Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΕΣ 72 ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ...

Ρεπορτάζ : Λευτέρης Γαλανός
(από το Έθνος)
Πρόσωπο υψηλού κύρους, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ φάνταζε από την αρχή ως ο πλέον ενδεδειγμένος να αναλάβει στις κρίσιμες αυτές ώρες την πρωθυπουργία. Παρ' όλα αυτά, η μετοχή του κορυφαίου τραπεζίτη γνώρισε πολλές...
διακυμάνσεις. «Κρυφή» δημοσκόπηση έδειχνε πως μια πιθανή κυβέρνηση Παπαδήμου έκλεινε την «ψαλίδα» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις δύο μονάδες

Σε παράμετρο που προσδιόρισε σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις στο προσκήνιο, αλλά και τις ζυμώσεις στο παρασκήνιο, εξελίχθηκε επί τριήμερο η υποψηφιότητα του Λουκά Παπαδήμου για την πρωθυπουργία. Ακόμη και στις περιπτώσεις που η πιθανότητα να αναλάβει το τιμόνι της χώρας ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ υποχωρούσε, η περίπτωσή του λειτουργούσε ως μέτρο σύγκρισης άλλων υποψηφιοτήτων που έπεφταν στο τραπέζι για να διαχειριστούν σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη φάση τις τύχες της χώρας.
Ο κορυφαίος τραπεζίτης ήταν αρχικά το "φαβορί" για την πρωθυπουργία, στη συνέχεια έδειξε να "καίγεται", ωστόσο στο παρά πέντε η υποψηφιότητά του μοιάζει για τους περισσότερους ως μονόδρομος.
Οι εξελίξεις με τη σειρά:
Οταν ο Γ. Παπανδρέου στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο έλεγε πώς "θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ιδανικές καταστάσεις, στην πραγματικότητα αυτές δεν υπάρχουν, απλώς κοιτάει κανείς να βρει την καλύτερη δυνατή λύση", υπήρξαν υπουργοί που υπέθεσαν πως η υποψηφιότητα του κ. Παπαδήμου έχει πλέον καεί.
Η αλήθεια είναι πως η περίπτωση του κορυφαίου τραπεζίτη, που φάνταζε ως η ιδανική λύση και είχε τα χαρακτηριστικά του προσώπου υψηλού κύρους στα οποία αναφέρθηκαν κορυφαίοι υπουργοί, όπως οι Γ. Ραγκούσης και Αννα Διαμαντοπούλου (ανάλογη άποψη είχαν και άλλα στελέχη διαφορετικών πολιτικών χώρων), προκάλεσε "δεύτερες σκέψεις" στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και σε παραδοσιακά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ο βασικός προβληματισμός ήταν ότι ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα υπό τον Λ. Παπαδήμο ενδεχομένως θα είχε μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας και ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων θα μπορούσε να μην έχει μεταβατικό χαρακτήρα αλλά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, εξέλιξη η οποία στα μάτια κάποιων φάνταζε ως "επικίνδυνη" προοπτική για το κόμμα. Οι πληροφορίες, άλλωστε, αναφέρουν πως υπήρχε "κρυφή" δημοσκόπηση που έδειχνε πως "κλείνει" η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις δύο μονάδες ως απόρροια της "δυναμικής" υπέρ του νέου κυβερνητικού σχήματος υπό τον Λ. Παπαδήμο.
Σιγή ασυρμάτου
Ηταν Κυριακή πρωί, ώρα Βοστόνης, όταν ο κ. Παπαδήμος δέχτηκε το τηλεφώνημα από στενό συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου, στο οποίο ενημερώθηκε για τις προθέσεις του πρωθυπουργού και για το ενδεχόμενο να κληθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Εκείνος απάντησε πως έρχεται στην Αθήνα τη Δευτέρα, όπως και συνέβη το μεσημέρι εκείνης της ημέρας, με πτήση μέσω Φρανκφούρτης.

