Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

ΕΚΤΟΝΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ HOTSPOT ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΖΗΡΟΥ

Η ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΗ  ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΕΔΕΙΞΕ


Πολύ καλή έκβαση είχε τελικά η συζήτηση ενημέρωση για το Hotspot  του στρατοπέδου Πετρουπουλάκη που έγινε παρουσία των βουλευτών του Νομού Πρέβεζας υπηρεσιακών παραγόντων του Συντονιστή του κέντρου Μιλτιάδη Κλάπα, την περιφερειακή διευθύντρια  εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελική Φωτεινή, των διευθυντών  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ Καμπουράκη και Κυραμάρη,του  ιερέα της ενορίας Αγίου Βησσαρίωνας Πατήρ Ελευθέριος των  εκπρόσωπων  του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Γυμνασίου Φιλιππιάδας και Λυκείου των  γονέων  του 2ου Δημοτικού  σχολείου της Παλαιάς Φιλιππιάδας.
Ο πρόεδρος του ΔΣ Χασίδης Χρήστος  άριστος έκλεψε την βραδιά και κατηύθυνε με πολύ μαεστρία την συζήτηση και νομίζω ότι οι βουλευτές του Νομού ιδίως ο κυβερνητικός ,  
πήραν κάποια μαθήματα δημοκρατίας και πολιτισμού!!!
 Ο Δήμαρχος Νίκος Καλαντζής παίρνοντας τον λόγο είπε μεταξύ άλλων:
«Το προσφυγικό είναι σύνθετο ζήτημα. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους. Με ανθρώπινες ψυχές, που ήρθαν στη χώρα μας και ζητούν άσυλο. Οι διεθνείς συμβάσεις που ισχύουν πρέπει να τηρηθούν. Ο Δήμος είναι ένας δημόσιος φορέας και άποψή μου είναι ότι πρέπει να βάζει πλάτη και να βοηθάει σε όλα τα μεγάλα εθνικά ζητήματα. Έτσι θα λυθεί το πρόβλημα που προέκυψε τον περασμένο Μάρτιο».
Εξήγησε και πάλι πως προέκυψε εκεί το Κέντρο Φιλοξενίας, ζήτησε να τηρηθούν όσα είχε δεσμευτεί πως θα κάνει το Υπουργείο (εντοπιότητα, παραχώρηση του χώρου στο Δήμου κ.α.). και πρόσθεσε:
«Ο κόσμος της Φιλιππιάδας απλόχερα πρόσφερε τη βοήθειά του στους πρόσφυγες. Ήταν μία εξέλιξη αναμενόμενη. Τους μήνες αυτούς το Κέντρο Φιλοξενίας δούλεψε πολύ καλά, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, ευτράπελα για την τοπική κοινωνία.
Έχουμε κάποιες βασικές αρχές, γύρω από τις οποίες δομούνται οι κινήσεις που κάνουμε. Επιστολές, συναντήσεις επί συναντήσεων. Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση ο Δήμος να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να υλοποιούνται αποφάσεις που έχουν παρθεί αλλού, χωρίς να υπάρχει γνώση. Είμαστε αυτοί που κυνηγούν την πληροφόρηση. Δε θέλουμε να είμαστε αυτοί που εθελοτυφλούμε, που κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας και βρισκόμαστε μετά από τις εξελίξεις.
Πρόθεση του Δήμου είναι να υπάρξει συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που χειρίζεται το θέμα. Δε θέλω να υπάρχει αντιπολίτευση σε αυτό το τόσο σημαντικό και σύνθετο θέμα. Είχαμε συμφωνήσει ότι για λόγους έκτακτης ανάγκης θα λειτουργήσει ένα προσωρινό κέντρο φιλοξενίας. Σε καμία περίπτωση δε θα συμφωνήσει ο Δήμος να λειτουργήσει ένα μόνιμο κέντρο διαμονής των προσφύγων. Ποτέ δε δεχθήκαμε κάτι τέτοιο και ευελπιστώ ότι δε θα βρεθούμε σε αυτή τη θέση. Πολιτικά είμαστε κατά της δημιουργία τέτοιων κέντρων. Υιοθετώ το χαρακτηρισμό ‘’αποθήκες ψυχών’’ και δε θέλουμε την γκετοποίηση». Πρέπει να μεταφερθούν σε κλειστούς χώρους, ξενοδοχεία κ.α. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολος ο σχεδιασμός. Αποκάλεσε τα κοντέινερ επίσης  ‘’χειμερινές σκηνές’’».
«Υπήρξε παραφιλολογία και παραπληροφόρηση στη Φιλιππιάδα σχετικά με την εκπαίδευση και το χώρο που θα γίνει. Κάθε Σαββατοκύριακο έχουμε το σενάριο ότι θα έρθουν τα προσφυγόπουλα στο σχολείο. Δε μπορούμε να αρνηθούμε την εκπαίδευση σε κανένα παιδί, το οποίο διαμένει στη χώρα μας. Αυτή η άποψη είναι άποψη όλων των κομμάτων, όλων των Ελλήνων. Και νομικά και ανθρωπιστικά πρέπει να μορφωθούν με βάση τις διεθνείς συνθήκες.
Η άποψη της παράταξής μου είναι ότι εφόσον λέμε ότι ζούμε σε ένα οργανωμένο κράτος όπως η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουμε σε οργανωμένες υπηρεσίες. Το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα Κέντρα Υγείας, οι διοικήσεις των νοσοκομείων κ.α. που μπορούν να διασφαλίσουν την κατάσταση της υγείας των παιδιών που θα είναι στα σχολεία».
Ο Συντονιστής του Κέντρου Φιλοξενίας στο «Πετροπουλάκης» Μιλτιάδης Κλάπας έδωσε μία ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει, ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες: «Στη δομή βρίσκονται 233 άτομα. Ο αριθμός διαφέρει πάρα πολύ από τον αρχικό αριθμό. Υπάρχουν τρία προγράμματα που τρέχουν για τις δομές. Το πρώτο είναι το πρόγραμμα που έχει πάρει η Ύπατη Αρμοστεία στο όνομα του ελληνικού κράτους για τη φιλοξενία σε στεγασμένους χώρους 20.000 ανθρώπων. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αποχωρήσει ένας αριθμός ανθρώπων για ξενοδοχεία στην Πάτρα, τα Γρεβενά, τη Θεσσαλονίκη. Επίσης ένας αριθμός μειώνεται, ο οποίος ζητά άσυλο. Αφού κάνουν την πρώτη καταγραφή που τελείωσε τον Ιούλιο, αμέσως μετά τη δεύτερη καταγραφή τους δικαιούνται να πάνε σε ξενοδοχείο. Οι συνεντεύξεις αυτές τελειώνουν τον Ιούλιο, από όσο ξέρω από την Ύπατη Αρμοστεία. Ένας αριθμός θα μείνει στα Κέντρα, γι’ αυτό επιλέχθηκαν και οι οικίσκοι».
Έδωσε ακόμη τον αριθμό των παιδιών που δικαιούνται φοίτηση (15 προνήπια, 20 νήπια, 52 στην πρωτοβάθμια, 35 στη δευτεροβάθμια), ενώ εξήγησε πως στη δομή υπάρχει γενικό ιατρείο, παιδιατρικό ιατρείο και λειτουργούν άρτια με μεγάλη προσφορά των γιατρών.
Για τους εμβολιασμούς ο κ. Κλάπας υποστήριξε: «Ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού έχει τελειώσει στη μονάδα τον Ιούλιο. Το Νοέμβριο θα ξεκινήσει και ο δεύτερος κύκλος. Κάθε παιδί έχει ένα ατομικό βιβλιαράκι για τα τι εμβόλια έχει κάνει».
 H συζήτηση συνεχίστηκε με τοποθετήσεις  της Αγγελικής Φωτεινού (περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Ηπείρου) και των κ.κ. Καμπουράκη και Κυραμάρη  οι οποίοι εξήγησαν για το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα εκπαίδευσης των προσφύγων.

