Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ



Το κτηματομεσιτικό γραφείο Epirus-Spiti σας παρέχει χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές για την ενοικίαση φοιτητικών διαμερισμάτων στην περιοχή της Αρτας. 

Η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας πάντα αποτελούσε το άγχος των γονιών του πρωτοετή φοιτητή, ένα καλό διαμέρισμα πλησίον της σχολή ή των μέσων μαζικής μεταφοράς, στόχος η οικογενειακή πολυκατοικία ώστε ο νέος φοιτητής να είναι ασφαλής. Τα τελευταία δύο χρόνια η κατάσταση είναι άκρως αγχωτική αλλά ταυτόχρονα πολυδάπανη για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, όταν οι γονείς καλούνται πλέον να πληρώνουν κάθε μήνα μίσθωμα για ένα διαμέρισμα 25τμ – 40τμ πολλές φορές υψηλότερο από το μίσθωμα που μπορεί να πληρώνουν για την οικογενειακή κατοικία στην επαρχία αν διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία.
Το 2016 ήταν  η τελευταία χρονιά μείωσης των ενοικίων στη φοιτητική στέγη και τα μισθώματα των κατοικιών για τους φοιτητές είχαν υποχωρήσει σε σχέση με το 2015 από 5% έως 7 % για παλαιά ακίνητα, ενώ η πτώση για το 2017, καταγράφηκε μείωση των τιμών μίσθωσης στην επαρχία αγγίζοντας το 5%-10 % και μια αύξηση που σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε το 10 % -15 % σχεδόν σ΄όλες τις φοιτητικές περιοχές της Ελλάδας.. Ήταν η πρώτη χρονιά που οι γονείς δυσκολεύονται στην αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας, διότι οι ιδιοκτήτες των φοιτητικών κατοικιών είχαν αρχίσει να επιλέγουν έντονα την βραχυχρόνια μίσθωση των ιδιοκτησιών τους μέσω Airbnb λόγω μεγαλύτερης κερδοφορίας και μεγάλης ζήτησης ακίνητα δεκαετίας άγγιζε το 10 %
Το 2019 θα έχουμε    μείωση από 25 % έως 30 % των εισοδημάτων από την βραχυχρόνια μίσθωση, ενώ τα ενοίκια συνεχίζουν να αυξάνοντα στις παραδοσιακές μισθώσεις –Προβάλλει σιγά-σιγά έντονο το φαινόμενο συγκατοίκησης και θα είναι μία λύση για μείωση του κόστους για τις φοιτητικές στέγες !
2020: Δημιουργία ιδιωτικών φοιτητικών εστιών – το νέο hot spot στην αγορά του real estate
Η αύξηση των ενοικίων θα συνεχιστεί και το 2020 κυρίως στις μεγάλες πόλεις της χώρας μας τόσο στις φοιτητικές κατοικίες όσο και στα μεγαλύτερα διαμερίσματα αλλά με μικρότερο ρυθμό απ΄ότι καταγράφεται σήμερα. Πολλά ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης θα επιστρέψουν στις παραδοσιακές – μακροχρόνιες μισθώσεις αλλά το ζητούμενο μίσθωμα και ο αριθμός των ακινήτων δεν θα είναι τέτοιος που θα μπορέσει να ισορροπήσει την αγορά. Όσο δεν υπάρχει έντονη οικοδομική δραστηριότητα με ανέγερση νέων οικοδομών, πλήρη ανακαίνιση και εκμετάλλευση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων και οι τράπεζες χορηγούν στεγαστικά δάνεια ζητώντας ιδία συμμετοχή από τον δανειολήπτη το 25%-30% της αξίας του ακινήτου, τα μισθώματα θα καταγράφουν αύξηση συμπαρασύροντας αυξητικά και τις τιμές πώλησης των ακινήτων .
Επενδυτικό ενδιαφέρον από funds και μάλιστα έντονο παρατηρείται στην αναζήτηση αυτοτελών κτιρίων ή/και οικοπέδων πλησίον σε μέσα μαζικής μεταφοράς στο κέντρο της Αθήνας (Γκάζι, Γουδί), της Θεσσαλονίκης αλλά και της Πάτρα με στόχο την δημιουργία ιδιωτικών φοιτητικών εστιών. Πρόκειται για διαμερίσματα πλήρως επανδρωμένα με όλες τις ανέσεις από 20 τμ έως 35 τμ που στο μηνιαίο μίσθωμα συμπεριλαμβάνονται όλοι οι λογαριασμοί, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρέχεται θέση στάθμευσης και ασφάλεια των ενοίκων φοιτητών μέσω εταιρειών security.


·        Τα σπίτια στο κέντρο της Άρτας είναι κατά 70% παλιά αλλά σε ικανοποιητικό αριθμό ανακαινισμένα ενώ τα καινούρια είναι φανερά λιγότερα, και πιο ακριβά συγκριτικά με τα πιο παλιά και κατά κανόνα εκτός κέντρου.


