Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Πλήγμα για «Χρυσή Βίζα» και ελληνικές τράπεζες η υπόθεση Παπαευαγγέλου

Πλήγμα για «Χρυσή Βίζα» και ελληνικές τράπεζες η υπόθεση Παπαευαγγέλου
Σκάνδαλο με μεγάλες προεκτάσεις που δυσφημίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και επιβεβαιώνει όσους προσεγγίζουν με σκεπτικισμό το θεσμό της «Χρυσής Βίζας» (Golden Visa), είναι η υπόθεση του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, του αντιπροέδρου της Jumbo, ο οποίος φέρεται να πουλούσε ακίνητα σε Κινέζους επενδυτές για να λαμβάνουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, «διευκολύνοντας» τους στο να αποφεύγουν τους περιορισμούς στην εξαγωγή συναλλάγματος και να παραβιάζουν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς που ισχύουν στην Κίνα.
Ο κ. Παπαευαγγέλου φέρεται να είχε συστήσει εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων μέσω της οποίας πουλούσε σε ενδιαφερόμενους Κινέζους επενδυτές ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ, τα οποία τους εξασφάλιζαν την Golden Visa. Για να «διαφοροποιηθεί» από τον ανταγωνισμό και όλους όσους παρέχουν σχετικές υπηρεσίες ο Παπαευαγγέλου φέρεται να έκανε κάτι το οποίο αποτελεί καθαρή παρανομία. Προμηθεύτηκε τερματικά αποδοχής καρτών (POS) από τρεις ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank και Πειραιώς), τα οποία και μετέφερε στην Κίνα προκειμένου να χρεώνει κινεζικές πιστωτικές κάρτες, τροφοδοτώντας τους ελληνικούς του λογαριασμούς.
Η πρακτική αυτή είναι ακριβώς ίδια με την τακτική που ακολούθησαν επιτήδειοι στην Ελλάδα, οι οποίοι έχοντας ως σκοπό να παραβιάσουν τα capital controls και να στείλουν χρήματα στο εξωτερικό, εγκατέστησαν στις επιχειρήσεις τους κυπριακά και βουλγάρικα POS.
Ο κ. Παπαευαγγέλου μέσα από τα POS της Εθνικής φέρεται να μετέφερε μεγάλα ποσά από την Κίνα στους ελληνικούς λογαριασμούς του, ποσά που εν συνεχεία χρησιμοποιούνταν για την αγορά ακινήτων που εξασφάλιζαν την Golden Visa στους κινέζους επενδυτές. Με την πρακτική παραβίαζε την κινεζική νομοθεσία, καθώς καταστρατηγούσε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς και τους κανόνες για την εξαγωγή συναλλάγματος.
Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο έχει επιβάλει κεφαλαιακούς περιορισμούς στην προσπάθειά του να ελέγξει την αξία του εγχώριου νομίσματος και να καταστήσει ανθεκτικό τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Αλλά η πρακτική Παπαευαγγέλου δεν παραβίαζε μόνο την κινεζική νομοθεσία, αλλά και τα όσα προβλέπει ο ελληνικός νόμος για την Χρυσή Βίζα.
Ο νόμος 4251/ 2014 που διέπει τη χορήγηση μόνιμης άδειας διαμονής σε επενδυτές του προγράμματος Golden Visa είναι ξεκάθαρος σχετικά με τους αποδεκτούς τρόπος καταβολής του τιμήματος για την αγορά ακινήτων. Όπως αναφέρεται στο νόμο, η καταβολή του τιμήματος πρέπει να έχει γίνει αποκλειστικά με δίγραμμη τραπεζική επιταγή ή με τραπεζικό έμβασμα στο λογαριασμό του δικαιούχου. Ο λογαριασμός θα πρέπει να τηρείται σε τραπεζικό ίδρυμα στην Ελλάδα ή σε πιστωτικό ίδρυμα που τελεί υπό την εποπτεία της τράπεζας Ελλάδος.
Εγκύκλιος που έχει εκδώσει από τον Ιούλιο του 2018 το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος ξεκαθαρίζει ότι η μεταφορά κεφαλαίου που συντελείται από λογαριασμό του αγοραστή σε λογαριασμό του δικαιούχου αποτελεί αποδεκτό τρόπο πληρωμής εάν γίνεται μέσω eBanking.
Αντιθέτως η ίδια εγκύκλιος ξεκαθαρίζει πως η μεταφορά κεφαλαίου πρέπει να διακριθεί από την καταβολή χρημάτων με μέσα πληρωμής που εκδίδονται από πιστωτικό ίδρυμα (χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες κάρτες) και συνακόλουθα την καταβολή τιμήματος μέσω τερματικού μηχανήματος POS.
«Οι περιπτώσεις αυτές δεν αποτελούν αποδεκτό τρόπο πληρωμής στα πλαίσια χορήγησης μόνιμης άδεια διαμονής επενδυτή, καθώς δεν εμπίπτουν στην έννοια του τραπεζικού εμβάσματος», ξεκαθαρίζει η εγκύκλιος.
Η αποκάλυψη του σκανδάλου έγινε μετά από αναφορά της Eurobank στις ελληνικές Αρχές και στις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές.
Όταν η Eurobank διαπίστωσε το ασυνήθιστο των συναλλαγών – διοχέτευση μεγάλων ποσών μέσα από τα POS της- συνεργάστηκε με την China Union Pay ( την αντίστοιχη Visa της Κίνας) προκειμένου να διαπιστώσει το σύννομο ή μη των συναλλαγών. Όταν οι Κινεζικές αρχές ενημέρωσαν την Eurobank ότι η πρακτική της Destiny Επενδυτική, της εταιρείας του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου δεν ήταν σύννομη, διότι απαγορευόταν η εξαγωγή συναλλάγματος για αγορές ακινήτων στο εξωτερικό, τότε  η τράπεζα έκλεισε τα POS της και σταμάτησε τη συνεργασία με τον επιχειρηματία. Παράλληλα, έκανε αναφορά και στις ελληνικές Αρχές.
Ο κ. Παπαευαγγέλου, - ο οποίος αναμένεται να «καθαιρεθεί» σήμερα από τη θέση του αντιπροέδρου της εισηγμένης Jumbo- υπάγεται πλέον στον έλεγχο της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος και των εισαγγελικών Αρχών.
Αλλά η υπόθεση αυτή έχει προεκτάσεις και στην Εθνική Τράπεζα, την τράπεζα που δεν σταμάτησε εγκαίρως τις συναλλαγές με τον επιχειρηματία, με αποτέλεσμα να περάσουν μέσα από τα POS της 40 εκατ. ευρώ για αγορές ακινήτων σχετικών με την απόκτηση της Golden Visa .
Σύμφωνα με πληροφορίες η Διοίκηση Μυλωνά θα  προχωρήσει σε καρατομήσεις στελεχών, που είχαν υπό την ευθύνη τους τον τομέα εταιρικής, λιανικής τραπεζικής και τον τομέα καρτών, καθώς δεν απέτρεψαν τις έκνομες πράξεις του κ.  Παπαευαγγέλου και επέτρεψαν να διοχετευθούν μέσα από τα POS της τράπεζας ποσά άγνωστης προελεύσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!