Μακρόχρονη και πετυχημένη η θητεία του Λ. Παπαδήμου σε θέσεις-κλειδιά στην Ευρώπη. Πάνω με τον πρώην πλέον διοικητή της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και κάτω με τον πρόεδρο του eurogroup Ζαν-Κλον Γιούνκερ
Από εκείνη τη στιγμή και μετά -κι ενώ όλοι συζητούσαν το όνομα του Λ. Παπαδήμου ως το πρώτο "φαβορί" για την πρωθυπουργία- υπήρξε "σιγή ασυρμάτου" από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς κανείς δεν επικοινώνησε μαζί του.
Την ίδια ώρα, διέρρεαν πληροφορίες -που δεν επιβεβαιώνονταν- ότι ο κ. Παπαδήμος βάζει όρους και προϋποθέσεις για να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, τόσο για τη σύνθεση του οικονομικού επιτελείου, και τη διάρκεια ζωής της κυβέρνησης όσο και για τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στο σχήμα. Τα ονόματα που ακούγονταν ήταν των Αλ. Παπαδόπουλου, Γ. Φλωρίδη, Τ. Γιαννίτση και Ι. Στουρνάρα.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ
Διαψεύδει τα περί "βέτο" ο Βενιζέλος
Με μία οργισμένη ανακοίνωση ο Ευ. Βενιζέλος διέψευσε χθες με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια που τον ήθελαν να είναι "εμπόδιο" ή να έχει βάλει "βέτο" στην υποψηφιότητα του Λουκά Παπαδήμου για τη θέση του πρωθυπουργού. Αναφερόμενος στον δικό του ρόλο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θύμισε ότι ο ίδιος ήταν εκείνος που είχε προτείνει τον κ. Παπαδήμο για υπουργό Οικονομικών στον τελευταίο ανασχηματισμό και ότι εκείνος αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να αναλάβει ο ίδιος την "καυτή" θέση. Διευκρίνισε, μάλιστα, για πολλοστή φορά ότι δεν το επεδίωξε, αλλά η ανάληψή της αποτέλεσε πράξη εθνικού καθήκοντος.

Η ιστοσελίδα www.change.org/petitions στην οποία πολίτες υπογράφουν υπέρ της υποψηφιότητας Παπαδήμου
"Επειδή παρακολουθώ", ανέφερε στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, "μία δημοσιογραφική ''φούσκα'' των τελευταίων ημερών και ωρών να εξελίσσεται σε προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας και μέγιστη απρέπεια, θέλω να τονίσω τα εξής:
Είναι γνωστό ότι, όταν τον Ιούνιο πιεζόμουν να αναλάβω τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών, είχα αντιπροτείνει να αναλάβει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, που αρνήθηκε. Στη θέση του υπουργού Οικονομικών δεν βρίσκομαι επειδή το επεδίωξα, αλλά ως πράξη εθνικού καθήκοντος". Επιπλέον, όπως έγινε χθες γνωστό δεν υπήρξε καμία επικοινωνία του κ. Βενιζέλου με τον κ. Παπαδήμο τις τελευταίες τρεις μέρες, ούτε έγινε κάποια πρόταση από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών προς τον κορυφαίο τραπεζίτη.
Η ΙΔΕΑ ΠΟΥ ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ
Τον ήθελαν... υπουργό Εξωτερικών
Τη 12η ώρα και πριν επανέλθει η υποψηφιότητά του για την πρωθυπουργία πρότειναν στον Λουκά Παπαδήμο τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών με πρωθυπουργό τον Φ. Πετσάλνικο, πρόταση την οποία απέρριψε ο κορυφαίος τραπεζίτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, χρειάστηκε η μεσολάβηση "τρίτου προσώπου", προκειμένου να καταστεί εφικτή η επικοινωνία του Μεγάρου Μαξίμου με τον κ. Παπαδήμο κι όλα αυτά την ώρα που έρχονταν μηνύματα στο πρωθυπουργικό περιβάλλον ότι ένα κομμάτι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ "βράζει" με την επιλογή του Φ. Πετσάλνικου για τη θέση του πρωθυπουργού.
Μέσα σε αυτό το κλίμα αναβρασμού και αναταραχής στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε "συναγερμός" και άρχισε η αγωνιώδης αναζήτηση του κ. Παπαδήμου, η οποία κράτησε αρκετές ώρες, καθώς κανείς δεν είχε επικοινωνήσει μαζί του τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!