Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012


Ποιοι θα είναι υποψήφιοι σ’ όλα τα κόμματα στο νομό Άρτας



Του ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ



Το πολύ και το λίγο. Οι εκλογές είναι θέμα λίγων μηνών και τα κόμματα προετοιμάζονται, ενώ καθημερινά αυξάνονται τα δημοσιεύματα στον αθηναϊκό τύπου, που αφορούν τις λίστες των υποψηφίων. Δημοσιεύματα, που έχουν την αφετηρία τους στα κόμματα, τα οποία με τις εν λόγω διαρροές, κάνουν και μια εκτίμηση για το τι μπορεί να γίνει στην περιοχή μας.

Βεβαίως οι άνθρωποι που κινούνται γύρω απ’ τα κόμματα και αναζητούν τις ευκαιρίες να πλασαριστούν ως υποψήφιοι σε κάποιο κόμμα είναι γνωστοί, όπως επίσης γνωστοί είναι και οι τρόποι, που σ’ αυτή την χρονική συγκυρία, θα προβληθούν απ’ τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Οι εκλογές ζυγώνουν, όπως έλεγε και το τραγούδι και καθώς αυτές είναι προ των πυλών, όλο και περισσότερο οι κομματικοί επιτελείς σβήνουν και γράφουν ονόματα υποψηφίων βουλευτών, τα οποία όμως μπορεί και να ξανασβηστούν και να αναμένουμε την τοποθέτηση των νέων ονομάτων. Οι συζητήσεις ωστόσο έχουν προχωρήσει και μπορούμε, με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν να κάνουμε μια πρώτη καταγραφή των ονομάτων, που θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα.


ΠΑΣΟΚ. Αν και στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι ρευστά και οι πάντες αναμένουν την ανακοίνωση των προθέσεων του Γιώργου, που ο αδερφός του Νίκος, τον θέλει ακόμη πρόεδρο του κόμματος, οι συζητήσεις για τα ονόματα των υποψηφίων δεν λείπουν, αφού είναι κάποιοι παράγοντες που επιμένουν. Με περισσότερη πολιτική στην ατζέντα του μπαίνει στην προεκλογική διαδικασία ο βουλευτής Δημήτρης Τσιρώνης, ο οποίος στον πολιτικό του απολογισμό μπορεί να έχει τα θετικά που πρέπει να παρουσιαστούν. Κατά τον δικό του καθιερωμένο τρόπο συνεχίζει να παρεμβαίνει ο έτερος βουλευτής Παύλος Στασινός. Αμφότεροι θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, όποια τύχη κι αν έχουν οι διαδικασίες στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Επί πλέον σίγουρη πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα του πρώην νομαρχιακού συμβούλου Χρήστου Γκόκα, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα πορεύτηκε με προσοχή κρατώντας ίσες αποστάσεις απ’ όλους και απ’ όλες τις φθοροποιές εξελίξεις, στοιχείο που αποτελεί και ένα αβαντάζ για τον ίδιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η άλλη υποψήφια των εκλογών του 2009, η οδοντίατρος Τασούλα Κατσαντούλα, θα είναι και πάλι υποψήφια. Νέο πρόσωπο, το όνομα του οποίου συζητείται και στα τοπικά στέκια, αλλά και στην Αθήνα, είναι του Θανάση Ντερέκα, που κατάγεται απ’ το Γρίμποβο και είναι πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ταύρου Μοσχάτου, ενώ στο ΠΑΣΟΚ έχει μακρά διαδρομή, έχοντας θητεύσει σε πολλά πόστα της ηγεσίας του κόμματος. Άλλο όνομα προς στιγμήν δεν έχει ακουστεί και αυτό είναι λογικό, μιας και τα περισσότερα στελέχη του κόμματος, αναμένουν τις εξελίξεις, όποιες κι αν είναι αυτές.


Ν.Δ. Υπερπροσφορά απ’ τα στελέχη της «γαλάζιας παράταξης», για μια θέση στο ψηφοδέλτιο. Ακούγονται πολλά ονόματα. Κάποια εξ αυτών, μπορεί ακόμη να μην είναι γνωστά στην ηγεσία του κόμματος, αλλά εδώ συζητούνται και οφείλουμε κι εμείς να τα αναφέρουμε. Αρχίζοντας απ’ τον εν ενεργεία βουλευτή Κώστα Παπασιώζο, θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι θα είναι μεν υποψήφιος, αλλά η αγωνία του περισσότερο αφορά το ποιοι θα είναι οι υπόλοιποι του ψηφοδελτίου, μιας και θέλει να έχει ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ προνομιακή σχέση με τον κάμπο, που λέει ότι εκπροσωπεί. Θα έχουμε εξελίξεις στο θέμα αυτό, μιας και εκ του κάμπου προέρχεται και η εκπαιδευτικός και δημοτική σύμβουλος Τασούλα Σίμου, η περίπτωση της οποίας απασχολεί σοβαρά την ηγεσία του κόμματος. Με δεδομένη την απόφαση ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής ο καθηγητής του ΤΕΙ Γιώργος Στύλιος, έχει ήδη αρχίσει τον προεκλογικό του αγώνα και δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξος. Με την απόφαση ειλημμένη φαίνεται να κινείται και ο γιατρός Βαγγέλης Παπαδημητρίου, ο οποίος καθημερινά αυξάνει τη επιρροή του σε στελέχη και φίλους του κόμματος. Νέο πρόσωπο με σίγουρη την μια θέση στο ψηφοδέλτιο, ο πρώην υποψήφιος της ΠΟΛΑΝ Χριστόφορος Μίχος, ο οποίος φαίνεται πως έχει την διαβεβαίωση της ηγεσίας για το ότι «έκλεισε» το θέμα της υποψηφιότητάς του. Κρούση έχει γίνει και στον πρώην Αστυνομικό Διευθυντή Ηπείρου και πρώην Δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνο Γαρνέλη, ο οποίος όπως μάθαμε συζητάει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος βουλευτής. Ακολουθούν οι γόνοι των πρώην βουλευτών. Όπως η δικηγόρος Εύη Καραμπίνα, κόρη του πρώην βουλευτή Κώστα Καραμπίνα και ο επίσης δικηγόρος Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, υιός του πρώην βουλευτή Λευτέρη Παπαδημητρίου, για την τύχη των οποίων, οι καλά γωρίζοντες δεν κάνουν λόγο. Τέλος στα παραπάνω ονόματα, θα πρέπει να προστεθεί και αυτό του πρώτου περιφερειακού συμβούλου Χρήστου Τσιρογιάννη, το όνομα του οποίου συζητείται ευρέως.