 Ο υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Δημοκρατών   Σοσιαλιστών Πρέβεζας Κώστας Σταύρος μεταξύ άλλων ανέφερε και τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Δημόσιας Τάξης ΓιάννηςΠανούση για το προσφυγικό για τον ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ:
                         
   «Επιμηθείς και ολίγιστοι» 

Οι τοίχοι υπάρχουν
αλλά μέσα στο κεφάλι μας
Μαργκερίτ Ντυράς, Ένας καταραμένος κόσμος
Είναι πολύ άχαρο να μιλάς για σένα ή μάλλον για τις προτάσεις/πράξεις σου.
Φτάνει όμως κάποια στιγμή που η «συμπλεγματική αχ-αριστεία τους» ξεπερνάει τα όρια.
• Τους έλεγα: «θα μπουν 1.000.000 μετανάστες και δεν αντέχει η χώρα»
Με έλεγαν: Καλοπερασάκια χωρίς ευαισθησίες.
Τώρα τρέχουν για hotspots στρατόπεδα συγκέντρωσης και δεν βγάζουν άχνα.
• Τους έλεγα: «Πρέπει να κάνουμε ειδική συμφωνία με το Σένγκεν ή να τους προλάβουμε».
Με έλεγαν: Άσχετο.
Τώρα τρέχουν να καταλάβουν πως θα παίζουν οι Ευρωπαίοι εναντίον μας με τη Συνθήκη.
• Τους έλεγα: «Προσέξτε θα γίνουμε black box. Θα εγκλωβιστούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες/μετανάστες στη χώρα».
Με έλεγαν: Απαισιόδοξο.
Τώρα τρέχουν για να πείσουν δημάρχους και κατοίκους.
• Τους έλεγα: «Χρειάζεται αποτροπή».
Με έλεγαν: Μη-αριστερό αφού τα σύνορα είναι ανοιχτά για όλους.
Τώρα τρέχουν να πείσουν ότι φυλάνε τα σύνορα.
• Τους έλεγα: «Δεν πρέπει να πέσει ο φράχτης του Έβρου».
Με έλεγαν: Εθνικιστή (μάλλον λόγω παραμονής 19 χρόνων στη Θράκη).
Τώρα τρέχουν πίσω από τους υψωμένους τοίχους /φρούρια σε όλη την Ευρώπη.
Δεν είναι κακό να κάνεις λάθος εκτίμηση. Κακό είναι να μην τολμάς να πεις ποιος και πότε σε προειδοποίησε, ποιος και γιατί έλεγε τότε τα αντίθετα.
Εθνική Πολιτική με στενόμυαλα και ιδεοληπτικά ανθρωπάκια δεν γίνεται.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ 

