Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Να ανακληθούν άμεσα οι δασικοί χάρτες και να ανασυνταχθούν με τη συνεργασία των Δήμων


Άρθρο Νικόλαου Καλαντζή, Δημάρχου Ζηρού

 Να ανακληθούν άμεσα οι δασικοί χάρτες και ν’ ανασυνταχθούν με τη συνεργασία των Δήμων με ταυτόχρονη αναστολή του κτηματολογίου

 Η κατάρτιση δασικών χαρτών, αποτελεί αναμφίβολα μία σημαντική μεταρρύθμιση η οποία καταγράφει, αποτυπώνει και ξεκαθαρίζει τις δασικές περιοχές της χώρας και ταυτόχρονα καθορίζει τις χρήσεις γης.

Το μεγάλο ζητούμενο αυτής της διαδικασίας είναι η ορθή και αξιόπιστη απεικόνισή τους αλλά και η άρτια διοικητική υποστήριξη του μεγάλου αυτού εγχειρήματος από την -δυστυχώς’ υποστελεχωμένη δασική υπηρεσία και όχι μόνο.

Άρθρο Νικόλαου Καλαντζή, δημάρχου Ζηρού

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών που έγινε λίαν προσφάτως, έχει επιφέρει μεγάλη αναστάτωση σε πάρα πολλούς δημότες και κατοίκους του Δήμου μας και απ’ ότι γνωρίζω στους Δήμους όλης της χώρας.

Όσον αφορά τον Δήμο μας η κατάσταση είναι ακόμη πιο δυστοπική καθώς η σχεδόν ταυτόχρονη ανάρτηση δασολογίου και κτηματολογίου γίνεται λίγο καιρό αφότου έκλεισε το Κτηματολογικό Γραφείο Φιλιππιάδας…(!).

Στις αποτυπώσεις των δασικών χαρτών παρατηρούνται πολλά λάθη και διατυπώνονται σοβαρές και έντονες διαμαρτυρίες πολιτών οι οποίοι αν και διαθέτουν τίτλους με κατοχυρωμένα δικαιώματα ιδιοκτησιών καλούνται να μπουν στη βάσανο ν’ αποδείξουν τίτλους κτήσης περιουσιών που κατέχουν από δεκαετίες, ενώ είναι πιθανό να υπάρχουν και περιπτώσεις λόγω παλαιότερων εθιμοτυπικών διαδικασιών, δηλαδή ‘δια λόγου’ μεταβιβάσεις ιδιοκτησιών, όπου η ταλαιπωρία θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Όλα τα παραπάνω για να διευκρινιστούν και να μην προκληθούν αδικίες, απαιτούν την ενεργοποίηση των πολιτών εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, αλλά και μεγάλο όγκο εργασίας για υπηρεσίες οι οποίες και λόγω της συγκυρίας (άδειες ειδικού σκοπού κλπ.) είναι υποστελεχωμένες.

Ακόμη απαγορευτικές κρίνονται και οι υψηλές καταβολές παραβόλων που προβλέπονται και οι οποίες είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εξασφαλιστούν για την πλειονότητα των πολιτών στο σημερινό δυσβάσταχτο οικονομικό περιβάλλον αλλά και στο στενό χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί για την υποβολή των αντιρρήσεων.

Προσωπικά προτείνω να είναι δραστικότατη η μείωση των παραβόλων ή ακόμη και απαλειφθούνεντελώς προκειμένου να μπορέσουν όλοι οι πολίτες να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους.

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της έκτασης έχει χαρακτηριστεί δασικό. Αυτή η εξέλιξη επηρεάζει άμεσα τους ιδιοκτήτες γης.

Ειδικά οι κτηνοτρόφοι και αγρότες που αποτελούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού του Δήμου μας και τα εισοδήματά τους είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις εκτάσεις γης, καθώς με βάση αυτές δικαιούνται επιδοτήσεων κλπ, κινδυνεύουν με περαιτέρω συρρίκνωση των ήδη πενιχρών εισοδημάτων τους.

Επιπλέον σοβαρά προβλήματα θ’ αντιμετωπίσουν και οι Δήμοι. Για παράδειγμα η υφιστάμενη αγροτική οδοποιία, εφόσον η περιοχή χαρακτηριστεί δασική, δεν θα μπορεί να συντηρηθεί με συνέπεια να δημιουργηθεί εικόνα εγκατάλειψης.

Παρομοίως και για τη δημοτική περιουσία δεν θα υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης.

Με βάση τα παραπάνω, αλλά και πολλά περισσότερα, χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα διευθέτησης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Η Πολιτεία, πέρα από παράταση στο χρονικό διάστημα υποβολής αντιρρήσεων που είναι επιβεβλημένη, οφείλει να προχωρήσει σε άμεση ανάκληση των δασικών χαρτών, προκειμένου ν’ ανασυνταχθούν και αφού διορθωθούν, σε συνεργασία και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα πρόδηλα σφάλματα στη συνέχεια ν’ αναρτηθούν.

Επίσης χρειάζεται:

  • Να μην παραταθεί απλώς αλλά ν’ανασταλεί το Κτηματολόγιο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διόρθωσης των δασικών χαρτών.
  • Να εξετασθεί εκ νέου το θέμα των γεωργοκτηνοτροφικών εκτάσεων και να προστατευθούν τα αναγνωρισμένα δικαιώματα των αγροτών που αφορούν χρηματοδοτήσεις από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και να υπάρξει νομοθετική κατοχύρωση του καθεστώτος των αγροτικών επιδοτήσεων.
  • Να συμπεριληφθούν στους δασικούς χάρτες καλλιεργούμενες εκτάσεις καταχωρημένες στο ελαιοκομικό μητρώο, στο αμπελουργικό μητρώο, με τη βάση δεδομένων του ΟΣΔΕ, καθώς και παραδοσιακές μορφές γεωργίας, σε διασωμένους αγρούς (με χαρακτηρισμό Α.Δ) και εκχερσώσεις (με χαρακτηρισμό Δ.Α.) δίχως την προϋπόθεση ύπαρξης διοικητικών πράξεων, θεωρώντας ως πρόδηλο λάθος άλλο χαρακτηρισμό, γι’ αυτές πλην του αγροτικού.
  • Να γίνει συμπερίληψη στις μη δασικές περιοχές των δημόσιων και δημοτικών υποδομών (οδικό δίκτυο, κτιριακές εγκαταστάσεις), ώστε νασεβαστεί η ελληνική Πολιτεία το τεκμήριο της νομιμότητας όλων των διοικητικών πράξεων που έχει εκδώσει έως τώρα στις συγκεκριμένες περιοχές.
  • Τέλος -με δεδομένες τις αδυναμίες που παρατηρούνται λόγω υποστελέχωσης, στις δασικές υπηρεσίες να προχωρήσει άμεσα η τοποθέτηση ειδικών επιστημόνων στις έδρες των Δήμων για να βοηθήσουν τον κόσμο τόσο στην έγκαιρη κατανόηση των προβλημάτων ανακύπτουν, όσο και στον τρόπο διαχείρισής τους.

Άλλωστε με βάση τους δασικούς χάρτες και τις χρήσεις γης θ’ κληθούμε να βαδίσουμε στο αύριο και ν’ αναπτύξουμε τη χώρα και τον τόπο μας.

Κατά συνέπεια αυτά επιβάλλεται να γίνουν με τον ορθό τρόπο και δίχως σφάλματα και αδικίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!