Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΑΡΤΑ -ΒΥΘΟΣ

Η ιστορία μας στον πυθμένα της θάλασσας

 NAYAGIO
Δυόμισι χιλιάδες χρόνια παραμένει στο σκοτάδι... Ή μάλλον στον πυθμένα της θάλασσας, περιμένοντας κάποιον αρχαιολόγο να το αποκαλύψει και να ανασύρει από κει τα κρυμμένα μυστικά του. Ο λόγος για ένα ναυαγισμένο πλοίο, που πιθανολογείται ότι κατέληξε στον πυθμένα, σε σημείο του Ιονίου, πριν από 2.200 χρόνια, δηλαδή κατά την ύστερη αρχαιοελληνική περίοδο ή κατά την πρώιμη ρωμαική.
Σύμφωνα με την «Ηχώ της Άρτας» το ναυάγιο εντοπίστηκεε τον Οκτώβριο του 2009, όταν ο Αρτινός Χρήστος Σίμος, λάτρης της θάλασσας και των καταδύσεων, σε μία από τις πολλές περιπλανήσεις του, εντόπισε το ναυάγιο.
Ανέσυρε στην επιφάνεια ορισμένα τμήματα και χρονολογήθηκαν με τη μέθοδο του άνθρακα. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για ένα ναυάγιο 2.500 χρόνων περίπου.
Ο κ. Σίμος ακολουθώντας το γράμμα του νόμου παρέδωσε, τον Οκτώβριο του 2009 τμήματα ξύλου με σφυρήλατα καρφιά στην τοπική αρχαιολογική υπηρεσία. Μερικούς μήνες αργότερα, στις αρχές του 2010, του ζητήθηκαν στοιχεία για την τοποθεσία του ναυαγίου, ώστε οι αρχαιολόγοι να προβούν σε χρονολόγηση των ευρημάτων σε εξειδικευμένο εργαστήριο, πράγμα στο οποίο ο κ. Σίμος ανταποκρίθηκε άμεσα.
Στη συνέχεια η ΛΓ' ΕΠΚΑ, αποστέλλει τα ευρήματα και τα στοιχεία στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Στις 5 Φεβρουαρίου 2010, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία των υπηρεσιών, υπάρχει σημείωση πως θα ενημερωθούν για τον χρόνο αυτοψίας στην περιοχή του ναυαγίου.
Από την ημέρα εκείνη ακολούθησε η απόλυτη σιωπή. Δεν έγινε η παραμικρή ενέργεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ας σημειωθεί πως το μήκος του ναυαγίου είναι περίπου 30 μέτρα και το περίγραμμα του σκάφους ευδιάκριτο.
Πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό που δείχνει ότι κάποιοι προτιμούν η ιστορία μας να μένει άλλοτε θαμένη στο χώμα κι άλλοτε πνιγμένη στον πυθμένα της θάλασσας.
Βάσω Σκουλίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!