυχής και περιπάτου, με  παγκάκια, φωτισμό και που θα αναδείξει τις όμορες ιδιοκτησίες και θα αποτελέσει τμήμα της επέκτασης του Σχεδίου Πόλης .

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ : Στη μελέτη Εισόδου της Φιλιππιάδας από τη Γέφυρα του  ποταμού Λούρου , προβλέπεται η κατασκευή Κόμβου λίγο πριν το πρατήριο καυσίμων Λάππα. Ο κόμβος αυτός για να αποκτήσει χρησιμότητα και προοπτική πρέπει να ενωθεί με την Ε.Ο στην Π. Φιλιππιάδα και στο Ελευθεροχώρι και να αποτελέσει στο μέλλον τον Περιφερειακό δακτύλιο (Περιφερειακή) της Φιλιππιάδας. Το έργο αυτό εάν συνδυαστεί με το δρόμο του Μυλαύλακα και την επέκταση του Σχεδίου πόλης θα δώσει άλλη προοπτική στη Φιλιππιάδα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε πρώτη φάση είναι αναγκαίο να ενωθούν  με ενιαίο δρόμο ο κάμποι  Π.Φιλιππιάδας και  Ελευθεροχωρίου που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των αγροτών..

 

ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΛΟΥΡΟ ΠΟΤΑΜΟ: Τα έτος 2006 το δημοτικό Συμβούλιο Φιλιππιάδας είχε αποφασίσει (είχε διατεθεί μάλιστα και μικρή πίστωση) να κατασκευασθεί στο Λούρο ποταμό -πλησίον Νερόμυλου- μεταλλική πεζογέφυρα η οποία θα εξυπηρετούσε το άνοιγμα-κλείσιμο των θυροφραγμάτων (πόρτες), καθώς και την μετάβαση πολιτών στην απέναντι πλευρά του ποταμού. Επειδή είναι η μοναδική περιοχή που ο Λούρος  διέρχεται από οικιστική περιοχή επιβάλλεται να κατασκευασθεί γέφυρα καλαίσθητη, εμβληματική και να ταιριάζει με το περιβάλλον.  Η γέφυρα αυτή θα δώσει άλλη προοπτική στη βόλτα των περιπατητών του δρόμου 5χ5 ή  του δρόμου Μυλαύλακα (στο μέλλον), θα αξιοποιήσει τον Νερόμυλο με την Πλατεία του και την Π. Φιλιππιάδα γενικότερα. Για την υλοποίηση του έργου αυτού απαιτείται συνεννόηση με τους έναντι ιδιοκτήτες , τον δήμο Αρταίων και την Περιφέρεια Ηπείρου και κυρίως άρτια μελέτη διότι αφορά ευαίσθητο οικοσύστημα.

   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι προσπάθειες του Δήμου κατά το παρελθόν για να κατασκευασθεί δρόμος  στις όχθες του Λούρου Ποταμού,( για αναψυχή και περίπατο αρχικά), που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των κατοίκων, δεν απέδωσαν, διότι πρέπει να προηγηθεί Οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού που είναι πολύ δύσκολη περίπτωση και δεν εξαρτάται μόνο από το δήμο Ζηρού.

 

ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ΑΛΙΕΙΑ  ΓΛΥΚΟΥ  ΝΕΡΟΥ.  Πιάνω και Ελευθερώνω  (Catch and release είναι το slogan  της αθλητικής αλιείας που έχει σκοπό την ψυχαγωγία και την άθληση και όχι τον βιοπορισμό ή την απόκτηση εισοδήματος, με σεβασμό στο περιβάλλον, τα αλιεύματα και τους νόμους( Π.Δ.373/85) και ΚΑΝ. 1967/2006/Ε.Ε) . Τα ψάρια πιάνονται από την Όχθη (απαγορεύονται τα πλωτά μέσα)  με ειδικές πετονιές και αγκίστρια που δεν τα τραυματίζουν (απαγορεύονται τα παραγάδια), ζυγίζονται, αξιολογούνται και απελευθερώνονται . Ο Λούρος Ποταμός ,και οι  Λίμνες  Ζηρού και Υ.Η.Σ. Αγίου Γεωργίου είναι ιδανικά οικοσυστήματα για τη διοργάνωση αγώνων από τους Συλλόγους και την επίσημη Ομοσπονδία Αθλητικής Αλιείας . Ο δήμος Ζηρού μπορεί να συμβάλλει στη διοργάνωση αυτή  με την κατασκευή μικρών υποδομών ( καθαρισμοί, θέσεις ψαρέματος ), εμπλουτισμό σε ψάρια κ.ά. διότι τα οφέλη που θα προκύψουν  θα  είναι  πολλαπλά, ενώ θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και για  Ερασιτεχνική αλιεία .

