Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόβλημα για την Αλβανία τα 12 μίλια προς Θεσπρωτία – Κέρκυρα

 


Η Αλβανία αφήνει να εννοηθεί ότι δυσκολεύεται να δεχθεί τα 12 μίλια με την Ελλάδα προς Θεσπρωτία και Κέρκυρα.

Το γεγονός αυτό γίνεται αντιληπτό από τον Αλβανό υπουργός Εξωτερικών ο οποίος, χωρίς καμία αφορμή, σε δήλωση του έδωσε ερμηνεία για το τι σημαίνει επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια.

Αλλά και από ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του εμπειρογνώμονα του Αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών ο Γλεβίν Ντερβίσι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας λέει ότι «η Ελλάδα χαίρει του δικαιώματος διεύρυνσης των χωρικών της υδάτων, βάσει των προβλέψεων του UNCLOS».

Πρόσθεσε, όμως, ότι «η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κράτος μέλος της Συμφωνίας του Θαλάσσιου Δικαίου (UNCLOS) του Montego Bay -1982, μπορεί να το κάνει, όπου το επιτρέπει η γεωγραφία και δεν παραβιάζονται τα κυρίαρχα δικαιώματα ενός άλλου κράτους».

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών στο άρθρο 4 αναφέρει: «Το εξωτερικό όριο της χωρικής θάλασσας είναι η γραμμή της οποίας κάθε σημείο βρίσκεται σε τόση απόσταση από το πλησιέστερο σημείο της γραμμής βάσεως, όσο είναι το εύρος της χωρικής θάλασσας».

Ο κ. Ντερβίσι επισημαίνει ότι «στην περίπτωση οριοθέτησης στο Ιόνιο Πέλαγος μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, η αρχή των 12 μιλίων μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε περιπτώσεις που η Θαλάσσια Περιοχή ενός κράτους δεν αλληλεπικαλύπτεται με τη Θαλάσσια Περιοχή του γειτονικού κράτους, ειδικότερα αυτό το γεωγραφικό πλάτος ισχύει μόνο σε θαλάσσιες περιοχές όπου οι αποστάσεις μεταξύ δύο κρατών είναι πάνω από 24 ναυτικά μίλια.

Η απόσταση από τις ακτές μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας είναι μικρότερη από 24 μίλια σε όλο το μήκος των χωρικών υδάτων μεταξύ τους, ακόμη και στο κανάλι της Κέρκυρας κυμαίνεται από 1 έως 6 ναυτικά μίλια.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το πλάτος 12 μιλίων των δύο χωρών δεν ισχύει για τα χωρικά ύδατα, καθώς εδώ η Σύμβαση αναφέρει ότι η διαίρεση γίνεται κατά μήκος της μεσαίας γραμμής με ίσες αποστάσεις από την ακτή, αλλά αυτό θα τροποποιηθεί για ειδικές περιστάσεις.

Επίσης, όταν η Αλβανία κατέθεσε στον ΟΗΕ, τα χωρικά της ύδατα, κανένας από τους θαλάσσιους γείτονές μας δεν αμφισβήτησε το εύρος τους, καθώς αυτό είναι δικαίωμα που απορρέει από τη Σύμβαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μαυροβούνιο έχει επίσης 12 ναυτικά μίλια πλάτος των χωρικών υδάτων, αν και εμείς με το Μαυροβούνιο, καθώς και με την Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιήσουμε την οριοθέτηση των θαλάσσιων χώρων. Αλλά ακόμη και αν δεν είχε 12 μίλια σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, η Σύμβαση εξακολουθεί να αναγνωρίζει αυτόματα 12 μίλια».

Να επισημανθεί ότι είχε υπογραφεί συμφωνία για ΑΟΖ με την Αλβανία, όταν ήταν πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής και υπουργός Εξωτερικών η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά την ανέτρεψε ο Έντι Ράμα ως αξιωματική αντιπολίτευση μέσω ομόφωνης απόφασης του συνταγματικού δικαστηρίου.

Από διπλωματικούς κύκλους εκτιμάται ότι είναι μια πολύ καλή στιγμή, σε ιδιαιτέρα κρίσιμη περίοδο, για να διευθετηθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας με την Αλβανία.

Θα έλθει μετά από 43 χρόνια, καθώς το 1977 υπήρξε η πρώτη ελληνοϊταλική συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα και υπήρχε πρόνοια για την Αλβανία, που τότε είχε κομμουνιστικό καθεστώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!