Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΕΛΑΤΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΖΗΡΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Εμπορικός Σύλλογος Άρτας: Χωρίς παζάρι φέτος ο Δήμος Ιωαννιτών – Στην Άρτα γιατί να γίνει;
pazari exoterikos xoros
Αναπαράγοντας την είδηση από Γιαννιώτικα ΜΜΕ που αναφέρουν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος παζάρι στα Γιάννενα με απόφαση της Δημοτικής Αρχής, ο Εμπορικός Σύλλογος, με ανακοίνωσή του που υπογράφεται από τον Γεν. Γραμματέα του Δ.Σ. Δημήτρη Α. Χουλιάρα διερωτάται «γιατί ο δικός μας Δήμος δεν κάνει το ίδιο;». Στην ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας αναφέρονται τα εξής: «Ούτε μία παράγκα δε στηθεί φέτος στον Καλλικρατικό Δήμο Ιωαννιτών αλλά όπως φαίνεται και γενικότερα στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, αφού οι Δημοτικές Αρχές Ιωαννίνων και Ζίτσας, απέρριψαν προτάσεις για τη διεξαγωγή παζαριού στα διοικητικά τους όρια. Μετά το όχι της αρμόδιας επιτροπής του δήμου Ιωαννιτών στο αίτημα 150 εμπόρων και καταστηματαρχών για τη διεξαγωγή παζαριού, ήρθε και η άρνηση του δήμου Ζίτσας σε παρόμοιο αίτημα, με αποτέλεσμα φέτος ο θεσμός του παζαριού να μην πραγματοποιηθεί.

(19/8/2011)
Απορρίφθηκε το αίτημα
Το ενδιαφέρον πάντως του εμπορικού κόσμου και κυρίως των Γιαννιωτών καταστηματαρχών ήταν και φέτος έκδηλο για το παζάρι. Έτσι συνολικά 150 έμποροι και καταστηματάρχες στις αρχές Ιουλίου απευθύνθηκαν με αίτηση στη Δημοτική Ενότητα των Ιωαννίνων και το ΕΑΝΚΙ, από τους οποίους ζητούσαν την έγκριση τους να διεξαχθεί το παζάρι στο χώρο του ποδοσφαιρικού γηπέδου στη Λιμνοπούλα, εκεί δηλαδή όπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο και η Πανηπειρωτική Έκθεση. Η Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΝΚΙ αλλά και η Δημοτική ενότητα Ιωαννίνων στις συνεδριάσεις τους, ενέκριναν και οι δύο το αίτημα των εμπόρων, με την προϋπόθεση πως θα τους χορηγηθεί η σχετική άδεια από το Δήμο Ιωαννιτών. Έτσι το θέμα απασχόλησε την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, η οποία είναι και αρμόδια για τα θέματα των εμποροπανηγύρεων. Εκεί όμως η απόφαση ήταν αρνητική για δύο βασικούς λόγους. Ο ένας ήταν η καθυστερημένη κατάθεση της αίτησης και ο δεύτερος και πιο ουσιαστικός, η δεδηλωμένη πρόθεση της δημοτικής αρχής, από την προεκλογική κιόλας περίοδο να βάλει ένα τέλος στα όσα γινόταν κάθε χρόνο με τη διεξαγωγή των παζαριών, τα οποία είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων κατά της τότε δημοτικής αρχής του Νίκου Γκόντα για αδιαφανείς διαδικασίες. Επίσης η νέα δημοτική αρχή είχε τονίσει και προεκλογικά αλλά και αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της πως ο θεσμός του παζαριού είναι αναχρονιστικός και ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται αυτός στα Γιάννινα προκαλεί σωρεία προβλημάτων ειδικά στους κατοίκους στη γειτονιά των οποίων στήνονται οι παράγκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το καλοκαίρι του 2009, όταν η διεξαγωγή του παζαριού στην λεωφόρο Γεννηματά είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κατοίκων για την υποβάθμιση της περιοχής από τα σκουπίδια.
Συμφωνεί ο εμπορικός κόσμος
Η απόφαση να μη διεξαχθεί φέτος παζάρι στα Γιάννινα, σίγουρα ικανοποίησε και τη μεγαλύτερη μερίδα του εμπορικού κόσμου της πόλης, ο οποίος έχει εκφραστεί πολλές φορές κατά του συγκεκριμένου θεσμού, θεωρώντας πως είναι ανταγωνιστικός στα συμφέροντά του. Αυτό μάλιστα είχε τονιστεί και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν τον περασμένο Οκτώβριο, ο υποψήφιος τότε Δήμαρχος Φ. Φίλιος με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου. Ο θεσμός των παζαριών είναι ξεπερασμένος, είχε πει τότε ο κ. Φίλιος και κατέθεσε μία ενδιαφέρουσα πρόταση προς την διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου, η οποία όμως ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.«Εάν συμφωνήσουν οι έμποροι ότι επιθυμούν να κάνουν περιοδικές εκποιήσεις προϊόντων, τότε η Δημοτική Αρχή θα φροντίσει για την ετοιμασία μόνιμων και σταθερών εγκαταστάσεων, με σύγχρονες προδιαγραφές, οι οποίες θα αξιοποιούνται σε όλη την διάρκεια του έτους. Αυτό θα επιτρέπει στην αγορά να τροφοδοτεί με φτηνά προϊόντα το καταναλωτικό κοινό και στον Δήμο να διασφαλίζει τα χρήματα για την συντήρηση των εγκαταστάσεων αυτών».
Αρνητική απάντηση και από το Δήμο Ζίτσας
Μετά την άρνηση του δήμου Ιωαννιτών και αφού σε αυτόν περιλαμβάνονται πλέον και η Ανατολή και το Πέραμα, δύο άλλοι δήμοι που τα προηγούμενα χρόνια φιλοξενούσαν παράγκες παζαριών, οι ενδιαφερόμενοι στράφηκαν σε άλλες λύσεις. Και πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Ζίτσας, από τον οποίο ζήτησαν άδεια να εγκαταστήσουν τις παράγκες τους στον χώρο όπου διεξαγόταν παλιότερα το παζάρι της Βουνοπλαγιάς.
Κι εκεί όμως η απάντηση ήταν αρνητική. Όπως τόνισε με δηλώσεις του μάλιστα ο Δήμαρχος, Δημήτρης Ρογκότης, ο χώρος ο οποίος ζητούσαν δεν ενδείκνυται για την ανάπτυξη περισσότερων από 30 - 40 παραγκών, αριθμός ελάχιστος για τους 150 αιτούντες. Ο Δήμος βέβαια αντιπρότεινε μερικές θέσεις σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα, όπου υπάρχουν πιο μεγάλες εκτάσεις, κάτι που όμως δεν ενδιέφερε τους εμπόρους οι οποίοι αναζητούσαν κάτι πιο κοντά στον αστικό ιστό.«Η πρόταση ήταν επικερδής για το δήμο, αλλά η έκταση που ζητήθηκε δεν επαρκούσε και υπάρχουν και τα προβλήματα με τα σκουπίδια, όπως δεν θα προχωρήσει», είπε ο κ. Ρογκότης.
Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ;;;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!