Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Μείωση ενοικίων επαγγελματικής στέγης στην Άρτα




Του
ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΩΣΤΑ*





Ακόμα κι αν το ενοίκιο ήταν δωρεάν, πολύ δύσκολα θα μπορούσα να κρατήσω το μαγαζί σε λειτουργία. Ο τζίρος είναι τόσο χαμηλός που μετά βίας καλύπτω τους μισθούς προς το προσωπικό». Τα λόγια αυτά ανήκουν σε ιδιοκτήτη εμπορικού καταστήματος στην περιοχή του πεζόδρομου της Σκουφά στην Αρτα  και αντανακλούν πλήρως την απελπιστική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά.
Στο ίδιο συμπέρασμα έχουν πλέον αρχίσει να καταλήγουν και αρκετοί ιδιοκτήτες καταστημάτων, οι οποίοι έπειτα από χρόνια συνεργασίας με κάποιους εμπόρους και τη διαμόρφωση ακόμα και φιλικών σχέσεων, συνειδητοποιούν ότι ακόμα κι αν τους παραχωρούσαν το κατάστημα δωρεάν και πάλι, οι καταστηματάρχες δύσκολα θα επιβιώσουν.
Τα αιτήματα αναπροσαρμογής μισθωτηρίων συμβολαίων προς τα κάτω, που έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας τους τελευταίους μήνες, αποτελούν απλώς μια κίνηση των καταστηματαρχών να κερδίσουν λίγο χρόνο ακόμα. Σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα κι αν το ενοίκιο μειωθεί κατά 20%-30%, ή και περισσότερο, δεν αρκεί για να αντισταθμίσει την απώλεια του τζίρου.
Όπως  διαφαίνεται από την αγορά της Άρτας  είναι πολύ περισσότερα καταστήματα ξενοίκιαστα από ποτέ. Μάλιστα, από την αρχή της κρίσης, σε ορισμένα σημεία, τα ενοίκια έχουν μειωθεί έως και κατά 50%, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι κατ’ ελάχιστον θα υποχωρήσουν κατά 10% Δεν υπάρχει προηγούμενο στην Σκουφά από 40-50  ευρώ το τμ που νοικιαζόταν τα εμπορικά καταστήματα κατρακύλησαν σε 15-20 ευρώ. Περιφερειακά οι τιμές κατρακύλησαν σε 5-10 ευρώ το τμ  και έφθασαν και σε μείωση 50% του μισθωτηρίου . Δεν παραλείπουμε και αυτά που δεν ανταπεξέρχονται με κανέναν τρόπο και κατεβάζουν ρολά. Το 2013 η τάση αυτή  βλέπουμε θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση» .. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί γεωμετρικά, αν η οικονομία δεν δείξει σημάδια ανάκαμψης και η αγοραστική δύναμη συνεχίσει να πλήττεται.
Παρά την πτώση των ενοικίων, όμως, τα άδεια καταστήματα πολλαπλασιάζονται σχεδόν καθημερινά, ιδίως σε συνοικίες γύρω από το κέντρο της .Ενδεικτικά περιφερειακά της Αρτας τα ξενοίκιαστα καταστήματα αποτελούν το 30% των μισθωμένων καταστημάτων.
Ο χρόνος αναμονής των προς μίσθωση καταστημάτων είναι πλέον απρόβλεπτος χωρίς χρονικό ορίζοντα.
H αγορά δεν αντέχει άλλο....τα μαγαζιά κλείνουν μεγαλώνοντας και την ανεργία και  δεν υπάρχει ρευστό  στην αγορά... και σαν μην έφτανε αυτό έχουμε και την διοργάνωση της Εμποροπανήγυρης που αποτελεί οικονομική  αιμορραγία  για τη τοπική αγορά!

*Ο κ. Σταύρος Κώστας είναι κτηματομεσίτης, ιδιοκτήτης της «EPIRUS SPITI» στην Άρτα
πηγη Γνώμη Αρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!