 Πρωτοβουλίες για την « επιστροφή» της καραβίδας στο Λούρο ποταμό. 

 

ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ – ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ: Στο οικόπεδο των 16 στρεμ. που αγόρασε ο δήμος για την κατασκευή Τεχν. Λυκείου (ΕΠΑΛ) και Κλειστού Γυμναστηρίου προβλέπονταν και η κατασκευή Κολυμβητηρίου. Ο δήμος είναι εφικτό να διεκδικήσει την κατασκευή Κολυμβητηρίου, το οποίο μπορεί να είναι λειτουργικό και βιώσιμο με τη χρήση ΑΠΕ (Φωτοβολταϊκά) , διαδικασία που εφαρμόζουν άλλοι δήμοι.

*** Αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου και του περιβάλλοντα χώρου που είναι ημιτελή . Απαραίτητη η πιστή εφαρμογή του Κανονισμού Λειτουργίας του, η Φύλαξη καθώς και η Ενεργειακή αναβάθμισή του .

 

  ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ:  Το Δημοτικό Δάσος είναι ενταγμένο στον οικιστικό ιστό της Φιλιππιάδας. Δίνει κυριολεκτικά ζωή και παίζει σημαντικό ρόλο στην αισθητική, άθληση, αναψυχή και βιοποικιλότητα. Μας προστατεύει από την κλιματική αλλαγή, τις πλημμύρες και λειτουργεί ως φυσικό κλιματιστικό .  Έχουμε επομένως ιερό χρέος να το διατηρήσουμε, αναβαθμίσουμε και το αξιοποιήσουμε με βάση τους Δασικούς Χάρτες και το Κτηματολόγιο. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την μεταβίβαση της Δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία οι παρεμβάσεις  πρόληψης και προστασίας από τη Δασική Υπηρεσία και τους Δήμους είναι μειωμένες λόγω υποχρηματοδότησης, ενώ τα Πεύκα  του δάσους μας συμπληρώνουν  σχεδόν ένα αιώνα ζωής και είναι πολύ εύφλεκτα .Ο δήμος σε συνεργασία με τη Δασική υπηρεσία να προχωρήσουν –κατόπιν μελέτης-  στις απαραίτητες εργασίες για τον καθαρισμό του δάσους από ξερά, στρεβλά, γερασμένα κλπ δέντρα και φυτά  και να φυτέψουν άλλα Ανθεκτικά στη Φωτιά (Αντιπυρικά ), όπως βελανιδιά, σφεντάμι, φτελιάς, κυπαρίσσι, ιπποκαστανιά, μουριά, γκορτσιά, φραγκοσυκιά, δάφνη, κουτσουπιά , κουμαριά, κ.ά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  1) Τα έργα αντιπυρικής προστασίας με τα οποία χρηματοδοτήθηκε ο Δήμος είναι σημαντικά αλλά για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να υλοποιηθούν με την καθοδήγηση και τον  έλεγχο της Δασικής υπηρεσίας και ο καθαρισμός του Πευκοδάσους να προηγηθεί του Δρυοδάσους.

 2) Οι δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες καλό είναι να επισκεφτούν και να διαπιστώσουν «ιδίοις όμμασι» την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα πολυδιαφημισμένα έργα ανάπλασης στο δάσος Ζηρού  -ΑϊΓιάννη Ριγανά.  

3) Σε συνεργασία με το ΥΠΕΘΑ να εκπονηθεί μελέτη για την σταδιακή ανανέωση- αντικατάσταση των δέντρων και τον καλλωπισμό του χώρου στο Ηρώον Μπιζανομάχων, με απώτερο σκοπό να διαμορφωθεί σε επισκέψιμο άλσος. Η διαπλάτυνση- διαμόρφωση και επέκταση του δασικού δρόμου που έχει διανοιχθεί δυτικά του Μνημείου είναι άμεσης προτεραιότητας

 

 

                                             MASTER  PLAΝ

 

 Η εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης (Master Planτου Δήμου Ζηρού είναι απολύτως απαραίτητη, διότι καταγράφει, αναλύει και αξιολογεί την υπάρχουσα κατάσταση και μετά από σχετική διαβούλευση, προτείνει λύσεις για έργα ,δράσεις ,επενδύσεις καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση τους,

Συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου είναι η κομβική του  Γεωγραφική θέση ,οι Αρχαιολογικοί χώροι, τα Ιστορικά μνημεία , οι διατηρητέοι Ναοί και Μοναστήρια, οι περιοχές ιδιαιτέρου Φυσικού κάλλους, το πλούσιο και πανέμορφο υδάτινο  στοιχείο που αποτελεί και υγροβιότοπο, τα αγνά  τοπικά προϊόντα, η δημοτική παράδοση και κουλτούρα, η τοπική γαστρονομία κ.ά. 

