Το σοβαρό θέμα της αναστολής λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ζηρού (ΚΠΕ) συζητήθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μια συζήτηση που θα 'λεγε κανείς ότι ήταν ένας ακόμη, ο κύριος ίσως, επικήδειος του ΚΠΕ. Καθότι, όπως πολύ σωστά είπε ο Δήμαρχος Δημήτρης Γιολδάσης, «πολιτική βούληση ίδρυσε το ΚΠΕ, πολιτική βούληση μπορεί και να το διατηρήσει εν λειτουργία».
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε κι ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου για να δηλώσει την «έκπληξή» με το που πληροφορήθηκε τη σχετική υπουργική απόφαση και τη διαβεβαίωσή του, ότι θα παλέψει μαζί με τους υπόλοιπους τοπικούς παράγοντες για τη μη εφαρμογή της εν λόγω απόφασης. «Θα θέσω το θέμα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είπε, και με τον Περιφερειάρχη να δούμε τι θα κάνουμε».
Επιπλέον ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως «από τους ΚΑΠ διέθεσα 170 χιλ για εκσυγχρονισμό των δυο κτηρίων πλησίον του ΚΠΕ ενώ και η επίσκεψη των ισραηλινών δημοσιογράφων στο Ζηρό ήταν απότοκος της προσπάθειας ανάδειξής του. Από Σεπτέμβριο θα συζητήσουμε και την παραχώρηση κατά κυριότητα στο δήμο αλλά αν πάψει να λειτουργεί το Κέντρο, όλα πάνε στράφι. Μας κόβουν και τη δυνατότητα δημιουργίας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης» κατέληξε.
Επιπλέον ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως «από τους ΚΑΠ διέθεσα 170 χιλ για εκσυγχρονισμό των δυο κτηρίων πλησίον του ΚΠΕ ενώ και η επίσκεψη των ισραηλινών δημοσιογράφων στο Ζηρό ήταν απότοκος της προσπάθειας ανάδειξής του. Από Σεπτέμβριο θα συζητήσουμε και την παραχώρηση κατά κυριότητα στο δήμο αλλά αν πάψει να λειτουργεί το Κέντρο, όλα πάνε στράφι. Μας κόβουν και τη δυνατότητα δημιουργίας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης» κατέληξε.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι που άκουσαν τον υπεύθυνο μέχρι πρότινος του ΚΠΕ Μιλτιάδη Μανίκα να τους ενημερώνει για τη μέχρι τώρα δράση του και τη διαδικασία εξπρές κατά την οποία αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας δέκα Κέντρων σε όλη την Ελλάδα, δεν έφυγαν με καμιά αμφιβολία πως επρόκειτο για βεβιασμένη ενέργεια του υπουργείου, υπαγορευμένη από τη γενικότερη πρεμούρα εξασφάλισης πόρων και εκπαιδευτικών. Μόνο που στην περίπτωση της Πρέβεζας το ΚΠΕ Ζηρού είναι το μοναδικό στο νομό. Όπου αλλού αποφασίστηκαν αναστολές λειτουργίας, αποφασίστηκαν παράλληλα και συνενώσεις τους με έτερο ΚΠΕ ενός του ίδιου νομού. Π.χ στην Καρδίτσα. Επιπλέον στην Περιφέρεια Ηπείρου δεν υπάρχουν τόσο δυσαναπλήρωτα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό ώστε να θεωρηθεί ότι οι πέντε εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Ζηρού θα έσωζαν την κατάσταση. Όσο για τους πόρους; Προέρχονται από ευρωπαϊκά κι όχι από εθνικά προγράμματα.
Στην περιρρέουσα φημολογία περί μειωμένης απορροφητικότητας κονδυλίων, ο υπεύθυνος του ΚΠΕ Μ. Μανίκας απάντησε πολύ πειστικά πως δεν είναι δυνατόν να συγκρίνεται η απορροφητικότητα ενός ΚΠΕ με πεντάχρονη για παράδειγμα λειτουργία, με αυτή του ΚΠΕ Ζηρού που ξεκίνησε ουσιαστικά πριν ενάμιση χρόνο. Πότε να ετοιμαστούν προγράμματα και πότε να υλοποιηθούν, όταν τα κονδύλια βγαίνουν στη μέση της χρονιάς κάθε φορά. Κι έτσι ακόμα, από το ΚΠΕ Ζηρού έχουν περάσει 3.000 επισκέπτες ενώ έχουν φιλοξενηθεί στην πόλη και ομάδες εκπαιδευτικών-μαθητών από την Κέρκυρα, την Ιεράπετρα, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη που επίσης βρέθηκαν στη Φιλιππιάδα ελέω ΚΠΕ Ζηρού.
Όσο για τις εξοικονόμηση προσωπικού από τα ΚΠΕ, αναρωτιούνται πολλοί γιατί δεν πράττουν ανάλογα με τα βουλευτικά γραφεία, τις μητροπόλεις, την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου που υπηρετούν περί τους 600 αποσπασμένους εκπαιδευτικούς και θέλουν να τους εξασφαλίσουν από δέκα ΚΠΕ, ο αριθμός των οποίων είναι υποπολλαπλάσιος ούτως ή άλλως.
Το δε κόστος λειτουργίας του ΚΠΕ Ζηρού είναι περί τις 40.000 ετησίως, ποσό που εξασφαλίζεται από ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
Να σημειωθεί πως μετά την απόφαση αναστολής λειτουργίας, κοινοποιήθηκε μια έτερη απόφαση της κ. Γεννηματά βάσει της οποίας τα υπό αναστολή λειτουργίας ΚΠΕ θα μπορούν να υλοποιούν προγράμματα σε συνεργασία των οικείων δήμων με τον υπεύθυνο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του ν ομού. Πράγμα που φαντάζει αστείο καθώς δεν είναι δυνατόν ένας υπάλληλος από την Πρέβεζα να ετοιμάζει προγράμματα και να πηγαινοέρχεται στο Ζηρό για μια δουλειά την οποία τώρα κάνουν πέντε άτομα επιτόπου και αποκλειστικής απασχόλησης με το ΚΠΕ.
Η μεγαλύτερη όμως αγωνία που εκφράστηκε με αφορμή την αναστολή λειτουργίας του ΚΠΕ Ζηρού είναι η τύχη του ίδιου του Ζηρού μετά την διακοπή λειτουργίας του ΚΠΕ. Δαπανήθηκαν δεκάδες εκκατομύρια ευρώ από την πρώην νομαρχία και τον δήμο για να αναστηλωθούν τα κτήρια, να γίνουν περίφραξη, φωτισμός, καθαρισμοί, υπάρχει ακόμα ένας αποσπασμένος υπάλληλος της Π.Ε Πρέβεζας στο χώρο με γενικά καθήκοντα και πάνω που άρχισε να αποκτά επισκεψιμότητα και να γίνεται γνωστός ο Ζηρός, θα περιέλθει εκ νέου σε αχρησία, θα ξαναγίνει ζούγκλα και ερείπια.
Αυτό μόνο με κακή μοίρα μπορεί να εξηγηθεί.
Για την ιστορία, η συζήτηση στο Δ.Σ κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση έκδοσης επιστολής διαμαρτυρίας προς το υπουργείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!