Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Η χειρότερη χρονιά για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών στην Άρτα



 Ο Βουλευτής Άρτας του Κινήματος Αλλαγής, κ Χρήστος Γκόκας κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπ. Λιβανό,  σχετικά με την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Άρτας, οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν, όχι μόνο το εισόδημά τους αλλά ούτε καν το κόστος παραγωγής.

Ειδικότερα, ο κ. Γκόκας επανέρχεται με την Ερώτησή του για το σοβαρό αυτό ζήτημα, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι πλέον οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, και αποτελεί συνέχεια  τόσο της Επίκαιρης Ερώτησής του που συζητήθηκε στη Βουλή στις 2-12-2020, όσο και της Ερώτησης που κατέθεσε στη συνέχεια, πριν ένα περίπου μήνα, και που αφορούσαν στα προβλήματα των παραγωγών μανταρινιών κυρίως, αλλά και γενικότερα για όλα τα εσπεριδοειδή.

Ήδη από τον Δεκέμβριο, επεσήμαινε την πολύ ανησυχητική κατάσταση, όπως  διαμορφώνονταν, για την συγκομιδή, διάθεση και εξαγωγή μανταρινιών και την αγωνία των παραγωγών μανταρινιών,  αλλά και των άλλων παραγωγών  εσπεριδοειδών, στην Άρτα. Τόνιζε ότι η πολύ χαμηλή ζήτηση, αλλά και οι εξευτελιστικές τιμές πώλησης, καθιστούσαν αδύνατη τη κάλυψη όχι μόνο του εισοδήματος των παραγωγών, αλλά ούτε καν του κόστους παραγωγής, γεγονός που επιβεβαιώθηκε απόλυτα στη συνέχεια, αφού οι μεγαλύτερες ποσότητες, ειδικά της ποικιλίας κλημεντίνης, σε ποσοστό πάνω από 50%, έμειναν τελικά αδιάθετες, πάνω στα δέντρα.

Επιπλέον, ήδη από τότε υπογράμμιζε, ότι λόγω των βροχοπτώσεων και των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, αναπτύχθηκαν μύκητες στα προϊόντα, με αποτέλεσμα να καταστραφούν λόγω σήψης, και να μην μπορούν να διατεθούν στο εμπόριο.

Για όλα αυτά, σημειώνει ότι οι απαντήσεις που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα από το Υπουργείο, δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος για τους παραγωγούς μανταρινιών.

Με την Ερώτησή του,  σημειώνει ότι πλέον η κατάσταση για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών έχει φτάσει  στο απροχώρητο, και διανύοντας πλέον και την περίοδο συγκομιδής πορτοκαλιών, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί  μόλις 15 χιλιάδες τόνοι, σε υπολογιζόμενη παραγωγή 60.000 -70.000 τόνων, καθώς υπάρχει  έλλειψη ζήτησης και παράλληλα δεν υπήρξε εξαγωγικό ενδιαφέρον λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά διεθνώς. Το αποτέλεσμα είναι τελικά τα πορτοκάλια να μη μπορούν να πουληθούν και όταν υπάρχει η δυνατότητα, να διατίθενται σε εξευτελιστικές, για τους παραγωγούς, τιμές. Το ίδιο ισχύει και για τα λεμόνια, όπου και εκεί δεν υπάρχει ζήτηση, αφού σημειώνει ότι, αν δεν ανοίξουν οι λαϊκές αγορές, να απορροφήσουν τα προϊόντα αυτά, δύσκολα μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση.

Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι, και για τα πορτοκάλια, όπως και για τα μανταρίνια, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων εμποδίστηκε η συγκομιδή, και οι καιρικές συνθήκες προκάλεσαν ασθένειες στα προϊόντα με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχής καρπόπτωση. Ενώ και ο παγετός στα μέσα και στα τέλη του μηνός Ιανουαρίου προξένησε επιπλέον ζημιές σε όλα τα εσπεριδοειδή. Τονίζει δε, ότι είναι απαραίτητο να γίνει έλεγχος από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της μεγάλης ζημιάς για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών.

Επιπλέον, χαρακτηριστικά αναφέρει “…Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών αντιμετωπίζουν ίσως τη χειρότερη χρονιά σε οικονομικό και βιοποριστικό επίπεδο. Σας τονίζω για μια ακόμα φορά ότι επιβάλλεται η κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος των παραγωγών και η στήριξη του εισοδήματός τους. Οι παραγωγοί, καθημερινά προσέρχονται στα γραφεία των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ για δηλώσεις ζημιών, όμως  αυτό δεν αρκεί…”.

Και συνεχίζει τονίζοντας ότι πέρα από την επιβίωσή τους οι παραγωγοί εσπεριδοειδών αν δεν ενισχυθούν σημαντικά, θα εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους. Γι’ αυτό απαιτείται πολιτική βούληση από την πλευρά της Κυβέρνησης για την αποφασιστική στήριξη του εισοδήματός τους.

Για όλα τα ανωτέρω θέτει μια σειρά ερωτήσεων προς τον Υπουργό, που αφορούν : 

Στα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα, και στα μέτρα που είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν  για την αντιμετώπιση των προβλημάτων διάθεσης και τιμών των εσπεριδοειδών, στην ανακοίνωση συγκεκριμένων και εξειδικευμένων μέτρων για τους παραγωγούς μανταρινιών, που ακόμα περιμένουν, στους επιτόπιους ελέγχους που απαιτούνται και την καταγραφή, της κατάστασης που διαμορφώθηκε στην παραγωγή και των ζημιών για τους αγρότες, στην  Κυβερνητική πρόθεση για στήριξη του εισοδήματος και για κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα και κάθε πρόγραμμα για το σκοπό αυτό. Στην αξιοποίηση του Προγράμματος De minimis για την ενίσχυση των παραγωγών, στις πρωτοβουλίες για την ουσιαστική στήριξη της δημιουργίας ομάδων παραγωγών, και στην ολοκλήρωση της  διαδικασίας, για την αναμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει τα σύγχρονα προβλήματα και τις ζημιές από ασθένειες που  δεν προβλέπονται στον υπάρχοντα Κανονισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!