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Τα δημοσιεύματα των εφημερίδων «ΒΗΜΑ της Κυριακής» και «ΑΔΕΜΕΥΤΟΣ» θεωρούν σίγουρη την υποψηφιότητα του πρώην υφυπουργού Υγείας Γιώργου Παπαγεωργίου στο νομό Άρτας, αν και έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος και στην Αθήνα. Το όνομα που θεωρείται σίγουρο για μια θέση στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΣΥ στην Άρτα είναι του δικηγόρου Δημήτρη Σκανδάλη, ο οποίος, πρέπει να σημειωθεί ότι έχει μακρά θητεία στη ΝΔ Άρτας. Συζητούνται και τα ονόματα του μαιευτήρα Στέφανου Παππά, ο οποίος έχει πολλά ερείσματα στην περιοχή και εξ αυτού του γεγονότος, η πιθανή υποψηφιότητά του, είναι εξόχως ενδιαφέρουσα. Τέλος συζητείται και το όνομα της γιατρού Ε. Γκούβα, που είναι υπεύθυνη της μονάδας τεχνητού νεφρού του Νοσοκομείου Άρτας.


ΚΚΕ. Οι υποψήφιοι του 2009 που ήταν οι Γιώργος Βαίτσης, Μενέλαος Γείτονας, Δημήτριος Γιαννούλης, Λαμπρινή Πανοδήμου, Κώστας Παπαϊωάννου, δεν αποκλείεται να είναι εκ νέου υποψήφιοι, αν και το ΚΚΕ, συνηθίζει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση να παρουσιάζει και κάποιο νέο πρόσωπο. Οι διαδικασίες για την ανάδειξη υποψηφίων του ΚΚΕ, είναι συγκεκριμένες και δεν χωρούν σε διαρροή πληροφοριών και άλλων τέτοιων, που συμβαίνουν στα άλλα κόμματα.


ΛΑΟΣ. Δεν ακούστηκε κάποιο όνομα της τοπικής κοινωνίας, που μπορεί να κάνει την διαφορά για την Άρτα. Κάποιες πληροφορίες που έφεραν τον πρώην δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνο Γαρνέλη, ως υποψήφιο του ΛΑΟΣ στην Άρτα, διαψεύδονται απ’ τον ίδιο. Να θυμίσουμε ότι στις προηγούμενες εκλογές υποψήφιοι ήταν η Μαριάννα Παπαχρήστου, που δεν αποκλείεται να είναι εκ νέου υποψήφια. Οι Αθανάσιος Κοντοδήμας και Βασίλειος Νάσης, παραμένουν στο κόμμα, ενώ η έτερη υποψηφία Γεωργία Γέραγα, δεν έχει κάνει έντονη την παρουσία της στην Άρτα.


ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν πολλά στελέχη του κόμματος, που μπορούν να καλύψουν τις θέσεις των υποψηφίων, ωστόσο κάποιοι εκ των υποψηφίων του 2009, που ήταν οι Λίτσα Κιτσαντά, Αγλαία Νάτσικα, Γιώργος Παππάς, Μπάμπης Πεσλής, Βασίλης Τσίρκας, θα είναι εκ νέου υποψήφιοι.


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Και πρόσωπα έκπληξη θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ στην Άρτα, που πρέπει να σημειωθεί ότι έχει ιδιαίτερη αποδοχή ανάμεσα στους αρτινούς. Η εκπαιδευτικός Δώρα Χουλιάρα, που είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος θα είναι σίγουρα υποψήφια, όπως επίσης και ο πανεπιστημιακός Στάθης Μπάλιας, που έχει την καταγωγή του απ’ τον Άγιο Σπυρίδωνα, φέρεται να είναι τα δυό πρώτα πρόσωπα του ψηφοδελτίου του κόμματος στο νομό.


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Στις εκλογές του 2009, υποψήφιοι ήταν οι Ευτυχία Βαϊμάκη και Κωνσταντίνος Βέτσης. Για την συνέχεια, δεν έχει γίνει γνωστό τίποτα ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!