Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Τρία επιχειρηματικά πάρκα στην Ήπειρο , η πρόταση των Επιμελητηρίων…


Την δημιουργία τριών επιχειρηματικών πάρκων στην Ήπειρο μέσα στην επόμενη εικοσαετία προβλέπει η μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και κατατέθηκε στους αρμόδιους υπουργούς. Το πρώτο πάρκο προβλέπεται στην θέση «Κρικούκια» στον Αμμότοπο Άρτας και σε έκταση 220 στρεμμάτων, το δεύτερο στα Γιάννινα στην περιοχή Κοσμηράς- Ασβεστοχωρίου και σε έκταση 300 στρεμμάτων και το τρίτο στη Γκρίκα Θεσπρωτίας σε έκταση επίσης 300 στρεμμάτων.  Οι συζητήσεις βέβαια για την δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων κρατούν αρκετά χρόνια χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει ένα συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχέδιο για την ανάπτυξή τους.

Στη Μελέτη – Έρευνα, που εκπονήθηκε από την ReDePlan AE Consultants, για λογαριασμό της ΚΕΕ, καταγράφεται το πλήθος, το μέγεθος και το είδος των Επιχειρηματικών Πάρκων που πρέπει να αναπτυχθούν στην ελληνική επικράτεια, όπως αυτά αξιολογήθηκαν με βάση κριτήρια και στοιχεία χωροταξίας και οικονομικής βιωσιμότητας, καθ’ υπόδειξη των επιχειρήσεων και των Επιμελητηρίων. Τα
ο Εθνικό Σχέδιο αποτελεί τη φυσική συνέχεια αντίστοιχης μελέτης της ΚΕΕ που είχε εκπονηθεί το 2012, οι προτάσεις της οποίας δυστυχώς δεν υιοθετήθηκαν από τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αποτελεί ένα στιβαρό και ολοκληρωμένο τεχνικό, οικονομικό και χρονικό Πρόγραμμα Υλοποίησης Επιχειρηματικών Πάρκων. Στο πλαίσιο της Μελέτης έχουν επιλεγεί 88 περιοχές στην Ελληνική Επικράτεια, για οργάνωση – πολεοδόμηση. 55 εξ αυτών είναι άτυπες συγκεντρώσεις και προορίζονται για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων Εξυγίανσης, ενώ προτείνονται 33 Επιχειρηματικά Πάρκα σε αδόμητες εκτάσεις.
Ο προϋπολογισμός του Εθνικού Σχεδίου ανέρχεται στα 730 εκ. € (δημόσια και ιδιωτική συμμετοχή) και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης διαρκεί έως το 2040. Για την υλοποίηση του, εφόσον εξασφαλιστεί η αναγκαία πολιτική βούληση και η συγχρηματοδότηση, απαιτείται δημόσια δαπάνη ύψους 12 εκ. € το χρόνο μόνο, μέχρι το 2040.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!