Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Διαίρεση ή πολλαπλασιασμός;

 Οι εκλογές του Ιουνίου σηματοδότησαν το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας νέας περιόδου στην οποία οι προοδευτικές δυνάμεις βρίσκονται με ένα φάντασμα να πλανιέται πάνω τους. Το φάντασμα της ενισχυμένης αναλογικής. 

Ο προοδευτικός χώρος αδιαμφισβήτητα γνώρισε μια πρωτόγνωρη ήττα για τα δεδομένα της τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας όπως καθιερώθηκε μετά την αποκατάσταση της.
Το άθροισμα του ποσοστού που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουνίου αποτελεί χαμηλό βαρομετρικό και δεν αφήνει περιθώρια για χαμόγελα σε κανένα από τα κόμματα του κέντρου και της αριστεράς. 
Στον ΣΥΡΙΖΑ οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές και σηματοδοτήθηκαν με την παραίτηση του ανθρώπου που συνέδεσε την θητεία του στην  προεδρία του κόμματος με την εξέλιξη του από κόμμα διαμαρτυρίας σε κόμμα εξουσίας. 
Το ΠΑΣΟΚ θα ήθελε να προβάλει ως ο κερδισμένος του χώρου αλλά η αλήθεια είναι ότι η ήττα ήταν συνολική για τον προοδευτικό χώρο.  Ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε 14 ποσοστιαίες μονάδες και ο προοδευτικός χώρος στο σύνολο του με το ζόρι άγγιξε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Μέρα25 αναλώθηκαν στις μεταξύ τους κόντρες και την κρίσιμη ώρα δεν είχαν βενζίνη για την τελική κούρσα. 
Αντίθετα η κεντροδεξιά χωρίς καμία όχληση από τον τύπο παρόλο που ήταν η κυβερνούσα παράταξη επικεντρώθηκε στις εκλογές και όταν ήρθε η ώρα , όταν πλέον το αποτέλεσμα είχε εξασφαλιστεί, άνοιξε  τον δρόμο για την είσοδο  ενός  "offshore" ακροδεξιού κόμματος στη Βουλή μη θέλοντας να αφήσει εκτός αυτής ένα διαμαρτυρόμενο ποσοστό ψηφοφόρων στα ακροδεξιά της κυβέρνησης. 
Το κύριο χαρακτηριστικό των εκλογών  ήταν η αποχή που απέδειξε ότι σχεδόν 50% του εκλογικού σώματος δεν πείστηκε από καμία από τις προτεινόμενες πολιτικές. 
Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λάβουν υπόψη τους και με βάση αυτή τη πραγματικότητα να επαναδιαπραγματευτούν  στο μέλλον σε ένα νέο πλαίσιο αντίληψης ότι τα δεδομένα της ενισχυμένης αναλογικής και ενός  κατακερματισμένου προοδευτικού χώρου θα είναι ένα ίσως  διαχρονικά αξεπέραστο εμπόδιο στον δρόμο για την εξουσία. 
Οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές ανοίγουν δρόμους για ένα μεταξύ τους διάλογο συνεργασίας, προάγγελο ευρύτερων προσεγγίσεων που θα αγγίξουν την απέχουσα  πλειοψηφία πολιτών. 

Χρήστος Χασκής 
πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων 
πτυχιούχος Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!