·        Οι παλιές γκαρσονιέρες μέσα στην πόλη ενοικιάζονται περίπου στα 200 - 270 ευρώ και στα 170-250 ευρώ εκτός πόλης.
·         Όσον αφορά τα δυάρια, με 220 έως 300 ευρώ μπορεί να βρει κανείς ένα πιο παλιό, ενώ ένα καινούριο στα 250-350/μήνα.
·        Εκτός Άρτας στο προάστιο των Κωστακιών υπάρχουν νεόκτιστα σπίτια και σε μεγάλο βαθμό επιπλωμένα με σχετικά χαμηλή τιμή  από 180-250 ευρώ.

Οι τιμές των φοιτητικών σπιτιών διαμορφώνονται ανάλογα και με το αν είναι επιπλωμένα ή όχι.

·        Κατά πλειονότητα προτιμώνται τα επιπλωμένα διαμερίσματα, ιδίως αν βρίσκονται μέσα στην Άρτα, ενώ δευτερευόντως σε περιπτώσεις μεταφοράς της αναζήτησης και σε περιοχές εκτός πόλης, ελλείψει επιλογών.

·        Ως το σύνηθες ζήτημα μπορεί να χαρακτηριστεί η μετακίνηση των φοιτητών από και προς τα ΤΕΙ μέσω των αστικών συγκοινωνιών, γι αυτό και προτιμώνται κατοικίες σε προνομιακή για τον σκοπό αυτό τοποθεσία.


·        Εάν απευθυνθείτε σε μεσιτικό γραφείο, αφού πληροφορηθείτε την ανάλογη αμοιβή του μεσίτη, υπογράφετε την εντολή υπόδειξης των ακινήτων και καταβάλετε την αμοιβή αφού ολοκληρωθεί η μίσθωση της κατοικίας που υποδείχθηκε.

Το γραφείο μας θα μεριμνήσει για την σύνταξη του μισθωτηρίου κατοικίας και θα σας φέρει σε επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη. Επομένως η καταβολή αμοιβής πραγματοποιείται αφού υπογράψετε το μισθωτήριο κατοικίας με τον ιδιοκτήτη και γίνει κατάθεση – αποδοχή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου με τον λογιστή σας και εφόσον υπάρχει το Π.Ε.Α. (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης).






Ενημερωθείτε από την αρχή για τις επιπλέον δαπάνες.
Πριν αποφασίσετε, ενημερωθείτε κατά το δυνατόν πληρέστερα για τις επιπλέον δαπάνες που θα επιβαρύνουν το μηνιαίο κόστος του σπιτιού, πλην του ενοικίου: λογαριασμοί (ύδρευση και ηλεκτρικό), ενδεχομένως θέρμανση, κοινόχρηστα.
·        Συνίσταται αξιολόγηση της τοποθεσίας του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην σχολή  κ.λπ.).


·        Καλό θα ήταν να ελέγξετε εκτενώς το σπίτι ώστε να διαπιστώσετε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνετε στον ιδιοκτήτη ώστε να τις διορθώσει πριν μετακομίσετε.


·        Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία που έχει συμφωνηθεί από τον ιδιοκτήτη και τον μισθωτή. Μην αποδεχθείτε και μην υπογράψετε συμβόλαιο που περιέχει όρους που δεν κατανοείτε ή με τους οποίους δεν συμφωνείτε απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές π.χ. «Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση, πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια μέχρι τη λήξη». Τέτοιοι όροι διαγράφονται. 

·        Ως ενοικιαστές πρέπει να επιδείξετε συνέπεια ως προς την καταβολή των μισθωμάτων (= ενοικίων), την καλή χρήση του σπιτιού και την εφαρμογή των κανονισμών της οικοδομής.
Ο ενοικιαστής κατά τη λήξη της μίσθωσης έχει υποχρέωση να αποδώσει την κατοικία στην κατάσταση που την παρέλαβε.


Προσοχή! Από 01.01.2008 το χαρτόσημο έχει καταργηθεί για τις κατοικίες.


·        Για την ενοικίαση κατοικίας καταβάλλεται και η εγγύηση ύψους ενός (1) ενοικίου.
 

Χρήσιμες συμβουλές 
Για οποιαδήποτε επισκευή/εργασία στην νέα κατοικία σας μπορείτε να βρείτε τεχνίτες στην τοπική κοινωνία της Άρτας, έχοντας φυσικά την δυνατότητα να απευθυνθείτε και στο γραφείο μας.
Επίσης, να θυμάστε πως στην Άρτα βρίσκονται καταστήματα με ότι χρειάζεστε για το σπίτι  σε κατάλληλες τιμές για φοιτητές.

Τηλέφωνο γραφείου: 26810-77399
κινητό τηλέφωνο     : 6973225444

Epirus-spiti Real Estate 
broker


Σταύρος Κώστας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!