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέργιος Γιαννάκης ήταν σαφής και ερώτησε τον κυβερνητικό βουλευτή «Εδώ και 8 μήνες είπατε στο Δήμαρχο ότι είναι μία προσωρινή κατάσταση και τέλος Οκτωβρίου φεύγουν. Ετοιμαζόμαστε για άλλα γεγονότα. Αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει πριν από 8 μήνες. Θα ήθελα να μου απαντήσετε γιατί ρίξατε ένα μπαλάκι στο Δήμαρχο. Ούτε η τοπική κοινωνία, ούτε η αυτοδιοίκηση, ούτε η υγειονομική υπηρεσία ήταν έτοιμες για το σημείο που φτάσαμε σήμερα».
Βέβαια υπήρξε ταραχή από την πλευρά του κυβερνητικού βουλευτή και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!!!( αρχικά καταρχήν )
Πολύ καλή  η παρέμβαση της κας Λαμπρινής Σούρδη, η οποία εκπροσώπησε τους γιατρούς της Ηπείρου και με επιστημονικό τρόπο εξήγησε όλα τα σχετικά ερωτήματα  αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ενώ και ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πρέβεζας Παναγιώτης Λελοβίτης αναφέρθηκε στο ρόλο των εθελοντών, του κοινωνικού ιατρείου και των εργαζομένων στο Δήμο Ζηρού, που έδωσαν τα πάντα για να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα η δομή τον πρώτο καιρό χωρίς να αναφερθεί ούτε μία φορά στους κατοίκους του Δήμου Ζηρού.
Τέθηκαν ερωτήματα από λαμπρό επιστήμονα του είδους :
 «Θα χρησιμοποιούν το ίδιο εργαστήριο με τα δικά μας παιδιά;», «Το απόγευμα οι αίθουσες χρησιμοποιούνται για δραστηριότητες συλλόγων», τα οποία βέβαια είχαν άλλο σκοπό τον οποίο βέβαια σε καμία περίπτωση ο εν λόγω επιστήμονας δεν τόλμησε να φανερώσει!
Το παράξενο είναι  ότι δεν υπήρξε καμία τοποθέτηση γονέα ούτε από το ΔΣ του  συλλόγου της παλαιάς Φιλιππιάδας ιδίως  από το τόσο θόρυβο με την σύνταξη της περιβόητης επιστολής.
Στην συνεδρίαση παρεβρίσκονταν και η Βασιλομήτωρ που με χαρακτηρισμούς και sms παρέμβαινε κάπου -κάπου στην συζήτηση ανάλογα με τον ομιλούντα.
Από την Ο.Μ Σύριζα Ζηρού δεν τοποθετήθηκε κανείς επειδή μάλλον  τους κάλυψε ο επικεφαλής του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ  «Εποχή Δημιουργίας-Ριζοσπαστική  Συνεργασία»  Γιώργος Γιάννος ο οποίος έθεσε το ερώτημα στον βουλευτή ποιό χρονοδιάγραμμα έχει η κυβέρνηση για το HOTSPOT ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!
Από την "Λαϊκή Συσπείρωση" ο Μενέλαος Γείτονας είπε   να συνεχίσει να δείχνει ο λαός της Φιλιππιάδας την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και να αποτιναχτεί το κλίμα ξενοφοβίας που καλλιεργείται και σφυροκόπησε τα δύο μεγάλα κόμματα για την μνημονιακή πολιτική τους που έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται όλα αυτά τα προβλήματα στον τόπο!
Tέλος τοποθετήθηκαν και ο Αντιδήμαρχος Γκάρτζιος Χρήστος με πολύ καλή εισήγηση και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιολδάσης Απόστολος και Κατραχούρας Κωσταντίνος.
Η παράταξη της αντιπολίτευσης του κυρίου Γιολδάση εκπροσωπούνταν μόνο από τρεις συμβούλους με τον ίδιο να μην παρευρίσκεται στην συνεδρίαση !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!