Σε αυτά επιμένω  να προστεθούν τα δεκάδες παραδοσιακά Πετρόκτιστα σπίτια στο Θεσπρωτικό και Κρανιά τα οποία μπορεί να συντηρηθούν, αξιοποιηθούν  με την ένταξή τους σε προγράμματα χρηματοδότησης του τύπου «ανακαινίζω- συντηρώ». και να χρησιμοποιηθούν και ως τουριστικά καταλύματα, Airbnb κ.ά.. Απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως είναι η μελέτη για την καταγραφή και αξιολόγησή τους (leader?),    

                           

 

                                   ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ και άλλα  ΘΕΜΑΤΑ

 

 ***1) ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (ΓΠΣ) . Η ολοκλήρωση του Γ.Π.Σ του ενιαίου δήμου Φιλιππιάδας είναι από τα σημαντικότερα και άμεσης προτεραιότητας ζητήματα του δήμου Φιλιππιάδας γιατί σχετίζεται απόλυτα με την ανάπτυξή του.

Επίσημη ενημέρωση από την ΠΕΧΩ περιφέρειας Ηπείρου για την πορεία του ΓΠΣ.

Παράταση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του ΓΠΣ γιατί  λήγει σύντομα.

 Εκπόνηση μελετών για Τοπικά Χωρικά Σχέδια (ΤΧΣ)  στην Π.Φιλιππιάδα και το Ελευθεροχώρι που δεν είναι ενταγμένοι στο Σχέδιο Πόλης και τα οικόπεδά τους οικοδομούνται ως ευρισκόμενα εντός Οικισμού με δυσμενέστερους όρους δόμησης σε σχέση με το κέντρο.

 Σημειωτέον ότι το εγκεκριμένο Σχέδιο Πόλης Φιλιππιάδας χρονολογείται  από το έτος 1953  και εκτείνεται από πρατήριο Κριτσιβέλα μέχρι πρατήριο Γιολδάση περίπου..

  Η επέκτασή του έπρεπε να γίνει ..Χθες και έχουμε ευθύνη πολλοί !  

 

***2) ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ . Η  σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα είναι αναγκαία, γιατί το Καλοκαίρι με την μεγάλη κυκλοφορία των επιβατικών αυτοκινήτων από και προς το Αεροδρόμιο και τα Παράλια και τον Χειμώνα των μεγάλων φορτηγών από και προς την Πεδιάδα της Άρτας , η ζωή των κατοίκων σε κάποιες γειτονιές της Φιλιππιάδας είναι αφόρητη.. Απαιτείται όμως σωστός σχεδιασμός για τη σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με την Ε.Ο (Κόμβος) για να μη οδηγήσει σε υποβάθμιση της πόλης και από δρόμος ανάπτυξης καταστεί δρόμος φυγής.  Επιβάλλεται επομένως  η συνεννόηση, διαβούλευση της Περιφέρειας Ηπείρου ,όχι μόνο με τον δήμο Ζηρού,  αλλά και με το δήμο Αρταίων λαμβάνοντες υπόψη ότι η πεδιάδα  Άρτας είναι αποκομμένη από αυτοκινητόδρομους  και ο δρόμος Πασά λειτουργεί χρόνια τώρα άτυπα ως ΒΙΠΑ - ΒΙΟΠΑ .

2α)  Το τμήμα της Εθνικής Οδού που διέρχεται μέσα από τη Φιλιππιάδα αποτελεί  ουσιαστικά εσωτερικό δίκτυο (οδός Σόλωνος Γκίκα), πυκνοδομημένο και ενταγμένο στο Σχέδιο πόλης από το έτος 1953,

2β).Τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών ή κατασκευή  κόμβου  στη συμβολή της Ε.Ο με την οδό Τζαβέλα (πρατήριο Κριτσιβέλα), όπου τους θερινούς μήνες κυρίως , υπάρχει έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

2γ) Τοποθέτηση πολλών, κατάλληλων και ευδιάκριτων πινακίδων που θα καθοδηγούν τους ταξιδιώτες να μη διέρχονται μέσα από τη Φιλιππιάδα ,αλλά να ακολουθούν την πορεία Ιόνιος Οδός > Παράκαμψη > κόμβος Δομής > Ε.Ο και Αντίστροφα

2δ)  Ενημέρωση του υπεύθυνου τμήματος του Google  για να καθοδηγεί τα Ι.Χ’Ε των επισκεπτών που διέρχονται ( κινούνται)  μέσα από τη Φιλιππιάδα και ακολουθούν την πορεία Γέφυρα Λούρου ποταμού >  Ταγμ. Βελισσαρίου > Ε.Ο να μη στρίβουν  στην Κωλέτση ( Σκλαβενίτης), αλλά στον πλάτανο της Βενιζέλου (ΚΕΠ ).

