Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Σε κυβερνητική «καραντίνα» 200.000 συνταξιούχοι Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ*

 Ο Χρήστος Μέγας υποψήφιος στην Άρτα με το ΚΙΝΑΛ

Οι Συνταξιούχοι, μετά τους ανέργους, έχουν υποστεί τις δραματικότερες περικοπές τα τελευταία 10 χρόνια. Όμως τα βάσανα δεν σταματούν εδώ. Καθημερινά πιέζονται όλο και περισσότερο: Οι φήμες για αλλαγές στο Ασφαλιστικό και για στην Επικουρική σύνταξη μοιάζουν με απειλές κατά της επιβίωσής τους.

 Δεν θα αναφερθούμε αναλυτικά στους κινδύνους που ενέχει η συγκεκριμένη (ασκούμενη) πολιτική. Τι κρύβει, για παράδειγμα, η δήλωση του συμβούλου του πρωθυπουργού Α.Πατέλη, ο οποίος πυροδότησε έναν ιδιότυπο κοινωνικό αυτοματισμό περί δήθεν πόρων των νέων τους οποίους τρώνε (μάλλον σαδιστικά…) οι… γέροντες. Πέραν φυσικά των παράπλευρων απωλειών από την σκοπούμενη επίθεση αναφορικά: α/με την εμπιστοσύνη στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, β/την διάλυση της αλληλεγγύη των γενεών, γ/ την κατάρρευση της αποταμίευσης, ε/την καταρράκωση του κράτους δικαίου και στ/ την ανατροπή των συνταξιοδοτικών προσδοκιών.

 Ορισμένα από τα παραπάνω προβλήματα μπορεί να μην είναι άμεσα ορατά και για ορισμένα ο πολίτης έχει χάσει τη υπομονή (και την προοπτική του). Άρα δεν νιώθει μια άμεση απειλή. Ακόμη!

 Όμως, υπάρχουν πιο… καθημερινά πράγματα που αποκαλύπτουν την τραγικότητα της Κοινωνικής Ασφάλισης και την αθλιότητα της κυβέρνησης. Η ΝΔ παρέλαβε  τον Ιούλιο του 2019 τον απαράδεκτο αριθμό των 125.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης (μόνο κύρια παροχή). Και αντί να αποδώσει, με μια κανονικότητα, αυτές τις αποδοχές όπως υποσχόταν, ανέβασε ήδη την «ουρά» για σύνταξη στις 200.000! Αύξηση των καθυστερήσεων κατά 70% μέσα σε 13 μήνες, την στιγμή που η κυβέρνηση έταζε συντάξεις μέσα σε 2-3 μήνες, ενώ ο αρμόδιος(;) υπουργός Γ.Βρούτσης έλεγε ότι «το 34% των συντάξεων θα δίνεται μέσα  σε μια ημέρα», αρχής γενομένης από τον περασμένο Ιούνιο…

 Ο ΕΦΚΑ δεν εκπληρώνει τον σκοπό του. Δεν δίνει νέες συντάξεις με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να ζουν παρασιτικά και σαν παρίες. Με τον συνολικό αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ, μερίσματα) να ξεπερνά τις 300.000 δικαιώματα. Κάτι που καταγράφεται και από τον συνολικό αριθμό συνταξιούχων ο οποίος συνεχώς φθίνει: Από 2.526.725 συνταξιούχους τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με το σύστημα «Ήλιος», οι συνταξιούχοι περιορίστηκαν στα 2.487.657 άτομα τον περασμένο Αύγουστο. Ούτε λίγο ούτε πολύ «χάθηκαν» 40.000 συνταξιούχοι (και κάπου 50.000 δικαιώματα-συντάξεις καθώς υπάρχουν και διπλοασφαλισμένοι).

Ενώ θα έπρεπε να αυξάνεται ο αριθμός των συνταξιούχων, με βάση τα αρνητικά δημογραφικά στοιχεία, ο ΕΦΚΑ της ΝΔ τους μειώνει, αποκλείοντάς τους από δικαιώματα τα οποία έχουν πληρώσει. Αυτούς τους περιθωριοποιημένους ασφαλισμένους θα πρέπει να τους αναζητήσει κανείς στα κοινωνικά συσσίτια των Δήμων ή τ’ απομεσήμερα στους δρόμους με τις λαϊκές αγορές…

 Αυτή η εξέλιξη δεν είναι απλά αρνητική. Είναι απάνθρωπη και τραγική. Όχι μόνο για τους ανθρώπους που έχουν πληρώσει εισφορές και δεν έχουν πια τους πόρους να ζήσουν, αλλά για την σκληρότητα του συστήματός μας (το οποίο ανεχόμαστε) και για τον ανθρωπισμό όλων ημών που ένα τέτοιο σκάνδαλο δεν δείχνει να μας συγκινεί…

Η ΝΔ εξελέγη με το σύνθημα της «αποτελεσματικότητας» και έχουσα σαν πρώτο στόχο την αποκατάσταση της «κανονικότητας». Και μέσα σε ένα χρόνο:

1.Από τα θηριώδη, είναι αλήθεια, πλεονάσματα περάσαμε στα τεράστια ελλείμματα (έχει με το μέρος της την πανδημία).

2.Τα δημόσια έσοδα έχουν καταρρεύσει (βρίσκει συμμαχία στο lockdown).

3. Για την κατάρρευση της Δημόσιας Διοίκησης δεν έχει καμία δικαιολογία.

4.Για την απαξίωση του Δημόσιου Κοινωνικού-Ασφαλιστικοί Συστήματος όμως είναι υπόλογη. Μόνο κατ αυτόν τον τρόπο θα «περάσει» η ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής.

*Ο Χρήστος Μέγας είναι Δημοσιογράφος, Γραμματέας του Τομέα Εργασίας του ΚΙΝΑΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!