Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

«Κόκκινο» στο χάνι απ΄ το «Πράσινο Ταμείο»


xani tsoymani
Το «Πράσινο Ταμείο» ακύρωσε το όνειρο της Φιλιππιάδας για διάσωση-ανάδειξη ενός από τα χάνια της, κατάλοιπα της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της ως διαμετακομιστικό κέντρο της δυτικής Ελλάδας.
Στη Φιλιππιάδα διασώζονται, ουσιαστικά βρίσκονται λίγο πριν την κατάρρευσή τους, δύο εντυπωσιακά πέτρινα χάνια στο κέντρο της πόλης. Ένα απ΄αυτά είναι χαρακτηρισμένο ως «Διατηρητέο».
Απ΄τις πρώτες ενέργειες του νέου δημάρχου Ν. Καλαντζή ήταν η προσπάθεια απόκτησης του «Διατηρητέου Τσουμάνη» και η ανακατασκευή του από το δήμο. Από τους δύο συνιδιοκτήτες μόνο ο ένας δέχτηκε να πουλήσει στο δήμο το μερίδιό του. Έστω και για αυτό ως αρχή, ο δήμος αναζήτησε χρηματοδότηση στο «Πράσινο Ταμείο».
Πήρε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, ετοίμασε τεχνικές αξιολογήσεις, προσέτρεξε σε πολιτικά στηρίγματα ώστε το όνειρο να γίνει πραγματικότητα.
Δυστυχώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς αποτέλεσε πολύ βολική αιτιολογία απόρριψης της πρότασης και τα πολιτικά ερείσματα αποδείχτηκαν κι αυτά ανίσχυρα. Στις 11Αυγ. 2016, που συνεδρίασε η αρμόδια επιτροπή του «Πράσινου Ταμείου» , αποφάνθηκε: «Το αίτημα του δήμου Ζηρού δεν εγκρίνεται. Αφορά στην απόκτηση μιας κάθετης ιδιοκτησίας(ανατολικό τμήμα και όχι όλης) με ποσοστό 20% επί του οικοπέδου. Κάτι που εγείρει ζητήματα αξιοποίησης από το δήμο.»
Για τους Φιλιππιαδιώτες όλους, η διάσωση των εναπομεινάντων χανιών αποτελεί μεγάλη προσδοκία από το δήμο. Έτσι καλείται τώρα ο κ. Καλαντζής να βρει άλλους τρόπους χρηματοδότησης που θα του επιτρέψουν να ξεπεράσει κι αυτό ακόμα το απροσπέλαστο εμπόδιο του ιδιοκτησιακού. Είναι πραγματικό στοίχημα να σώσει τα χάνια αλλά.. ο επιμένων νικά. Κι αν αυτός κερδίσει το πολιτικό στοίχημα, όλη η πόλη θα κερδίσει τα χάνια και μαζί την ιστορική ταυτότητά της.
Ρούλα Χρήστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!