 

   ***3). Εκπόνηση σύγχρονης Μελέτης Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων η οποία αφού συνεκτιμήσει τα σημερινά δεδομένα θα επανεξετάσει και την  πεζοδρόμηση της Μπιζανίου η οποία ως γνωστόν έγινε με πρόταση της παλαιάς Συγκοινωνιακής Μελέτης.

 

***4). Συζήτηση με τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου ΖΕΖΑ για την δυνατότητα δημιουργίας δρόμου  ,ως προέκταση της οδού Γ. Παπανδρέου από  28ης Οκτωβρίου μέχρι  Βενιζέλου- Τζαβέλα με την διαπλάτυνση – διαμόρφωση του δρόμου που βρίσκεται δίπλα στην ιδιοκτησία Μπέλλου αλλά δεν προβλέπεται  στο εγκεκριμένο σχέδιο πόλης (τροποποίηση). 

 

***5). Πράξεις αναλογισμού κλπ για Διάνοιξη- διαμόρφωση της προέκτασης της οδού 28ης Οκτωβρίου από οδό Μελίνας Μερκούρη (Ρυακιωτάκης) μέχρι οδό Αναπαύσεως (Χριστονάσης). Το υπόλοιπο τμήμα μέχρι την οδό Υψηλάντη  ενδεχομένως χρειάζεται τροποποίηση, διότι υπάρχουν -εδώ και δεκαετίες- δύο δρόμοι που  δεν προβλέπονται στο Σχέδιο Πόλης!! α) Αγίου Σπυρίδωνα έναντι Ι.Ν Αγίου Βησσαρίωνα που συνδέει την Μπιζανίου με την  Τζαβέλλα  και β) Οδυσσέα Ανδρούτσου που συνδέει την Αναπαύσεως με την Τζαβέλλα.

 

***6). Πράξεις αναλογισμού κλπ για Διάνοιξη- διαμόρφωση  της προέκτασης της οδο Αρη Βελουχιώτη από οδό 28ης Οκτωβρίου ( parking  Κ.Υ.) μέχρι την οδό Τζαβέλλα . Είναι σημαντικός δρόμος γιατί συνδέει την Τζαβέλλα με την Εθνική Οδό τέμνοντας  τις 28ης  Οκτωβρίου και Μπιζανίου.                                         

   Αποπεράτωση του τμήματος της Βελουχιώτη  μέχρι τη Μπιζανίου που κατάντησε της Άρτας το γεφύρι. 

 

***7). Πράξεις αναλογισμού κλπ για Διάνοιξη- διαμόρφωση του τμήματος της οδού Κρυστάλλη από  Γρηγ. Λαμπράκη . Σύνδεση της οδού με την  Εθνική Οδό   με την κατασκευή κόμβου πλησίον Τιπ-Τοπ.

 Η Κρυστάλλη είναι από τους σημαντικότερους δρόμους διότι είναι παράλληλος της Μπιζανίου και μπορεί να αποσυμφορήσει  το κέντρο της πόλης (είσοδος ή έξοδος) .

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Πράξη Αναλογισμού είναι η νόμιμη διαδικασία που εφαρμόζεται για τη διάνοιξη των μη διανοιγμένων δρόμων που προβλέπονται  από το εγκεκριμένο  ρυμοτομικό Σχέδιο Πόλης. Ρυθμίζει, βάσει τεχνικών στοιχείων ποιες από τις παρόδιες  ιδιοκτησίες, ωφελούνται επειδή αποκτούν πρόσοψη στο δρόμο και ως εκ τούτου οφείλουν αποζημίωση και ποιες δικαιούνται αποζημίωσης και πόσο. Είναι επιστημονική χρονοβόρα διαδικασία, με πολλά επιμέρους στάδια και συντάσσεται από ειδικούς μελετητές κατόπιν απόφασης του δημοτικού συμβουλίου .

