Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Συνάντηση απο τα παλιά ....

Παλιοί συνεργάτες από το 1974 ξεκινήσαμε δουλεύοντας "σινητήριο" και εκδίδοντας την  αγνή εφημερίδα για τότε, επίσης  διατελέσαμε και τα πρώτα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ Φιλιππιάδας ! 
(ΔΕΝ ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΑΜΕ ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΚΟΜΑΤΙΚΑ ΕΝΣΗΜΑ )

Η στοιχειοθεσία γινόταν φυσικά, στο χέρι.
Ο "Μαγκάρετ"ήταν ο άνθρωπος που παραλάμβανε τα στοιχειοθετημένα κείμενα και ετοίμαζε την σελίδα, έκανε , με άλλα λόγια, την εργασία που σήμερα ονομάζουμε κασέ/σελιδοποίηση. Να υπογραμμίσω ωστόσο ότι όσος χρόνος χρειαζόταν για τη στοιχειοθεσία της εφημερίδας, άλλος τόσος χρειαζόταν για τη διάλυσή της και την επαναταξινόμηση των στοιχείων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την επόμενη έκδοση.

Η δυσκολία της στοιχειοθετικής εργασίας τότε ήταν φανερή, αν αναλογιστούμε ότι το συρτάρι μιας τυπογραφικής κάσας που περιέχει π.χ. τη γραμματοσειρά Times 10 στιγμών, αριθμεί περί τα 170 διαφορετικά στοιχεία. Ο τόσο μεγάλος αριθμός οφείλεται στη χρήση, τότε, του πολυτονικού συστήματος -κάθε στοιχείο πεζού φωνήεντος, λοιπόν, αλλά και πρωτογράμματος φωνήεντος, απαντιόταν  σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς του με τους τόνους και τα πνεύματα. Έτσι ο στοιχειοθέτης είχε να επιλέξει μεταξύ ήτα χωρίς τόνο, ήτα με οξεία, ήτα με περισπωμένη, ήτα με ψιλή, ήτα με δασεία, ήτα με ψιλή και οξεία, κ.ο.κ., ήτα με υπογεγραμμένη και τόνο κλπ!


Μετά πήρε ο καθένας τον δρόμο του ο Δημήτρης  Κώστας(Μαγκάρετ)  έγινε εξαίρετος τυπογράφος ο Κώστας Γκέτσης εκδότης δημοσιογράφος και εγώ .....Κτηματομεσίτης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!