         

                                           ΣΤΑ …. ΥΠΟΨΗ

 

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ: Ο δήμος Φιλιππιάδας το έτος 1997 -με απόφασή του- είχε παραχωρήσει με συμβολαιογραφική πράξη στον Οργανισμό Εργατικής  Κατοικίας (ΟΕΚ) δωρεάν έκταση 20.401 τ.μ. στη θέση «Κουρσάρη» (πριν τα Λύκεια) για την κατασκευή Εργατικών Κατοικιών. Το αγροτεμάχιο αυτό επικοινωνεί με τον Παράπλευρο δρόμο της Ε.Ο καθώς και με άλλα 150 στρέμματα του δημοσίου. Είχαν γίνει και σχετικές μελέτες πολεοδόμησης. Μετά την διάλυση του ΟΕΚ η διαδικασία σταμάτησε αλλά το οικόπεδο είναι έτοιμο και κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί για κοινωνική κατοικία, κοινωνική αντιπαροχή. Υπάρχουν βεβαίως και άλλα οικόπεδα  στη Φιλιππιάδα κατάλληλα για το σκοπό αυτό.

Να θυμίσω ότι στο παρελθόν κατασκευάστηκαν και διανεμήθηκαν Εργατικές Κατοικίες στο Θεσπρωτικό και Λαϊκές κατοικίες στη Φιλιππιάδα.

 

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: Ο δήμος Φιλιππιάδας το έτος 2000  με απόφασή του Δημοτικού Συμβουλίου παραχώρησε δωρεάν, με συμβολαιογραφική πράξη, οικόπεδο 6.000 τ.μ (επάνω από τα Λύκεια) για την στέγαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η οποία  είναι απολύτως αναγκαία για τον δήμο Ζηρού.. Το μεγάλο αυτό οικόπεδο λόγω της κομβικής του θέσης ( στο κέντρο της Ηπείρου, πρόσβαση σε Εθνική και Ιόνια Οδούς ) είναι κατάλληλο για την κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφερειακού επιπέδου. Επειδή πέρασαν αρκετά χρόνια  από την παραχώρηση χωρίς να υλοποιούνται οι σκοποί της , ο Δήμος πρέπει να το υπενθυμίσει αρμοδίως και γενικά να ενεργήσει κατάλληλα υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι καταβάλλει τα ενοίκια για την στέγαση των κλιμακίου της ΠΥ στο Θεσπρωτικό.

 

ΥΠΟΓΕΙΑ ΔΙΑΒΑΣΗ: Ο δήμος Φιλιππιάδας είχε εκπονήσει μελέτη για την κατασκευή υπόγειας διάβασης ΠΕΖΩΝ στην Εθνική Οδό (ανάλογη με αυτή που υπάρχει δίπλα στο Στάδιο), πλησίον της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο σημείο που υπάρχει μεγάλη υψομετρική διαφορά της Ε.Ο. με τον παράπλευρο δρόμο. Σκοπός ήταν για να ενοποιήσει τους εκατέρωθεν της Ε.Ο. οικισμούς, τα 2 σχολεία, τα καταστήματα  και για την αποφυγή ατυχημάτων που ήταν συχνά παλαιότερα..

 

ΥΠΟΓΕΙΟ PARKING Ο δήμος είχε εκπονήσει  πλήρη μελέτη για την κατασκευή Υπόγειου parking στην αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου, όπου υπάρχει υψομετρική διαφορά με τη Μπιζανίου. Σημειωτέον ότι για να είναι βιώσιμη επένδυση απαιτείται καταβολή τέλους στάθμευσης, διότι στη σημερινή εποχή είναι δύσκολο να εξευρεθεί  πρόγραμμα με  100%  κρατική  χρηματοδότηση- επιδότηση του δήμου για την κατασκευή του.

  

ΟΡΟΦΟΣ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ:   Ο «αέρας»  των πρώην δημοτικών καταστημάτων (Γωνία Αρχ. Σπυρίδωνα και Ναπ. Ζέρβα) ανήκει στο δήμο Ζηρού. Σε αυτό τον χώρο ο δήμος μπορεί να ανεγείρει όροφο και να στεγάσει κάποια υπηρεσία του (π.χ. ΚΕΠ, Πολεοδομία.. ) δεδομένου ότι υπάρχει η υποδομή και τα έξοδα δεν είναι απαγορευτικά. Να θυμίσω ότι πριν την ριζική αναδιάρθρωση της δικαιοσύνης και την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Φιλιππιάδας,  που στεγάζονταν τότε στο κτίριο του Διοικητηρίου (Α/Τ), ο δήμος το έτος 1998 είχε έρθει σε συμφωνία με το Υπ. Δικαιοσύνης για να κατασκευασθεί στον όροφο το  Ειρηνοδικείο.  

                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!